ASUS ZenBook UX301
recenze

ASUS ZenBook UX301

Sklo hraje prim
6

V záplavě levných notebooků najdeme i ty prémiové. Mezi ně patří i některé modely z řady ZenBook od Asusu, ale jen jeden může být ten nejlepší. Tímto je právě model ZenBook UX301 a my jsme se na něj podrobně podívali. Jaký na nás udělal tento špičkový notebook s vysokou cenovkou dojem?

V záplavě plastových a hliníkových notebooků nalezneme i některé výjimky, mezi které patří i námi testovaný ASUS ZenBook UX301. Ten je také vyroben z hliníku, ale na počítač byl použit i netradiční materiál, kterým je odolné sklo Gorilla Glass. Luxusně vyhlížející tělo skrývá výbornou výbavu a také velmi jemný dotykový displej. Hledáte-li alternativu k MacBooku s Windows, mohl by být tento model od Asusu určen právě pro vás. Jestli tomu skutečně tak je, odhalí naše dnešní recenze.

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Díky tomu, že Asus ZenBook UX301 je prémiový notebook, disponuje velkým množstvím příslušenství. Kromě standardního napájecího adaptéru s výkonem 45W zde nalezneme ještě redukci z DP na VGA a adaptér na RJ-45. Praktické pouzdro zase zamezí zbytečnému poškození počítače. Nesmí chybět ani ubrousek na leštění displeje a víka.

Příslušenství je opravdu bohaté

Technické parametry ASUS Zenbook UX301 DE021P

Kompletní specifikace
Konstrukce325 × 223 × 15,5 mm, 1 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core i7 4500U, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: Intel HD 4400
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8 Pro
Akumulátor50 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostleden 2014, 48 999 Kč

Design : elegán se svítícím logem

Konstrukce počítače je výborná. Máme před sebou klasický dotykový notebook, který již na první pohled vypadá prémiově, a to z jakéhokoliv pohledu. Víko je tvořeno z kombinace hliníkových prvků a skla, což vypadá velice efektně, ale sklo je také bohužel dobrým lapačem otisků prstů, a aby si notebook udržel prémiový vzhled, je potřeba ho neustále čistit a leštit.

Víko lze snadno upatlat otisky prstů

Základna je tvořena z hliníku, což je u takto hodnotného počítače pochopitelné. Povrch základny je taktéž potažen protiskluzovou vrstvou, díky které po ní tolik nekloužou ruce. Díky hliníku ani nikde nic nevrže a neprohýbá, až na displej, který se mírně prohýbá, ale oproti jiným tenkým ultrabookům je toto prohýbání nepatrné.

Počítač ze všech stran

Po designové stránce je počítač velmi povedený a originální, žádná další kopie Macbook Air, jak to Asus dříve praktikoval. Počítač váží krásných 1,2kg, díky čemu se vůbec nepronese a není téměč poznat, že jej máte v brašně. Punc exkluzivity podtrhuje svítivé logo na víku displeje alá Apple, které je velmi efektní. Na výšku má počítač 15,5mm, takže je tenčí než mnoho starých telefonů. Půdorys počítače je shodný s většinou 13“ ultrabooků, 325mm na šířku a 226mm na hloubku nejsou nijak neobvyklé hodnoty.

Klávesnice: podsvícená elegance

Klávesnice má 6 řádků a píše se na ní více než pohodlně, rozestupy mezi klávesami jsou ideální. Také je velmi tichá a obsahuje mnoho funkčních kláves. Mezi ně patří i tlačítko zapínání, které bych raději viděl mimo klávesnici, protože jsem mnohokrát místo delete právě uspal počítač, ale po čase si člověk zvykne.

Bližší pohled na klávesnici

Klávesnice je samozřejmě také podsvícená, a to velmi dobře. Podsvícení je nejen rovnoměrné, ale také jej lze manuálně regulovat, případně jej zcela deaktivovat. Další možností je nechat vše na automatice, která se o vše postará sama. Celkově tak lze klávesnici hodnotit velmi kladně.

Touchpad: typicky bez tlačítek

Dalším vstupním zařízením je touchpad, který je poměrně velký. Jedná se o typický clickpad, který známe z mnoha dnešních dražších, ale i levnějších notebooků. S přesností je na tom po celé ploše celkem dobře, není ani hlučný, což je u některých notebooků problém.

Pohled na touchpad

Displej: kvalita od SHARPu

Asus svůj špičkový notebook osadil IPS panelem Sharp, což samo o sobě je synonymem kvality. Díky tomu je černá poměrně hodně věrohodná a i bílá barva se zobrazuje tak, jak má a neutíká do teplých či studených odstínů.

Pant je pevný a lze jej otevřít do poměrně velkého úhlu

K základní desce je displej připojen pomocí rozhraní DisplayPort. Toto rozhraní se začíná poslední dobou stávat u integrovaných panelů celkem běžným standardem, a to je jen dobře, protože rozlišení stále roste a je potřeba čím dál vyšší propustnost rozhraní.

Pozorovací úhly jsou dobré

Panel disponuje rozlišením 2560x1440 pixelů a jedná se tak o jistý nadstandard. Displej s vyšším rozlišením by byl na úkor použitelnosti, již nyní jste prakticky donuceni zvýšit si DPI, jinak na tomto displeji nic nepřečtete.

Je to však problém Microsoftu, který nepřizpůsobil prostředí plochy novým panelům. Prostředí Modern UI je naopak zobrazeno velmi dobře a vše je krásně ostré. V podstatě nechal Microsoft plochu ležet ladem, alespoň co se vysokého rozlišení displejů týká.

Nastavení v displeje v systému

Displej disponuje také dotykovou vrstvou, která zvládne zpracovat až 10 dotyků naráz. Nedoporučujeme však při dotýkání používat větší sílu, jelikož poté dochází k mírnému prohnutí a následkem je vlnění barev. Přitom při dotyku drží displej velmi pevně a panty jsou povedené. Vrstva je poměrně hodně citlivá, takže není třeba vyšší síly k zaznamenání dotyku.

Konektivita: klasický ultrabook

Na notebooku bohužel nenalezneme příliš velké množství konektorů, pryč jsou doby ethernetových konektorů přímo na těle ultrabooků. Máme zde 2x USB3.0, jeden miniDisplayPort, microHDMI, Jack 3,5mm a napájecí konektor. Místo konektoru miniDP bych viděl raději osazení ThunderBoltem, přeci jen se jedná o poměrně drahý počítač a tak by se slušelo osadit toto rychlé rozhraní.

Veškeré konektory na počítači

Mimo to nesmí chybět ani čtečka SD karet, ale kartu nezasunete celou, jen z poloviny, což je poslední dobou poměrně běžné. Nemůžete tak nechat v počítači kartu zasunutou při přenášení, což je někdy nepraktické. V balení nalezneme redukce na RJ-45 a VGA, takže připojit se k internetu po kabelu je možné a ani se starými projektory a monitory nebudete mít problém, jen si nesmíte zapomenout zrovna tu správnou redukci.

Komunikace: bohužel bez 3G modulu

Mimo drátového připojení k internetu v počítači je přítomné i bezdrátové. Tato možnost je dnes běžnější než kabelová forma připojení k internetu, jako tomu bylo v dobách minulých. U tohoto notebooku můžeme využít až rychlosti 867Mb/s, díky přítomnosti standardu 802.11ac. Výrobcem modulu je samozřejmě Intel a obsahuje i Bluetooth 4.0.

Všechny antény jsou ve víku displeje

Příjem WiFi bych zhodnotil průměrně, nijak nevyčnívá z řady, a to je škoda, nejspíše za to může poměrně tenké víko. Bohužel u tohoto počítače není přítomné připojení přes 3G ani LTE sítě, a proto jsme odkázáni pouze na WiFi nebo LAN. Technologie NFC v tomto počítači přítomna není a ani bychom ji neočekávali.

Fotoaparát: jen trhaně prosíme

Krom jiného máme nad displejem přítomnou i malou webkameru, jejíž kvalita je ale poměrně špatná. Za dobrých světelných podmínek je snímková frekvence dobrá, jen je znatelný šum. V případě, že se nacházíte v horších světelných podmínkách, tak se bude obraz velmi nepříjemně trhat a video není příliš koukatelné.

Fotografie z webkamery

Zvuk: mohlo by to být lepší

Počítač disponuje samozřejmě i reproduktory, ale vůbec se nedostavuje kýžený efekt, který by měla přinést certifikace Bang & Olufsen. Zvuk je poměrně hodně vysoko postaven a hloubky nejsou prakticky vůbec znatelné. Pokud si budete chtít přehrát film, tak bude ozvučení postačovat, ale na kvalitnější poslech raději použijte externí reproduktory nebo sluchátka.

Software pro ovládání zvuku

Zvukový výstup do sluchátek je naštěstí lepší než z integrovaných reproduktorů. Je přítomno mnoho softwarových filtrů a ekvalizérů, které spíše doporučuji vypnout, získáte tím lepší a čistější zvuk. Pro připojení slouží Jack 3,5mm a výrobcem zvukového čipu je společnost RealTek.

Reproduktory jsou ukryty v základně počítače

Mikrofon počítače se nachází nad displejem vedle webkamery. Jeho citlivost je na poměrně dobré úrovni, už jen díky umístění. Kvalita je celkem přijatelná, ale nedosahuje samozřejmě velkých externích mikrofonů, ovšem to po něm ani požadovat.

Zabezpečení: pozor na kleptomany

Nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění počítače. Žádné další technologie na počítači nenalezneme, dokonce ani hardwarový klíč Kensington není přítomný, takže nedoporučujeme nechávat počítač jen tak volně ležet.

Výkon: to nejlepší

Procesor: Core i7 v akci

Asus osadil to nejlepší, co měl k dispozici. Proto v počítači nalezneme procesor Intel Core i7-4500U, nejvýkonnější variantu úsporného procesoru od Intelu. Samozřejmě se jedná o procesor postavený na architektuře Haswell. Díky nejnovějším technologiím dosahuje hodnota vyzařovaného tepla pouhých 15W a není tak náročný na chlazení.

Informace o procesoru

Pokud to teplota procesoru dovolí, tak se čip umí automaticky přetaktovat na 3GHz pro jedno jádro nebo 2,8GHz pro obě. Pokud v nastavení napájecích profilů zvolíte vysoký výkon, tak procesor pojede standardně na 2,8GHz, spolu s rostoucí teplotou pak klesá i frekvence.

Procesoru asistuje 8GB operační paměti a ta je typu DDR3. Kapacita je pro běžného uživatele zcela dostatečná a tak se není čemu divit, že operační paměť nelze uživatelsky rozšířit. Po většinu klasické kancelářské práce budete mít stále více než 50% RAM volných.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,79 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 15,94 fps

Grafika: opět Intel

O akceleraci veškerého grafického obsahu se stará integrovaný čip Intel HD Graphics 4400 a na té si zahrajete starší hry i na vyšší detaily, ale stále je to jen integrované řešení. Je stále vidět, že AMD je na tom s integrovaným grafickým výkonem mnohem lépe a Intel má stále co dohánět.

Informace o grafickém akcelerátoru
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 4 FPS
Furmark v1.12.0.0 1080p 4 FPS / 271 bodů
Hry FPS
Crysis 3 12
Left 4 Dead 2 22

Úložný prostor: RAID hraje prim

Pro ukládání dat slouží disk bez pohyblivých částic. Vlastně jsou to dva disky o kapacitě 256GB v RAID0 poli, které zdvojnásobuje rychlost zápisu, čtení, ale i kapacitu, která činí 512GB. Pro uživatele je přístupných 395GB a oddíly jsou v počítači dva. Jeden slouží pro operační systém a má kapacitu 190GB (130GB volných), druhý je pouze pro uživatelova data a ten má kapacitu 265GB. Dále je na discích přítomný oddíl pro obnovení a ten má 20GB. Výrobcem obou disků je SanDisk a oba mají rozhraní mSATA 6Gb/s, což dohromady dává 12Gb/s. Díky tomu se počítač opravdu hodně rychle startuje a náběh z úplného vypnutí na obrazovku Start trvá pouhých 5 vteřin.

Úložiště je velmi rychlé

Hlasitost a teplota: příjemně zahřeje

Jako každý výkonný počítač má i tento aktivní ventilátor, který odvádí teplý vzduch ven z počítače. Naštěstí není tento notebook nijak zvlášť hlučný a v tiché místnosti není skoro vůbec slyšet. Jen pokud počítač zatížíte, tak dá o sobě vědět, naštěstí se jedná jen o šum, který není tolik slyšet.

Výdech chlazení je pod displejem

A pokud se jedná o teplotu počítače, tak ta je velmi dobrá. Pokud pracujete jen ve Wordu a přehráváte si k tomu hudbu, tak bude notebook chladný. V případě zátěže se už základna začne zahřívat a topit. Nicméně zůstane pouze teplá, není to žádný radiátor a lze bez problému pracovat s počítačem na klíně. Klávesnice i touchpad se zahřívají minimálně a i při maximální zátěži jsou jen mírně zahřáté.

Výdrž baterie: bez přídavné baterie

U každého notebooku je podstatným parametrem výdrž na baterii. Asus osadil tento model 50Wh baterií, což je spíše průměrná hodnota, ale je zcela dostačující. Bohužel nelze připojit přídavnou baterii, která by prodlužovala už tak slušnou výdrž na baterii.

Nastavení napájení v systému

Při kancelářské práci udržela baterie počítač naživu 7 hodin a 32 minut, což je velmi pěkná hodnota, i když se vyrábí ultrabooky s vyšší výdrží. Pokud necháte počítač ležet ladem, budete mít minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, tak bude činit výdrž na baterii 10 hodin a 12 minut.

Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží počítač běžet 6 hodin a 43 minut. To s přehledem stačí na 3 filmy a ještě něco zbude.

Typ testu
Režim v letadle 10 hodin 12 minut
Kancelářská práce 7 hodin 32 minut
Přehrávání videa 1080p 6 hodin 43 minut

Operační systém: poměrně málo balastu

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Pro. Jedná se tedy o nejvyšší edici, která nabízí snad vše, co požaduje běžný, ale i náročnější uživatel. Je zvláštní, že Asus předinstaloval Windows 8 a ne novější Windows 8.1.

Windows 8 v základu

V počítači nenalezneme ani příliš velké množství balastu, jedná se především o hry, které lze snadno odinstalovat přes ovládací panely. Zajímavou přeinstalovanou utilitkou je ASUS Splendid Technology, pomocí které nastavujete teplotu barev displeje. Dále stojí za zmínku Power4Gear Hybrid, což je program, který se stará o konfiguraci aktuálního napájecího profilu.

Záruka: rozšířit i mezinárodně

Počítač disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 48 měsíců. Jedná se o mezinárodní záruku, takže počítač lze reklamovat kdekoliv, kde má společnost Asus zastoupení. Nemusíte se tak bát jet na delší pracovní cestu a nemít možnost si počítač v případě potíží reklamovat.

Závěr

Asus ZenBook UX301 nás velmi mile překvapil. Nemá příliš nevýhod a převažují klady. Jeho největší nevýhodou je tak cena, která je opravdu vysoká. Svou kvalitou zpracování a dobrým hardwarem si však tuto cenu obhájí . Kvalitní klávesnice a konstrukce, výkonný hardware a dobrý displej, i když s menším defektem, to vše jsou největší plusy. Mezi největší neduhy bych zařadil podprůměrnou webkameru, horší zvuk počítače, a právě defekt displeje, ale nic není tak závažné, aby to nešlo přejít.

Porovnání s UX32

Za cenu 50 tisíc Kč získáte velmi dobrý reprezentativní stroj, který vás nenechá na holičkách a bude vždy dobře vypadat, pokud tedy sebou nosíte hadřík na leštění skleněného víka displeje. Mezi jeho největší konkurenty patří hybridní Sony VAIO Duo 13, který sice není ultrabookem se standardní konstrukcí, ale je ve stejné cenové relaci. Sony disponuje vyšší výdrží na baterii, která může činit až 11 hodin při kancelářské práci, má však horší zpracování.

Sony VAIO Duo 13

Dalším z konkurentů je Acer Aspire S7, který je Asusu velmi podobný. Má stejný hardware, poměrně kvalitní zpracování, ale je téměř o 5 tisíc levnější. Subjektivně mi připadá, že je ASUS hezčí, ale to už musí každý posoudit sám. Za zapůjčení hry Crysis 3 děkujeme hernímu pořadu Indian.

Graf ceny produktu Asus UX301LA-DE021P poskytuje server Heureka.cz
asus-zenbook-ux301
Klady
  • Výborná konstrukce
  • Skvělá klávesnice
  • Vysoký výkon
  • Solidní výdrž
  • Kvalitní displej
  • Povedený design
Zápory
  • Vysoká cena
  • Při vyšším tlaku na displej se vlní barvy
  • Průměrná webkamera
  • Horší zvuk
  • Chybějící 3G modul
Diskuze ke článku
e
toto ma vie vzdycky dojat kazdy nema nic na starosti len vysoke rozlisenie aby vsade bolo pomaly 4k vsade.ale hlavne ze je to na ukor pouzitelnosti smejem sa ako vam par ludi z marketingu vmasirovalo tie vysoke rozlisenia.... par rokov dozadu bolo uplny standard na 15" ntb HD rozlisenie a nikoho to nestvalo ani len sa nad tym nepozastavovali ze je to malo..a zrazu prisiel osial buuuum a zrazu je HD nizke aj na 10" ntb.. fakt na smiech
Dominik Pilař
Dominik Pilař
Dobrý den, chci se zeptat zda se i u notebooků dočkáme video recenzí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze