Alcatel A3 XL
recenze

Alcatel A3 XL

Obr mezi low-endy
10

Značka Alcatel velmi ráda operuje v nižší třídě, kde nabízí nespočet různých modelů. Zaujmout však často není snadné. Model A3 XL však přeci jen jeden trumf má – může zlákat uživatele prahnoucí po opravdu velkém displeji. Úhlopříčka 6 palců již rozhodně není zanedbatelná. Zbylá výbava je základní a poplatná ceně, která se pohybuje pod hranicí pěti tisíc korun.

Alcatel A3 XL se bude snažit oslovit nenáročné uživatele, případně děti či studenty. Velký displej přímo vybízí ke konzumaci různého multimediálního obsahu nebo her. Výbava dostačuje na to, aby toto vše zvládla: 16GB interní paměť, sedmičkový Android nebo 8megapixleový fotoaparát. Nezapomnělo se dokonce ani na dnes tak oblíbenou čtečku otisků prstů. Cenu výrobce stlačil pod pět tisíc korun. Co to znamená? Bez ústupků se telefon neobejde, avšak i ty lze zvládnout důstojně. Podařilo se to právě v případě modelu A3 XL?

Technické parametry Alcatel A3 XL

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 82,5 × 7,9 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 8735, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:47 hodin
Dostupnostčerven 2017, 4 290 Kč

Obsah balení

V klasické prodejní krabičce se vyjma samotného telefonu nachází ještě USB kabel, koncovka nabíječky a základní pecková sluchátka – nezbytný základ, se kterým můžete telefon začít okamžitě plně využívat.

Alcatel A3 XL

Konstrukční zpracování: laciné plasty

Alcatel A3 XL působí již na první pohled levnějším dojmem, který se potvrdí po uchopení. Opravdu obyčejně působící plasty nedodávají žádný pocit hodnotného telefonu. Na druhou stranu, telefon disponuje vysokou pevností a nikde nic nevrže. Počítat musíte s opravdu většími rozměry. Telefon se obtížně drží v jedné ruce. Na pohodlné ovládnutí jednou rukou lze rovnou zapomenout – usnadňující režim trestuhodně chybí.

Ačkoliv je telefon velký, působí v ruce neuvěřitelně lehkým dojmem. Až vás možná napadne, zda do něj výrobce neopomněl vložit baterii. Hmotnost totiž činí jen 159 gramů a je velmi dobře rozprostřena do celého těla. Svůj podíl na ní samozřejmě má i dominance plastových materiálů.

Ovládací prvky se rozmístily na pravý bok. Jde o dvojtlačítko regulující hlasitost a odemykací klávesu, která má odlišnou povrchovou úpravu a lépe ji tak nahmatáte. Všechna tlačítka se poměrně pohodlně tisknou. Nad nim najdete slot pro paměťovou kartu. Krytka se neotvírá, ale vyklápí. Bod za originalitu, kritika za provedení, kdy dá trochu práci ji otevřít. Stejný princip Alcatel využil na levém boku, kde jsou dva sloty pro nanoSIM karty.

Ač je telefon velký, působí v ruce neuvěřitelně lehce.

Líbivá je povrchová úprava zadního krytu. Ten je zdrsněný, což napomáhá lepšímu úchopu. Navíc na něm neulpívají otisky prstů a současně jej ani jen tak nepoškrábete. Na zadní straně se nachází překvapivě velmi dobře a svižně fungující čtečka otisků prstů. Ta se nachází na poměrně vhodném místě a ukazováček pravé ruky na ní dobře dosáhne. Kromě námi testované bílé verze se stříbrným pruhem po obvodu můžete zvolit také šedou verzi se stříbrným proužkem.

Líbilo se nám
  • solidní zpracování
Nelíbilo se nám
  • nudný vzhled

Displej: lákavých 6 palců

Alcatel A3 XL nabízí obrovský 6palcový IPS displej s HD rozlišením. Správně tušíte, že jemnost není zcela ideální, ale při běžném používání si lze celkem rychle zvyknout. Pochválit můžeme pozorovací úhly, méně už o něco horší čitelnost venku. I při maximálním jasu je displej na ostrém slunci hůře čitelný. Druhá ruka coby stínítko tudíž bude v pohotovosti. Rozsah jasu směrem nahoru tak není úplně ideální, naopak minimální hodnota je oku přívětivá i v noci. Vše navíc můžete nechat na dobře fungující automatice. Informační LED dioda telefonu naštěstí nechybí. Pod displejem se nachází trojice senzorových kláves. Ty bohužel nejsou podsvětlené a nemají ani vibrační odezvu.

Líbilo se nám
  • velká úhlopříčka
Nelíbilo se nám
  • horší čitelnost na slunci

Zvuk: hlasitostí uspokojí

Nový Alcatel se orientuje spíše na nenáročné či mladší uživatele, kteří mohou poslouchat hudbu skrze hlasitý reproduktor. Ten má telefon jen jeden, což zamrzí, nicméně chápeme, že někde se šetřit muselo. Repráček hraje hlasitě, ale zvukově nevýrazně. Všichni tedy hudbu uslyší, ale o nějakém užíváním si nemůže být vůbec řeč.

Mnohem lépe si vede 3,5mm jack výstup, který uspokojí všechny nenáročné posluchače. Dodávaná pecková sluchátka ale berte jen jako nouzovku. Pro kvalitnější poslech využijte spíše vlastní.

Líbilo se nám
  • slušný výstup skrze 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • kvalita reproduktoru pokulhává

Výkon hardwaru: neoslní

Máme před sebou zástupce nižší střední třídy. Nutno tak počítat, že po výkonnostní stránce nebude bořit rekordy. Pod kapotou mu tepe čtyřjádrový procesor MediaTek 8735 s taktem 1,1 GHz. Asistují mu 2 GB operační paměti, z níž běžně zůstává necelých 800 MB volných. Pro vaše data je připravena 16GB interní paměť, ze které po prvním zapnutí zbývá přibližně 10 GB volných.

V benchmarku AnTuTu se telefon dostal mírně nad hranici 24 tisíc bodů. Klasické hry si na něm zahrajete s přehledem, náročnější 3D tituly vám však budou zapovězeny.

Líbilo se nám
  • 16GB úložiště
Nelíbilo se nám
  • výkon neoslní

Výdrž baterie: klasický průměr

V útrobách zařízení se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. To není s ohledem na velký displej nijak moc, a tak běžně počítejte s jednodenní výdrž s tím, že dva dny jsou reálně dosažitelné při méně náročném využívání.

Nabíjení na dnešní poměry probíhá rozhodně pomaleji. Z nuly na 80 % to zabere bez dvou minut 2 hodiny a na úplné nabití si počkáte 2 hodiny a 32 minut. Náš test výdrže, kdy telefon streamoval HD video, vykázal čas 8 hodin a 2 minuty.

Nelíbilo se nám
  • dlouhá doba nabíjení
  • baterie mohla být silnější

Konektivita: základ co postačí

Běžnému uživateli Alcatel A3 XL nabídne vše potřebné: rychlý internet, neboť nechybí podpora LTE včetně všech potřebných pásem, a možnost přenášet soubory kabelem nebo za pomoci Bluetooth 4.2. Také se neztratíte, neboť GPS funguje svižně a především přesně. Někdo by mohl postrádat NFC, ale bez toho jde žít a pokud výrobce šetřil zrovna na něm, dokážeme přimhouřit oči.

Líbilo se nám
  • podpora LTE

Fotoaparát: momentky zachytí

Hlavní fotoaparát na zadní straně má poměrně klasické rozlišení 8 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Prostředí aplikace je vyvedeno celkem jednoduše a nabízí automatický režim s možností přepnutí na panorama či využití HDR. Hodí se také speciální barevné efekty. K ideálu tak chybí jen svižnější reakce na vaše povely.

Výsledné snímky za denního světla vypadají poměrně obstojně, zejména na displeji telefonu. Na větších úhlopříčkách už vyniknou drobné nedostatky. Alcatel má občas problém s přepaly a ostrost by také mohla být lepší. Na momentky však novinka rozhodně postačí. Vyhýbat byste se však měli fotografování v noci, kdy se dočkáte spíše rozmazaných snímků s vyšší hladinou šumu.

Čelní kamerka má 5 megapixelů, ale interpolací dokáže rozlišení navýšit na 8 megapixelů. Kvalita je pro selfies ucházející a potěší, že i čelní fotoaparát disponuje přisvětlením.

Videa můžete zaznamenávat pouze v HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Připnout si můžete elektronickou stabilizaci obrazu, avšak ta si s nějakými velkými otřesy neporadí. Videa jsou tak často docela roztřesená.

Alcatel A3 XL (testovací video) – 720p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • pomalejší reakce
  • záznam videa jen v HD rozlišení

Software: Nougat jako základ

Alcatel do svého levnějšího modelu již nasadil relativně nový systém Android 7.0 Nougat. Dostalo se také na nadstavbu, která ale není nijak výrazná. Pokud něco hledáte a znáte čistý Android, budete jako doma.

V telefonu najdete několik aplikací navíc. Pokud nejde o systémové aplikace, bez kterých by se telefon neobešel, ale například o sociální sítě, jdou snadno odinstalovat, za což chválíme.

Systém bohužel nepatří mezi vyloženě svižné a Alcatel A3 XL působí jako takový lenoch, který má na vše dostatek času. Každé akce se dočkáte, restarty jsme nezaznamenali, avšak plynulejší chod by uvítal asi každý uživatel.

Líbilo se nám
  • Android 7.0
Nelíbilo se nám
  • pomalejší chod prostředí

Zhodnocení: jednoduché to mít nebude

Většina dnešních chytrých telefonů ve střední či nižší střední třídě má displeje o velikosti od 5 do 5,5 palce. Kdo chce ještě větší, mívá často smůlu. A právě z toho bude muset těžit Alcatel A3 XL. Během testu v nás totiž zanechal tak trochu nevýrazný dojem, kvůli kterému jej jen tak doporučit nelze. Převládají spíše drobná negativa. Lepší by mohlo být prostředí, případně fotoaparát.

Díky malému počtu opravdu obřích telefonů však má šanci oslovit určitou skupinu uživatelů, což nám dokáže i pohled na případnou konkurenci níže.

Konkurence

Poměrně velkou konkurencí pro Alcatel může být Lenovo Phab2. Má dokonce ještě větší displej, silnější baterii, větší paměť i výkonnější hardware. Aktuálně navíc vyjde o pár set korun levněji a pokud vám nevadí ještě větší rozměry, jedná se o lepší volbu.

Lenovo Phab2

Rozměry175 × 89,5 × 9,6 mm, 225 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 8735, 8×1,3 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor4 050 mAh, doba nabíjení: 2:43 hodin

Obdobně si vede starší Xiaomi Mi Max. První generace má opět větší displej, ale mnohem větší paměti i kvalitnější fotoaparát. Aktuálně však stále stojí o zhruba dva tisíce korun více než recenzovaný Alcatel.

Xiaomi Mi Max 32 GB

Rozměry173,1 × 88,3 × 7,5 mm, 203 g
DisplejTFT IPS, 6,44" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 650 MSM8956, 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 850 mAh

Přímo šestipalcový displej pak nabízí loňská Xperia XA Ultra. Její o více než tisíc korun vyšší cenu lze obhájit větší pamětí RAM, kvalitnějším fotoaparátem nebo výkonnějším hardwarem.

Sony Xperia XA Ultra

Rozměry164,2 × 79,4 × 8,4 mm, 202 g
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21,5 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P10, 4×2 GHz + 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 700 mAh, doba nabíjení: 2:08 hodin
alcatel-a3-xl
Klady
  • velký displej
  • rozumná hmotnost
  • 16GB interní paměť
  • podpora LTE
Zápory
  • spíše slabší výkon
  • chod prostředí není nejsvižnější
  • opravdu již velké rozměry
Diskuze ke článku
Sall Ethner
Proč zrovna Xiaomi?
Měl jsem více telefonů a ani s Xiaomi (Miui) jsem neměl problém.
Suďte prosím Vás až po vyzkoušení :) Buď někteří prostě neumí s telefonem zacházet nebo mají vadný kus. Já problém neměl.

Problém je že lidi brečí že se jim telefon seká, že je na nic a přitom vidím že mají prasklé displeje, je poškrábanej, vůbec se o něj nestarají. Jak to má pak asi vypadat? To i ten nejlepší telefon dlouho neudrží jet plynule.

mrtva_zizala
za 4 a neco je k mani Xiaomi Note 4 Global, ano ma jen 5,5" ale ve vsem ostatnim tenhle podelany alhathell prekonava. Takovej odpad paneboze, to si koupi fakt jen bezmozek...
xx
6 palců a baterka 3000 uh :/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze