Externí úložiště Verbatim Store'n'Go Secure
recenze

Externí úložiště Verbatim Store'n'Go Secure

Zabezpečení na prvním místě
1

Často pracujete s citlivými daty a bojíte se případné krádeže externího disku, který je doslova plný cenných informací? Nabízí se uzamknutí na softwarové úrovni přímo v PC, avšak ani zde neexistuje 100% jistota. Alternativou mohou být nové produkty společnosti Verbatim, které jsou zabezpečené už od základu – bez znalosti PIN kódu si takříkajíc ani neškrtnete. Vyplatí se investice do takového řešení?

Externí disky nemusí sloužit jen pro zálohu fotografií z dovolených a filmů, možná i vy na discích přenášíte citlivá data, které nejsou pro oči všech, dost možná ani ne pro oči vašich nejbližších. V takových případech můžete spoléhat na různé softwarové utility, které data zabezpečí, avšak co dělat, pokud vás ani taková varianta neuklidní?

Nabízí se nákup bezpečnostního disku, který je uzamčen sám o sobě, třeba některého od společnosti Verbatim z řady Store'n'Go s přízviskem Secure, které disponují PIN klávesnicí a tedy i šifrováním na hardwarové úrovni. Takové disky můžete sice připojit k počítači úplně běžným způsobem, avšak do doby zadání PINu se obsah neodemkne, disk se navíc ani neinicializuje. Aby Verbatim zajistil maximální bezpečnost, po vyčerpání určeného počtu pokusů o neautorizovaný přístup se disk po připojení k počítači zformátuje v zabezpečeném režimu.

Šifrované disky nemusí sloužit jen pro tajné agenty a vládní činitele. Většina má jistě nějakou část dat, která by raději uchovala v bezpečí. A právě na takové zákazníky Verbatim cílí. K dispozici je jak externí plotnový disk, tak také kompaktní SSD úložiště. Oba zástupce si prověříme v dnešní recenzi.

Obsah balení: základ s benefitem navíc

Obsah základního balení obou disků je velice skromný, kromě samotného disku naleznete v malé krabičce také synchronizační disk s USB-C na jednom a USB-A na druhém konci, přičemž USB-C koncovka jde vždy do těla disku. Pokud vám nevyhovuje USB-A a chcete disk zapojit do USB-C portu vašeho novějšího počítače, případně smartphonu (to připadá v úvahu u SSD úložiště), pomůže dodávaný převodník z USB-A (samice) na USB-C.

Verbatim Secure Portable SSD a HDD úložiště

Verbatim tak vcelku jednoduše vyřešil nutnost přikládat do balení dva separátní kabely, jako to udělal například Freecom. Pokud vám řešení Verbatim vyhovovat nebude, stačí pořídit libovolný kabel s USB-C koncovkou na obou stranách. V balení dále nalezneme základní dokumentaci, respektive příručku rychlého nastavení v několika jazykových mutacích, a to včetně češtiny.

Konstrukční zpracování: hlavně nenápadně

Asi by nás překvapilo, kdyby disky z nové série Secure byly dostupné v mnoha barevných pastelových variantách, jak je jinak u značky Verbatim vcelku běžné. Disky jsou k dispozici v nenápadném černo-stříbrném provedení, což náš těší. Boční pás obou variant disků (HDD i SSD) je hliníkový a zpevňuje tak celou konstrukci. Vrchní a spodní část je vyrobena z tvrzeného, matného a texturovaného plastu, který zamezuje klouzání. Z plastu jsou vyhotoveny i klávesy pro zadání PINu a vypadají jako na kdejakém tlačítkovém telefonu – nechybí tedy ani speciální znaky „zamknutí“ a „odemknutí“, které nahrazují hvězdičku a křížek.

Musíme pochválit téměř perfektní zdvih kláves, stejně jako zpětnou vazbu. Stisknutí doprovází slyšitelné cvaknutí, což vás utvrdí v tom, že jste danou klávesu opravdu stiskli. Zároveň nemusíte mít obavy, že by se klávesy samy stiskly, když by byl disk položen „vzhůru nohama“, neb ke stisku je zapotřebí určité síly, stejně tak je okolí kláves v jedné rovině s plastovým blokem (samotné klávesy se nachází v mírně prohloubené části).

Verbatim Secure Portable SSD a HDD

Po připojení disku k PC se klávesnice rozzáří, část s čísly svítí/bliká modře, klávesa zámku svítí/bliká červeně/oranžově, klávesa pro odemknutí svítí/bliká zelenou barvou. U obou disků Verbatim vsadil na trochu jiné řešení podbarvení speciálních kláves, tedy klávesy zamknutí a odemknutí. V případě malého SSD úložiště jsou diody vedle dané klávesy, v případě HDD disku LED světlo prosvítá přímo pod danou klávesou. Jako lepší řešení hodnotíme to u SSD úložiště, je totiž výraznější a snadno detekovatelné i za dne na přímém světle.

Rozměrově se oba disky samozřejmě velmi liší. Menší SSD úložiště s kapacitou 256 GB disponuje rozměry 93 × 50 x 11 milimetrů a hmotností 116 gramů, HDD disk s kapacitou 1 TB je logicky podstatně rozměrnější a těžší, konkrétně 123,5 × 76 × 13 milimetrů a 283 gramů.

Srovnání disků Verbatim a Freecom

Hodnotit vzhled disků je tak trochu zbytečné, určité osobité kouzlo však díky PIN klávesnici mají. Kdyby byly disky kompletně kovové, projevilo by se to na celkové hmotnosti, zvláště pak u HDD řešení, avšak možná by se lehce zlepšil odvod tepla. Jsme rádi, že Verbatim nasadil alespoň hliníkový pás, bez nějž by disky vypadaly poměrně obyčejně. Řemeslné zpracování je na špičkové úrovni, klávesy nemají tendenci se pohybovat a žádné chrastivé zvuky tak neuslyšíte ani při snaze diskem zatřást. Celkově vzato, při přímém srovnání s nedávno testovanými disky Freecom pochopitelně řešení Verbatimu tolik neokouzlí, stále však nutno myslet na to, že obě značky cílí na jinou cílovou skupinu.

Zabezpečení: FIPS coby záruka neprolomitelnosti

Disky patří do série Secure, pyšní se tedy zvýšeným zabezpečením, které hraje primární roli. O tom, že disky nabídnou opravdu vysoký stupeň zabezpečení, svědčí soulad se standardem FIPS 140-2 (Federal Information Processing Standard) a směrnicí GDPR, a to především díky tomu, že disky využívají 256bitové AES šifrování na hardwarové úrovni. Disky šifrují data v reálném čase, což je pro zabezpečení informací nezbytné. Disky neuchovávají hesla v dočasné paměti, jako tomu může být v případě softwarového zabezpečení, proto se mohou pyšnit právě souladem se zabezpečovacími standardy.

Disk můžete chránit až 12místným PIN kódem. Pokud heslo zadáte nesprávně dvacetkrát v řadě za sebou, disk se zamkne a při připojení k PC bude vyžadovat formátování. Obsah se tedy neinicializuje a nenávratně se smaže v zabezpečeném režimu. Oproti konkurenčnímu řešení potěší, že disky lze bez problému používat i například s televizory a další elektronikou, která standardně podporuje běžné disky, avšak ne ty zabezpečené. Díky tomu je disk univerzální a mimo zálohy osobních dat může v případě nouze posloužit i jakožto zařízení pro konzumaci obsahu.

Nastavení a zadávání PINu: raději s rozvahou

Defaultně přednastaveným heslem je základní PIN „0000“, který doporučujeme okamžitě změnit. Jakmile disk k počítači připojíte, zahájí se inicializace, avšak disk počítač nedetekuje. Disk se pouze rozzáří modrými LED diodami a jakmile se svit ustálí, čeká na vaše zadání. PIN doporučujeme zadávat s rozvahou, tedy pomalu, s menšími odmlkami. V případě velmi rychlého zadání disk většinou heslo nerozpozná správně, což poznáte podle rozblikání červené LED diody u klávesy zámku.

Verbatim Secure Portable SSD a HDD úložiště

Heslo změníte poměrně snadno. Na PIN klávesnici stisknete tlačítko zámku a současně s tím zapojíte kabel do PC. V tu chvíli se kromě červené LED diody rozsvítí i dioda oranžová, v této chvíli je možné klávesu zámku pustit. V první řadě je nutné zadat poslední nastavené heslo. Pokud jde o disk nový, zadáte postupně čtyři nuly a opět stisknete tlačítko zámku. Následně již stačí zadat heslo nové, které může mít až dvanáct číslic, a opět stisknete tlačítko zámku. Od této doby disk inicializujete pouze zadáním nového hesla.

Rychlost a kompatibilita: Windows i macOS

Disky jsou kompatibilní s aktuálně nejrozšířenějšími počítačovými systémy, tedy Windows a macOS. Konektivitu zajišťuje protokol USB 3.1 1. generace, ten poskytuje dostatečně rychlý přenos dat.

Slůvko dostatečně tu není jen tak, ani SSD úložiště nedosahuje raketových rychlostí a v tomto ohledu mu ukazuje záda i HDD řešení společnosti Freecom. Naměřeným maximem je v případě SSD rychlost okolo 140 MB/s pro čtení i zápis, rychlost bohužel navíc poměrně výrazně kolísá (častokrát až k hranici 80 MB/s). V případě plotnového disku jsou hodnoty zhruba třetinové, opět navíc dochází k poměrně výrazným poklesům.

Verbatim Secure HDD Verbatim Secure SSD Freecom mHDD Slim Freecom mSSD MAXX
Reálná kapacita 931 GB 238 GB 931 GB 476 GB
Rychlost čtení 40 MB/s 140 MB/s 122 MB/s 858 MB/s
Rychlost zápisu 37 MB/s 137 MB/s 121 MB/s 658 MB/s
Cena s DPH 2 099 Kč 3 499 Kč 2 499 Kč 6 299 Kč

To určitě nejsou hodnoty, které by se daly porovnávat s aktuální špičkou na trhu, kupříkladu takový mSSD MAXX (SSD) dosahuje několikanásobně lepších výkonů v obou směrech, viz tabulka. Opět je ale nutné uvědomit si, že disky Verbatim šifrují data v reálném čase a taková dovednost disky odlišuje od většiny dnes dostupné konkurence. Doplníme, že všechny testy byly prováděny s dodávaným kabelem USB 3.1 1. generace s vhodným hardwarem s podporou USB 3.1 1. generace.

Rychlostní testy (první dva snímky patří SSD, další dva plotnovému disku)

Disky jsou dodávány s několika přednahranými soubory. Konkrétně se jedná o program na bezpečné mazání (Windows) a návody v několika jazycích, samozřejmě včetně češtiny. Tyto soubory můžete z disku hned smazat, lze je bez problému dohledat i na oficiálních stránkách společnosti Verbatim.

Přenos 11GB složky Průměrná rychlost zápisu
Verbatim Secure HDD 326 sekund 33,5 MB/s
Verbatim Secure SSD 88 sekund 125 MB/s
Freecom mHDD Slim 91 sekund 121 MB/s
Freecom mSSD MAXX 18 sekund 615 MB/s

Zhodnocení: když záleží na soukromí

Disky Verbatim Secure'n'Go Secure v HDD i SSD variantě nepatří sice mezi nejhezčí či nejrychlejší disky na trhu. Pokud od toho ale odhlédneme, cenově se chvályhodně nijak zvlášť nevymykají dnešním standardům. Z tohoto důvodu je rychlost jedním z primárních nedostatků, které by vás od nákupu mohly odradit.

Verbatim Secure Portable HDD a SSD

Pokud se však s tímto kompromisem smíříte, není důvod, proč disky ke koupi nedoporučit. Oceňujeme jak bytelné konstrukční zpracování, tak také dodávaný adaptér pro moderní USB-C porty.

Klady
  • vysoký stupeň zabezpečení
  • přijatelná cena
  • hliníkový pás zpevňuje konstrukci
  • subtilní rozměry a hmotnost SSD disku
  • kvalitní hardwarová PIN klávesnice
  • snadné nastavení
  • komunikace s TV a dalšími zařízeními
Zápory
  • nižší přenosové rychlosti
  • PIN je nutné zadávat pomaleji
Diskuze ke článku
Karel
Chci se zeptat. Jde disk přeformátovat z FAT na NFTS? Neztratí se tím zamykací schopnosti disku? Jde to u tohoto disku vůbec technicky provést?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze