ASUS ZenFone Max Pro M2
recenze

ASUS ZenFone Max Pro M2

Tchajwanský sympaťák plný energie
26

ASUSu se podařilo vytvořit telefon, který v sobě snoubí takřka to nejlepší, co je ve střední třídě k mání. Veliký displej s minimálními rámečky, dostatek výkonu, 6 GB operační paměti a opravdu velkorysou kapacitu baterie, která hravě zajistí dvoudenní provoz – s tím vším se vydává nový ASUS ZenFone Max Pro M2 na bojiště střední třídy, kde se často neodpouští ani ty nejmenší chybičky. Podaří se mu najít si své zákazníky?

Nejnovější přírůstek řady telefonů ZenFone od ASUSu nabízí oproti svému předchůdci ASUS ZenFone Max Pro M1 větší displej s výřezem, výkonnější procesor nebo o dva gigabajty více operační paměti. Za cenu 7 590 Kč se ASUS ZenFone Max Pro M2 pokusí ovládnout střední, vysoce konkurenční třídu. Jak se s tímto nelehkým úkolem popasuje si povíme v dnešní recenzi.

Technické parametry ASUS ZenFone Max Pro M2

Kompletní specifikace
Konstrukce157,9 × 75,5 × 8,5 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 512
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:52 hodin
Dostupnostleden 2019, 7 590 Kč

ASUS Zenfone Max Pro M2 – videorecenze

Obsah balení: neschází skoro nic

ASUS ZenFone Max Pro M2 obdržíte v sympatické modré krabičce, ve které jsme kromě standardní 10W nabíječky a telefonu samotného našli také průhledné ochranné pouzdro a kvalitní špuntová sluchátka se silikonovými nástavci do uší. Jediné, co by snad ještě výrobce mohl přibalit, je ochranná folie na displej. I tak hodnotíme obsah balení velmi kladně.

ASUS ZenFone Max Pro M2
Líbilo se nám
  • pouzdro na smartphone
  • kvalitní špunty s nástavci
Nelíbilo se nám
  • chybí ochranná folie

Konstrukční zpracování: líbivé a kvalitní

Telefon se po designové stránce doopravdy vyvedl. Námi testovaná modrá varianta s názvem Midnight Blue vypadá elegantně a v záplavě telefonů s barevným přechodem (také označovaným jako „gradient“) tak nějak dospěleji. Pokud by vám modrá nevyhovovala, můžete sáhnout po variantě Cosmic Titanium, jejíž béžový až hnědý barevný odstín vypadá neméně zajímavě. Záda se pochopitelně snadno zašpiní obdobně jako u jiných lesklých telefonů, takže se připravte na časté leštění nebo využití dodávaného ochranného pouzdra. Díky příjemné hmotnosti 175 gramů zařízení krásně padne do ruky. Velmi chválíme, že výrobce nijak neexperimentoval a klasické vypínací tlačítko spolu s dvoutlačítkem ovládání hlasitosti se nachází na pravém boku pěkně na dosah palce.

Telefon vypadá elegantně a tak nějak dospěleji.

Na levé straně najdeme slot na dvojici nanoSIM karet s podporou LTE a také místo na jednu microSD kartu o kapacitě až 2 TB. Na spodní straně se nezapomnělo na 3,5mm jack i hlasitý reproduktor a místo si zde našel též microUSB konektor. Je trochu záhadou, proč ASUS nesáhl po novějším USB-C, obzvlášť když tyto novější konektory vídáme i u levnějších zařízení. Ani tak ovšem telefonu rozhodně nemůžeme upřít skvělé konstrukční zpracování, neboť se nijak neprohýbá ani nevrže.

Na zadní straně najdeme logo výrobce, čtečku otisků prstů a duální fotoaparát. Oválek s dvojicí senzorů a přisvětlovací diodou umístěný v levém horním rohu vystupuje nad povrch zad doopravdy minimálně a rozhodně není příčinou kolébání telefonu na rovném povrchu. U čtečky otisků prstů výrobce slibuje odemknutí za pouhou třetinu sekundy, a to i s vlhkými prsty. Můžeme potvrdit, že odemykání jako takové funguje spolehlivě a poměrně rychle. Vlhké prsty čtečce možná problém nedělají, avšak s mokrými prsty, třeba chvíli po umytí dlaní, telefon již neodemknete. Další možností je zařízení odemknout pomocí rozpoznávání obličeje, které rovněž funguje poměrně svižně, stejně jako nastavování této funkce.

Líbilo se nám
  • perfektní zpracování
  • elegantní vzhled
  • 3,5mm audiokonektor
Nelíbilo se nám
  • povrch zad se snadno ušpiní
  • starší microUSB

Displej: bez výhrad

K doposud velmi dobrému pocitu ze zařízení přispívá také displej, který jako jeden z prvních na světě využívá nové ochranné sklo Corning Gorilla Glass 6. To by mělo být až dvakrát odolnější než jeho předchůdce a my můžeme potvrdit, že jsme během testování žádné škrábance nezaznamenali. Telefon by mělo spolehlivě ochránit i před pády. Rámečky kolem 6,3palcového FHD+ displeje jsou miniaturní, tedy až na mírně širší bradu. Výrobce se chlubí poměrem obrazovky k tělu 90 %. Nahoře sídlí výřez, nad kterým se v reproduktoru ukrývá malá LED diodka, jejíž blikání nebo barva se nedá nijak upravit.

Hladkému chodu napomáhá úctyhodných 6 GB RAM typu LPDDR4X.

V samotném „notchi“, který nelze softwarově skrýt, je pak umístěna selfie kamera, senzor přiblížení a senzor regulace automatického jasu. Ta fungovala bezproblémově a jas upravovala tak, jak bychom si představovali. Samotný IPS LCD displej má špičkové pozorovací úhly a pěkné barvy. K dispozici máte rovněž noční režim, který obrazovku zbarví do oranžova a šetří tak vaše oči. Měnit lze také teplotu barev a ASUS nabízí i funkci ambientního displeje, která zobrazí příchozí notifikace ve chvílích, kdy máte telefon zamknutý. Displej funguje spolehlivě i na přímém světle, mírně vyšší jas by však nebyl na škodu. Displej se však ASUSu rozhodně povedl.

Líbilo se nám
  • vysoký poměr obrazovky k tělu
  • dostatečně jemné rozlišení
  • špičkové pozorovací úhly
  • spolehlivá automatická regulace jasu
Nelíbilo se nám
  • ocenili bychom mírně vyšší jas

Zvuk: jeden z lepších

Hlavní reproduktor najdeme pouze jeden. Zato výrobce tvrdí, že se jedná o 5magnetový reproduktor s inteligentním zesilovačem NXP pro hlasitější, hlubší a méně zkreslené zvukové efekty. Reproduktor hraje dostatečně nahlas, má příjemnou basovou složku a rozhodně se řadí mezi jedny z lepších, co jsme měli šanci slyšet.

ASUS ZenFone Max Pro M2

Výstup do sluchátek je rovněž bezproblémový a reprodukce opět klade důraz na basy. Dodávaná špuntová sluchátka hrají poměrně slušně a několik silikonových nástavců v obsahu balení umožní si najít tu správnou velikost. ASUS navíc nezapomněl ani na posluchače rádia a připravil pro ně vlastní aplikaci.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlasitý reproduktor
  • slušně hrající přibalená sluchátka

Výkon hardwaru: ve znamení šestek

Po stránce výkonu se výrobce rozhodl sáhnout po osvědčeném 14nm čipsetu Snapdragon 660, který plně dostačuje na hraní her a pochopitelně i každodenní používání, například prohlížení internetu a provozování všemožných aplikací. Hladkému chodu rozhodně napomáhá i úctyhodných 6 GB RAM typu LPDDR4X. Z úložiště o velikosti 64 GB vám po zapnutí zůstane přibližně 48 GB volných.

Líbilo se nám
  • výkonný čipset
  • 6 GB operační paměti

Výdrž baterie: nabíječka leží ladem

Co nový ASUS ZenFone Max Pro M2 činí opravdu výjimečným je obrovská kapacita baterie 5 000 mAh, díky které není dvojdenní používání žádným problémem. Při střídmějším využívání telefonu lze dokonce překročit i metu dvou dnů a v této disciplíně telefon zcela bez nadsázky kraluje. Pokud je pro vás dlouhá výdrž důležitá, neměl by vaší pozornosti tento model uniknout.

Slabinu představuje chybějící podpora rychlého nabíjení, přestože Snapdragon 660 rychlé nabíjení umožňuje. Nabíjení z 0 do 80 % zabere přibližně dvě hodiny, zbytek trvá již značně déle a zabere přibližně další hodinu.

Líbilo se nám
  • dvoudenní výdrž s přehledem
Nelíbilo se nám
  • absence rychlého nabíjení

Konektivita: na vysoké úrovni

ASUS ZenFone Max Pro M2 nabídne z konektivity takřka vše, co je možné. Potěšila nás přítomnost nejnovějšího Bluetooth 5.0, NFC nebo rychlé LTE na obou slotech nanoSIM karet. Z navigace se můžete spolehnout na GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou i QZSS, takže se s telefonem jen tak neztratíte. Výrobce podporuje rovněž Wi-Fi 802.11b/g/n, takže bohužel pouze na 2,4GHz frekvenci.

Líbilo se nám
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • absence 5GHz pásma u Wi-Fi

Fotoaparát: splní co se od něj očekává

Focení pravděpodobně není disciplínou, kvůli které byste si telefon koupili. I tak se ASUS nemá za co stydět. Hlavnímu senzoru Sony IMX486 se světelností f/1.8 a rozlišením 12 megapixelů dělá společnost druhý 5megapixelový snímač, který zajišťuje populární „bokeh“ efekt. Můžeme konstatovat, že výsledné fotografie nabídnou solidní vyvážení bílé a barevně odpovídají realitě. Za dobrých světelných podmínek se setkáte s minimem šumu a ani portrétní režim nevypadá špatně.

Poslední dvě fotografie byly vyfoceny selfie kamerou v bokeh a normálním režimu.

Samotná aplikace fotoaparátu však působí mírně nepřehledně a podle našeho názoru by zasloužila osvěžení a zjednodušení. Na druhou stranu můžeme alespoň pochválit přítomnost poměrně rozsáhlých možností nastavení. Vybrat si kromě rozlišení fotografie můžeme také režim přikrášlení, noční režim, sportovní režim nebo plně manuální režim PRO. K dispozici je rovněž množství filtrů. Přední 5megapixelová selfie kamera podává pěkné výsledky jak ve standardním režimu, tak při focení portrétů.

ASUS ZenFone Max Pro M2 – testovací video 1080p, 30 FPS exteriér

ASUS ZenFone Max Pro M2 – testovací video 2160p, 30 FPS exteriér

Během několika příštích týdnů dorazí aktualizace Android 9 Pie.

Videa telefon zvládne natáčet až v rozlišení 4K, kdy se však vypne stabilizace, s čímž je potřeba počítat dopředu a mít pevnou ruku nebo natáčet ze stativu. Ve Full HD naštěstí elektrická stabilizace zůstává zapnuta. Videa vypadají slušně, přestože je ani u jednoho zmíněného rozlišení nelze natáčet v 60 FPS.

Líbilo se nám
  • mírně nadprůměrné výsledky
  • video ve 4K
  • dobře fungující stabilizace (krom 4K)

Software: tchajwanský puritán

Uvnitř telefonu najdeme Android 8.1, který však bude již během několika příštích týdnů vystřídán nejnovější verzí 9 Pie. Systém je až na několik málo aplikací od ASUSU, jako je kalkulačka, diktafon, FM rádio nebo právě zmiňovaná aplikace fotoaparátu, čistý, což chválíme. Optimalizace je rovněž příkladná.

Líbilo se nám
  • absence bloatwaru
  • takřka čistý Android
  • brzký příchod verze 9 Pie

Zhodnocení a konkurence

ASUS ZenFone Max Pro M2 je rozhodně velmi zajímavým telefonem s kvalitním displejem, dostatkem výkonu a hlavně opravdu úctyhodnou výdrží na baterii. Kromě toho nás potěšilo také bohaté příslušenství nebo elegantní vzhled. Nevýhodou je absence rychlého nabíjení, méně praktický microUSB konektor nebo mírně zastaralejší aplikace fotoaparátu. Jinak však telefonu v podstatě nemáme co vytknout a jedná se o poctivý kousek kvalitního hardwaru. Smartphonů se srovnatelnou výbavou za cenu necelých osmi tisíc korun však na trhu najdete opravdu mnoho, tak se pojďme podívat, co nám může nabídnout konkurence.

ASUS ZenFone Max Pro M2

Úhlavním nepřítelem nového ASUSu je jeho starší sourozenec, který má velmi podobnou výbavu čítající o 2 GB menší operační paměť nebo slabší čipset Snapdragon 636. Na druhou stranu nemá displej s výřezem a stojí o 2 tisíce korun méně.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Rozměry159 × 76 × 8,6 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:25 hodin

Další zajímavou alternativou by mohl být nový Samsung Galaxy A7, který nabídne za cenu sedmi tisíc korun také širokoúhlý objektiv nebo lepší, ale menší displej. Zájemci se musí spokojit také s markantně menší kapacitou baterie a o 2 GB menší operační pamětí.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Rozměry159,8 × 76,8 × 7,5 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 4×2,2 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

Zaujmout by mohl rovněž Honor 8X s 6,5palcovým displejem, 4 GB RAM a čipsetem Kirin 710. Kapacita baterie je menší o celých 1 250 mAh. Tento model se prodává za 7 tisíc korun.

Honor 8X 4 GB RAM

Rozměry160,4 × 76,6 × 7,8 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh
asus-zenfone-max-pro-m2
Klady
  • nadstandardní výdrž
  • kvalitní displej s malými rámečky
  • dostatek výkonu
  • 6 GB operační paměti
  • takřka čistý Android
  • brzká aktualizace na Android 9 Pie
Zápory
  • absence rychlého nabíjení
  • méně praktické microUSB
Diskuze ke článku
Mat
Jako nevýhodu napíšete, že chybí ochranná fólie na dislej. Děláte si prdel? Za každou cenu najít nějakou nevýhodu, že? Ke kterému telefonu se dnes přibaluje fólie?
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
A zase micro USB. Jinak, pokud píšete u displeje - Bez výhrad - , a pak se dozvíme, že jas by mohl být vyšší a výřez nelze softwarově skrýt, tak to by tedy měly být výhrady.
rumik
Staré usb, wifi bez 5ghz, display co na slunci udělá z mobilu nepoužitelnou cihlu....to jako že fakt někdo koupí?
Pepe
Telefon s velkou baterkou, za bratru 7 litrů.. A bez quick charge :-D :-D dál nemusím číst.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze