CAT B100
recenze

CAT B100

Obrněný mobilní rytíř

V dnešní recenzi se podíváme na super odolný telefon CAT B100, který je určen do náročných podmínek a uživatelům vykonávajícím outdoorové aktivity nebo těžké profese. Telefon s klasickou klávesnicí, odolností proti vodě i prachu a relativně dobrou cenou si své místo na trhu může vybojovat. Podaří se mu to?

Na mobilním trhu nenajdeme pouze dotykové telefony se špičkovou výbavou a moderním designem, ale i několik telefonů odolných. Ačkoliv ty na první pohled působí mohutně a vyloženě terénně, nemělo by se na ně zapomínat. Uživatelé pracující v náročnějších podmínkách ve stavebnictví nebo obecně v průmyslu zajisté tyto odolné telefony ocení. Testu jsme proto podrobili „obrněný“ model CAT B100, se kterým se nebudete muset bát pádu, vody nebo prachu. Samotný telefon lze považovat za následovníka modelu B25.

CAT B100 svou odolnost nezapře

Technické parametry CAT B100

Kompletní specifikace
Konstrukce123 × 56 × 17,5 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 2,2" (240 × 320 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, video: 480 × 320 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6276W, , GPU: ne
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 128 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNucleus
Akumulátor1 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2014, 3 900 Kč

CAT B100 – rychlý videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon CAT B100
  • Nabíječka do sítě s USB kabelem
  • Nabíjecí a synchronizační microUSB kabel
  • Baterie s kapacitou 1 150 mAh
  • Pecková sluchátka s hadsfree
  • Uživatelská příručka

Design a konstrukce

CAT B100 budí na první pohled nemalou pozornost, a to nejenom svou robustností, ale i konstrukčním zpracováním. Na telefonu o velikosti 123,5 × 56 × 17,5 mm převládá černá barva, která je efektně narušena stříbrnou na bocích přístroje a na zadní části telefonu. Telefon není žádný drobeček, hmotnost 136 gramů ale není zase tak špatná. V ruce budete držet skutečný kus telefonu, na kterém všechno drží jako přibité. Zpracování telefonu je příkladné a nespatřuji na něm žádný prohřešek. Materiálově je telefon zpracován z tvrdé pryže, na bocích z kovu a nechybí ani plast. Nikde nic nevrže, vše sedí a lícuje jak má.

Na telefonu převládá černá, která je oživena stříbrnými prvky

Přední části telefonu dominuje 2,2palcový nedotykový TFT displej s QVGA rozlišením (240 × 320 pixelů). Vpravo od sluchátka nad ním nalezneme notifikační diodu, která nám signalizuje zmeškané hovory a došlé SMS zprávy. Dioda informuje uživatele o zmeškaných událostech bílým poblikáváním. Pod displejem nalezneme hlavní ovládací prvky telefonu. Předně jsou to výběrová tlačítka sloužící pro vstup do nabídky a do kontaktů, tlačítka volat a ukončení hovoru/vypnutí. Mezi těmito ovládacími prvky se nachází směrový ovladač s potvrzovacím tlačítkem (jednotlivé klávesy směrového ovladače lze nadefinovat). Pod těmito ovládacími prvky našla své místo povedená alfanumerická klávesnice, která má zřetelné pryžové klávesy a velké popisky.

Telefon zaujme na první pohled robustním tělem

Levý bok ukrývá pod pryžovou krytkou s těsněním port USB a trojici šroubků. Na pravém boku telefonu nalezneme rovněž trojici šroubků, žlutá tlačítka ovládání hlasitosti a nechybí zde praktické tlačítko zapnutí svítilny, které je zároveň i hardwarovou spouští fotoaparátu. Boky přístroje jsou vyvedeny ve stříbrné kombinaci. Horní část telefonu vyhradil výrobce 3,5mm jacku, který se nachází opět pod ochrannou krytkou. Voda se tak nemá šanci dostat vůbec nikam.

Na pravém boku se žlutým tlačítkem zapíná svítilna

B100 má výrazně vyvedenou zadní část. V horní části nalezneme zleva čočku 3Mpx fotoaparátu spolu s přisvětlovací LED diodou a hlasitý reproduktor. Všechny tyto tři prvky jsou efektně orámovány stříbrným lemem. Na zadním krytu v prostřední části je vidět nepřehlédnutelné logo výrobce CAT a dvojice šroubků pro otevření krytu, které je ideální odšroubovat například mincí. Pro snadnější otevření krytu je zde i mírné vykrojení. Zadní kryt se po uvolnění šroubků musí větší silou nadzvednout, neboť je znatelně přitlačen těsněním, které brání průniku vody a prachu.

Na zadní části nalezneme šroubky pro otevření zadního krytu

Baterie a výdrž

Uživatelé si přejí u svého mobilního telefonu pořádnou výdrž baterie. Většina dnešních smartphonů vyžaduje nabíjení prakticky každý den, u telefonů s uzavřeným systémem očekáváme výdrž větší. Mobilní telefon CAT B100 ukrývá pod odolným zadním krytem baterii s celkovou kapacitou 1 150 mAh, což na dnešní poměry není mnoho, máme zde ale obyčejný telefon, který dokáže s takovou kapacitu zázraky.Výrobce udává výdrž baterie u doby hovoru 10 hodin, v pohotovostním režimu až 23 dní. V praxi při běžném provozu dosáhnete hranice čtyř až pěti dnů. V případě méně intenzivního užívání v podobě celkově 3 hodin hovorů, jedné hodiny hudby, hodinky internetu a pořízení několika fotek jsem čtvrtý den na necelé polovině kapacity baterie, pátý den již telefonu dochází dech. Týdenní výdrž tak není problém dosáhnout, pokud budete umírnění. Výdrž ovlivníte intervalem kontroly e-mailů a případným vypínáním na noc.

Baterie se nachází pod krytem s těsněním

Zvuk

Mobilní telefon CAT B100 si zaslouží pochvalu za hlasitý reproduktor. Opravdu se nemusíte bát, že přeslechnete vyzvánění telefonu nebo jiné upozornění. V případě nastavení telefonu na maximální hlasitost uslyšíte telefon i v hlučném prostředí. Zvuk je věrný a míra zkreslení nepatrná. Mírné zkreslení zvuku nastane při položení telefonu na měkkou podložku. V balení telefonu pro vás výrobce připravil pecková sluchátka s handsfree, která nenáročnému uživateli zajisté postačí. Při poslechu hudby si lze tedy přijmout i telefonní hovor.

Displej

Veškeré informace na telefonu budete vnímat díky přítomnému 2,2palcovému TFT displeji, který není dotykový a nabídne QVGA rozlišení (240 × 320 pixelů). Displej telefonu odemknete stisknutím levého výběrového tlačítka a hvězdičky v dolním levém rohu klávesnice. Zobrazení displeje si lze v menu telefonu upravit. Máte možnost si na domovské obrazovce aktivovat analogové nebo digitální hodiny, dále i zvolit tapetu. Podsvícení displeje lze upravit v pěti krocích včetně času uzamčení displeje. V prostředí telefonu převládá kombinace černo-žlutá, která samozřejmě odpovídá stájovým barvám značky Caterpillar.

Pozorovací úhly jsou bohužel horší, což v náročných podmínkách nepotěší. Na slunci je čitelnost displeje relativně v normě, doporučuji ale k tomu nastavit podsvícení na maximum. Za největší slabinu považuji absenci možnosti změny velikosti písma, která by byla žádoucí a na místě. Písmo je totiž dosti malé a osoby starší nebo se slabším zrakem by mohly mít problémy.

Displej zařízení umožňuje regulaci podsvícení

Odolnost telefonu

Telefon je svým provedením určen do náročných podmínek, což výrobce uvádí ve své uživatelské příručce. Lze se tak dočíst, že zařízení je standardem IP odolnosti vůči pevným částicím a vodě certifikováno jako třída IP67. Splňuje vojenský standard Mil Spec 810G v oblasti extrémních teplot, solné mlhy, tepelných změn, vibrací a pádové zkoušky z výšky až 1,8 metru na beton. Výrobce ale zároveň zdůrazňuje, že pro zachování tohoto stupně ochrany je nutné uzavřít všechny kryty portů a zadní kryt. Telefon nerozhází teplota od mínus 25 stupňů Celsia do plus 55 stupňů Celsia. V případě ponoření telefonu do hloubky jednoho metru vydrží v této hloubce bez újmy podle výrobce 30 minut.

Na telefon se lze dovolat i pod vodou

V praxi jsme neprováděli takové crashtesty, které by zajisté se zvýšením intenzity „útoku“ vedly ke zničení přístroje. Došlo ale na ponoření do sklenice plné vody a po několika minutách i na zavolání na telefon. Telefon pěkně pod vodou vyzváněl a po vyjmutí jsem se podíval, jak to vypadá pod krytkami a zadním krytem. Pod krytkami nebyla ani kapička, ale pod zadním krytem trochu kapek bylo. K baterii se ale voda nedostala, což je účel. Po vodní lázni jsem uskutečnil hovor a vše bylo v pořádku. Voda se také mírně zachycuje v reproduktorové mřížce a mezi jednotlivými klávesami klávesnice. Na funkčnost to ale vliv nemělo a za nějakou dobu voda vyschne. Telefon si bez újmy poradil i s běžnými opakovanými pády na koberec, dřevěnou podlahu i venkovní dlažbu.

Uživatelské prostředí

Mobilní telefon CAT B100 nepatří do kategorie telefonů s otevřeným operačním systémem, tzn. smartphonů. Proprietální systém výrobce vyniká svou jednoduchostí a snadnou ovladatelností. Na úvodní domovské obrazovce vidíte na spodní části displeje zástupce „Nabídka“, středový potvrzovací prvek a zástupce „Jména“. V horní části poté sílu signálu, aktivovaný profil, čas, stav baterie a v případě aktivace i velké hodiny uprostřed displeje.

Nadefinovat si můžete vyhrazenou klávesu

V menu telefonu spatříte zástupce dvanácti aplikací, které nelze přesunovat ani smazat. Nastavení telefonu ukrývá několik možností přizpůsobení si telefonu svým potřebám. Potěší možnost naplánovat si zapnutí/vypnutí telefonu a nadefinování vyhrazené klávesy. Stisknutím vyhrazené klávesy nahoru si tak aktivujete například přehrávač médií, dolů budík, doleva zprávy a doprava fotoaparát. Vyhrazené klávesy znatelně urychlí vstup do příslušné aplikace. Pohyb v prostředí telefonu je svižný, nedochází k výpadkům nebo zamrzávání systému. Telefon disponuje procesorem MediaTek MT6276W, operační pamětí RAM 64 MB, vnitřní pamětí ROM o velikosti 128 MB. Uživatel má pro uložení do paměti telefonu k dispozici 50 MB volného prostoru, další data je možné ukládat na paměťovou kartu.

Telefonní funkce

Telefon je předurčen zejména pro telefonování a posílání SMS zpráv. Pro příjem/ukončení hovoru jsou vyhrazeny dvě velké klávesy se zeleným a červeným sluchátkem. Jak již bylo zmíněno, hlasitost vyzvánění telefonu je na výborné úrovni. V menu telefonu naleznete vyzváněcí profily, které si lze upravit. U vyzvánění si lze upravit typ, úroveň hlasitosti či vyzváněcí tón (např. startující vozidlo). V prostředí telefonního seznamu si lze aktivovat zrychlenou volbu nebo vybrat preferované uložiště. Do telefonního seznamu lze uložit pouze 500 kontaktů. Lze v něm vyhledávat buď postupným rolováním nebo postupným psaním jména. Kontakt lze obohatit o řadu podrobnějších údajů.

V telefonu nechybí ani rychlá volba

Telefonování v praxi probíhalo bez potíží, hovor byl srozumitelný a nepřerušovaný. Protistrana si rovněž na nic nestěžovala. Kladně hodnotím informační diodu, která vám bílým problikáváním v pravém rohu nad displejem dává jasně najevo, že vám někdo volal nebo poslal SMS zprávu. Pro vlastní přehled poslouží správce protokolů, který ukrývá přijaté, zmeškané, vytočené nebo všechny hovory.

Zprávy

Na telefonu nelze přehlédnout rozměrnou alfanumerickou klávesnici, která se výrobci opravdu podařila. Tlačítka jsou dostatečně velká, čitelná a podsvícená. Psaní na klávesnici je tak prakticky bez překlepů a napsání SMS zprávy je otázkou chvilky. Na psaní SMS zpráv si nebudete muset sundat ani rukavice. Velmi však zamrzí, že není možné v nastavení změnit velikost písma, protože psané znaky nejsou moc velké a řada uživatelů by s tím mohla mít problémy. Pro psaní SMS zpráv si lze aktivovat slovník Smart CZ. Odečítání znaků při psaní zprávy a informace na kolik SMS bude zpráva rozdělena je symbolizováno v pravém horním rohu. V případě použití diakritiky dochází k úbytku počtu znaků ve zprávě. Zprávu lze obohatit o obrázek, zvuk nebo video.

Pohodlná klávesnice zajistí rychlé psaní SMS zpráv

Internetový prohlížeč, e-mail a sociální sítě

Mobilní telefon CAT B100 si pro fanoušky mobilního internetu připravil internetový prohlížeč Opera Mobile ve verzi 10.1. Načítání stránky v praxi trvalo o něco déle a čitelnost bez přiblížení byla prakticky nemožná. Nutno podotknout, že tento telefon není na internet primárně určen. Na občasné internetové mrknutí pro rychlý přehled to ale dostačuje. Marně byste v telefonu hledali zástupce sociálních sítí. Pokud tedy chcete být spojeni s Facebook účtem, budete se muset na něj dostat přes prohlížeč Opera Mobile. V telefonu nejsou k dispozici ani chatovací aplikace.

V telefonu je nainstalován prohlížeč Opera Mobile 10.1

V menu telefonu byste marně hledali samotnou ikonku zástupce e-mailu. Položku e-mail naleznete po stisknutí zástupce zprávy. Telefon vás provede nastavením e-mailové schránky, k dispozici je Gmail, Yahoo, Hotmail a další e-mailové účty. U nově vytvořeného účtu si můžete definovat, zda půjde o primární nebo sekundární účet, dále lze nastavit interval kontroly došlých emailů (od 5 minut až do 2 hodin) nebo maximální počet e-mailů k načtení. Informační dioda vás bohužel na příchozí e-mail neupozorní.

Uživatel si může definovat e-mailový účet

Organizační funkce

Telefon nabídne uživateli i několik organizačních funkcí nacházejících se v zástupci organizér. Kalendář bych nenazval příliš přehledným, a to zejména kvůli titěrnému písmu. Přejít můžete na konkrétní datum, týdenní nebo měsíční zobrazení. Poznamenat si lze jednání, schůzku, hovor nebo výročí. Přítomen je i opakovaný budík, který funguje i při vypnutém telefonu. Dále jsou zde zastoupeny úkolovník, poznámky, kalkulačka, převodník měn a zapnutí svítilny (tu lze nejrychleji zapnout podržením žlutého tlačítka mezi tlačítky pro zvýšení/snížení hlasitosti).

V telefonu nechybí kalendář, kalkulačka nebo budík

Fotoaparát a video

Výrobce Caterpillar osadil do svého „mobilního tanku“ pouze 3Mpx fotoaparát s LED diodou. Zamrzí absence automatického ostření, naopak potěší spoušť fotoaparátu, která je ukryta v tlačítku svítilny. Do menu fotoaparátu lze nejrychleji vstoupit stisknutím pravé vyhrazené klávesy ovladače. S telefonem pořídíte fotografii stisknutím žlutého středového tlačítka nebo tlačítkem pro zapnutí svítilny. V prostředí fotoaparátu lze upravit velikost pořizovaných fotografií, expozici, blesk, detekci obličeje, samospoušť, vyvážení bílé barvy či místo úložiště. V pokročilém nastavení je možné aktivovat časovou značku, kvalitu obrázku, zvuk závěrky. Telefon disponuje čtyřnásobným digitálním zoomem, který ale značně devalvuje kvalitu výsledné fotografie. V nastavení rovněž nenaleznete režim makra.

Prostředí fotoaparátu

Fotografie pořízené 3Mpx fotoaparátem vás neoslní vykreslenými detaily, ale pro základní momentku a zachycení situace dostačují. Kvalita výsledné fotografie bude hodně závislá na množství světla a aktuálních podmínkách. Zřetelné jsou přepaly a o něco smutnější a méně živé barvy. Vyfocený text je dobře čitelný. Fotografii si lze ve fotoaparátu částečně upravit.

Snadným přepnutím do režimu videokamery si můžete natočit nějaký ten záběr, nejvíce v rozlišení HVGA (480 × 320 pixelů), při záznamu 30 snímků za sekundu. Videonahrávka se ukládá ve formátu 3GP a lze ji odeslat MMSkou, e-mailem nebo přes Bluetooth. Menu videokamery ukrývá rovněž několik možností nastavení, např. režim scény, vyrovnání expozice, velikost záznamu, vyvážení bílé barvy nebo efekty.

Prostředí videokamery

Pořizování videonahrávek nebude pro tento telefon denní chléb. Nutno ale podotknout, že výsledný záznam není zase tolik trhaný a dá se i pro celkové zachycení nějakého pohybu s přimhouřeným okem použít.

CAT B100 (testovací video) – exteriér

Multimédia a zábava

Ke zpříjemnění volných chvil si uživatel může zapnout hudební přehrávač nebo FM rádio s RDS. Hudební přehrávač spolu s rádiem naleznete v zástupci multimédia, kde se ještě nachází prohlížeč obrázků spolu s editorem a diktafon. Hudební přehrávač umožňuje vytvářet si vlastní seznamy skladeb. Hudební skladby lze přehrávat i přes URL streaming, přičemž předdefinovaný je přístup na YouTube. Ekvalizér lze nastavit v položce zvukové efekty. Vlastní videa si spustíte ze správce souborů. FM rádio s RDS lze poslouchat pouze po připojení sluchátek. Prostředí rádia je docela efektní a povedené. K dispozici je automatické i ruční vyhledávání stanic, nahrávání záznamu, přehrání přes hlasitý reproduktor či volba úložiště záznamu.

Hudební přehrávač a FM rádio s RDS dobře poslouží

V mobilním telefonu nejsou nainstalovány žádné hry. Do telefonu si lze nainstalovat mobilní Google mapy prostřednictvím JAVA aplikace. Zařízení disponuje GPS přijímačem a pro určení polohy využívá systém A-GPS. K určení polohy využívá telefon vysílače mobilních operátorů. Na mapě si lze naplánovat například pěší trasu, kterou pak na displeji vidíte spolu s popisem cesty. Telefon nabízí svému uživateli celkem 50 MB volného prostoru, bude tedy nutné si opatřit paměťovou microSD kartu (až do velikosti 32 GB).

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Mobilní telefon CAT B100 lze stoprocentně zařadit do kategorie odolných telefonů, neboť svou konstrukcí a bytelností bude uživateli dobrým společníkem. Telefon není žádný designový krasavec, který se snadno schová do kapsy saka. Výborně může posloužit uživatelům vykonávajícím náročné profese ve stavebnictví nebo v hlučnějším a outdoorovějším prostředí. Klidně by tento telefon mohl být ve výbavě některých bezpečnostních sborů. Kladně lze hodnotit kromě konstrukce a odolnosti například povedenou alfanumerickou klávesnici, hlasitý reproduktor, svítilnu, slušnou výdrž baterie, 3G, podporu paměťových karet či notifikační diodu. Na druhé straně zamrzí absence Wi-Fi a zejména nemožnost změnit si velikost písma.

Na mobilním trhu není příliš mnoho konkurenčních telefonů, které by byly v podobné cenové relaci nebo s podobným zaměřením. Ve vlastní stáji má výrobce starší model CAT B25, který disponuje klasickou klávesnicí, odolným tělem a dokonce podporou dvou SIM karet. Na druhé straně telefon postrádá 3G, má horší fotoaparát a chybí mu GPS. Telefon se nyní ještě prodává, a to za cenu 2 300 Kč.

CAT B25

V internetových obchodech je možné vyhledat mobilní telefon Evolveo StrongPhone WiFi, který disponuje certifikací IP67, podporou 3G, Wi-Fi a displejem s úhlopříčkou 2,4 palce. Telefon lze zakoupit za necelé 3 000 Kč. Výrobce Evolveo nabízí i další levnější modely StrongPhone X1 nebo StrongPhone Accu, které se pohybují na hranici 2 000 Kč. V odolných telefonech by mohl patřit mezi konkurenty i výrobce Sonim s několika modely, které jsou ale o dost dražší a není mnoho obchodů, které je mají v současné době v nabídce.

Evolveo StrongPhone WiFi, X1 a Accu
cat-b100
Klady
  • odolnost proti pádu, vodě a prachu (IP67)
  • hlasitý reproduktor
  • svítilna
  • výdrž baterie
  • výborná klávesnice
  • podpora paměťových karet
  • bytelná konstrukce
Zápory
  • chybí automatické zaostřování
  • nemožnost změnit velikost písma
  • absence Wi-Fi
  • při nižším jasu horší pozorovací úhly
Diskuze ke článku
Honza
Pokud to dobře chápu, GPS přes Google maps bude fungovat pouze s mobilním internetem? Nebo když si stáhnu nějaké mapy jako java aplikaci tak mi GPS navigace pojede i bez internetu? Díky za odpověď.
Telefon vypadá podle testu jako velmi podařený, co mě mrzí je absence wi-fi.
kapechova
Dotaz ohledně GPS by mě taky zajímal
jaro
Co velkost textu - da sa nastavit ?
Pavel
Na to, že je to outdoorový telefón, na ktorý sa mnohokrát treba 100% spoľahnúť je kapacita Li-On akumulátoru 1150 mAh a tým pádom reálna výdrž batérie v pohotovosti 4-5 dní podpriemerná a hlavne iná než deklaruje výrobca. Displej má malé rozlíšenie, ikonky funkcií sú sotva viditeľné, grafika menu strohá, najmenej o generáciu pozadu. Písmo je až frustrujúco malé, nedá sa zmeniť jeho veľkosť a keď si ho predstavím v rukách nejakého stavebného predáka, alebo horala s rukavicami a ochrannými okuliarmi v zlom počasí, tak garantujem, že sa nikam nedovolá a ani nenapíše zmysluplnú SMS. Multimediálna a komunikačná NET úroveň podpriemerná. Rádio by mohlo mať vstavanú anténu, v teréne alebo v akcii slúchadlá iba prekážajú. Klady sú prehľadná a veľká klávesnica, čisté spracovanie, výkonné LED prisvietenie, coolový, špecifický industriálny dizajn, mechanická odolnosť. V celkovom kontexte iba štandardný telefón spred 5 rokov zabalený do odolného púzdra za neštandardných 140€...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze