Externí SSD a HDD úložiště Freecom
recenze

Externí SSD a HDD úložiště Freecom

Luxusní a rychlá záloha dat
5

Dávno jsou pryč doby, kdy jsme k záloze používali CD a DVD média. Moderní doba s sebou přinesla mnohem elegantnější řešení, například cloud, případně externí disky. Moderní externí disky by měly nabídnout kromě ochrany dat také moderní USB-C konektor a v neposlední řadě také elegantní vzhled. Jsou produkty značky Freecom tím pravým? To odhalí dnešní recenze.

I když se dnešní doba nese spíše ve znamení cloudových úložišť, ne všichni uživatelé je preferují, zvláště pak z důvodu nedostupnosti dat tam, kde není internetové připojení. S FUP limity to v našich končinách také není zrovna růžové, a tak přichází na řadu vhodné alternativy, například externí disky. Takových je na trhu nespočet, stejně tak i značek, které disky vyrábí. Samozřejmě však platí, že pokud budeme hledat ověřené výrobce, napočítáme je na prstech jedné ruky. Jak ale ukazuje externí úložiště značky Freecom, ne vždy je nutné pochybovat o čemkoliv méně známém.

Freecom mSSD MAXX a mHDD

Značka Freecom pochází z Německa, kde byla založena již v roce 1989, jedná se o dceřinou společnost Mitsubishi Kagaku Media, stejně jako například známá společnost Verbatim. Už od svého počátku se soustředí na výrobu flash a externích disků, tato tradice zůstala zachována až do dnešního dne. I když se s produkty značky Freecom setkáme na tuzemském trhu jen zřídka a spíše u menších prodejců, byla by škoda je zcela ignorovat. Nebo se pleteme? Detailní zkušenosti z testování HDD a SSD disků této značky vám přinášíme právě v dnešní recenzi.

Na test jsme dostali rovnou dvojici externích úložišť, konkrétně mSSD MAXX 512 GB v hodnotě 269 liber (7,7 tisíce korun) a mHDD Slim 1 TB v hodnotě 86 liber (2,5 tisíce korun). U různých prodejců se ceny lehce liší, za zmíněné ceny jsou však produkty k dostání na oficiálním e-shopu Freecom.

Obsah balení: jen to nejnutnější

Obsah balení obou produktů je prakticky jen základní. V případě mSSD MAXX dostanete v balení kabel s USB-C koncovkou na obou stranách, je totiž přímo cílen pro zařízení s USB-C konektorem. Abyste disk mohli využít i na starších počítačích/počítačích bez USB-C, naleznete v balení rovněž i kabel s USB-A koncovkou v konfiguraci 3.0. V případě mHDD Slim se můžete těšit na kabel s koncovkou microUSB 3.0, která se zapojuje do disku na straně jedné a standardní USB-A 3.0 na straně druhé. Kromě toho v balení nalezneme ještě kabel s USB-C koncovkou, který využijete pro přímé připojení k zařízení s USB-C konektorem, což je praktické a ušetří vám to případné náklady na pořízení kabelu.

Důležitou zprávou tedy je, že oba disky lze bez problému připojit s moderními notebooky, počítači nebo také smartphony. Nic dalšího v subtilním balení nenajdete, škoda však že výrobce nepřibalil alespoň ochranný vak na přenášení. V případě použití u PC sestav zklame také kratší délka dodávaných kabelů, měří zhruba 20 centimetrů. Celkový dojem vylepšuje tříletá záruka, která je u produktů Freecom standardem.

Vzhled a zpracování: dotek luxusu

Ptáte se, proč byste měli dát diskům společnosti Freecom šanci a nesáhnout raději po známější klasice? Stačí se na ně podívat. Disky Freecom se chlubí minimalistickým designem a zpracováním, tělo je kompletně vyvedeno v leštěném hliníkovým šasi. Zpracování je na špičkové úrovni, z disku máte spíše pocit jako z nějakého doplňku než čistě jen z disku na zálohu vašich dat. Hliníková konstrukce je navíc i praktická, lépe totiž odvádí teplo při nadměrném vytížení. Oba disky jsou vybaveny informační LED diodou, která se nachází vedle konektoru. I přes malé rozměry je její svit opravdu nepřehlédnutelný, což večer lehce překáží.

Použitým materiálům odpovídá i vcelku nízká hmotnost. V případě mHDD Slim se bavíme o hmotnosti 150 gramů, rozměry pak činí 11,4 × 7,6 × 0,9 cm. mSSD MAXX je na tom ještě lépe, hmotnost činí zanedbatelných 59 gramů, rozměry poté 9,1 × 5,7 × 1 cm. Disky bez problému schováte i do kapsy, vzhledem k rozumné hmotnosti mechanického disku o něm za okamžik ani nevíte. V případe mSSD disku je pak situace ještě o poznání příjemnější.

Freecom mSSD MAXX a mHDD

Klouzání po podložce se obávat nemusíte, spodní část šasi je opatřena gumovými výstupky, které samovolný posun po hladké položce eliminují.

Rychlostní testy: velmi slušné výsledky

Na začátek stručná sumarizace: mSSD MAXX je diskem ve standardu M.2 SSD PCI-E a podporuje přenos skrze USB-C 3.1 2. generace, mHDD je 2,5palcový (6,35 cm) externí disk s maximálně 5 400 otáčkami a maximální teoretickou přenosovou rychlostí 5 000 Mbit/s skrze USB 3.0.

Co nás v případě disků zajímá nejvíce je jasné – reálné přenosové rychlosti. V případe mSSD Freecom uvádí, že pro zápis i čtení dosahuje disk rychlostmi vyššími než 700 MB za sekundu v případě spojení skrze USB-C 3.1 konektor a naše testy na MacBooku Pro 13 2017 to v podstatě potvrdily. V případě čtení jsme se v průměru dostali na rychlost vyšší než 858 MB/s, v případě zápisu jsme se dostali jen lehce pod garantovanou hodnotu, konkrétně na necelých 660 MB/s. Při testech rychlosti byl navíc disk více než z poloviny zaplněn uživatelskými daty.

Rychlosti disku mSSD MAXX v případě spojení skrze USB-C konektor, druhý screenshot reflektuje přenosové rychlosti s USB 3.0 spojením.

Vyzkoušeli jsme také přenos souborů. mSSD MAXX přenesl soubor o velikosti 2,4 GB za 3,5 vteřiny (výsledek je průměrem pěti po sobě jdoucích testů) skrze přímé USB-C spojení. Pokud jsme disk připojili přes USB 3.0, přenos se zpomalil na polovinu. Stejně velký soubor jsme tedy přenesli za necelých 7 vteřin, což je stále skvělý výsledek.

Rychlosti disku mHDD Slim. Na prvním obrázku je rychlost s USB 3.0 konektorem, u druhého testu jsme využili USB-C kabel.

V případě mHDD Slim jsme se od výrobce dočkali jen teoretických rychlostí, ty však nemají s realitou téměř nic společného. Rychlost jsme tedy otestovali a disk v obou směrech dosáhl na přenosovou rychlost zhruba 120 MB/s. Stejně velký soubor se do paměti disku přesunul za 21 sekund a bylo přitom jedno, zdali jsme disk propojili s USB-C kabelem, případně klasickým USB 3.0 kabelem. Rychlost se v podstatě nezměnila, což je logické. Při praktických testech byly rychlosti u obou testovaných disků výborné a hlavně stálé, takže stabilitu hodnotíme více než kladně. Oba disky jsou samozřejmě zpětně kompatibilní s rozhraním USB 2.0. Jako výhodu shledáváme také to, že i při opravdu náročných zátěžových testech se disky nezahřály natolik, aby to bylo nepříjemné – zde se teprve projevila výhoda hliníkového šasi.

Přenos 2,4GB souboru USB-C 3.1 USB 3.0
mSSD MAXX 3,5 s 6,9 s
mHDD Slim nepodporuje 21 s

Testů jsme u obou disků provedli hned několik, přiložené screenshoty poté reflektují průměrné výsledky, kterých disky dosáhly.

Zhodnocení: kvalita, která nezklame

Testování produktů značky Freecom v nás zanechalo veskrze pozitivní dojem. Disky se chlubí skvělým zpracováním a také rozměry. Přenosové rychlosti nás také nezklamaly. Pokud jste si stále nezvykli na „dobu cloudovou“ a svá data chcete co nejblíže u sebe, jsou externí disky stále velmi dobrou volbou. Pokud vám nevadí připlatit si, doporučujeme investovat do SSD disku, které nabídnou nesrovnatelně lepší přenosové rychlosti, jsou lehčí a mnohem méně náchylné na poškození. Pokud vaše volba padne na produkty Freecom, chybu jistě neuděláte.

Klady
  • skvělé přenosové rychlosti (především u mSSD)
  • nezahřívá se
  • špičkové zpracování a rozměry
  • příjemná hmotnost (mSSD)
  • protiskluzové nožky
  • nízká přístupová doba
  • odpovídající cenovky
Zápory
  • obecně horší dostupnost produktů
  • chabý obsah balení
Diskuze ke článku
bulab
marne premyslim proc bych si na zalohu kupoval 51 2GB / 7700 Kc SSD disk. Rychlost je sice pekna vec, ale v pripade zaloh asi ne uplne hlavni. Mozna mobilita, ze bych mohl zalohovat kdekoliv?

Za ty prachy se uz pomalu da sehnat NAS se 2 zrcadlenyma diskama.
Mjo
"Detailní zkušenosti z testování HDD a SSD disků této značky vám přinášíme právě v dnešní recenzi."
Samé žvásty a dizajne a pôvodne spoločnosti a na konci jedna biedna tabuľka. Tomu vy hovoríte "detailnosť"? :D
David Pokorný
Ahoj Martine,

velmi pěkný článek a soudím podle něj, že celkově diskům rozumíš. Rozhodně víc než já, takže věřím, že mi zvládneš poradit. Věc se má tak - pracuji jako copywriter a dostal jsem za úkol zrevidovat článek https://vas-pomocnik.cz/externi-disky/ . Jazykově to pro mě samozřejmě není problém, ale co se týče faktického obsahu, nejsem zase takový odborník. Co si o článku myslíš a případně co by v něm stálo za zdokonalení?

Díky :)
Radek
Pokud by někdo hledal aktuální srovnání z roku 2019 doporučuji se podívat na tento web: https://www.testino.cz/externi-disky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze