Asus Vivo Tab RT
recenze

Asus Vivo Tab RT

Transformer s okny
6

Po Microsoftu a Samsungu představuje svou špičkovou vizi s operačním systémem Windows 8 také Asus, jeden z předních výrobců tabletů s Androidem. Vivo Tab přichází na trh taktéž ve dvou verzích, k nám do redakce dorazila ta ořezanější. Dokáže Tegra 3 s Windowsem obstát v tvrdé konkurenci?

Asus se za relativně krátkou dobu stal výrobcem těch (podle mnohých) nejlepších tabletů s operačním systémem Android. Jeho série Transformer patří mezi špičku, ať už z hlediska kvality konstrukce, výkonného hardwaru či precizní optimalizace. S podobným vzorcem chce Asus vyrazit také do teritoria Windows 8, který nějaký ten hit potřebuje jako sůl. Potenciál tu totiž rozhodně je, a pokud se uchopí za správný konec, může se jednat o skvělou alternativu ke všudypřítomným Androidům. Ostatně kombinace Tegry 3, 2 GB RAM, IPS displeje a systému Windows RT (verze Windows 8 pro čipsety s ARM procesory) budí naději. Pojďme se tedy na zařízení podívat zblízka.

Technické parametry ASUS Vivo Tab RT

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 171 × 8,3 mm, 525 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 366 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 8 RT
Akumulátor6 760 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2012, 20 490 Kč

Obsah balení

Krabička s tabletem nabízí o něco více, než jsme zvyklí vidět u ostatních současných přístrojů, i když se jedná spíše o drobnosti. Kromě samotného tabletu, dokovací klávesnice a manuálu tu najdeme ještě dva bonusy, které u Androidích tabletů od Asusu nevídáme. Prvním je hadřík pro čištění displeje, druhý pak speciální adaptér. Ten se po zapojení do nabíjecí zdířky přemění na klasický USB port, čímž rozšíří jejich počet na dva. A to se hodí.

Design a konstrukce: stylový kov s několika ale

Vivo Tab RT by se dal s lehkostí označit za bráchu z rodiny Transformer, protože nese stejné designové rysy, a pokud by člověk přimhouřil oči a odmyslel si Windows RT, vlastně by je těžko rozeznal. Rozdíly však jsou a bohužel ne vždy k lepšímu. S velikostí 263 x 171 x 8,3 mm a hmotností 525 g patří Vivo Tab do lehčí váhy, a oproti mnohým konkurenčním tabletům s Androidem se dobře drží v ruce. I přes desetipalcový displej vypadá na první pohled tablet kompaktněji a v při přímém srovnání s modelem Transformer Prime je viditelně menší a užší, hlavně pak také lehčí. Přitom na hardwaru se to nijak nepodepisuje, což je rozhodně dobře.

Tablet je velmi tenký a lehký, působí ale hodnotně

Přední stranu komplet zaujímá velký 10.1 palcový IPS displej krytý odolným sklem. Kromě kamerky pro videohovory nad displejem, loga a senzorového tlačítka Windows v dolní části už nic neruší od dění na obrazovce. Horní hrana disponuje pouze vypínacím/zamykacím tlačítkem a zdířkou pro manuální reset, dolní pak záchyty pro dokovací klávesnici, které částečně sestávají i ze systémového konektoru. Ty nejdůležitější prvky jsou roztroušeny po stranách. Z levé strany nalezneme microHDMI port pro připojení zařízení k televizi, slot pro paměťové karty microSD a nakonec posuvné tlačítko pro vyjmutí tabletu z doku. Pravá strana pak patří zvuku a disponuje konektorem 3,5 mm Jack a regulací hlasitosti. Bohužel chybí microUSB a dokonce i plnohodnotný USB port. Ten je přítomný až v klávesnici, stejně jako druhý systémový konektor, který můžete díky přidanému adaptéru transformovat do dalšího plnohodnotného USB portu. Aspoň že tak.

Ovládací prvky jsou poschovávány do stran

Nejkontroverznějším prvkem tabletu je rozhodně zadní strana. Ta je téměř celá pokrytá leštěným kovem, ve kterém se po stranách schovávají dva stereo reproduktory. Nahoře, kde nalezneme čočku fotoaparátu a LED diodu, je však plastový texturovaný proužek. Poté, co Transformer Prime postily trable h s GPS signálem se nejspíše Asus rozhodl již neblokovat signál a použít na jeho ukrytí právě plast, což dává smysl. Z estetického hlediska se však jedná o velmi nepovedený krok. Plast totiž do celkového designu vůbec nezapadá a ruší hodnotný vzhled, který Asus umí perfektně. Konstrukce je bravurní, kov lahodí oku a o vzhledu nelze říci křivého slova, Vivo Tab je prostě parádní tablet. Jen ten proužek budete muset skousnout.

Plastový proužek opravdu nevypadá hezky, lze si však zvyknout

Dokovací klávesnice: dodatek pro pohodlné

Stejně jako rodina Transformer nabízí i Vivo Tab dokovací klávesnici, která se vzhledově moc neliší od kolegů. Také klávesnice je celá kovová, nabízí navíc skvělou stabilitu při držení tabletu a nepřeklápí se dozadu, jak se občas stane v případě Transformeru Prime. Rozložení kláves je opět velmi podobné, jejich stisk je však tvrdší a jistější, což prospívá pohodlnému psaní. Zvyknout si budete muset snad jen na velikost, tlačítka jsou totiž opravdu malá a lidé s většími prsty by mohli mít ze začátku problémy. Také tablet jde zasunout do doku dosti ztěžka a uživatel se bude muset chvíli zvykat správně spojovat oba zařízení.

Klávesnice skvěle designově ladí

Velmi vítaným společníkem je touchpad, simulující počítačovou myš. V tabletu s Windows RT (nebo Windows 8 samozřejmě) se totiž hodí mnohem více, než v případě Androidu. Zatímco Startovní obrazovka je pro dotyky uzpůsobena dobře, samotná plocha už tak optimalizovaná není a některé prvky jsou opravdu malé. Právě zde přichází vhod ukazatel myši, kterým ovládání oken bez problémů obstaráte. Zde tedy Asus jasně vede například vůči Samsungu Ativ Tab, kde se musíte pižlat s prsty. U Windows RT však díky ryze tabletovému zaměření většinou prostředí Modern UI opouštět nebudete.

Touchpad pomůže tam, kde to prsty nezvládnou

Kromě doku pro samotný tablet už pak klávesnice nic bonusového nenabízí. Najdete tu jen standardní USB port na pravé straně, na levé pak systémový konektor, který lze přidávaným adaptérem přetvořit na další USB port, o čemž jsem se již zmiňoval. Celkově působí tablet zasunutý v doku velmi tenkým a malým dojmem, je také dostatečně lehký. Přitom právě dokovací klávesnice nabízí širší možnosti využití, o kterých může konkurence se stejným systémem jen snít.

Výdrž: tradiční kvalitka

Vynecháme-li fakt, že má Vivo Tab RT k dispozici dokovací klávesnici s další dodatečnou baterií, tablet disponuje Li-Pol akumulátorem s kapacitou 6760 mAh. Ten dokáže vydržet až 9 hodin aktivního používání, během kterého si zasurfujete, zhlédnete film, poslechnete si hudbu či obstaráte práci. Video můžete non-stop streamovat něco málo přes sedm hodin, na webu se budete pohybovat až osm hodin.

Už to samo o sobě není špatný výsledek, pak ale stačí tablet zapojit do dokovací klávesnice a výdrž se vám ihned prodlouží na cca 15 hodin aktivního využití. To už je velmi solidní výdrž, vezmeme-li v úvahu, že Vivo Tab RT s klávesnicí z hlediska výbavy hravě nahradí současné netbooky. Pokud tablet používáte spíše sporadicky a méně často, bez problémů vám vydrží i tři dny na jedno nabití.

Trochu mi nevyhovoval indikátor stavu baterie, který se nachází pouze na zamykací obrazovce a v systému samotném, kde její procentuální nabití musíte rozkliknout. Pokud se ale pohybujete v dotykovém prostředí Start, nemáte možnost stav baterie spatřit a musíte se vydávat buď do pravé notifikační lišty pro náhled, nebo na plochu. Rozhodně to šlo udělat i pohodlněji. Jinak ale s baterií nového Asusu nelze být nic než maximálně spokojen.

Zvuk: repráčky s dvojí silou

Radost mi výrobce udělal i na poli zvuku, jelikož novinku obdařil hned dvěma stereo reproduktory, čímž se nemůže pochlubit ani rodina Transformer. Kvalita je výborná, zvuk je řádně dunivý a hluboký, s dostatečnými basy i čistými výškami. Pro dostatečnou hlasitost navíc stačí přibližně 60% maxima, na plné pecky pak tablet uslyšíte i v hlučnějším prostředí. Už Samsung Ativ Tab jsem chválil za kvalitní a hlasitý zvuk, Asus jde podle všeho stejnou cestou.

V případě potřeby lze samozřejmě připojit svá vlastní sluchátka skrze kontektor 3,5 mm Jack, v balení bohužel žádná přítomna nejsou. Velmi pohodlným prvkem je i dálkový ovladač, který se na displeji objevuje společně s hlasitostí. Pokud totiž posloucháte hudbu či sledujete film a stisknete regulátor hlasitosti, objeví se vedle křivky zvuku i náhled na právě aktivní skladbu či video, ať už se nacházíte kdekoliv v menu, navíc s možnosti přeskočit na další či předchozí skladbu nebo tlačítko pro pozastavení přehrávání. To je rozhodně skvělý nápad pro pohodlné ovládání, díky čemuž nemusíte přeskakovat z aplikace do aplikace ani otevírat správce úloh.

Displej: jasný a barevný

U displeje jsem se zhodnocením dlouho váhal. Desetipalcový panel s technologií Super IPS+ totiž dokáže vykouzlit velmi barevný a živý obraz, který je dostatečně sytý a realistický. Také jas je vysoký a na maximální hodnotu si lehce poradí na přímém slunečním světle.

Displeji disponuje HD rozlišením 1366 x 768 pixelů, což je trochu škoda. U podobného zařízení bych uvítal FullHD, člověk ale nemůže chtít všechno. Rozlišení ale lze označit jen za uspokojující, nepotěšila mě hustota pixelů, která činí 155 ppi. Pokud nebudete blízko zkoumat texty, rozdílu si nejspíše ani moc nevšimnete a budete spokojeni. Displej ale mohl rozhodně být jemnější a v dané cenové relaci je FullHD již součástí dobrého bontonu. Obzvlášť když má lepší rozlišení i leckterý mobil.

Uživatelské prostředí a výkon: duální systém s výpomocí doku

Tabletů s operačním systémem Windows 8 přibývá a my to rozhodně vítáme. Dlouhou dobu jsme totiž byli odkázáni na Android a čerstvé prostředí a vzhled rozhodně nalákají. Vivo Tab RT, jak již název napovídá, disponuje ořezanou verzí systému Windows 8, která je určena pro čipsety s ARM architekturou. Co to znamená? K dispozici sice kromě uživatelského prostředí Modern UI s dlaždicemi máte i klasickou pracovní plochu s propracovanými možnostmi práce se soubory a už předinstalovaným balíkem Microsoft Office, žádné další aplikace, které jste zvyklí používat v klasické pracovní ploše, si ale nestáhnete kvůli odlišné architektuře. Chcete WinAmp, BS Player, Photoshop nebo něco dalšího? Máte smůlu. Nové aplikace lze stahovat pouze pro prostředí Modern UI z obchodu Windows Store. Na rozdíl od konkurence ale Asus disponuje dokovací klávesnicí, která ledacos zachraňuje a v kombinaci s vestavěnými Office a aplikacemi v Modern UI zastane většinu práce, pro kterou používáte váš netbook. A mnohem déle vydrží na baterii.

Windows RT nabízí jak plochu, tak dotykovou nabídku Start

K dispozici jsou dvě rozdílná prostředí, z nichž každé nabízí své vlastní výhody. Prvním je standardní plocha systému Windows, kterou známe z počítačů. Nechybí lišta, ikonky, složky, Ovládací panely, zkrátka tradiční seznam prvků. Toto prostředí nejlépe slouží k hlubšímu nastavení vašeho tabletu a skvěle funguje jako správce úloh a souborů. Díky průzkumníku se lehce a jednoduše manipuluje se soubory a složkami, okna si můžete dát vedle sebe a uspořádat si veškeré soubory v tabletu intuitivním způsobem. To je rozhodně oproti krkolomným správcům u konkurence s Androidem velká výhoda. Tablety s jinými systémy ani zdaleka neposkytnou takové možnosti práce se soubory nebo pracovní funkce obecně. Samozřejmostí je schopnost vytvářet složky a zaplňovat plochu zástupci, stejně jako nastavit tapetu, barevnou paletu systému a několik dalších maličkostí, to vše je ale spíše na oko.

Na ploše se pohybujete stejně, jako v klasickém počítači

Jelikož nelze instalovat plnohodnotné programy, nic moc jiného na ploše ani neprovedete. Prostředí navíc není ideálně optimalizované pro ovládání prsty. Disponuje totiž velkým množstvím malých tlačítek a nabídek, jejichž trefa vyžaduje cvik a lidé s většími prsty budou mít problémy. Vše lze sice v ovládacích panelech zvětšit, ani tak ale vše nebude ideální. Právě zde naštěstí přichází klávesnice a především touchpad, díky kterému lze systém ovládat tak, jak jsme zvyklí z počítače. Myší. To zcela eliminuje problémy s malými ovládacími prvky a Vivo Tab RT tak tímto problémem nestrádá. Stejně se ale vydáte do dotykového prostředí Modern UI, ve kterém se ostatně tablet i spouští a vy v něm budete trávit většinu času.

Modern UI už je mnohem lépe uzpůsobeno pro prsty

Tady už je jasně vidět zaměření na dotykové ovládání. Uživatel je přivítán klasickými čtverečky a obdélníky, které známe z Windows Phone, a které tvoří souvislou mřížku aplikací. Minimalistický design rozhodně příjemně osvěží, pohyb v menu je navíc velmi rychlé a svižný. Množství ikon patří do živé kategorie. Proužek kontaktů tak bude neustále promítat fotografie vašich přátel a nové události z Facebooku, Twitteru a dalších sociálních sítí, proužek galerie ukazuje slideshow uložených fotografií a emailový proužek přetáčí předměty nových emailů. Díky tomu vypadá prostředí velmi živě a aktivně, nic není jen statické a mrtvé. Dlouhým přidržením není problém s vybraným čtverečkem manipulovat, změnit jeho velikost či jej zcela odstranit z nabídky. Nejdůležitějším faktem však je, že je ovládání velmi pohodlné a po určité době budete častěji používat právě toto prostředí, zatímco do plochy zavítáte jen pro pokročilejší práci se soubory.

Windows RT nabízí velmi intuitivní dodatečné nabídky, zobrazované rozličnými gesty. Švihem z horního či dolního okraje vyvoláte vždy lištu s možnostmi u dané aplikace, v případě zobrazení základní nabídky Start slouží pro zobrazení kompletní nabídky všech aplikací v abecedním pořadí. Speciální švih z levé strany displeje vyvolá lištu naposledy spuštěných aplikací, mezi kterými můžete bleskurychle přepínat. V případě, že chcete skákat mezi dvěma aplikacemi nebo všemi posledními aplikacemi, lze tak učinit jednoduchým gestem z levé strany, pro přepínání poslouží také tlačítko Windows pod displejem. Nakonec švih z pravé strany displeje vyvolá hlavní nabídkovou lištu. Tam kromě možnosti vyhledávání naleznete další virtuální tlačítko Windows, seznam veškerých připojených zařízení, možnost okamžitého sdílení obsahu a především Nastavení. Toto tlačítko je obzvlášť důležité, jelikož reaguje na aplikaci, kterou máte právě otevřenou a nabízí dodatečné funkce a nabídky, podobně, jak to dělá tlačítko Menu v systému Android. Díky tomu nemusíte chodit do jednotlivých nastavení aplikací a přerušovat své brouzdání, vše máte v mžiku dostupné v pravé liště. Také zde máte přístup k rychlému nastavení, jako je Wi-Fi, hlasitost, jas displeje a několik dalších prvků.

Notifikační lišta nabízí dodatečné nastavení a rychlý přístup

Také toto prostředí lze minimalisticky vizuálně upravit, změnit barevnou paletu či přidat jedno z pozadí. Obrázek lze změnit také obrazovce zamčení, kde také naleznete aktuální čas, datum a informaci o baterii a signálu Wi-Fi. Jelikož mluvíme o systému Windows, k dispozici máte také rychlé přepínání mezi účty, díky čemuž může jeden tablet využívat více lidí. V horní pravé části stačí jen vybrat svůj profil a přepnout, veškerá data, soubory a nastavení pak budou přizpůsobeny danému uživateli.

Velmi návykové je pokročilé vyhledávání z pravé lišty. Vyhledávat lze nejen mezi aplikacemi, ale také v aplikacích. Ať jste kdekoliv v prostředí, můžete vyhledat slovo „Brno“ a ze seznamu aplikací vybrat Mapy, ve kterých chcete, aby se výraz vyhledal. Rázem se otevře aplikace mapy a zobrazí se město Brno. Nebo se chcete něco dozvědět z Wikipedie? Stačí slovo Brno kdekoliv z prostředí napsat do vyhledávání, kliknout na ikonku Wikipedia a rázem se přepnete do aplikace, kde se výraz vyhledá. Stejně to funguje i s kontakty a dalším obsahem. Rychlé, nápadité a šikovné. Další užitečnou možností je opět z pravé lišty vždy aktuálně sdílet na sociální sítě, e-mailem i dalšími způsoby obsah momentálně zobrazený v aplikaci. Velmi rychle tak lze určitou zprávu ze CNN či jiného webu sdílet e-mailem příteli. Sdílení si navíc pamatuje poslední kontakty a způsoby sdílení, které vám příště nabídne přednostně. Pokud tedy s určitým přítelem často sdílíte každé ráno zprávy ze CNN, bude to o to rychlejší.

Intuitivní vyhledávání funguje skvěle kdekoliv

Jestli v něčem Vivo Tab hladce překonává konkurenci na poli Windows RT, je to hardware. Asus si tentokrát servítky nebral a i když je systém skvěle optimalizován a vystačí si průměrnými specifikacemi, obdařil výrobce tablet hned 2 GB operační paměti, čtyřjádrovým procesorem Tegra 3 s taktem 1,3 GHz a grafickým čipem ULP GeForce. Netřeba dodávat, že tato kombinace nabízí ultimátní výkon, který si hravě poradí naprosto se vším, co na svém zařízení budete zkoušet. RT verze systému navíc spouští pouze aplikace v Modern UI a tablet nebude zatěžován plnohodnotnými programy z pracovní plochy (kromě MS Office), což v zásadě znamená, že se zpomalení či trhání nikdy nedočkáte.

Fotoaparát a video: překvapivý nadstandard

Musím přiznat, že se mi po vyfocení několika snímků ulevilo. Tablety totiž nikdy nejsou brány jako schopní fotografové a minulé zkušenosti už nás naučily na čočku v zadní straně nebrat ohled. Vivo Tab RT však disponuje 8 Mpx fotoaparátem s LED diodou, který dokáže vykouzlit opravdu kvalitní fotky. Těm nechybí realistické podání barev, dostatečný jas i kontrast. Tablet si skvěle poradí také v horších světelných podmínkách bez výraznějšího šumu a obecně mě čočka nepřestávala překvapovat.

Prostředí nativního fotoaparátu a prostředí fotoaparátu Asus

Kromě nativního fotoaparátu se základním uživatelským prostředím přidal Asus do menu svůj vlastní. Ten disponuje podrobnějším uživatelským rozhraním s větším počtem funkcí (včetně panorama) a lištou efektů, což potěší. Jediné výrazné mínus tak směřuje k rychlosti focení. Mezi jednotlivými snímky totiž budete muset čekat kolem čtyř vteřin, což je prostě hodně a zbytečně zdržuje, především pokud potřebujete něco vyfotit rychle. Na druhou stranu k tomuto účelu nejspíše nebudete využívat tablet. Celkově tedy fotoaparát velmi příjemně překvapil a usídlil se mezi těmi nejlepšími, které lze v tabletech nalézt.

Zkušební fotografie

Špatně na tom není ani video. Zařízení umí natáčet záběry v rozlišení 1080p a ty jsou vesměs kvalitního rázu, nechybí totiž ani kontinuální zaostřování. Problémy má fotoaparát s rychlostí snímků, občas totiž zazlobí a video je lehce trhané. To se projevuje i na zvuku, jak se můžete přesvědčit ve videu níže. V tmavších místech je také přítomen viditelný šum, jinak si ale na kvalitu nelze stěžovat. Se zvukem nejsou povětšinou žádné problémy, mikrofon umí dobře odstranit hluk okolí a výsledek je tedy dostatečně čistý. Až tedy na občasné trhání.

Asus Vivo Tab RT (testovací video) – 1080p, exteriér

Nechybí ani přední kamerka s rozlišením 2 Mpx, která umí fotit a natáčet a využijete ji hlavně pro Skype.

Multimédia: od každého něco

Multimédia patří mezi jedny z nejdůležitějších aspektů moderních tabletů a Asus se postaral o to, abychom k nim měli dobrý přístup. Vivo Tab RT se snaží zaplnit všechny oblasti, především kvůli nedostatku použivatelných aplikací však zatím nestíhá za konkurencí s jinými operačními systémy. Nebudeme však předbíhat, minimálně hudbu a filmy zvládá s přehledem. Hudební přehrávač nabízí jednoduchý minimalistický design a klasické rozdělení na alba, seznamy, skladby a umělce. Jednotlivá alba se pak rozevírají jako složky v popředí, zatímco ovládací panel s dodatečnými prvky se vždy rozevře zdola. Je to vcelku jednoduchý koncept, který zbytečně neruší grafickými prvky a reklamou. Potěší dálkové ovládání z jakéhokoliv místa v systému, které se objeví vždy, když upravíte hlasitost. Bohužel chybí nějaké podrobnější nastavení nebo ekvalizér, to však lze rychle změnit stažením alternativního přehrávače.

Hudební přehrávač a dálkové ovládání

Graficky naprosto totožně působí také videopřehrávač, který naštěstí s přehledem zvládá většinu formátů a kodeků včetně DivX a XviD. Aplikace bezproblémově přehrávala několik AVI a MPEG filmů a jediný problém měla zdá se pouze s formátem MKV. I přes průměrný displej nabízí tablet pěkný filmový zážitek a díky dostatečně hlasitým reproduktorům si užijete také hudební klipy. Tablet disponuje interním úložištěm o velikosti 32 GB (s volným místem 23 GB) a pokud je vám to málo, můžete využít jak slotu pro paměťové karty microSD, tak plnohodnotného USB portu, kam jednoduše připojíte externí disk. Multimediální potenciál má tedy tablet obrovský, teď jej jen využít. Pokud prahnete po lepším vizuálním zážitku, není problém tablet prostřednictvím Micro-HDMI portu připojit k televizi.

YouTube prohlížeč a kvalita videí

Pravděpodobně nejslabším článkem celého tabletu však bude základní nabídka aplikací a především velmi chudá nabídka v obchodě Windows Store. Ten sice čítá už desítky tisíc aplikací, ale jen desítky z nich nesou zvučná jména a jsou opravdu kvalitní. Nové Windows jsou ale jen na začátku své cesty a aplikací bude přibývat v následujících měsících poměrně velké množství, a doufejme, že kvalitních. Kromě dvou základních přehrávačů v nabídce tabletu naleznete galerii fotografií, která dokáže šikovně zobrazit vaše fotografie z Facebooku, Flickru, SkyDrive nebo jiných počítačů připojených vzdáleně přes SkyDrive, čtečku elektronických knih Kindle, editor fotografií a především herní hub Xbox, kde kromě her a veškerých informací o nich můžete sledovat svůj profil a komunikovat s přáteli. Xbox navíc nabízí také hudební a filmovou knihovnu, kde lze kupovat či přímo streamovat hudební skladby, filmy a seriály. Tato možnost bohužel zatím v ČR aktivní není. Asus mě potěšil i podstatně širším seznamem aplikací, nainstalovaných už v základu. Nechybí tak například poznámkový blok SuperNote, knihovny MyLibrary (jakási alternativa ke Kindlu) či slovník MyDictionary. Nic převratného, ale lepší než nic.

Pokud v základu nenajdete aplikaci, bez které nemůžete fungovat, k službám je online obchod Store. Bohužel jeho nabídka, jak jsme už psali výše, velmi strádá absencí množství praktických a využitelných aplikací, které jinak známe z Androidu či iOS. Zcela chybí nativní klient YouTube či Facebook (ten je ale integrován do systému) a videoherní knihovna se teprve začíná plnit. Pokud budete chvíli hledat, rozhodně dokážete najít alternativy k většině známých aplikací, jejich struktura však stále není precizně odladěna a už na první pohled citelně chybí větší množství výběru. Rozšiřování obchodu s aplikacemi by tedy mělo být prvním místem, kterému Microsoft věnuje velkou pozornost.

Windows Store a nabídka aplikací

E-mail: kvalitní pomocník

Na rozdíl od Androidu má Windows RT jen jednu všestrannou e-mailovou aplikaci, která odvádí svou práci na výbornou. Nabízí totiž přehledné a jednoduché prostředí, rozdělené na tři vrstvy – menu, emaily a hlavní stránku. Uživatel tak nemusí neustále přepínat a má veškeré prvky ihned pod palcem. Pravá strana zobrazuje veškerý obsah včetně náhledů a příloh, klient navíc využívá podpory HTML5. Přechod mezi účty obstarává pravá vysouvací lišta, kde si můžete v mžiku nastavit všemožné účty, od Hotmailu, Yahoo, GMailu, Outlooku až po své vlastní.

E-mailový klient a virtuální klávesnice

Psaní na virtuální klávesnici je velmi pohodlné, klávesy reagují rychle a jsou dostatečně prostorné. Dobře je vymyšleno i přepínání mezi písmeny a znaky s čísly. Jediným menším nedostatkem je samotné rozložení virtuální klávesnice. Ta totiž naležato zabírá téměř polovinu displeje v případě dlouhých textů má uživatel jen velmi malý přehled o okolním textu. Vyplnit kolonku či napsat rychlý email lze bez potíží, jakmile ale začnete psát delší text, přehlednost se vytrácí. Nechybí možnost rozdělit klávesy na dvě strany pro pohodlnější psaní palci, to však celkovou plochu nijak nezmenšuje. Právě pro tento případ tu je však dokovací klávesnice, díky které budete mít k dispozici nejen celý displej, ale i pohodlné hardwarové klávesy pro dlouhodobější psaní. Neduh s malým volným místem na displeji tedy odpadá.

Organizační funkce: práce na výbornou

Jednou z nejpovedenějších vlastností tabletu je jeho pracovní zaměření. Opomenu-li aplikace pro sledování akcií a nejnovějších zpráv ze světa prostřednictvím vyhledávače Bing či velmi propracovaný widget počasí, je to především oficiální kancelářský balíček Microsoft Office, což je eso, kterým se nemůže pochlubit Android ani iOS. K mání je klasický seznam editorů Word, Excel, PowerPoint a OneNote, které odvádí totožnou práci s jejich kolegy s Windowsy pro procesory x86 a x64 (Windows 8, 7 a další). Všechny editory se spouští skrze klasickou plochu, a pokud používáte některý z nich na domácím počítači, budete se v uživatelském prostředí cítit jako doma. Navíc opět potěší dokovací klávesnice, která přetvoří tablet na velmi kvalitní pracovní nástroj. To se o tabletech s Androidem ani iOS zdaleka tvrdit nedá.

Microsoft Office - Word, PowerPoint a Excel

Velmi se povedl také komunikační hub Lidé, který v sobě kombinuje seznam kontaktů a sociální sítě. Tablet postrádá sítě 3G, takže si z něj stejně nezavoláte, z informačního hlediska ale seznam kontaktů odvádí skvělou práci. Hned zkraje si totiž nastavíte všechny vaše účty z Facebooku, Twitteru, Outlooku, Linkedln či Googlu, hub pak spojí všechny kontakty do jednoho přehledného spisu a dokonce vám rovná všemožné novinky a oznámení ze sociálních sítí, abyste nemuseli chodit do externí aplikace (ne, že by se hodně nabízelo). I přes nedostatek oficiálních sociálních aplikací tak tento hub zvládá naprosto všechny požadavky, které uživatel může na aplikaci podobného rázu mít. Je jednoduchý, přehledný a plný uživatelných informací. Můžete aktualizovat svůj status na sociálních sítích, přijímat notifikace, zobrazit zeď Facebooku, komentovat, likeovat a podobně. Jako dodatek je tu přítomna také aplikace zprávy, která slouží pro integrovaný Facebook chat a další služby.

Kontakty a propojení se sociálními sítěmi

Nakonec nemohu nezmínit hned dvojici cloudových služeb, SkyDrive a Asus WebStorage, které jsou předinstalovány už v základu. Uživatelé, kteří hodně nahrávají své soubory do cloudu, tedy budou mít radost.

GPS: mapy do kapsy

Trojici lokalizačních služeb z Androidu jen tak něco nepřemůže a Windows RT v této oblasti zaostává. K dispozici je vám vlastně jen aplikace Bing Mapy, která poslouží jako pomocník při hledání adresy či orientaci v cizím městě. Kromě informační hodnoty dokážou mapy také bodově vytyčit trasu z požadovaného bodu do cíle, na hlasovou navigaci však zapomeňte. Nechybí možnost přepnutí z turistické vrstvy na satelitní, případně najít požadovanou adresu, ve srovnání s konkurenčním softwarem se však jedná o velmi jednoduchou službu. Navíc se mapy načítají velmi pomalu a než se vám zaostří požadovaná oblast, nějakých 10 vteřin to potrvá. Z Windows Store si lze ale mimo jiné stáhnout klienta pro Google Mapy, které nabídnou více možností.

Mapy a aplikace Cestování

Výhodným dodatkem může být aplikace Cestování, která nabízí nejen množství informací a detailů o jednotlivých městech, ale dokáže pomoci také s vyhledáváním dopravních spojení a hotelů, což se hodí a alespoň částečně nahrazuje službu Místa z Google Maps.

Internet a datová výbava: dvojitá porce surfování

Internetový prohlížeč je tu stejně jako prostředí přítomen hned ve dvou verzích. Nemusíte mít strach, že jde o Internet Explorer, ten je tu totiž velmi rychlý a intuitivní a dokáže se směle rovnat s konkurencí. Dotyková verze ze startovní nabídky je klasickým prohlížečem, který známe z tabletů. Stránky zabírají celý displej, reagují rychle a celé prostředí je velmi dobře ovladatelné dotykem. Po přejetí prstem po dolním a horním okraji se zobrazí lišta s adresou a několika prvky, jako jsou záložky, nastavení či šipka zpět. Naopak horní část je věnována otevřeným kartám a možnosti přidat další, nebo rychle smazat aktuální. Celkově jde o velmi svižný surfovací zážitek, stránky se načítají rychle a o něco více času tablet potřebuje snad jen na velké náročné weby. Internetový prohlížeč je také jedna z oblastí, kde lze vidět hrubší rastr kvůli malé ostrosti displeje, který jinak odvádí dobrou práci. Pokud však nehodláte extrémně přibližovat text, neměli byste na podobný problém narážet často. V této verzi nezobrazí Internet Explorer na některých stránkách Flash, Silverlight a další doplňkové služby pak už vůbec nkde. Ale to nevadí, protože….

Internet Explorer v dotykovém prostředí Modern UI

Druhá verze prohlížeče se totiž otevírá na klasické ploše a nabízí mnohem více možností a funkcí. Pokud tedy chcete opravdu plnohodnotný surfovací zážitek včetně detailního nastavení, plug-inů, Flashe podobně, je tento prohlížeč oproti konkurenci na tabletech dále. Jde o tradiční Internet Explorer se vším, co k tomu patří. V horní části okna se nachází adresa a všechny ovládací prvky, také nastavení se otevírá v samostatném okně. Především jde ale o široké možnosti přizpůsobení a nastavení, které nabízí standardní verze prohlížeče, se kterou se konkurence prostě nemůže rovnat. Nechybí ani Flash, i když je omezen pouze na některé stránky, povolené Microsoftem. Samozřejmostí je podpora HTML5, takže prohlížeč nemá problém zobrazovat a přehrávat například videa z YouTube nebo různých televizních stanic přímo ve stránce. Celkově lze surfovací zážitek na Vivo Tab RT označit za velmi uspokojující a pohodlný, ale především mnohostranný.

Internet Explorer na ploše

Tablet bohužel nenabízel 3G, vystačit jsme si tedy museli s klasickým Wi-Fi. Kromě něj je samozřejmostí Bluetooth 4.0, technologie NFC a plnohodnotný USB port s možností si vytvořit druhý, který pomůže v mnoha ohledech.

Závěr

Asus Vivo Tab RT je skvělým všestranným tabletem, ať už se na něj díváme z jakékoliv strany. Ten malý počet nedostatků, kterými jsme obdařili např. Samsung Ativ Tab, se navíc ještě více smrskává díky několika dodatečným prvkům a klávesnici, což prakticky znamená, že je recenzovaný kousek jedním z nejlepších tabletů s Windows RT, které si můžete v současné době pořídit a důstojnou náhradou moderních netbooků. Ale popořadě.

Pokud se dokážete přehoupnout přes nehezký plastový kus v zadní části tabletu, budete s designem i konstrukcí naprosto spokojeni. Kov je totiž kov a stylový, minimalistický design dělá své. Tělo tabletu je navíc ještě o ždibec tenčí a menší, než v případě rodiny Transformer, takže nezatíží kabelku ani batoh.

Na rozdíl od mnoha tabletů konkurence disponuje Asus dokovací klávesnicí, která přidává na životnosti baterie a eliminuje některé problémy, spojené s uživatelským prostředím a operačním systémem. V neposlední řadě překvapí na poměry tabletu skvělý fotoaparát, který je na hony vzdálen snahám Surfaců či Ativů.

Když se konečně dostaneme k nedostatkům, zjistíme, že jich moc není. Displej by mohl být jemnější a ostřejší, nenáročné uživatele ale bez problémů uspokojí. Menší klávesy na dokovací klávesnici jsou spíše dílem zvyku, takže nám nakonec zůstává jediný opravdový nedostatek, který se týká všech RT tabletů. Systém je omezen na aplikace, které si stáhnete z Windows Store, na klasické programy můžete zapomenout. Výběr je ale v současné době velmi chudý a ve srovnání s konkurencí značně oslabený. To je naštěstí oblast, které stačí dát nějaký ten čas, aby se seznam naplnil nativními aplikacemi od předních vývojářů.

S přihlédnutím ke všem aspektům nelze než Asusu pogratulovat k dalšímu úspěšnému tabletu, který nejen že v konkurenci obstojí, v mnohém ji navíc i předčí. Pokud hledáte kvalitní náhradu za netbook a limitace systému Windows RT jsou vám fuk a naopak oceníte jeho přednosti oproti konkurenci s Androidem, Vivo Tab RT bude prvním kandidátem.

Konkurence na trhu

Téměř všechny tablety na trhu s operačním systémem Windows RT mají vedle sebe ještě o něco dražší kolegy s plnohodnotným systémem Windows 8, což platí i pro Vivo Tab RT. Srovnávat je s ořezanou verzí kolegů by však nebylo fér, a tak si posvítíme na podobnou konkurenci. Alternativních voleb totiž máme hned několik.

Jako první lze vybrat Samsung Ativ Tab, který nabízí velmi podobné rozměry i design, stejně jako desetipalcový displej s HD rozlišením a 2 GB operační paměti. Jinak už však disponuje „pouze“ dvoujádrem a 5 Mpx fotoaparátem. K Samsungu si lze navíc dokoupit i dokovací klávesnici, nikoliv však u nás. Připravte se ale na ubíjející cenu, kterou v českých obchodech z nějakého důvodu prodejci stanovili.

Zleva Samsung Ativ Tab, Microsoft Surface a Acer Iconia Tab W510

Další možností je pořídit si průkopníka Microsoft%20Surface. Ten už je podstatně větší a těžší, hardwarově se však více blíží právě Asusu. Taktéž disponuje čtyřjádrovou Tegrou 3, 2 GB operační paměti a HD displejem. Na druhou stranu odradí doslova hrozivým fotoaparátem a vyšší cenou. Abychom pak uzavřeli konkurenci se stejným systémem, nezapomeneme na Acer Iconia Tab W510, který se pochlubí dvoujádrovým procesorem, 2 GB operační paměti, desetipalcovým HD displejem a 8 Mpx fotoaparátem. Je ale výrazně levnější.

Zabrousíme-li ke konkurenčním systémům, také si lze ledacos vybrat. Jasnou volbou bude Asus Transformer Prime, což je taková nejbližší alternativa Vivo Tabu s Androidem. Nabízí velmi podobný kovový design, desetipalcový HD displej a skvělou výdrž s dokovací klávesnicí. Navíc nechybí čtyřjádrová Tegra 3, 1 GB operační paměti a 8 Mpx fotoaparát. Ceny se nyní také pohybují v rozumných mezích.

Zleva Asus Transformer Prime a Nový iPad

Nakonec by to nebylo srovnání bez na novějšího iPadu, pokud preferujete výrobky Applu. Ten přináší 9,7palcový displej s vítězným rozlišením 2048 x 1536 pixelů, dvoujádrový procesor a perfektně optimalizovaný systém iOS 6. Také fotoaparát umí kvalitní snímky a disponuje rozlišením 5 Mpx. Mínusem je ale nedostatek portů a horší nabídka pro pracovní použití.

asus-vivo-tab-rt
Klady
  • kvalitní fotoaparát
  • microHDMI
  • dvojice USB portů
  • rychlý a pohodlný systém
  • dokovací klávesnice s akumulátorem
  • skvělá výdrž na jedno nabití
  • dostatečně jasný displej
  • stylový a tenký design
  • NFC
Zápory
  • nižší jemnost displeje
  • stále malý počet aplikací pro Windows 8/RT
  • chybí slot pro SIM kartu
Diskuze ke článku
Michal
Už tam mohli dát rovnou Tegra 4 a né tam dát starou Tegru 3 :/ + zase bude přemrštěná cena
Roman
To rozlišení, Windows RT nepodporuje full HD, takže Asus by ho ani nemohl dát, zatím.
petra_o@volny.cz
Má někdo z Vás tenhle tablet a podařilo se mu udělat fotku s bleskem ???? Já už jsem ho měnika 3 x - první nefungoval fůlbec, u dalších dvou nefunguje ten "supe foťák" resp blesk.
Kamila
Mám problém s nabitím tabletu, nereaguje na MobileDock. Nevíte někdo co s tím? Děkuji za radu!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze