Asus ZenWatch
recenze

Asus ZenWatch

čas zenového klidu

Přijít s vlastními chytrými hodinkami, to je v poslední době prakticky povinnost pro každého významnějšího výrobce elektroniky. Každý si však volí trochu jinou cestu. Zatímco někteří jdou po technických parametrech, jiní, jako právě Asus, vnímají toto příslušenství jako módní doplněk. Zenwatch ale nejen dobře vypadají, ale díky Android Wear nabídnou i plejádu funkcí.

Hodinky ASUS Zenwatch na test zapůjčil e-shop CZC.cz

CZC logo 2015

Chytré hodinky jsou něco, kde se mohou designéři odvázat o trochu více, než u dnešních smartphonů, a naplno tak může vyniknout duše firmy. Sony například pojalo svoje poslední SmartWatch 3 jako zařízení na pomezí sportovního náramku a technického doplňku. ZenWatch od Asusu jsou na druhé straně spektra. I když vnitřnosti mají podobné, tchajwanský výrobce se snaží zaujmout především vzhledem, stejně jako u mnoha jiných svých výrobků.

Už balení dává tušit, že půjde o něco na úrovni.

ASUS Zenwatch – videopohled

Technické parametry ASUS ZenWatch

Kompletní specifikace
Konstrukce51 × 39,9 × 9,4 mm, 75 g, odolnost: IP55
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,63" (320 × 320 px), tvar: hranatý
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8928, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor369 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:20 hodin
Dostupnostčerven 2015, 6 490 Kč
ASUS ZenWatch

Design a konstrukce: prémiovost sama

Už první kontakt s hodinkami vás nenechá na pochybách, jakým směrem směřují. Kovové tělo, kožený náramek a výrazná kovová spona. To vše sice působí velice dobře, ale zároveň to předurčuje hodinky do určitého prostředí a k určitému oblečení. Jinými slovy, pokud si je vezmete k obleku, pak vyniknou a jejich eleganci, styl a celkový povedený design rozhodně oceníte. Naopak kombinace se sportovním oblečením působí poněkud nepatřičně. Celkově jsou to jedny z nejhezčích chytrých hodinek na trhu a dost možná nejhezčí bez kulatého displeje. Design se ASUSu zkrátka povedl.

Hodinky si můžete doladit k obrazu svému výměnou pásku. Máte černé boty a pásek a hnědý pásek na hodinkách by působil jako pěst na oko? Není problém, velmi rychle si jej vyměníte za jiný. Hodinky používají standardní 22mm uchycení, takže vám v každém hodinářství nabídnou širokou škálu alternativního materiálu. Dodávaný pásek má navíc posuvník pro jeho rychlé odepnutí a výměna je tak skutečně možná během pár vteřin. Nevýhodou původního pásku může být pro někoho masivní kovová motýlová spona. Ta dobře vypadá, dobře funguje, ale například při psaní na klávesnici vadí při položení rukou a také neustále klepe do stolu. Stejnou sponu používá například Samsung u svých chytrých hodinek Gear.

Hodinky působí opravdu hodnotně.

Hodinky jsou příjemně lehké (75 gramů, z toho 50 gramů tělo a zbytek pásek se sponou) a na ruce je ve srovnání s běžnými ukazateli času prakticky necítíte. Půdorysné rozměry jsou však určeny spíše pro pány, na subtilním ženském zápěstí působí už jako silná extravagance. V tomto ohledu poněkud vadí poměrně velký rámeček kolem hodinek. Takto nevyužitá plocha vadí mnohem více než u mobilu a je jedinou pihou na kráse jinak bezchybného designu. Pokud se vám hodinky líbí, ale jsou pro vás příliš velké, počkejte si na druhou generaci Zenwatch 2, které dostaly také menší dámskou verzi.

Hodinky jsou také opatřeny stupněm krytí IP 55. To znamená, že jsou částečně odolné proti vniknutí prachu a proti tryskající vodě. Od vodních hladin se i v zájmu koženého pásku raději držte dál. Tady Asus na konkurenci ztrácí, jiné hodinky nabízejí i IP 68.

Na některé detaily je potřeba si zvyknout.

Zajímavostí je ještě umístění zapínacího tlačítka, které je titěrné, a ještě k tomu na zadní straně hodinek. Ty je tak potřeba zapnout ještě před tím, než si je nasadíte na ruku. Používání to ale nijak nevadí, všechny funkce tlačítka se dají nahradit gesty na displeji a vypínací tlačítko prakticky nepoužijete.

ASUS ZenWatch

Displej: tady má AMOLED smysl

Displej má rozlišení 320 × 320 bodů, což dává při úhlopříčce 1,63 palce jemnost 278 ppi. Není to sice nijak oslnivá hodnota, ale v praxi to znamená pouze to, že si při opravdu blízkém pohledu všimnete zubatého okraje virtuálních ručiček.

Daleko důležitější je ale použitá technologie. AMOLED má v nositelných zařízeních opravdu smysl. Energii totiž spotřebovávají jen ty body, které jsou rozsvícené. Bez obav si tak můžete na displeji nechat rozsvícený tzv. ambientní displej (jenom ručičky a náznaky číslic) a celková výdrž se tím nijak razantně nesníží.

Displej v žádném ohledu nezklame.

Pozorovací úhly, barevné podání i jas, všechny tyto vlastnosti jsou bez problémů a i ve slunném dni si vystačíte se třetí úrovní z pěti. V přímém porovnání s LG G Watch R se však bílá na displeji zdá být trochu s nádechem do šedé a žluté. A dalším nedostatkem je absence čidla jasu. Co je příjemné přes den, pak v noci oslňuje a chodit neustále do menu není moc pohodlné. Naopak je potřeba pochválit krycí sklíčko Gorilla Glass 3, které dává záruku, že hodinky vydrží i nějaký ten kontakt s okolním světem.

Hodinky Sony SmartWatch SW3 Motorola Moto 360 Apple Watch 42 mm LG G Watch R Asus ZenWatch
Rozměry 36 × 36 × ? mm 46 × 46 × 11,5 mm 42 × 36,4 × 12,6 mm 46,4 × 53,6 × 9,7 mm 51 × 39,9 × 9,4 mm
Hmotnost 45 gramů 49 gramů ? gramů 62 gramů 75 gramů
Tvar displeje hranatý kulatý hranatý kulatý hranatý
Úhlopříčka displeje 1,6" 1,56" 1,65" 1,3" 1,63"
Rozlišení displeje 320 × 320 px 320 × 290 px 312 × 390 px 320 × 320 px 320 × 320 px

Baterie a výdrž: jednodenní standard

Hodinky jsou vybaveny baterií typu Li-pol s kapacitou 369 mAh. To je sice více, než má taková Motorola 360 (320 mAh), ale zase méně, než LG G Watch R (410 mAh). Hardwarové parametry a operační systém mají hodinky víceméně podobné, stejně tak jako skutečnou výdrž.

První den, kdy jsem je velice intenzivně zkoušel, se mi je podařilo vybít za 14 hodin. Další dny už byly lepší, odhadem podle zbývající kapacity k večeru by hodinky vydržely 20 až 30 hodin. Jinými slovy, připravte se na každodenní nabíjení. Ke dvěma dnům výdrže byste se dostali akorát v případě, že by hodinky ležely s vypnutým displejem na stole.

Nabíjení by mohlo být pohodlnější.

K nabíjení používá Asus proprietární plastovou kolébku s magnetem, která má obyčejný microUSB konektor. Do té hodinky zapadnou a drží v jakékoli pozici, třeba i vzhůru nohama. To je potřeba, protože je kvůli pásku s přezkou nelze tak snadno položit na podložku. Celá manipulace ohledně nabíjení je sice jednoduchá, ale pořád je trochu náročnější, než jen třeba někam hodinky položit. A vzhledem k tomu, že je hodinky potřeba nabíjet denně, to může vadit.

Kapacita baterie
Sony Smartwatch 3 420 mAh
Motorola Moto 360 320 mAh
LG G Watch R 410 mAh
Asus ZenWatch 369 mAh

Stejně tak je teoretickým problémem i celý způsob nabíjení, tedy nutnost vozit s sebou na cesty nabíjecí kolébku. MicroUSB konektor by sice neprospěl vzhledu, ale použitelnosti určitě. Nabíjení je relativně rychlé, z nuly na sto se dostanete asi za 80 minut.

Jedním z problémů při nabíjení může být i fakt, že ne zcela spolehlivě funguje, pokud nabíjecí kolébku připojíte k USB portu. Hodinky sice zahlásí, že se nabíjejí, ale procenta baterie nepřibývají.

Hardware: jako přes kopírák

Když si prohlížíte hardwarové parametry jednotlivých hodinek, je to skoro jako nějaký kartel: Snapdragon 400, 512 MB RAM a 4 GB vnitřní paměti. To je pro běh operačního systému a případných aplikací více než dostatečná hodnota, ostatně před rokem nebo dvěma se prodávaly mobily a tablety se stejnými parametry.

ASUS ZenWatch

Během práce s hodinkami tak nenarazíte na nějaké zasekávání, nutnost na něco čekat nebo další nepříjemná překvapení. Výjimkou může být prvních pár minut po spárování s telefonem, kdy si hodinky synchronizují aplikace a další data, ale pak už všechno běží jako po másle.

Jedinou nedořešenou otázkou je tak podpora synchronizace přes Wi-Fi. Tu přinesla poslední aktualizace Android Wear, pro využívání je však nutná i spolupráce výrobce zařízení, který upraví ovladače tak, aby Wi-Fi na hodinkách běžela. Takže zatímco Sony SmartWatch zvládají Wi-Fi od začátku, majitelé LG G Watch R čekají na update a v případě Asusu ani nepadlo oficiální vyjádření, jestli update bude, nebo nebude. Prozatím je tak k hodinkám potřeba přistupovat tak, že tuto bezdrátovou technologii mít nebudou.

ASUS ZenWatch

Android Wear

Jako operační systém používají hodinky Android Wear. Jedná se spíše o nadstavbu samotného Androidu, takže pro používání musíte mít telefon s Androidem 4.3 a vyšším a na něm nainstalovánu obslužnou aplikaci.

Jakmile toto spojení zprovozníte, stanou se hodinky jakousi prodlouženou rukou telefonu. Všechny notifikace, které se objeví v telefonu, máte do jedné sekundy i na hodinkách. Notifikaci si můžete přečíst a v případě, že to aplikace umí, s nimi můžete i v omezené míře pracovat. Další funkcí je pak ovládání určitých aplikací, typicky si můžete číst poznámky v Keep, navigovat pomocí Google Map anebo ovládat hudební přehrávač.

Android Wear: notifikace, nastavení, spouštění aplikací. To je u všech hodinek stejné.

Může se to zdát málo a dalo by se namítnout, že toto zvládnou i hodinky bez otevřeného operačního systému, ale Android Wear má v sobě potenciál dalšího vývoje a možnost uživatelských úprav. Pokud do celé problematiky chcete proniknout podrobněji, pak doporučuji články o dlouhodobých zkušenostech s Android Wear, článek o posledním velkém balíku vylepšení a také o možnostech hlasového ovládání v češtině.

Aplikace a doplňkové funkce

Google neumožňuje výrobcům hodinek, aby si do nich upravili Android Wear takovým způsobem, jako to dělají u smartphonů. Vnitřní prostředí se tak podobají jako vejce vejci a jedinou šancí odlišit se je přidání nějakých aplikací. Podobného efektu můžete dosáhnout i u ostatních hodinek sami prostřednictvím aplikací třetích stran, ale snaha Asusu připravit vše jako co možná nejjednodušší se rozhodně cení.

Do telefonu a následně do hodinek si tak můžete stáhnout celou řadu aplikací, které byste jinak museli hledat na Google Play. Máme tu například ZenWatch Manager, který umožňuje obejít zámek na telefonu, pokud jsou hodinky poblíž, anebo naopak spustit vibrace na hodinkách pokud se příliš vzdálíte. Wellness funguje jako jednoduchý sport tracker. Remote Camera udělá z hodinek hledáček a spoušť fotoaparátu v připojeném mobilu, Remote Link lze zase použít pro přenos souborů a ovládání připojeného počítače. A pokud hodinky připojíte k nějakému Asusu se ZenUI, pak můžete využít i systém notifikací What’s Next, což je virtuální průvodce vašim dnem.

Za softwarovou podporu si Asus zaslouží pochvalu.

Mezi další funkce hodinek patří monitor srdeční akce. Ten se ale nenachází na zadní straně, jak bývá obvyklé, ale jedná se o biosenzor umístěný pod čelním rámem hodinek. Takže položíte jen prst na displej, druhý pod něj a čekáte, co z toho hodinky vyčtou. Je to ale poměrně nepřesné řešení. Při několika kontrolních měřeních, kdy jsem v klidu seděl na židli, mi hodinky oznámily puls 166, 34 a 42. Buďto bych měl rychle navštívit lékaře, anebo se Asus snaží srovnat papírové parametry i za cenu použití nepřesné technologie. Hodinkám dále chybí GPS, ale to je prozatím docela minoritní funkce.

Zhodnocení a konkurence: úzkoprofilové zboží

Hodinky s Android Wear od jednotlivých výrobců se od sebe v aktuální generaci příliš neliší. Hardwarová výbava je prakticky stejná, stejně tak jako vnitřní prostředí. O výběru tak rozhoduje vzhled (pokud vybíráte srdcem) anebo nějaký zajímavý detail v technické výbavě, pokud vybíráte hlavou.

ASUS ZenWatch

Asus ZenWatch zcela zjevně cílí na první skupinu. Práce na designu a výběr materiálů je opravdu znát a v soutěži krásy se jim jiné chytré hodinky s hranatým displejem rovnat nemohou, v případě kulatých hodinek máte na výběr třeba ze starších, pomalejších, ale stále hezkých Moto 360, nových LG Watch Urbane nebo nadcházejících Huawei Watch. Všechny další modely s Android Wear stojí o kousek dál.

LG G Watch R a jejich varianta Urbane jsou asi největšími konkurenty hodinek od Asusu.

Při zkoumání parametrů však vyplavou na povrch nedostatky. Odolnost proti vodě by u takového zařízení rozhodně měla být vyšší, baterie mohla být silnější a leckomu mohou chybět funkce pro sportovce, jako spolehlivý měřič tepu nebo GPS čip.

Když tyto dva faktory sečteme dohromady, je zcela jasné, pro koho jsou hodinky určeny. Jsou elegantním módním doplňkem pro ty, kteří chtějí chytré hodinky s Androidem, co ho dobře reprezentují a chodí náležitě stylově také oblékaní.Hledáte-li ale hodinky pro sportovní nebo obecně volnočasové využití, jsou na trhu i lepší kandidáti.

Hodinky ASUS Zenwatch na test zapůjčil e-shop CZC.cz

CZC logo 2015
asus-zenwatch
Klady
  • softwarová podpora
  • kvalitní zpracování
  • elegantní vzhled
Zápory
  • nepřesný měřič tepu
  • nízká odolnost proti vodě
  • slabší baterie