BlackBerry KEY2 LE
recenze

BlackBerry KEY2 LE

Ostružina druhé jakosti
7

Pokud je ve vás láska k hardwarové klávesnici natolik zakořeněná, že každý nový zástupce tohoto rodu ve vás vzbudí představy na vyhození nudného „dotykáče“ do kontejneru, máme pro vás dobrou, případně špatnou zprávu. Do redakce se nám dostal zajímavý kousek, na kterém navíc můžete i příjemně ušetřit, alespoň tedy ve srovnání s vybavenějším kolegou. Otázka však zní jasně: stojí pár ušetřených tisícikorun za několik výraznějších ústupků? Na to odpoví dnešní recenze.

Pokud chcete smartphone s klasickou klávesnicí, máte jen omezený výběr. Pokud navíc chcete, aby byl daný telefon smartphone a po stránce funkční výbavy mu tak nechybělo nic důležitého, je situace ještě komplikovanější – takových kousků je jako šafránu. Nově si můžete do svého hledáčku zařadit i BlackBerry KEY2 LE, které lze vnímat jako dostupnější alternativu k již otestovanému modelu KEY2. Na nás je teď odpovědět na důležitou otázku – vyplatí se pár ušetřených tisícikorun, nebo je lepší si připlatit za vybavenějšího bratříčka?

Technické parametry BlackBerry KEY2 LE

Kompletní specifikace
Konstrukce150,3 × 71,8 × 8,4 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, , GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
DostupnostQ3 2018, 10 200 Kč

BlackBerry KEY2 LE – videorecenze

Obsah balení: vše podstatné

Balení samotného KEY2 LE se nijak neliší od balení modelu KEY2. Těšit se tak můžete na kabel s USB-A na jednom a USB-C na druhém konci, adaptér do sítě s funkcí rychlého nabíjení Quick Charge 3.0, stereofonní špuntový headset a sponu pro vyjmutí SIM karty. Je škoda, že BlackBerry, respektive TCL, ke svým telefonům nepřikládá ochranné pouzdro.

Konstrukční zpracování: tenhle kousek zaujme

V dnešní záplavě dotykových smartphonů potěší, když se nám do redakce dostane „tak trochu jiný“ kousek. BlackBerry je krásnou ukázkou toho, že když se chce, tak to jde. Na první pohled byste si KEY2 LE však mohli splést s kolegou KEY2. Rozměry i hlavní designová linka totiž zůstaly beze změny. A to určitě není výtka – KEY2 hodnotím jako jeden z nejzajímavějších smartphonů dnešní doby.

BlackBerry KEY2 LE

Někde se bohužel šetřit muselo a BlackBerry začalo už u zhotovení. Kovový rámeček zamával šátečkem a spokojit se musíte s plastovým, respektive polykarbonátovým rámem. Dobrou zprávou je, že KEY2 LE nepůsobí laciným dojmem. I když je rám plastový, je stále velmi pevný a telefon rozhodně nemá tendenci se jakkoli prohýbat.

Zajímavá záda s měkčenou povrchovou úpravou zůstala zachována, za což jsem rád. Telefon dobře padne do ruky a nemá tendenci prokluzovat. Obávat se nemusíte ani nevzhledných škrábanců. Ano, ostrý klíč by mohl na zádech udělat nehezkou paseku, avšak určitě jsou záda praktičtější než dnes tolik nasazované sklo.

Rozmístění ovládacích prvků je shodné. Nechybí ani tlačítko rychlé volby, kterému lze přiřadit hned několik funkcí, a to v závislosti na počtu stisknutí. Pro aktivaci dané funkce je však stále nutné, aby byl displej aktivní, respektive v pohotovosti. BlackBerry chválíme za zachování 3,5milimetrového jack konektoru a moderního USB-C konektoru pro nabíjení a synchronizaci – zde se nižší cena nijak neprojevila. I přes téměř shodné rozměry a umístění prvků nejsou bohužel kryty z KEY2 kompatibilní s KEY2 LE, a to ani ty „volnější“. KEY2 LE má totiž nepatrně posunutý 3,5milimetrový jack konektor.

KEY2 LE je sice plastové, ale zato barevnější.

KEY2 LE je nejenom plastové, ale také barevnější, tedy samozřejmě když budete sami chtít. Kromě tmavě modré (břidlicové) varianty máte na výběr i zlatou „champagne“ a velmi zajímavou červenou, u které se barva prolnula i do prostoru mezi hardwarové klávesy. Červená barvená varianta zřejmě nebude tou nejprodávanější a i když patří k těm zajímavým, příznivci jednolitého designu zřejmě sáhnou po klasičtější tmavě modré.

BlackBerry KEY2 LE

A jak se projevil plastový rámeček na hmotnosti? Pokud máte rádi lehčí telefony, KEY2 LE vás nezklame. Zhubl totiž 12 gramů a hmotnost tak činí 156 gramů. Rozměry 150,3 × 71,8 × 8,4 mm nijak nevybočují z dnešního standardu, ani vyšší tloušťka ve srovnání s klasickými „dotykáči“ vám bouli v kapse saka rozhodně neudělá. Celkově vzato mě KEY2 LE po stránce designu a konstrukčního zpracování nezklamalo. Ústupek v podobě nahrazení rámečku může zamrzet, avšak při běžném používání tento rozdíl vnímat nebudete. Doplníme že v prodeji je i o pár stokorun dražší Dual SIM varianta, která má bohužel hybridní slot. Musíte si vybrat mezi dvěma nanoSIM, případně nanoSIM a microSD kartou. Od manažerského telefonu bychom v tomto ohledu ústupky nečekali.

BlackBerry KEY2 LE

Ani KEY2 LE bohužel nedisponuje žádnou odolností vůči vodě a prachu. Je to trochu škoda, i když konkrétně u smartphonů BlackBerry dokážeme tuto absenci pochopit. Výrobci dotykových smartphonů musí bojovat jen s jedním či dvěma konektory, v případě BlackBerry s hardwarovou klávesnicí by měla voda doslova otevřené dveře.

Líbilo se nám
  • zajímavý design
  • více barevných variant
  • pevné zpracování
  • moderní USB-C konektor
Nelíbilo se nám
  • plastový rámeček
  • u Dual SIM varianty je slot hybridní

Klávesnice: rozdíly nalezeny

V krátkosti se zastavíme také u klávesnice, ale spíše jen u jejího provedení. Funkčnost je totiž identická s modelem KEY2. Pokud se o fungování klávesnice, respektive klávesových zkratek, chcete dozvědět maximum informací, navštivte naši podrobnou recenzi.

V čem se tedy klávesnice liší? Její povrch působí na první dotek více „pryžovým“ dojmem. Jednotlivé klávesy také mají nepatrně nižší zdvih a jsou tedy blíže klávesnici BlackBerry KEYone. Je to trochu škoda, protože právě klávesnice patří u KEY2 k tomu nejlepšímu a ústupky v tomto ohledu považujeme za nešťastné. Stále se však jedná o jednu z nejlepších klávesnic, se kterou se můžete setkat. Osobně mi trvalo asi den, než jsem se s klávesnicí sžil, a nejvíce mi připomínala klávesnici z BlackBerry Bold 9790, které jsem vlastnil. A to určitě není urážka.

BlackBerry KEY2 LE

Snad největší výtku mám k tomu, že na našem trhu jsou telefony BlackBerry distribuovány s QWERTY klávesnicí, která nelze oficiálně softwarově změnit. Ano, existuje aplikace třetí strany, avšak není moc povedená a navíc přijdete o návrhy v daném jazyce, což by byla škoda.

Ústupkem je oproti KEY2 to, že v klávesách již není integrován touchpad. Přijdete tedy o možnost scrollovat pohybem po klávesnici a pár dalších dovedností, například swipování pro rychlé zvolení navrhovaných slov. Pokud si bez této funkcionality nedokážete představit život, budete muset sáhnout po KEY2, případně zapátrat u obchodníků po skladových zásobách KEYone. Alespoň že rychlá čtečka otisků zůstala na svém místě, tedy v mezerníku.

Líbilo se nám
  • velké klávesy
  • čtečka otisků v mezerníku
Nelíbilo se nám
  • nižší zdvih
  • chybí funkce touchpadu

Displej: studený pohled

BlackBerry KEY2 LE je osazeno 4,5palcovým IPS displejem s rozlišením 1 620 × 1 080 pixelů a poměrem stran 4:3. Jemnost činí přes 430 PPI, a tak v tomto ohledu rozhodně nebudete strádat. V přímém srovnání s KEY2 si lze povšimnout jinak nastaveného barevného profilu, respektive barvy jsou v případě KEY2 LE trochu studenější. Ani při snaze změnit odstín se nám k displeji KEY2 přiblížit nepovedlo, z čehož soudíme, že KEY2 LE má i mírně horší panel. Jak jsme již uvedli, pro tento verdikt je nutné oba displeje srovnat napřímo – jinak si rozdílu nevšimnete.

BlackBerry KEY2 LE

Kvalita displeje je i na dnešní poměry nadprůměrná, zklame snad jen nižší maximální jas. To je však věc, kterou jsme kritizovali i v případě KEY2. Automatická regulace jasu funguje plynule, bohužel někdy až s několikavteřinovou prodlevou. Pozorovací úhly jsou slušné. BlackBerry chválíme i za zachování konfigurovatelné notifikační LED diody v prostoru nad displejem. Ta je poměrně výrazná, nevadí tedy ani absence funkce Always-On. Nechybí však ambientní displej, který v případě příchozí notifikace zobrazí na krátkou chvíli černobílé oznámení.

Pozorovací úhly jsou slušné.

Co se týká rámečků displeje, budeme u hodnocení trochu mírnější než u „celodisplejových“ smartphonů. Rámečky po bocích jsou poměrně tenké, nad displejem a v prostoru pod displejem je situace horší. V části pod displejem nám na druhou stranu větší prostor vyplňují kapacitní tlačítka pro ovládání systému, což mnozí ocení více, než když jsou tlačítka součástí systému. Navíc prostor nad klávesnicí viditelně odděluje obě části a nestane se tak, že byste při psaní písmen na vrchu řady omylem klepli na displej.

Líbilo se nám
  • jemnost rastru
  • pozorovací úhly
  • programovatelná notifikační LED
  • ambientní displej
Nelíbilo se nám
  • barvy jsou studenější
  • jas bychom ocenili vyšší

Zvuk: raději do sluchátek

Hlasitý poslech zprostředkovává reproduktor, který se nachází ve výřezu na spodní hraně. Výřezy jsou tu ale dva. Je tedy reproduktor stereo? Bohužel ne, reproduktor se nachází jen pod pravým výřezem. Vlevo jde pouze o průchod mikrofonu, který by samozřejmě tak velký být nemusel. Jde však o zachování symetrie, což nám nevadí. Samotný výstup je bohužel spíše průměrný. Chybějící basová složka s lehkostí zničí téměř jakýkoliv pokus o poslech vaší oblíbené hudby nahlas.

BlackBerry KEY2 LE
Reproduktor se nachází na spodní hraně

My však můžeme BlackBerry KEY2 LE pochválit alespoň za zachování 3,5milimetrového jack konektoru. Výstup do sluchátek je určitě nadprůměrný, ovšem musíte zvolit vlastní, ideálně ne ta přibalená, která se hodí maximálně pro nenáročný poslech, třeba ve vlaku či v tramvaji. U přibalených sluchátek potěší možnost ovládat hlasitost přímo z panelu, který se na nich nachází. Hlasitost do sluchátek je určitě nadprůměrná.

Líbilo se nám
  • maximální hlasitost
  • nadprůměrný výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • Kvalita hlasitého reproduktoru neohromí

Výkon hardwaru: snad jen ta RAM

BlackBerry KEY2 LE je osazeno procesorem Snapdragon 636, kterému sekundují 4 GB paměti RAM a interní paměť 32 GB. Z té je pro uživatele dostupných zhruba 22 GB. Na tuzemském trhu je k dostání i varianta s 64GB interní pamětí, která je zároveň vybavena slotem pro dvě nanoSIM karty. Ta je zhruba o tisíc korun dražší, což je dle našeho soudu fér nabídka. Jak už víme, KEY2 mělo Snapdragon 660 a 6 GB paměti RAM.

Výsledek testu AnTuTu
V ČR je k dostání i verze s 64GB úložištěm.

Pokud bychom srovnali výkon s KEY2, je na tom dražší bratříček o trochu lépe, ale nijak výrazně. Například v testu AnTuTu činí rozdíl pár tisíc bodů. KEY2 LE není ideálním herním smartphonem, ale ne ani tak kvůli slabému výkonu (grafický akcelerátor je v tomto případě Adreno 509), ale spíše kvůli horší správě operační paměti. Čas od času se KEY2 LE zadýchá a hry se začnou sekat, přitom ani 4 GB operační paměti nejsou málo. To však manažerům příliš vadit nebude. Pohyb v prostředí je jinak plynulý a až na výjimečné zpomalení animace se záseků obávat nemusíte.

Líbilo se nám
  • svižné prostředí
  • slot pro paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • občas se zadýchá
  • 6 GB paměti RAM nezískáte u LE ani za příplatek

Výdrž: o pár hodin méně

Baterie s kapacitou 3 000 mAh nevypadá jako žádný zázrak, přesto není důvod k obavám. I přes pokles o 500 mAh je výdrž s KEY2 poměrně srovnatelná, liší se zhruba jen o 2–3 hodiny. Záleží samozřejmě na vašem stylu používání. Pokud byl KEY2 dvoudenním smartphonem, KEY2 LE vás ve štychu nenechá den a půl. Dva dny zvládnete, pokud se budete krotit například při používání GPS, případně lehce ztlumíte jas displeje. Za nepříliš výrazný pokles výdrže můžeme poděkovat také méně energeticky náročnému čipsetu.

Velkým plusem je rychlost nabíjení. Díky podpoře QuickCharge 3.0 je KEY2 LE nabité za zhruba hodinu 10 minut, což je špičkový výsledek. Odpouštíme tedy i absenci bezdrátového nabíjení, namísto nějž oceňujeme rychlonabíjecí adaptér přímo v základním balení. Co by za to dali majitelé nových iPhonů…

Líbilo se nám
  • velice rychlé nabíjení
  • slušná výdrž

Konektivita: vše podstatné

Drátově lze data přenášet skrz moderní USB-C port, nechybí ani podpora OTG. Bezdrátové spojení zahrnuje Wi-Fi ac, Bluetooth nejnovější verze 5.0 a frekvenčně kompletní LTE. Nablízko se pak můžete spolehnout na NFC, které využijete i pro bezkontaktní platby Google Pay. Samozřejmě nechybí ani A-GPS, které doplňuje Galileo, GLONASS a BeiDou. Elektronický kompas nechybí taktéž. Ve světě se tedy neztratíte, navíc oceníte i velice rychlou a hlavně stabilní fixaci.

Jak už víme, BlackBerry KEY2 LE si lze zakoupit i v Dual SIM variantě, a to rovnou s větším 64GB úložištěm. Příplatek činí něco okolo tisíce korun. Bohužel si musíte vybrat ze dvou nanoSIM, případně jedné nanoSIM karty a jedné microSDXC karty. Slot je zkrátka hybridní, a to zamrzí.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • přítomnost NFC
  • rychlá fixace satelitů
Nelíbilo se nám
  • U Dual SIM verze je slot hybridní

Fotoaparát: to se nepovedlo

Duální fotoaparát u KEY2 jsme ohodnotili jako povedený a v případě smartphonů od BlackBerry šlo o nejviditelnější posun za hodně dlouhou dobu. Čekali jsme tedy hodně i od KEY2 LE. Bohužel, nestalo se. Změnilo se už rozlišení: duální fotoaparát je zde v kombinaci 13+5 Mpx, přitom KEY2 nabízí dvakrát 12 Mpx. Světelnost primárního fotoaparátu činí f/2.2, a to není žádný zázrak. Fotoaparátu chybí i optická stabilizace obrazu.

BlackBerry KEY2 LE

Výsledky jsou na danou cenovou kategorii podprůměrné, mezi manažerskými smartphony jde přinejlepším o průměr. Během dne sice lze vykouzlit snímky se slušným barevným podáním, avšak vzhledem k agresivnímu postprocessingu dochází k poměrně výrazným ztrátám detailů a snímky za zhoršeného osvětlení jsou plné šumu. Sekundární kameru s rozlišením 5 Mpx a světelností f/2.4 využijete jen k hrátkám s perspektivou, dvojnásobný optický zoom již chybí. Přední selfie kamera s rozlišením 8 Mpx podává opět spíše průměrné výsledky, ale na občasná selfies a videohovory s obchodními partnery to stačit bude.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení a selfie

Video lze nahrávat až ve 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Kvalitou KEY2 LE neohromí, navíc stabilizace obrazu je dostupná jen při Full HD rozlišení.

Líbilo se nám
  • slušné barevné podání
Nelíbilo se nám
  • agresivní postprocessing
  • chybí optická stabilizace a teleobjektiv
  • průměrné video

Software: odladěný

Stejně jako KEY2, tak i KEY2 LE pracuje na operačním systému Android ve verzi 8.1 Oreo a jako nadstavba slouží BlackBerry Launcher. Ten se v průběhu používání tváří jako velmi přehledný, ale po spuštění vás doslova zahltí různými rady a tipy, kterými se nesmíte nechat zaskočit. BlackBerry to s vámi myslí dobře a během pár minut vám předvede hlavní dovednosti tohoto smartphonu, které byste jinak museli složitě zjišťovat na internetu.

Ukázka prostředí

BlackBerry samozřejmě dosadilo i aplikace, které jsou pro jeho smartphony se systémem Android typické. Dostalo se tedy na aplikaci DTEK pro podrobnou správu zabezpečení, BlackBerry Hub, který sjednotí vaši komunikaci, či Privacy Screen, který vašemu okolí znesnadní případné šmírování pohledem. Součástí této aplikace je funkce Redactor, která vám pomůže například skrýt citlivý obsah ze screenshotu displeje předtím, než jej budete sdílet s ostatními.

Systém je odladěný a během pár dnů si na různé doplňky od BlackBerry zvyknete a zřejmě je i oceníte. Primárně aplikace DTEK je mezi uživateli velmi ceněná, protože bez přestávky informuje o stavu zabezpečení. I tato aplikace pomohla, aby se původní vlastníci BlackBerry se systémem BlackBerry OS přeorientovali na telefony se systémem Android, neb zabezpečení bylo hlavní chloubou původního operačního systému kanadské ostružiny.

Líbilo se nám
  • průvodce prvním spuštěním
  • odladěnost
  • přehlednost
Nelíbilo se nám
  • první spuštění může vyděsit

Zhodnocení: ostružina ve slevě

BlackBerry KEY2 LE je zajímavý smartphone, u kterého ve srovnání s KEY2 zaujme podstatně nižší cena. Když to ovšem vezmeme kolem a kolem, cena je stále poměrně vysoká, a tak jsme očekávali, že se s ústupky setkáme jen sem tam. Bohužel je ústupků více. Přesto nás KEY2 LE vyloženě nezklamal.

BlackBerry KEY2 LE

Začneme klady. Telefon je velmi bytelný, přestože přišel o kovový rámeček. Působí elegantně a oceňujeme více barevných variant. Zaujala nás zejména červená, která působí neokoukaně. Líbí se nám také výdrž baterie, rychlé nabíjení a klávesnice, která stále patří k tomu nejlepšímu. Potěší také plná konektivita a přítomnost Dual SIM varianty, kdy za rozumný příplatek získáte i větší úložiště.

Na druhou stranu nás mrzí, že BlackBerry doslova odfláklo fotoaparát a i klávesnice doznala pár změn k horšímu – nejvíce asi bude chybět funkce touchpadu. I přesto vám nákup KEY2 LE rozmlouvat nebudeme, protože se v dané kategorii smartphonů jedná téměř o jedinou, a navíc vůbec ne špatnou možnost, zvláště pokud je váš rozpočet napjatý.

Konkurence: jehla v kupce sena

Hledáte vhodnou alternativu? Pak vás musíme rovnou zklamat. Ano, můžete si připlatit zhruba 6 tisíc korun a získat vybavenější KEY2, který nabídne navíc výkonnější procesor, lepší klávesnici s funkcí touchpadu a lepší duální fotoaparát. Pokud však chcete zařízení okolo 10 tisíc s hardwarovou QWERTZ klávesnicí, máte zkrátka smůlu.

BlackBerry KEY2 Single SIM

Rozměry151,4 × 71,8 × 8,5 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Nebo že by ne? Když se vám poštěstí, narazíte na výprodejové BlackBerry KEYone. Zde se však musíte smířit s horším výkonem. Na druhou stranu je tělo KEYone kovové a v ruce tak působí prémiovějším dojmem. Lepší jsou i pořizované fotky, i když je zde pouze jeden zadní foťák.

BlackBerry KEYone

Rozměry149,3 × 72,5 × 9,4 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 505 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
blackberry-key2-le
Klady
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • osobitý design
  • rychlé nabíjení
  • programovatelné tlačítko
  • hardwarová QWERTY klávesnice
Zápory
  • absence zvýšené odolnosti
  • horší pocit z povrchové úpravy klávesnice
  • (ne)kvality duálního fotoaparátu
Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
s ostružin se my chce blýt rači jabko to je top kvalita
pitchooo
a tak se i BB snizuje k vyrobe Lite verzi a tady to teda zaskripalo az moc... to je akt zoufalstvi a na to BB dojede.
Mi
Ten telefon mam uz asi mesiac a je fakt super, mozem len odporucit. Klavesnica je pohodlna, dobre sa na nej pise. Displej plne postacuje, bateria vydrzi ten den a pol. Fotoaparat je na bezne fotenie ok. Odporucam dual sim verziu s vyssou pamatou a ta farba atomic red je vazne cool :)
JK
Podle mě je lepší variantou KEYone Black, nebo bronze edition. Tohle blackberry bez dotykové vrstvy klávesnice a celé z plastu je hloupost. KEYone má i lepší baterii a klávesnice na rozdíl od plnotučného key2 bude taky dost podobně rozložena. U KEYone s bonusem touchpadu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze