Asus ZenFone 4
recenze

Asus ZenFone 4

Dobře vybalancovaný a kompaktní
35

Telefony s menšími rozměry jsou dnes celkem rarita, a toho si určitě všimnul také Asus, který na trh přivedl Asus ZenFone 4 a následně i Asus ZenFone 4 A450CG, což je o půl palce zvětšená verze původního ZenFonu 4, která se prodává i v ČR. Jak si Asus vede v segmentu levných telefonů? Povedlo se mu vyvážit cenu, design i výbavu a připravit atraktivní levný smartphone?

Asus je jedním z dalších výrobců, kteří vystoupili ze své komfortní zóny a zamířili i do segmentu mobilních telefonů. Letos Asus na veletrhu CES v Las Vegas představil svůj nový ZenFone 4 a ZenFone 5. Menší verze se však nedlouho po představení dočkala vylepšení a vystupuje pod jménem ZenFone 4 A450CG. Oproti původní verzi má o půl palce větší displej, lepší fotoaparát, nebo také větší interní paměť. My jsme měli možnost tento malý a cenově přijatelný telefon vyzkoušet už na Computexu na Tchaj-wanu. Stojí kolem 3 300 korun a ve svojí kategorii chce slušně zatopit všem konkurentům.

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry ASUS ZenFone 4 A450CG

Kompletní specifikace
Konstrukce136,8 × 67,9 × 11,3 mm, 134 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z2520, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:49 hodin
Dostupnostzáří 2014, 3 490 Kč

Asus ZenFone 4 A450CG – videopohled

Obsah balení

Balení telefonu

Samotné balení vzal Asus od podlahy a přišel se zajímavým vnějším vzhledem, který je sice velmi střídmý, ale také elegantní a funkční. Zevnějšek je celý šedý a tento papírový kryt skrývá bílou papírovou krabičku, ve které naleznete samotný telefon a pod otevíratelnou přepážkou najdeme příručku, nabíječku, USB kabel, špuntová sluchátka a náhradní špunty na sluchátka.

Obsah balení

  • telefon ASUS ZenFone 4 A450CG
  • nabíječka
  • USB kabel
  • headset
  • vyměnitelné nástavce na sluchátka

Design a zpracování: funkčnost na prvním místě

Asus Zenfone 4 přináší funkční a jednoduchý design, který neexperimentuje s kovy, sklem nebo dalšími materiály, ostatně máme před sebou levný telefon, který přesto vypadá velmi dobře a elegantně. Telefon je na dnešní dobu nezvykle kompaktní, a místo toho, aby se Asus honil za palci, naservíroval nám smartphone s rozumnými rozměry, a to 136,8 × 67,9 × 11,3 mm. To jsou velmi příjemné hodnoty a je to také cítit v ruce, i dík větší tloušťce se skvěle drží. Hmotnost 134 gramů je sice nadprůměrná, ale rozhodně to nevadí a ZenFone 4 tak vzbuzuje pocit robustní konstrukce.

ASUS ZenFone 4 A450CG

Na přední straně se usadil 4,5palcový displej s rozlišením 854 × 480 pixelů, pod ním je pak trojice kapacitních tlačítek se silnou haptickou odezvou, ale bez podsvícení. To je celkem škoda a v noci tak tlačítka budete „lovit“. Přímo nad displejem obsadila přední 0,3Mpx kamerka, kterou si však Asus mohl odpustit, protože nepodává zrovna ideální výsledky. Standardem je senzor přiblížení, ale netradiční je v dané cenové kategorii notifikační dioda. Ta je ale velmi slabá a pokud se na ní nedíváte přímo, tak si ji nevšimnete. Bohužel chybí automatická regulace jasu displeje.

Přední strana telefonu

Zadní část telefonu je designově celkem prostá a kromě zaoblených hran a zakulacených zad zde nenajdeme nic zvláštního. Samotný povrch je z měkčeného plastu a je na dotyk velmi příjemný. Nicméně na něm ulpívají otisky a budete ho muset občas čistit. Opět je design hlavně funkční a tvar zad pomáhá k výbornému držení, které ZenFone 4 poskytuje. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a pod ním nalezneme LED přisvícení. Nechybí zde ani velké logo výrobce a na spodku zad je ještě logo Intelu, který dodal čipset, a hlasitý reproduktor. Výbava na zádech je tak standardní a ničím nevyčnívá z davu.

Zadní strana telefonu

Zadní kryt je odnímatelný a pod tenkou skořápkou najdeme slot na dvě microSIM karty, které podporují sítě třetí generace, takže nezáleží na tom, v jakém slotu provozujete jakou SIM kartu. Kromě slotů na SIM karty zde najdeme ještě slot na microSD karty s podporou karet do kapacity 64 GB. Baterii si však sami nevyměníte a jste odkázání jen na tu integrovanou s kapacitou 1 750 mAh. Zadní kryt drží na místě velmi pevně a nehrozí žádné skřípání nebo vrzání.

Zadní kryt je odnímatelný

Boky telefonu navazují na záda a výborně padnou do ruky. Hrany neřežou do dlaní a měkčený plast příjemně hřeje do ruky. Co se prvků týče, pak na pravé straně najdeme kolébku hlasitosti a zapínací tlačítko. Kolébka hlasitosti je však pod zapínacím tlačítkem a na první pohled jsem si myslel, že se Asus s tímto rozložením zbláznil. Časem se mi ale rozložení zalíbilo a nakonec je dobře, že se Asus rozhodl pro toto uspořádání. Obě tlačítka mají dobrý zdvih a dobře se mačkají. Levá strana je pak prázdná a na vrchu zařízení se usadil 3,5mm jack, napájecí microUSB konektor a mikrofon pro hovory je pak na spodní hraně.

Boky telefonu

Kvalita zpracování je vynikající a telefon by mohl být příkladem pro ostatní výrobce. Za dobu testování mě telefon přesvědčil o tom, že konstrukce nemá prakticky žádnou slabinu a všechno sedí perfektně tam, kde by mělo. Telefon nevrže, neskřípe a ani se neohýbá, což je v dnešní době velmi diskutované téma.

ASUS ZenFone 4 A450CG

Displej: rozlišení stačí, ale odlesky vás odradí

Asus zvolil v této vylepšené verzi ZenFonu 4 větší, 4,5palcový displej s rozlišením 854 × 480 pixelů, což vytváří finální jemnost 216 bodů na palec. Tato jemnost je sice na hranici hrubého rastru, ale na takovéto úhlopříčce rozlišení nepůsobí tak špatně, jako třeba na 5palcových telefonech, kde rastr připomíná síto. Zobrazení tedy není nejjemnější, ale běžnému uživateli v dané třídě bez problému postačí. Displej je typu IPS a nabídne i slušné pozorovací úhly, jenže krycí sklíčko je neuvěřitelně lesklé a na slunci si nepřečtete prakticky nic. Jas je průměrný a ve stínu je displej bez problému čitelný.

ASUS ZenFone 4 A450CG

Dojmy z displeje jsou však celkově dobré a má velmi příjemné podání barev, které se dají upravit v předinstalované aplikace Splendid. Ta vás nechá změnit sytost a odstín displeje, takže pokud chcete šetřit baterii, můžete si nastavit i černobílý displej. Upravit se dá také teplota barev a Asus tak přidal celkem širokou možnost úpravy displeje, kterou určitě oceníte a můžete si displej přizpůsobit podle sebe.

Zvuk: notifikace a telefonát nezmeškáte

Jestli jsem o designu říkal, že je hlavně funkční, pak o zvuku to platí dvojnásob, jelikož hlasitost je velice dobrá a notifikace nebo příchozí hovor, vám těžko uniknou. První dny mě hlasitost velmi příjemně překvapila a pokud potřebujete telefon pro někoho, kdo hůře slyší, nebo pracuje v hlasitějších podmínkách, pak ZenFone 4 je jeden z ideálních adeptů. Kvalita reprodukce je pak velmi mdlá a nenabídne žádný důraz na basy nebo výšky. Na maximální hlasitost pak dochází k lehké distorzi a na poslech hudby to prostě není.

ASUS ZenFone 4 A450CG

Sluchátko pro hovory je také celkem hlasité, nicméně nabízí kvalitnější reprodukci a svůj protějšek uslyšíte dobře i v rušnějším prostředí. Co se kvalitnějšího poslechu týče, pak určitě sáhnete po 3,5mm jacku, který nabízí pěkně vybalancovaný zvuk a pokud máte rádi špuntová sluchátka, pak vám postačí i přibalený headset, který má příjemné podání basů.

Baterie a výdrž: na svojí kapacitu není špatná

Kapacita baterie v telefonu opravdu není příliš dobrá a nabídne pouhých 1 750 mAh. To by samo o sobě mohlo naznačovat, že výdrž bude velmi špatná. Opak je však pravdou a výdrž je překvapivá. Při běžném dni, kterým si většinou projdu, mi telefon vydržel dva dny s tím, že druhý den večer jsem měl kolem 20 až 30 procenty baterie. Samozřejmě, pokud často hrajete hry a sledujete videa, pak budete nabíjet denně, ale telefon vás nenechá viset na deseti procentech baterie kolem druhé hodiny odpolední a na minimálně denní výdrž se při náročném používání můžete spolehnout.

ASUS ZenFone 4 A450CG

Výdrž ale v zátěži klesá opravdu výrazně a při hraní her nebo přehrávání videa z internetu, se vám výdrž opravdu razantně zkrátí. To potvrdil i nás standardizovaný test, ve kterém jsme nechali telefon přehrávat video z internetu v rozlišení 720p na 50 % jasu displeje a s přibalenými sluchátky také na 50 % hlasitosti. Telefon se samovolně vypnul v průměru po 4 hodinách a 43 minutách, což ho řadí na úroveň Gigabytu GSmart T4. Telefon se alespoň celkem rychle nabil a na 80 % kapacity se dostal v průměru po 112 minutách a na plnou kapacitu dosáhl po 169 minutách.

Hardware: netradiční čipset od Intelu

Asus nedává na konvenční čipsety, které používají všichni ostatní výrobci, a ve všech svých výrobcích včetně tabletů a notebooků používá čipsety od Intelu. V ZenFonu 4 A450CG se usadil konkrétně dvoujádrový Intel Atom Z2520 na frekvenci 1 200 MHz. Grafický výkon pak obstará PowerVR SGX544MP2. Papírově sice zaostává například za čtyřjádrovým MediaTekem 6852, který běží na frekvenci 1 300 MHz, ale Intel Atom se s ním může v reálu výkonem bez problémů měřit a opět zde máme důkaz, že více jader neznamená více výkonu. Systémová plynulost je příkladná.

Výbava telefonu

Operační paměť v telefonu se zastavila na hodnotě 1 GB, což je dnes již standardní hodnota v této cenové kategorii a málokdy uvidíme vyšší. K dispozici budete mít běžně kolem 400 MB volné paměti. Pro běžné používání to bez problému postačí, pokud ale hrajete hry a pracujete s multimédii, většina takových aplikací se musí pokaždé spustit znovu, protože si telefon nemůže dovolit držet aplikace v operační paměti. Interní úložiště je také standardní velikosti a nabídne 8 GB pro vaše data. Z toho zůstane přibližně 4,4 GB pro vaše použití, což není špatná hodnota, ale nejspíše sáhnete po možnosti rozšířit tuto paměť o microSD kartu do velikosti 64 GB a přesunete na ni aplikace, které přesunutí dovolují.

Výbava telefonu

Telefon jsme samozřejmě prohnali i benchmarky, abyste měli představu o tom, jak si telefon vede v porovnání s konkurencí. V AnTuTu benchmarku si ZenFone 4 A450CG připsal 18 151 bodů, což jej řadí přibližně na úroveň Huawei Ascendu G630. Multifunkční Vellamo benchmark otestoval prohlížeč, kterému udělil skóre 1 336 bodů (pod Motorola Moto G), v multicore testu skóroval 835 bodů (pod Samsung Galaxy S3) a v Metal testu si připsal 601 bodů (pod Samsung Galaxy S3). Výsledky odpovídají ceně zařízení, takže pokud hledáte telefon s větším herním a celkově hrubým výkonem, budete se muset poohlédnout jinde.

Výsledky benchmarků

Herní výkon je dostatečný, ale pokud chcete hrát náročnější 3D hry, pak se připravte na zasekávání. Grafický akcelerátor PowerVR SGX544MP2 je sice na papíře celkem výkonný, ale v praxi nedosahuje ideálních výsledků a například Asphalt Overdrive běží na telefonu dost trhaně. Na jednodušší hry typu Angry Birds Stella však vystačí a ty si zahrajete bez zaváhání.

Uživatelské prostředí a nastavení: Asus ZenUI

Asus je po právu pyšný na svojí vlastní nadstavbu, kterou nazval Asus ZenUI a dává ji jak do svých telefonů, tak i tabletů. Musím uznat, že se Asusu nadstavba povedla na výbornou a byl jsem příjemně překvapený, jak rychle jsme se systémem pohybovali. Zasekávání se dočkáte pouze pokud zaplníte RAM desítkami aplikací, nebo při stahování aplikací na pozadí. Jako základ pro Asus ZenUI posloužil Android ve verzi 4.4.2 KitKat. p>

Hodně informací vyčtete již ze zamykací obrazovky a dozvíte se zde počet zmeškaných hovorů, nových zpráv, na kdy máte nastavený budík, jaký je den, datum a jaké je počasí. Dále zde najdete agendy z vašeho kalendáře a ostatní notifikace. Jedná se tak o jednu z informacemi nejnabitějších zamykacích obrazovek, které jsou na trhu k dispozici a Asus si s ní opravdu vyhrál.

Zamykací obrazovka

Po odemčení telefonu se dostaneme na domácí obrazovku, která se příliš neliší od nemodifikovaného Androidu. Máme zde zástupce aplikací a widgety. Pro celý seznam aplikací zde slouží stará známá nabídka aplikací, která vám abecedně seřadí všechny vaše aplikace. Prostředí je jednoduché a není příliš komplikované, takže se v něm rychle orientujete. Žádné pokročilé funkce však nečekejte a samotná domácí obrazovka tak nevystupuje ze zaběhnutého průměru.

Domácí obrazovka

Notifikační oblast byla také kompletně přepracována a je rozdělena na dvě části. Jedna je věnována notifikacím a druhá rychlým přepínačům. V notifikační oblasti máte shromážděna všechna upozornění, takže zde najdete nové e-maily, příspěvky na Facebooku, přehrávanou hudbu a další. V rychlých přepínačích pak máte k dispozici velkou řadu tlačítek, která jedním stisknutím funkci zapínají, nebo vypínají, takže můžete rychle vypnout Wi-Fi nebo například GPS. Zajímavostí je, jak se rychle dostat do každé z těchto dvou záložek. Pokud potáhnete prstem dolů na pravé třetině displeje, pak stáhnete rychlé přepínače, ale pokud stáhnete lištu z prostředku, nebo zleva, tak vám sjede notifikační lišta. Tuto funkci znají uživatelé CyanogenModu nebo dalších ROM.

Notifikační lišta

Nastavení telefonu je také celkově předělané, ale kromě designových změn se toho moc nezměnilo. Stále máte možnost nastavit si váš displej, zabezpečení domácí obrazovky, mobilní sítě nebo můžete spravovat vaše účty. Přibylo zde však několik extra možností, která vám dovolí větší míru přizpůsobení. Mezi ně patří například možnost zapnout „Režim čtení“ v nastavení displeje, který přizpůsobí barvy displeje tak, aby připomínaly novinový papír. Dále si můžete vybrat jeden ze tří režimů úspory energie, a to úsporný, vyvážený a vlastní, který si můžete přizpůsobit. Nakonec je tu Easy Mode, což je, po vzoru ostatních výrobců, zjednodušený launcher pro začátečníky nebo starší uživatele. Tento režim zjednoduší prostředí na dvě obrazovky, které slouží jako místo pro spouštění aplikací. Máte však stále přístup k celkovému nastavení telefonu.

Nastavení telefonu a Easy Launcher

Fotoaparát: šlo by to i lépe

Po vzoru ostatních výrobců i Asus integroval do těla ZenFonu 4 dva fotoaparáty. Ten zadní nabídne rozlišení 8 megapixelů a patří do šedého průměru ve své kategorii. Barvy jsou velmi mdlé a za horších světelných podmínek fotoaparát šumí. Ostrost není zrovna výborná, ale na svojí kategorii jde o lehký nadprůměr. Při silnějším protisvětle se slévají detaily a objevuje se chromatická aberace. LED přisvícení podává na krátkou vzdálenost celkem dobrý výsledek, ale pokud můžete, foťte raději za denního osvětlení. Přední fotoaparát je na tom o poznání hůře a s rozlišením 0,3 Mpx mi výsledky připomínají webkamery z první poloviny minulé dekády. Ostrost je u předního fotoaparátu neznámý pojem a barvy jsou slité, stejně tak i detaily. Na focení přední kamerkou rovnou zapomeňte, pokud nemáte k dispozici přímé denní světlo.

Fotografie ze zadního fotoaparátu

Aplikace fotoaparátu se však dočkala razantního předělání a nabídne spoustu speciálních režimů – automatický, posunout čas zpět (aplikace natočí vteřinové video, ze kterého následně vyberete výsledný snímek), HDR, panorama, noc, nízké osvětlení (pro focení za šera), autoportrét z ruky, miniatura, hloubka pole (rozostření pozadí), chytré odebrání (vyfotí pět fotografií v řadě a vymaže pohybující se objekty), úsměv, vylepšení a dokonce pořídí i krátkou GIF animaci. Jinak máte k dispozici nastavení, jako je rozlišení snímku, vyvážení bílé, korekce expozice, nebo také geotagging a režim zaostření.

Videokamera: obstojné FullHD

Video dokáže ZenFone 4 A450CG natáčet až v rozlišení FullHD, což je na svojí cenovou kategorii více než dost, a video dokonce i slušně vypadá. Je ostré a barvy jsou věrohodné, i když mdlé. K dispozici je i softwarová stabilizace obrazu, ale ta je dostupná pouze při natáčení záznamu v rozlišení 720p.

Asus ZenFone 4 A450CG – testovací video, 1080p

Telefonní funkce: jednoduchý telefon

Se změněným prostředím přišly i pozměněné aplikace, mezi které patří i aplikace telefonu. Ta se graficky povedla a Asus opět sází na jednoduchost a přívětivost. Aplikace je rozdělena na pět záložek, mezi kterými je číselník s posledními volanými čísly, v druhé záložce pak nalezneme seznam kontaktů, které si můžete synchronizovat z Google účtu nebo MS Exchange. V třetí záložce se vám shromažďují oblíbené kontakty a ve čtvrté si můžete vytvořit skupiny. Poslední záložka patří blokovaným voláním, kde můžete přidat vámi vybrané číslo do „blacklistu“ a telefon bude telefonáty z něj blokovat.

Aplikace telefonu

Zprávy a e-mail: E-mail a Gmail

V základu přichází telefon s vlastní aplikací pro SMS zprávy, která vám poslouží pro ty nejzákladnější úkony, tedy přijímání a posílání zpráv, vyhledávání ve zprávách, nebo zálohování a obnovování SMS zpráv. V telefonu je však nainstalovaná aplikace Hangout, která nabídne širší propojení s vaším Google účtem. Ze sociálních sítí je zde předinstalovaný pouze Facebook a Google+ klient.

Zprávy a e-mail

E-maily můžete vyřídit přes dvě základní aplikace, kterými je klasický e-mail a také Gmail. Nativní klient od Asusu podporuje synchronizaci s Microsoft Exchange, Gmailem, Yahoo! mailem, Outlookem, Microsoft Hotmail nebo kterýmkoliv jiným POP3/IMAP účtem. Fanoušci Gmailu pak určitě sáhnou po Gmail aplikaci, která se žádných změn samozřejmě nedočkala a nabídne staré známé prostředí. Klávesnice se na telefonu opravdu povedla a píše se na ní velmi dobře. Navíc nabízí také predikci dalšího slova a automaticky opravuje gramatické chyby.

Organizační funkce: zde se Asus činil

Organizační funkce jsou u ZenFonu 4 A450CG nadprůměrné a najdeme zde spoustu aplikací, které vám usnadní kontrolu a organizaci vašeho všedního dne. Máme zde například plánovač úkolů Do It Later, který se synchronizuje s vaším Google účtem, nebo také klasický kalendář. Dále vám poslouží kalkulačka nebo služby Party Link a PC Link. První jmenovaná Link aplikace umožní sdílení obrázků ve skupině uživatelů pomocí Wi-Fi Direct a díky PC Linku můžete na dálku ovládat váš počítač. Předinstalované zde také najdeme aplikace věnované počasí, slovník, nebo aplikaci SuperNote pro pořizování poznámek.

Organizační funkce

Konektivita, internet: dvakrát microSIM, prosím

Konektivita přístroje je na slušné úrovni a poskytne veškeré bezdrátové sítě, které byste mohli potřebovat. Telefon disponuje dvěma sloty na microSIM karty a na obou SIMkách můžete provozovat 3G sítě. LTE si tak neužijete a pokud jsou pro vás sítě čtvrté generace rozhodující faktor, pak zde neuspějete. Podporovaná GSM pásma jsou 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz a WCDMA pásma jsou 850 / 900 / 1 900 / 2 100 MHz.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. Wi-Fi tak podporuje ty nejrozšířenější standardy, nicméně zklamáním je nepřítomnost NFC, které by pro někoho mohlo být rozhodující faktor.

Bezdrátová konektivita

Na internet se telefonem dostanete díky dvěma prohlížečům, a to prohlížečem od Asusu a také Google Chrome. První jmenovaný je velmi základní a je nastavený jako nativní prohlížeč telefonu. Nenabídne žádné pokročilé funkce, synchronizaci, či další vychytávky, jako je Flash a podobně. Pokud chcete větší volnost, pak sáhnete po Chromu, který se synchronizuje s vaším Google účtem a celkově jde o rychlejší prohlížeč, než ten standardní.

Internetové prohlížeče

GPS: elektronický kompas a Google Mapy

Asus nezapomněl ani na GPS a navigaci, a v telefonu najdeme jak GPS, tak i A-GPS, GLONASS a také elektronický kompas, což je kompletní navigační kombinace, a to se projevuje i na celkovém pocitu z fixace a navigování. Telefon najde vaši polohu velmi rychle a není tak problém telefon využít například pro hraní Ingressu nebo navigaci ve městě. Jako mapový podklad poslouží Google Mapy, u kterých ale musíte počítat s nutností být on-line po stažení podkladů a navigaci, což může být v zahraničí problém.

Google Mapy

Zhodnocení: chybu se ZenFonem neuděláte

Již v prvních chvílích mě ZenFone 4 A450CG přesvědčil o tom, že jde o výborně zpracované a promyšlené zařízení, které sice nenápadně stojí v zástupu dalších telefonů, ale z mnoha důvodů si zaslouží vaši pozornost.

ASUS ZenFone 4 A450CG

Asus tímto zařízením nemíří na milovníky extravagantního designu, ale sází na celkovou funkčnost a použitelnost telefonu jako celku. Díky kompaktnějším rozměrům padne výborně do ruky a měkčené plasty poskytují dobrý a pevný úchop. Za pochvalu stojí také propracované a hezké prostředí a systém telefonu, který běží velmi plynule a čipset od Intelu odvádí výbornou práci. Excelentní je také softwarová výbava telefonu a přítomnost dvou microSIM slotů potěší všechny z vás, kteří používáte více SIM karet najednou.

ASUS ZenFone 4 A450CG

ZenFone 4 A450CG však není bez chyb, mezi kterými nesmí chybět velmi lesklý displej a chybějící automatická regulace jasu displeje. Kromě toho je špatná i přední kamerka a výdrž baterie při zátěži jde celkem strmě dolů, i když běžná výdrž při používání dosahuje slušných dvou dnů. S tím jde ruku v ruce nemožnost vyměnit baterii, což je celkem problém a pokud často cestujete, budete muset používat powerbanku.

ASUS ZenFone 4 A450CG

Nový ZenFone 4 je však celkově velmi dobře vybalancovaný telefon, který ve své cenové kategorii kolem 3 500 korun rozhodně má co nabídnout. Hlavními plusy telefonu jsou určitě kompaktnější rozměry a výborné prostředí ZenUI. Koupí ZenFonu tak neprohloupíte a jeho pořízení mohu s klidem doporučit.

Konkurence

LG L70 je novějším přírůstkem do rodiny LG a kromě kompaktních rozměrů nabídne výbornou výdrž na jedno nabití. Výkonnostně je však na výši Asus a LG L70 nechává znatelný kus za sebou. Cena LG L70 je navíc o něco vyšší a koupíte ho za přibližně 4 000 korun.

LG L70

Ze seznamu telefonů od Huawei by mohl zaujmout například Huwaei Ascend Y530, který sdílí prakticky stejnou výbavu s LG L70, ale nabídne lepší cenu kolem 3 200 korun.

Huawei Ascend Y530

Pokud si připlatíte a nevadí vám anglicky lokalizované prostředí, pak by vás mohla zaujmout Motorola Moto G, která běží na čistém Androidu a prakticky ve všech kategoriích nechává Asus za sebou. Moto G ale seženete dráž, přibližně za 4 500 korun.

Motorola Moto G

LG se do seznamu dostane ještě jednou, a to se svým starším modelem LG L9 II, který je sice o něco málo větší, nicméně nabídne HD rozlišení, rychlejší procesor nebo také nižší hmotnost. Asus opět vyhrává cenou a LG L9 II se prodává za přibližně 4 300 korun

LG Optimus L9 II

Za Windows Phone v této ceně musím zmínit Nokii Lumia 630, která také disponuje stejně velkým displejem se stejným rozlišením a IPS technologií. Nicméně tratí na papírovém výkonu, který ale není pro Windows Phone tak směrodatný a rozhodne hlavně preference platformy. Telefon rovněž disponuje sloty pro dvě SIM karty. Cena se pohybuje kolem 3 700 korun.

Nokia Lumia 630
asus-zenfone-4-a450cg
Klady
  • poměr cena/výkon
  • prostředí ZenUI
  • kompaktní rozměry
  • pevná konstrukce
  • hlasitost zadního reproduktoru
Zápory
  • přední kamerka
  • výdrž baterie v zátěži
  • lesklý displej
  • horší 3D výkon
  • nemožnost vyměnit baterii
Diskuze ke článku
AnoNymouse
A teď ještě prosím test nového Aceru Liquid Z500... 5ti palcový HD za 3 999 nevypadá "papírově" špatně, ale při spatření loga Acer na notebooku dostávám tiky, tak bych rád věděl jak jsou na tom mobily ;)
Michal
Tento mobil mám a až na špatnou čitelnost displaye na slunci, je to super mobil. Za ty peníze nic lepšího není.
A s Moto G, bych moc nesrovnaval, protože 4500 stojí možná tak s 8 GB pamětí, a jelikož nemá slot na paměťové karty, tak je z něj nepoužitelný mobil. 16 GB verze je pak cenově o dost výš než Zenfone 4.
Stanin
Za tu cenu určitě dobrý kup, i tak jsem ale od foťáku čekal více na to, jak ho Asus na stránkách propaguje (PixelMaster).
Ash
Na tu cenu vypadá dobře, až na foťák - hrůza, ale zajímalo by mě srovnání s Prestigio 5453, parametry podobné, ale lepší displej a cena 3300,- Nemá ho někdo?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze