FAB ENTR
recenze

FAB ENTR

Chytrý zámek pro 21. století
19

Chytré telefony má dnes již kdekdo. To samé platí o chytrých pomocnících v domácnosti. Jak ovšem vstup do vaší chytré domácnosti zabezpečujete? Pokud spoléháte na klasický zámek, možná by vás mohla oslovit i jeho inteligentní alternativa, která je k dispozici od české společnosti FAB. V dnešní recenzi produktu ENTR si ověříme, jestli má i tento sluha své opodstatněné místo u vás doma.

Chytrá domácnost je trendem posledních let. Přes smartphone dnes můžete ovládat téměř cokoli, chytrou ledničkou počínaje a chytrým osvětlením konče. Například inteligentní žárovky mohou dokonce posloužit i jako reproduktor. Dalším logickým prvkem ve vaší domácnosti může být chytrý zámek. I těch existuje celá řada, avšak mnoho z nich nelze vzhledem ke konstrukčním vlastnostem použít i v našich končinách.

FAB ENTR

To však neplatí pro zámek ENTR, který spravuje značka s velkou tradicí FAB (ASSA ABLOY). Tento zámek je pro naše končiny doslova stvořený, navíc k němu můžete přikoupit i další doplňky, které používání usnadní. V dnešní recenzi si popíšeme, jak chytrý zámek funguje a osvětlíme si také to, jestli ENTR dokáže obhájit i svoji poměrně vysokou cenu. Pohodlně se usaďte, cesta za moderní ochranou vaší domácnosti právě začíná...

Obsah základního prodejního balení

  • chytrý modul FAB ENTR s motůrkem
  • vložka s odpovídajícími rozměry (bezpečnostní třída 4)
  • klíče pasující do vložky
  • magnetická kolečka s lepením
  • nabíjecí kabel s koncovkou microUSB

Příplatkové příslušenství

  • dálkový ovladač
  • PIN klávesnice
  • čtečka otisků prstů s PIN klávesnicí
  • bezdrátová nabíječka pro FAB ENTR

Úvodní slovo o příslušenství

Obchodní koncepce společnosti FAB stran produktu ENTR spočívá v možnosti výběru. V základu totiž obdržíte pouze chytrý modul, který je vybaven vložkou, které se používají v našich končinách. Před nákupem je potřeba starou vložku změřit a dle toho vybrat správný rozměr. V balení dále naleznete klíče a speciální magnetická lepítka, o jejichž smyslu si povíme později. Zámek lze v základní konfiguraci odemykat smartphonem, případně běžně klíčem. Další možnosti získáte pouze za příplatek.

Cena (včetně DPH)
Dálkový ovladač 1 271 Kč
Modul s klávesnicí 3 751 Kč
Modul se čtečkou otisků 8 010 Kč

Dálkový ovladač

Společnost FAB nabízí hned několik příplatkových doplňků. Jeden z těch jednodušších tvoří dálkový ovladač, přičemž s jedním zámkem lze propojit až 20 takových. Ovladač je malý a plastový a na jeho těle najdete pouze jedno malé tlačítko, po jehož stisku se dveře na vzdálenost maximálně 10 metrů odemknou. Správnost fungování v průběhu odemykání na ovladači signalizuje zelená LED dioda, červená pak ohlašuje vybitou baterii. Dálkový ovladač lze snadno připnout na kroužek klíčů.

FAB ENTR

Modem s PIN klávesnicí a čtečkou otisků

Další možnost, jak dveře odemknout, představuje modem s klávesnicí. Tento modem snadno umístíte zvenčí na zeď, připevnit lze jak šrouby, tak také oboustrannou lepící páskou. Pokud vám samotná PIN klávesnice nestačí, existuje také alternativa se čtečkou otisků prstů. Ta nefunguje jako u moderních smartphonů, kdy prst stačí pouze přiložit – prstem po ní musíte přejet. Pro správnou autorizaci je nutné tak učinit hned dvakrát, což je poněkud nepříjemné, avšak takto výrobce čtečku nastavil.

FAB ENTR

Montáž: lehčí než se zdá

Produkt dorazí tak, že je vložka vašeho vlastního výběru již nainstalovaná v chytrém modulu. Tato vložka je plochým spojem napojena na motůrek, který se následně stará o uzamykání nebo odemykání dveří. Samotná vložka je uvnitř chytrého modulu ukotvena pomocí dvou šroubů. Výměna zámku za chytrý trvá pár minut, a to i bez pomoci zámečníka. Celou vložku drží uvnitř běžných dveří jediný dlouhý šroub, který se nachází z boční strany dveří. Ten stačí odšroubovat, vaší starou vložku vytáhnout a následně vložit chytrý modul s nainstalovanou vložkou. Vložku následně opět ukotvíme šroubem a máme hotovo. Zbylé součásti původního zámkového ústrojí (kování, závora, …) můžete nechat na svém místě.

Poslední část instalace tvoří nalepení magnetického kolečka přibližně dva centimetry pod zárubeň dveří. Tento magnet slouží k tomu, aby se dveře po odemknutí znovu nezaklaply. Dveře tedy stačí klasicky otevřít, jako by ani žádným chytrým řešením nebyly opatřeny.

Konstrukce a zpracování: leskle a plastově

Ještě než se pustíme do rozboru samotného designu a zpracování, nebude od věci zmínit prodejní cenu. Ta se dle velikosti vložky liší v řádech desetikorun, vždy se však blíží částce zhruba 12 500 korun. Vzhledem k této ceně jsme očekávali naprosto precizní zpracování, avšak prvotní setkání nás trochu zklamalo. Že si obydlí nechráníte konvenčním způsobem, prozrazuje viditelný chytrý modul na jedné straně dveří. Tvoří jej kombinace černého a bílého lesklého plastu, což přílišnou důvěru nevzbuzuje. Lesklý plast je navíc vcelku náchylný na otisky prstů, stejně tak nutno dávat pozor na škrábance.

FAB ENTR

Chytrý modul má podobu vertikálně podlouhlé plastové krabičky, na jejímž vrcholu se nachází otočné kolečko s logem výrobce. Tímto kolečkem lze z této strany dveří zámek odemknout, prostor pro vložení klíče zde totiž zcela chybí. Pokud tedy kapacita uživatelsky nevyjímatelné baterie klesne na minimum, stále lze odemykat i manuálně. Na bocích zámku jsou dále také dvě drážky, které reagují na dotek. Pokud dvěma prsty tyto drážky projedete (z vrchu nahoru), zámek se za předpokladu, že má baterie v chytrém modulu dost šťávy, automaticky odemkne. Možnosti odemknutí z vnitřní části bytu jsou od základu tedy hned tři: manuálně (otočením kolečka), zabudovaným motorkem (přejetí senzorů), anebo skrze aplikaci ve vašem smartphonu.

Ve spodní části chytrého modulu se nachází informační panel překrytý tmavým plastem. Ten je ve výchozím stavu neviditelný, piktogramy se rozsvítí až po přidržení třech prstů na ploše po dobu 5 sekund. Přes panel následně párujete vybrané příslušenství, případě nastavujete přístupový PIN kód. Velkou výhodou řešení ENTR od společnosti FAB je, že z druhé strany dveří nelze absolutně poznat, že se uvnitř skrývá chytrý zámek. Vše je tedy dokonale skryto před očima zvídavců.

Pokud se více zaměříme na zpracování, pochválit můžeme bezproblémové fungování ovládacího kolečka. Zámek působí na omak bytelnějším dojmem, za což vděčí vnitřní kovové skořepině, která ovšem není vidět. Více kovových prvků (především na přední části) by však nebylo na škodu. Na pohled by zámek působil hodnotnějším dojmem, což u produktu za více než 12 tisíc očekáváte.

Konfigurace: sklenka vína a špunty nutností

Pokud i vy patříte mezi uživatele, kteří nepotřebují pročítat návody u nově zakoupené elektroniky, v případě FAB ENTR po něm tak či tak sáhnete. Konfigurace je totiž poměrně komplikovaná. Primárním cílem je nastavení samotného zámku, který se při každém zavření dveří postará o uzamčení dveří. Této konfiguraci předchází zadání přístupového PIN kódu, které je nutné zopakovat. Následně proběhne automatická konfigurace, kdy se zámek několikrát odemkne a zase zamkne. Odemykání i zamykání doprovází hlasitý zvuk elektromotoru, čili večerní příchod domů nepřeslechne téměř nikdo. I to je však daň za to, že se vám dveře odemknou bez nutnosti vkládání klíče.

Návod pro uživatele - FAB ENTR (4,6 MB, PDF)

Po konfiguraci samotného zámku nastává čas na spárování se smartphonem, případně doplňkovým příslušenstvím. U příslušenství je opět nutné konfigurovat skrze panel chytrého modulu, každá autorizace je podmíněna zadáním přístupového PIN kódu. Konfigurace je nutná u každého nově přidaného zařízení, pokud tedy například připojujete více dálkových ovladačů, zabere celý proces klidně i 30 minut.

Aplikace: má své mouchy

Synchronizace s aplikací je naštěstí jednodušší. Po montáži stačí vyfotit čárový kód, který naleznete na krabici, následkem čehož se smartphone spojí se zámkem pomocí Bluetooth a rovnou nabídne možnost odemknutí dveří. Stačí přejet vertikálně po displeji a zámek se postará o odemknutí dveří. Výhoda aplikace spočívá také v tom, že vám dá přehled o stavu nabití baterie v chytrém modulu. Snadno tedy můžete kontrolovat, kdy bude vhodná chvíle jej připojit k elektrické síti pomocí dodávaného microUSB kabelu. Aplikaci samotnou lze zabezpečit pomocí vstupního PIN kódu, který se může lišit od kódu zámku.

FAB ENTR

Aplikace dále umí nastavit, jestli se mají dveře uzamknout vždy automaticky, nebo se o uzamčení postaráte vy, a to skrze smartphone či doplňkové příslušenství. Nastavit lze i zvukové upozornění, které oznamuje odemknutí a uzamčení.

Stáhnout ENTR

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Aplikaci dále můžete využít pro přidělování kódů návštěvám. Stačí nastavit jméno, vygenerovat přístupový kód, nastavit platnost a sdílet kód například pomocí SMS nebo chatu. Návštěva může být rovněž i administrátorem, administrátor následně může přidělovat kódy dalším uživatelům. Pokud se však jedná například jen o uklízečku, přidělení této pravomoci samozřejmě nedoporučujeme. Jakmile návštěvě dorazí SMS zpráva, nalezne v ní odkaz ke stažení aplikace (iOS a Android), kterou nainstaluje a následně se autorizuje pomocí kódu, který došel ve zprávě. Po uplynutí doby platnosti již s tímto kódem dveře odemknout ani zamknout nelze. Oproti konkurenčnímu řešení nám trochu chybí možnost notifikací, a to kdy a kdo do bytu vstoupil a následně byt opustil.

Asi největší problém při konfiguraci představuje pípání modulu, které doprovází takřka každou uživatelskou akci. Tato zpětná vazba nelze nijak utlumit a je opravdu natolik výrazná, že konfiguraci ve večerních hodinách opravdu nedoporučujeme. Stejné je to i u hlasitého výstupu PIN klávesnice, případně PIN klávesnice se čtečkou otisků prstů. Pokud vás čtečka nerozpozná, rozezvučí se hlasitý signál, který na tuto skutečnost upozorní. Po půl hodině konfigurace (a neustálého pípání) však už uděláte cokoli, abyste tento zvuk již nikdy neslyšeli.

Reálné zkušenosti

Po prvotních eskapádách při nastavování a konfiguraci jsme začali zámek intenzivně testovat. Nejvíce nás zajímalo to, jak rychle bude zámek reagovat. Během dvou týdnů se nám ani jednou nestalo, že by zámek neodpovídal na pokyny dálkového ovladače, stejně tak spolehlivě fungoval také přístup z mobilní aplikace. Občasné problémy nastaly v případě PIN klávesnice se čtečkou otisků prstů. Čtečka nereagovala vždy přesně, velmi omezující byla také nutnost přikládat prst opakovaně. Kladně hodnotíme také možnost přidělení přístupového kódu mezi známé a kamarády.

FAB ENTR

Bateriový článek by dle slov výrobce měl vydržet zhruba 70 dní, což odpovídá našim poznatkům. Během 14 dní kapacita baterie klesla jen minimálně, je tedy pravděpodobné, že ke konci 70denního intervalu bude kapacita ubývat rychleji.

Hodnocení a závěr: někde mezi

Chytrý zámek FAB ENTR funguje, avšak některé drobnosti kazí celkový dojem. Začít můžeme konstrukčním zpracováním, které nepůsobí tak hodnotně, jak bychom si představovali. Nezaujalo nás ani doplňkové příslušenství, respektive ne vzhledem k ceně, kterou si výrobce účtuje. Čtečka otisků prstů je již staršího řešení, proto autorizace není tak pohodlná. Důležitá je ovšem funkčnost jako taková a v tomto ohledu jsme se zámkem FAB ENTR neměli žádný problém.

Automatické uzamknutí dveří fungovalo bez problémů, stejně tak i různé způsoby odemknutí. Nejvíce jsme si oblíbili odemykání za pomocí dálkového ovladače a samozřejmě také smartphonu. Pokud tedy i vy hledáte chytrý zámek, který bez problému funguje i v našich končinách, FAB ENTR je pro vás jasnou volbou. Počáteční investice je však vysoká.

Klady
  • spolehlivá funkčnost
  • relativně snadná montáž
  • široká nabídka příslušenství
  • většinu starého zámkového ústrojí lze zachovat
Zápory
  • vysoká cena základního balení i příslušenství
  • nabíjení vyžaduje připojení kabelu ke dveřím
  • plastové vnější zpracování nebudí důvěru
  • složitější prvotní konfigurace
Diskuze ke článku
Pesedm
Ta cena a možnost lehkého poškození. Je to nesmysl.
zog
Cena je naprosto mimo. Spíš to vypadá jak lákadlo pro zloděje.
Marek
Poradí si to i v případě, že mají dveře zvenku kouli?
ANO
Je uplne smesne, ze v dobe univerzalnich API, udelaji aplikaci jen pro android a iphone a na windows a miliardy obycejnych telefonu s javou a BT, proste zapomenou:o) Aplikace s defacto jednou obrazovkou jejiz napsani trva, kdyz moc, tak pul hodiny a oni ji neuvolni ani pro vsechny smartphony, tomu rikam ROFL! Zvlast kdyz ji uvolni pro androidy, do kterych se muze kdokoliv dostat (uz existujou i za bitcoiny placene ilegalni sluzby pro nabourani se do libovolneho androidu) .... tomu rikam diletantstvi .... v tomto pripade by meli pouziti androidu explicitne zakazat, stejne jako banky.
Ale tak zas ono je to asi fuck, ono se to diletantstvi na tech cinanech, maskujici se za nemecky assa abloy, alias FAB, da ocekavat a uz jenom ta nesmyslna cena mluvi za vse ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze