Alcatel One Touch 720D Tribe
recenze

Alcatel One Touch 720D Tribe

Pro fanoušky retra

V redakci netestujeme jen špičková zařízení, ale občas k nám zavítá i velmi levný zátupce. To je případ dnes recenzovaného Alcatelu, který nabízí jen to nejzákladnější, avšak myslí na módní trendy a nabídne dotykový displej nebo Wi-Fi. Více od něj ale nečekejte. Dokáže obstát v tvrdé konkurenci?

Po záplavě Alcatelů řady 9xx, která je vyhrazena strojům s operačním systémem Android, se na náš trh a do naší redakce dostal také model One Touch 720D Tribe. Jde o malinký telefon s dotykovým displejem a základní výbavou, ve které vyčnívá snad jen možnost připojit se k internetu skrz Wi-Fi. Zapomeňte na otevřený operační systém, kvalitní fotoaparát, ale také na 3G či EDGE. Naopak, jak už možná někdo zjistil, písmeno „D“ v názvu indikuje přítomnost dvou slotu pro SIM karty. Cena Alcatelu startuje pod hranicí 1500 Kč, řadí se tedy automaticky k nejlevnějším telefonům na trhu. Jenže i v těchto cenových hladinách je konkurence silná.

Alcatel One Touch 720D Tribe - oficiální fotografie

Technické parametry Alcatel OneTouch 720D Tribe

Kompletní specifikace
Konstrukce104 × 58 × 12 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 176 × 144 px, 7 FPS
ChipsetCPU: 1×104 MHz, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013, 1 490 Kč

Obsah balení

Jak je malý telefon, tak je malé i samotné prodejní balení a za poslední dobu ho mohu s klidem pasovat titulem nejmenší. I přesto se do něj vešlo vše nezbytné. USB kabel, koncovka nabíječky s krátkým kabelem a pecková sluchátka.

Design a konstrukce

Alcatel One Touch 720D Tribe je nabízen ve více barevných variantách, k nám na test dorazila kombinace bílé a černé. Dominantní barvou je nicméně černá, bílý je pouze obvod telefonu a jakási brada pod tlačítky. Bílá část je rovněž lesklá, zatímco zadní černý plast je matný a měkčený, což je příjemné do ruky. Navíc vám telefon ani nevyklouzne.

Mezi dnešními telefony je Alcatel jako drobeček

Okamžitě vás zaujmou rozměry telefonu. Díky výšce pouhých 104 milimetrů a šířce 58 milimetrů působí roztomile baculatě. Tloušťka 12 milimetrů je pak zcela v dnešním průměru u levných telefonů. Doslova snová je hmotnost 93 gramů. Telefon v ruce takřka ani necítíte.

Alcatel One Touch 720D Tribe – videopohled

Čelní strana je z velké části vyhrazena displeji. Pod ním je čtveřice hardwarových tlačítek. Zleva jde o kontextové tlačítko vyvolávající nabídku, domeček, speciální tlačítko zapínající Wi-Fi a klávesa zpět. Tlačítka jsou podsvětlena a tisknou se pohodlně. Nad displejem nemůže chybět reproduktor a logo výrobce.

Jednoduchý telefon nemá po obvodu příliš ovládacích prvků. Například pravý bok je paradoxně zcela prázdný, stejně jako spodní strana. Živěji už to vypadá na levém boku, kde je micro USB konektor, kterému ze shora dělá společnost dvojklávesa regulující hlasitost. Na horní straně je odemykací tlačítko, které je bohužel poměrně zapuštěné a hůře se tiskne. Výčet uzavírá 3,5 mm jack konektor a zdířka pro provlečení poutka.

Zadní strana je celá tmavá a oživení představuje především světlé logo One Touch. V horní části zadní strany je fotoaparát, kterému překvapivě sekunduje malá LED dioda. Vedle se nachází už jen průduchu hlasitého reproduktoru.

Zadní strana je z příjemného materiálu

Navzdory nízké ceně Alcatel nepodcenil zpracování. Plastové díly k sobě přesně lícují, nic nevrže a neprohýbá se. V tomto ohledu tedy nemám co vytknout.

Baterie a výdrž

Pod zadním krytem, který jde snadno sundat, nacházíme Li-Ion akumulátor s kapacitou 1000 mAh. Sám výrobce slibuje teoreticky až 650 hodin v pohotovosti. Telefon byl po celou dobu testování používán se dvěma SIM kartami, přičemž jedna byla datová. Běžné používání obsahovalo pět dvouminutových hovorů, deset SMS zpráv a zhruba půl hodiny na internetu. Výsledná výdrž se vyhoupla na čtyři dny. Největším žroutem baterie je displej. Pokud tedy budete neustále viset na internetu, počítejte se zhruba dvěma až třemi dny.

Zvuk

Zvuková stránka levného Alcatelu vcelku příjemně překvapila. Hlasitý reproduktor vyluzuje poslouchatelné zvuky a snaží se i o hloubky. Jen pozor na maximální hlasitost, kdy reproduktor už nestíhá a zvuk se začíná zkreslovat. Zvuk není špatný ani do sluchátek, jenže to neplatí o těch dodávaných, která hrají velmi potichu a nevýrazně. Po připojení pecek Koss se kvalita zvedla minimálně o třídu, ovšem s hlasitostí budete mít i nadále problémy. V hlučném prostředí jednoduše ani nejvyšší úroveň nastavení nemusí stačit.

Displej: muzejní kousek

Zprvu se mi tomu ani nechtělo věřit, ale je to tak. Alcatel One Touch 720D nabízí pouze rezistivní displej. Pro ty, kteří již zapomněli na tento prachem zavátý typ dotykového displeje, připomenu, že displej reaguje na tlak. Musíte tedy více tlačit. Pokud jste stejně jako já zvyklí na současné kapacitní displeje, bude to pro vás šok. Alcatel se totiž ani příliš nesnažil a tlačit je nutné hodně a ideálně nehtem. Jinak se nic neděje.

Rezistivní displej se vůbec nepovedl

Displej je jinak typu TFT TN a na úhlopříčce 2,8 palce operuje s dostatečným rozlišením 240 x 320 pixelů. Dokáže zobrazit až 262 144 barev. Pozorovací úhly jsou na danou kategorii velmi slušné a k inverzi barev dochází jen při pohledu ze shora.

Uživatelské prostředí a ovládání

Tuto kapitolu začnu hardwarem. Vše stojí a padá na procesoru s taktem 104 MHz. A ne, opravdu mi nevypadlo žádné číslo. Jen tak pro porovnání zmíním, že výkonnější procesor nabídl i Sony Ericsson K750i před osmi lety. Rovnou můžeme zabrousit k úložnému prostoru. Opět se připravte na „trhání rekordů“. Velkorysost Alcatelu dosáhla 2,2 MB. Naštěstí jsou podporovány paměťové karty a malá interní paměť vás tudíž nijak netíží. Maximální kapacitou je dle výrobce 8 GB, nicméně při testování si Alcatel poradil i s 32 GB kartou.

Ačkoliv v telefonu není otevřený operační systém, snaží se Alcatel vzbudit dojem, že používáte Android. Odemknutí probíhá kombinací klávesy a tahu prstu dolů, a i odemykací obrazovka vypadá takřka identicky s modely Alcatelu s Androidem. Poté se již dostanete na jednu ze tří pohotovostních obrazovek, na které si umístíte zástupce či widgety aplikací. Widgety jsou poměrně zdařilé, nechybí hodiny, počasí či hudební přehrávač. V horní části je výsuvná lišta, která však funguje jen z pohotovostní obrazovky. Najdete v ní informaci o operátorech, Bluetooth, stav paměti a také k jaké Wi-Fi síti jste připojeni.

Pohotovostní obrazovka s widgety a zástupci

Hlavní menu je orientováno vertikálně do matice 3x4 ikonky. Navolit si můžete, jaké aplikace se mají zobrazovat. Delším podržením si lze zástupce přesunout na pohotovostní displej.

Samotné ovládání není příliš pohodlné a už vůbec ne intuitivní. Některé volby potvrdíte dotykem, jiné tlačítkem na displeji a další přes menu možností, které vyvoláte levým hardwarovým tlačítkem. Jeho funkce je ale mnohdy duplicitně i na displeji. Totéž platí i kroku zpět, šipku vidíte jak na displeji, tak ale můžete využít pravou hardwarovou klávesu. Pohodlnost naráží na možnosti displeje, který jen velmi neochotně reaguje na vaše povely. Animace působí trhaně a přejít v nějaké části prostředí na další položky je utrpení. Zdá se však, jako by to sám Alcatel tušil. Hlouběji v menu, kde je vše zobrazeno formou textu, se lze pohybovat pomocí bočních tlačítek hlasitosti, což je mnohem lepší, než zkoušet vlastní nervy s displejem.

Seznam aplikací

Navzdory slabému hardwaru má Alcatel multitasking, nicméně ve velmi omezené podobě. Minimalizovat lze jen Java aplikace, které jsou v základu jen dvě. Navíc po minimalizování rapidně klesne už tak chabá rychlost prostředí.

Multimediální funkce

O zábavu se stará především hudební přehrávač. Ten dokáže vaše skladby třídit dle ID3 štítků na všechny skladby, alba, interprety a žánry. Nechybí však ani přehrávání ze složek. Při přehrávání vidíte náhled alba, k dispozici je náhodné přehrávání i opakování. V nabídce je též jednoduchý ekvalizér. Až vás vlastní skladby přestanou bavit, můžete využít FM rádio s RDS. To dokáže hrát současně z hlasitého reproduktoru i sluchátek a je tu i možnost záznamu. Bohužel pouze do nekvalitního formátu AMR.

Hudební přehrávač

S přehráváním videa moc nepočítejte, aplikace tu sice je, nicméně zvládne pouze formáty 3GP a MP4. Nijak nadšeni nebudete ani z prohlížeče obrázků. U něj lze sice pochválit, že se prostředí pevně přetočí na šířku, nicméně pokud máte na kartě i snímky s vyšším rozlišením, telefon si s nimi neporadí.

V základní nabídce nenajdete žádnou hru. K dispozici je sice technologie Java, jenže telefon nijak velký výkon nemá a ke všemu si připočtěte špatně ovladatelný displej.

Fotoaparát

V telefonu se vyskytuje i základní fotoaparát s rozlišením 2 megapixely. Chybí automatické ostření, ale naopak je tu malá LED dioda. Prostředí překypuje k funkcemi, ke kterým je ale obtížné se dostat. Proč? Ikonky jsou tak malé a trefit se do nich není lehké. Kromě nastavení blesku a rozlišení tu najdete možnosti nastavení kvality, samospoušť až na 15 vteřin, noční režim, režim barev a digitální zoom.

Pořízení snímků trvá nekonečně dlouho. Navíc se musíte trefit přesně na malou spoušť, nelze tedy fotit dotykem kdekoli, a zatlačit na displej, čímž si téměř vždy hnete s celou scénou. Od doby zaregistrování dotyku k pořízení snímku uplynou minimálně tři vteřin. Opět dost času na to si scénu rozmazat. Když už se vám přeci jen něco povede vyfotit, není to taková hrůza. Ostrost není nejlepší a také barvy by si zasloužily přidat, nicméně na 2megapixelové poměry jde o průměr. V nutnosti si něco vyfotíte i v noci, ale na možnosti LED diody raději zapomeňte, je opravdu velmi slabá.

Ukázkové snímky


Ukázkové snímky

Nyní váhám, zda hovořit o záznamu videa. Taková funkce sice v telefonu figuruje, ale rozlišení 176 x 144 pixelů a plynulost 7 snímků za vteřinu? Výsledek je opravdu tristní a nepoužitelný.

Alcatel One Touch 720D (testovací video) – 144p

Ostatní funkce

Výčet funkcí jednoduchého Alcatelu začneme u kontaktů. Těch lze uložit až 700 a ke každému hned několik položek navíc. Nechybí e-mailová adresa, narozeniny, webové stránky, zaměstnání nebo adresa. Přidat můžete vlastní vyzváněcí tón a zařadit kontakt do skupiny. V nabídce jsou také profily, kterých je k dispozici pět. Jsou upravitelné, ale zcela vlastní profil vytvořit nelze. Vytáčení uloženého či zadaného čísla probíhá klasicky, jen se vás telefon vždy zeptá, jakou SIM kartou chcete volat. Není možné nastavit primární SIM kartu k volání.

Seznam kontaktů

Když jsem již nakousl obě SIM karty, chvíli se u nich zastavím. K vložení obou dvou je nutné vyjmout baterii. Ještě hůře se však vkládá SIM karta číslo dvě, neboť otvor pro ni je poměrně tenký a používáte-li například microSIM kartu s redukcí, přičemž Alcatel pracuje s mini SIM, je skoro nemožné takto upravenou SIM kartu vložit. Obě SIM karty mohou být na příjmu současně. Pokud ale na jedné telefonujete, druhá je samozřejmě nedostupná.

Psaní SMS zpráv je možné na alfanumerické nebo QWERTY klávesnici. Nepohodlné jsou obě dvě, neboť telefon zcela nestíhá tempo psaní a překlepy jsou pravidlem téměř u každého slova. Při odeslání jsou k dispozici dvě tlačítka, každé pro jednu SIM kartu. Při psaní nechybí odpočítávání napsaných znaků a prediktivní slovník Zi, což je méně kvalitní alternativa ke známější T9.

SMS zprávy, klávesnice

Spravovat můžete také své e-maily, pokud máte účet u Googlu nebo Yahoo, nemusí se ani nic nastavovat, postačí jen zadat adresu a heslo. Nezapomnělo se ani na sociální sítě a v rámci již zmíněných dvou Java aplikací je k dispozici Twitter a Facebook.

Poměrně pěkně vypadá kalendář, respektive měsíční náhled. Vidíte vždy celý měsíc a u dnů, kde máte něco naplánováno je červený trojúhelník. Týdenní náhled chybí, po rozkliknutí dne již vidíte všechny záznamy pod sebou. Přímo z kalendáře si můžete také namluvit nějakou poznámku či připomenutí. V další výbavě figuruje základní kalkulačka, úkolovník, poznámky převodník hmotnosti a délky, stopky, světový čas a opakovaný budík, který budí i při vypnutém telefonu.

Kalendář a další funkce

V telefonu chybí GPS a nekonají se ani žádné mapové podklady. Za zmínku ovšem stojí čtečka e-knih, RSS čtečka nebo správce souborů, se kterým se pracuje dobře.

Datová výbava nikoho neoslní. Maximem u datových přenosů přes operátora je GPRS třídy 10. Chybí dokonce i EDGE. Pokud přeci jen vyžadujete rychlejší internet, využijete Wi-Fi, které patří k hlavním trumfům telefonu. Potěší dobrá citlivost na signál. V nabídce telefonu je wapový prohlížeč, který si však dobře neporadí ani s dnešními mobilními verzemi stránek. Jako kdyby to Alcatel sám tušil a na pevno do telefonu nahrál Operu mini, která sice z dnešního pohledu vypadá prehistoricky, neboť je ve verzi 4, nicméně je stále mnohem použitelnější, než wapový prohlížeč. Velkým nedostatkem je, že Opera mini nejde minimalizovat.

Wapový prohlížeč a Opera mini

Další spojení s okolí zajišťuje micro USB konektor a Bluetooth. Při připojení k počítače máte na výběr z velkokapacitního disku, webové kamery, portu COM a prostého nabíjení.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Při používání Alcatelu One Touch 720D jsem měl pocit, jako kdybych se vrátil v čase o pět let zpátky. Rezistivní displej, pomalé prostředí, nedomyšlené ovládání, všechny neduhy prvních dotykových telefonů. To Alcatel opravdu výrazně nezvládl a neomlouvá ho ani cena zhruba 1400 Kč. Pokud bych měl něco vyzdvihnout, bude to podpora dvou SIM karet a přítomnost Wi-Fi. Na druhou stranu k čemu Wi-Fi, když je práce s telefonem spíše ubíjející. A k prohlížení internetu chybí schopnější prohlížeč.

Alcatel nemůže spoléhat ani na to, že by neměl konkurenci. Naopak ji má a není ji málo. Přímo se nabízí Samsungy Star a Star II, které nabízí lepší displej, pohodlné ovládání, rychlejší prostředí či lepší fotoaparáty. V případě Staru II lze vybrat i variantu s podporou dvou SIM karet. Mnohem lepší volbou je také například Nokia Asha 202, která má také dotykový displej s rezistivní technologií, ale ovládání je mnohem lépe vyřešeno. Psaní navíc obstarává hardwarová klávesnice.

Konkurenti: Samsung Star, Samsung Star II (Duos) a Nokia Asha 202

Suma sumárum tedy takřka není, komu Alcatel One Touch 720D doporučit. Za stejné peníze získáte u konkurence mnohem lepší modely, které zapadají do roku 2013.

alcatel-onetouch-720d-tribe
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • Wi-Fi
  • malé rozměry a nízká hmotnost
Zápory
  • nepodporuje 3G ani EDGE
  • velmi špatný záznam videa
  • tichý zvuk ve sluchátkách
  • nepohodlné klávesnice
  • velmi omezený multitasking
  • pomalé prostředí
  • chaotické ovládání
  • špatně reagující rezistivní displej
Diskuze ke článku
Jakub
Tak tohle snad alcatel nemyslí vážně, ten telefon je nepoužitelnej! Ani sms na tom nejdou psát :D
Tomáš
Myslim že to ani netreba komentovať radšej doplatim pár euro a mam lacný android... alebo ovela lepšie ako hento od alcatelu symbian od nokie :)
Ado
What the fuck?! ,ale pobavilo :) a teras niaký skutočný smartphone :D.......
b@rsuk
Hluboky navrat do paleolitu, tak tohle opravdu NE! Kdyz si vemu ze napr. nejlevnejsi zastupce modelove rady L series L3 od LG se ted da sehnat za stejnou cenu, no nevim... Tenhle drobek neni vhodny ani pro predskolaky, nechapu jakou cilovou skupinu pripadnych uzivatelu, zajemcu o koupi chce Alcatel oslovit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze