Alcatel Pop C7
recenze

Alcatel Pop C7

5" dualSIM pro každého
42

Najít levný telefon se slušnou výbavou, uspokojivým chodem a 5palcovým displejem není jednoduché. Když k tomu navíc přidáte podporu dvou SIM, úkol se zdá být téměř nesplnitelný. My jsme pro vás jednoho adepta našli a podrobně otestovali. Podívejte se na náš videopohled i podrobnou recenzi.

Alcatel OneTouch představil ke konci roku 2013 Pop C7. Jak je již z úvodu patrné, jedná se o 5" zařízení s podporou dvou SIM. Model je atraktivní především cenou, která se dostala pod 4 000 Kč. Cena ve spojení s působivým vzhledem dělá z Pop C7 silného hráče na trhu. Zda jsme našli skutečného krále duálních telefonů nižší střední třídy, odhalí až naše recenze.

Alcatel OT Pop C7 – videopohled

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop C7

Kompletní specifikace
Konstrukce141 × 71,8 × 9,9 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 088 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:13 hodin
Dostupnostúnor 2014, ?

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér
  • USB – microUSB kabel
  • špuntová sluchátka
  • stručný návod

Design a konstrukce: elegantní plasťák

V dané cenové kategorii nelze očekávat prémiové materiály a dokonalé zpracování. O to více nás Alcatel příjemně překvapil. Nikde žádné lesklé plasty, „cé sedmička“ vypadá skutečně dobře a konkurovat může i několikanásobně dražším high-endům. Telefon nabízí rozměry 141 × 71,8 × 9,9 mm a k pohodlné práci vyžaduje obě ruce, hmotnostně by ho však zvládla i jedna, jeho hmotnost činí 140 gramů.

Zaoblený design dobře padne do ruky, i když 5" zařízení již průměrná ruka plně neobslouží. Ostatně to může platit i o trojici senzorových tlačítek, které se nacházejí pod displejem. K pravému tlačítku zpět je již nutné palec hodně natáhnout a mnohem pohodlnější bude dvouruční ovládání. Na přední straně již žádné ovládací tlačítko není, pouze se zde nachází reproduktor, stavová dioda, 0,3Mpx fotoaparát, čidlo pro regulaci jasu a mikrofon. Stavová dioda vás bílým blikáním upozorní na zmeškaný hovor, zprávu nebo jinou notifikaci. Dioda je ale velmi malá a blikání nevýrazné. Škoda, že neumí více barev a není lépe řešena.

Pohled na stavovou diodu

Zbytek ovládacích tlačítek naleznete na levém boku. Jedna se samozřejmě o ovládání hlasitosti a tlačítko pro zapnutí, případně vypnutí. Z konektivity C7 musíme zmínit 3,5mm Jack a microUSB konektor, jenž nalezneme na protilehlých stranách, tedy 3,5mm Jack na horní straně telefonu a microUSB konektor na spodní.

Předností telefonu jsou záda. Na první pohled by vás rozhodně nenapadlo, že tak velké a hezké zařízení může stát pod 4 000 Kč. Příjemně hladký, pogumovaný zadní kryt v sobě skrývá výřezy pro 5Mpx fotoaparát s LED přisvícením a reproduktor. Reproduktor je navíc kryt dvěma výběžky, které zajišťují dostatečnou kvalitu zvuku i při položení Pop C7 na záda, třeba na stůl. Pokud se vám nelíbí námi testovaná barva telefonu, je k dispozici v těchto barvách: bílá, šedá, namodralá černá, tyrkysová a růžová.

Baterie a výdrž: průměr nad průměr

5" palcový displej se určitě o svou dávku energie přihlásí. Baterii nebude šetřit ani druhý slot pro SIM kartu. Při výběru baterie padla v Alcatel OneTouch volba na akumulátor o spíše nižší kapacitě 1 900 mAh. Je otázkou, zda to bude stačit.

Výdrž jsme testovali jak na našem klasickém testu, tak v běžném provozu. Při našem testu streamování videa přes Wi-Fi ve smyčce na 50% jas a 50% hlasitost zvuku vedeného do špuntových sluchátek a s jednou SIM kartou přihlášenou do sítě 3G, jsme dosáhli při potlačených aktualizacích času 4 hodiny a 55 minut, což je průměr až mírný podprůměr. Výsledek by mohl být lepší. Telefon rozhodně není problém při náročnějším dni vybít. Pokud budete brouzdat internetem a spouštět navigaci, bez nabíječky, případně externí baterie, se neobejdete. Dvou dnů výdrže se dá dosáhnout jen při opravdu úsporném používání, jinak je Pop C7 opravdu jednodenním telefonem.

Displej: 5 levných palců

Při pohledu na displej vám bude jasné, kde Alcatel OneTouch ušetřil. Z čelního pohledu se zdá být vše v pořádku, rozlišení 854 × 480 px a jemnost 196 ppi bychom byli ochotni odpustit, nalézáme se totiž přeci jen v nejnižší cenové kategorii. Špatné pozorovací úhly a velmi vybledlé barvy však už opravdu nepotěší. Displej je slabinou tohoto přístroje, nejvíce se to projeví při pozorování z úhlu nebo na přímém slunci, kde je displej téměř nečitelný. Problémy s čitelností budete mít i u stolu. Pokud jste nyní zvyklí na práci u stolu a položený telefon, na který se občas podíváte a nezvednete ho, tak na to zapomeňte. K přečtení SMS zprávy je nutné telefon vzít do ruky a dívat se kolmo na displej.

Zobrazovací schopnosti Alcatelu Pop C7 tedy rozhodně nejsou potěšením, ale nenáročný uživatel si na ně zvykne. Výrobce mohl spíše použít o něco menší úhlopříčku a zapracovat na vyšší kvalitě zobrazení.

Hardware: Výkon bez optimalizace

Alcatel Pop C7 je poháněn čtyřjádrovým procesorem Mediatek 6582 o frekvenci 1,3 GHz. Procesoru napomáhá grafický akcelerátor Mali-400 a 512 MB RAM. To vše pohání bohužel už starší Android Jelly Bean ve verzi 4.2.2. Alcatel OneTouch přidává i svoji nadstavbu, která se paradoxně snaží zachovat prostředí čistého Androidu. O tom svědčí i notifikační lišta a následné nastavení.

Benchmarky: AnTuTu, NeneMark2, Quadrant Standard

Po startu zbývá telefonu Pop C7 zhruba 324 MB volné RAM paměti. Náročnější procesy a více aplikací dokáže telefon kvůli nízké RAM citelně zpomalit. Zde narazíte i v případě her. Ostatně hry budou dělat problémy i kvůli volnému místu, po prvním zapnutí ho totiž zůstalo pouze 0,91 GB. Možností je přesunutí aplikace na microSD kartu, to je však není možné u každé aplikace. Pro fotky, videa a další soubory můžete využít slot na paměťové karty typu microSD, a to až do velikosti 32 GB.

Prostředí: Jako čistý Android

Alcatel OneTouch se ve svém modelu Pop C7 snaží podobat čistému Androidu, jemnou nadstavbu zde ovšem najdeme. Škoda, že se Alcatel OT nevydal právě cestou, kterou se snaží napodobovat, vyhnul by se tím mnoha neplynulostem a eliminoval by zaváhání C7.

Po zapnutí na vás čeká prostředí doslova přeplněné aplikacemi. Alcatel OneTouch zde rozhodně nešetřil a předinstaloval: AntiVirus, Převodník měn, Deezer (online hudební knihovna), Evernote, Nákupní seznam, OfficeSuite, Rádio, PicSay (fotoeditor) a hry: Kingdoms and Lords, Little Big City, Green Farm 3, Uno and Friends a WonderZoo.

Alcatel Pop C7 nepatří, co se plynulosti týče, mezi „trhače asfaltu“, potřeby nenáročných uživatelů by však měl uspokojit. Plynulost není ideální, Pop C7 však v dané cenové kategorii mezi Androidy bude patřit k tomu lepšímu.

Fotoaparát a videokamera: dej mi čas, dám ti fotku

Zadní 5Mpx fotoaparát s autofokusem podává na danou třídu slušné výsledky, a to i v horších světelných podmínkách. Samozřejmě i zde je dostatek světla výhodou, ale Pop C7 jej nutně nepotřebuje. Rozpačití zřejmě budete ze samotné rychlosti fotoaparátu. Pokud využíváte mobil k focení náhodných momentek, s C7 vám mnoho zážitků uteče. Fotoaparát je skutečně pomalý a se zaostřením si dává na čas. Výsledek však špatný není.

Ve fotoaparátu máte možnost nastavit režim, vybírat můžete z HDR, Panorama, Noc a Sport. V rozšířeném nastavení následně najdete informace GPS o poloze, velikost obrázku, samospoušť, ISO a nastavení expozice.

Přední fotoaparát nabídne pouze 0,3Mpx snímač. Lze s ním natáčet video i pořizovat fotografie. Zde již na problém se světlem narazíte a v šeru je přední kamera prakticky nepoužitelná, v tmavé místnosti ji nedoporučujeme používat, je to zbytečné. U večerních videohovorů byla viditelná pouze silueta obličeje. Přední fotoaparát tak je zde spíše do počtu, Alcatelu OneTouch ale i tak slouží ke cti, v daném segmentu často kamerku nenajdeme vůbec.

Alcatel Pop C7 je schopen nahrávat i videa, překvapivě až ve FullHD rozlišení, tedy 1 920 × 1 088 pixelů. Vysoké není jen rozlišení, i celkový výsledek je slušný a po předním fotoaparátu si „cé sedmička“ opět vylepšuje reputaci. K přihlédnutím k ceně nemáme videu co vytknout a svou konkurenci Alcatel OneTouch záznamem videa v takto vysokém rozlišení poráží. V zahraničí byste mohli narazit i na Alcatel Pop C7 s 8Mpx fotoaparátem. V České republice však bude k dispozici 5 MPx varianta.

Multimediální funkce: na plný plyn

Alcatel OneTouch se snaží. Již po spuštění zde najdete množství aplikací pro práci s multimédii. Připomenout musíme již zmíněný Deezer (online hudební knihovna), editor fotek, Hudbu Play, záznam zvuku, přehrávač videa a dokonce i FM rádio bez RDS, jež standardně využívá sluchátka jako anténu. Pouze přehrávač videí nezvládá titulky, to však samozřejmě řeší rychlé stažení příslušné aplikace z Google Play.

Pokud byste měli zájem o hraní her, musíte počítat s malou vnitřní pamětí. Dále vás může omezit 512 MB RAM. Méně náročné 2D tituly typu Angry Birds a podobně si bez problémů zahrajete. Náročné 3D hry jsou ale oříškem a nejsou zcela plynulé. Dead Trigger 2 si zahrajete, ale požitek ze hry je malý. Celkový dojem z hraní nebo i jen prohlížení obrázků a prací s dalšími multimédii kazí nekvalitní displeje, na zkrácení dlouhé chvíle to určitě lze zvládnout.

Telefonní funkce: přehlednost především

Funkce telefonních hovorů je pro mobilní zařízení stále primární. Prostředí je přehledné a jednoduché. Po spuštění si můžete načíst kontakty například z Facebooku. Samotná kvalita hovorů je na slušné úrovni. Jedná se o dual SIM telefon, využít tedy můžete hned dvou SIM karet. Funkce dvou SIM je zcela bezproblémová a intuitivní. Telefon se na vše ptá a máte tak přehled, ze které SIM právě voláte. Můžete si i nastavit výchozí SIM pro provádění hovorů, SMS nebo data, případně si jednotlivé SIMky odlišit barvou. Celkově je však signál slabší, než se stejným operátorem v jiných telefonech. Rozdíly nejsou nikterak rapidní, ve městě s běžným pokrytím mít problémy nebudete, ale pokud se často pohybujete v místech se slabým signálem, poohlédněte se po jiném telefonu. Tam, kde má většina telefonů alespoň slabý signál, Alcatel Pop C7 se do sítě už nepřihlásí.

Zprávy a e-mail: přehledné a velké

Zde oceníte velikost 5“ displeje. Psaní zpráv je především díky velké klávesnici pohodlné. Uspořádání zpráv je klasicky pomocí konverzace. O emaily se vám může starat aplikace přímo pro Google účty (Gmail) nebo aplikace E-mail, která po nastavení pracuje stejně spolehlivě, akorát s odlišným prostředím.

GPS a navigace: Lokalizuješ mě?

Fixace polohy byla občas „líná“. Za stejných podmínek se telefon někdy lokalizoval bleskurychle a jindy se mu „nechtělo“. Celkově však s GPS problém nebyl, telefon se vždy našel a spolehlivě navigoval, následně již signál nevypadával. U navigace však opět narazíte na špatné pozorovací úhly displeje a čitelnost na slunci.

Pro využívání vestavěných Google Map je potřeba internetové připojení nebo využití mezipaměti, případně si můžete stáhnout omezené oblasti do paměti předem. Pokud ale chcete být hlasově navigováni, bez internetu se neobejdete. Řešením je zakoupení off-line hlasové navigace z Google Play.

Datové funkce a internet: základ a jen základ

V Alcatelu Pop C7 najdete skutečný základ. Na NFC, LTE či infraport můžete zapomenout. Spokojit se musíte s klasickou Wi-Fi a Bluetooth, naštěstí v nejnovější nízkoenergetické verzi 4.0. K telefonu si tak bez problému připojíte různé fitness příslušenství. Wi-Fi přijímač příjemně překvapil svým dosahem i stabilitou připojení. Stejně tak Bluetooth, které jsme pravidelně testovali na externím reproduktoru a sluchátkách. Zapomenout nesmíme ani na rychlost internetového připojení, konkrétně HSPA. Pop C7 zvládne download až 21 Mb/s a upload 5,76 Mb/s. 3G je možné využívat jen v prvním slotu, druhý disponuje jen 2G sítí. Nalezneme zde skutečně absolutní standard.

K přístupu na internet lze využít předinstalovaného prohlížeče nebo Chromu od Googlu. V obou případech se jedná o standard, kterým androidí zařízení disponují.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Alcatel Pop C7 odvádí dobrou práci. Uživatele naláká na podporu dvou SIM karet, velký 5" displej a hezký design. V recenzi jsme sice zmiňovali nedostatky, ale s nimi je u telefonu do 4 000 Kč nutné počítat. Zásadní chyby jsme u Pop C7 nenašli. Snad až na jednu.

Celkově se nám nejvíce líbil design, velký displej a možnost provozovat dvě SIM najednou. Naopak nejslabší byl displej, především svými pozorovacími úhly a podáním barev nepotěší a zde si mohlo dát TCL více záležet. I v této třídě totiž nalezneme lepší displeje. Na telefonu nám vadila i malá interní paměť a náročnější uživatele nepotěší pomalejší chod systému.

Pro nenáročného uživatele, který zároveň prahne po velkém displeji, se tak jedná o zajímavé zařízení, které můžeme doporučit. Pokud pro vás ale není velký displej prioritou, podívejte se spíše po alternativě s menším, ale kvalitnějším zobrazovačem. Možností je na trhu mnoho.

Konkurence

Největšího konkurenta vidíme v čínském Zopo ZP700. V přímém porovnání s Alcatel Pop C7 musíme vyzdvihnout výrazně lepší displej modelu ZP 700, a to ve všech směrech (rozlišení, pozorovací úhly, podání barev). Následně zde máme 1 GB RAM a odladěnější prostředí. Pop C7 sice nabízí větší displej (5“ oproti 4,7") a nižší cenu o 500 Kč, za lepší displej se ale vyplatí si připlatit.

Velmi podobný model prodává i Gigabyte, jedná se konkrétně o GSmart Alto A2. S Pop C7 má společnou úhlopříčku displeje a rozlišení. Hlavní předností Alcatelu zůstane jen hmotnost, která je o více než 30 gramů nižší.

5" displej se stejným rozlišení nabídne i PRESTIGIO MultiPhone PAP5500 DUO. Ani zde však nečekejte rychlejší reakce, či zásadní výhody oproti Pop C7. I PRESTIGIO MultiPhone 5500 Duo se prodává za cenu kolem 4 000 Kč.

Dražším, ale vyspělejším konkurentem je LG Optimus L9 II. Za jemnost displeje 312 ppi, 8Mpx fotoaparát, NFC a infraport si však nechá připlatit 1 400 Kč. Pop C7 je zajímavější pouze dual SIM funkcí a mírně větším, ale horším displejem (5 palců proti 4,7 palcům).

Zástupce Windows Phone 8 tvoří Nokia Lumia 625. I ona nabídne „pouze“ 4,7" displej a to s podobnou jemností jako Alcatel. Hlavní výhodou je podpora LTE. Najdeme zde však „pouze“ jeden slot na SIM kartu. Nokia si za svůj model nechá zaplatit o 800 Kč více, než Alcatel.

alcatel-onetouch-pop-c7
Klady
  • dobrá citlivost Wi-Fi antény
  • poměrně dobrý fotoaparát
  • FullHD video
  • velký displej
  • příznivá cena
  • příjemná konstrukce s měkčeným zadním krytem
  • dual SIM
  • design
Zápory
  • méně výrazná notifikační dioda
  • horší příjem GSM signálu
  • velikost vnitřní paměti
  • pomalé reakce
  • kvalita displeje (pozorovací úhly i podání barev)
Diskuze ke článku
lojza
takze : display shit, signal shit, RAM shit, uz vic ani netreba k tomu aby rozumny clovek dosel k zaveru, ze jde celkove o blby pokus, ktery se v cine ocividne neujal, tak to naprali do evropy a verim ze i cenu zvedli, v cine by tadle mrcha stala v prepoctu tak do 1500kc. Chce se mi z vas zvracet ! :o)))
Richard Puss
Ve videu se zmiňuje o 1900 mAh!
FranK
Porovnavat tento low-end s min. o dve tridy lepsim LG l9 II mi prijde uplne mimo... Srovnavat se da leda tak s ZTE Blade Q a G ap.
Andrej Michalek
Andrej Michalek
Dobrý smartphone, ale s tým displejom to nie je pop ale poop.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze