Alcatel 3X (2019)
recenze

Alcatel 3X (2019)

To nejlepší od legendární značky
30

Značka Alcatel je na českém trhu velmi dobře známá, ačkoliv ji v posledních letech provází velké kotrmelce. Aktuálně se tak modely Alcatelu nachází vesměs jen v segmentu low-endů. Nejvýše je v nabídce letošní model 3X (2019), který nabízí tři fotoaparáty, velký displej nebo USB-C. Cenově vychází na necelé čtyři tisíce korun a přitom se snaží nabídnout velmi slušnou výbavu.

Mnozí z vás si jistě ještě vzpomenou na doby nedávno minulé, kdy Alcatel proháněl věhlasnou konkurenci svou řadou Idol, která pokukovala do vyšší střední třídy, nabízela kvalitní displeje a zajímavé ceny. To jsou však jen vzpomínky, řada Idol je ta tam a dnes můžete u Alcatelu najít jen cenově dostupné smartphony, jejichž cena nepřekračuje hranici 5 tisíc korun. To je příklad i dnes testovaného Alcatelu 3X (2019). Ten na českém trhu seženete ve dvou verzích, my jsme si tentokrát vybrali tu o něco hůře vybavenou, která láká na 64GB úložiště. Její cena činí necelé 4 tisíce korun, a Alcatel tak může být velmi zajímavou volbu pro ty, kteří nechtějí za nový telefon utratit vyšší částky, ale současně by rádi „přičichli“ k některým moderním funkcím.

Technické parametry Alcatel 3X (2019) 64+4 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164,9 × 75,8 × 8,4 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,52" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2019, 3 999 Kč

Obsah balení

Prodejní krabička je zcela standardní a vyvedena v barvách typických pro značku Alcatel, tedy modré a bílé. Uvnitř je mobilní telefon, nezbytné návody, koncovka nabíječky a USB kabel. Nic dalšího nečekejte, což u levného zařízení nijak zásadně nevadí.

Alcatel 3X (2019)

Konstrukční zpracování: slušné a dobře padnoucí

Alcatel 3X (2019) je plastovým smartphonem, který se však přesto snaží vypadat dobře a svého majitele důstojně reprezentovat. Zadní strana je dle dnešních trendů celá lesklá a přitahuje otisky prstů, tudíž se leštění nevyhnete. Na druhou stranu během dvou týdnů se neobjevily žádné škrábance, což bereme jako plus. Zajímavě řešené jsou boky. Jsou celé matné a ve spodní části mírně zdrsněné. V první chvíli mě telefon dokonce vyděsil, že jsem jej již stihl poškrábat. Vše je však přímo od výrobce, vypadá to dobře a navíc perfektně zamaskuje případné budoucí drobné oděrky.

Alcatel se snaží vypadat dobře a svého majitele důstojně reprezentovat.

Do ruky padne telefon nanejvýš pohodlně a nijak neklouže, za což mohou již jednou zmíněné matné boky. Ovládací prvky jsou převážně na pravém boku. Jde o dvojtlačítko regulující hlasitost a odemykací klávesu. Její umístění je bohužel o něco výše a je nutné palec trošku natáhnout. Na levém boku je ještě jedna, barevně odlišená, klávesa, která rychle spouští Google Asistenta. Vhod vám jistě přijde i čtečka otisků prstů na zádech, funguje spolehlivě a v rámci levných telefonů i svižně. Pomocí čtečky otisků prstů můžete ovládat také informační lištu, což se hodí.

Konektorová nabídka je standardní, ačkoliv přítomnost USB-C je příjemným překvapením. Hudební 3,5mm jack je na horní hraně. Na levém boku je ještě šuplíček pro až dvě nano SIM karty, případně jednu SIMku a paměťovku. Zpracování telefonu je bytelné, rozhodně nikde nic nevrže a konstrukce se ani neprohýbá. Na zádech sice velmi nepatrně vystupuje modul s fotoaparáty, avšak v praxi to nijak zásadně nevadí. Při položení se telefon ani nekývá.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • pohodlně padne do ruky
  • praktická čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • povrch náchylný na šmouhy

Displej: standardní kvalita

Téměř celou čelní stranu zabírá IPS panel s 6,52palcovou úhlopříčkou, který má pěkné barevné podání i velice slušnou čitelnost, jež podtrhuje i dobře fungující automatická regulace jasu. Kaňkou na kráse je pouze HD+ rozlišení, které je sice běžné u levných telefonů, avšak při takto velké úhlopříčce již jednoduše rastr spatřit můžete. Patrný je zejména u zmenšených ikonek, které jsou kostrbaté. Při běžném používání si však těchto detailů nevšimnete. Telefon postrádá informační diodu i jakoukoliv jinou náhradu – o zmeškaných událostech nejste nijak informováni.

Alcatel 3X (2019)
Líbilo se nám
  • velký displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda
  • nízké rozlišení displeje

Zvuk: obvyklá kvalita

Hlasitý zvuk vystupuje z telefonu na spodní hraně, konkrétně z pravého průduchu, v levém je pouze mikrofon. Kvalita je ucházející, důležité je, že nepřeslechnete vyzvánění. Výstup do sluchátek je pak dostatečný pro nenáročného posluchače.

Nelíbilo se nám
  • méně vhodné umístění reproduktoru

Výkon hardwaru: čísla působivá, realita průměrná

Alcatel 3X (2019) se snaží lákat na osmijádrový procesor Helio P23 a 4GB operační paměť. Vyšší varianta pak dokonce na 6GB RAM. Oslňující hodnoty ve střední třídě se však v praxi příliš dobře neprojevují a výkon je opravdu spíše základní. Ledacos naznačuje například výsledek z AnTuTu, kdy telefon nedosáhl ani na 100 tisíc bodů. Naopak 64GB úložiště, ze kterého je dostupných 52 GB, rozhodně potěší a jde o nadprůměr u levných telefonů. Vyšší varianta vám navíc poskytne dvojnásobné úložiště. V obou případech je možné rozšíření paměťovou kartu o velikosti až 128 GB.

Líbilo se nám
  • slušné úložiště
  • podpora paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný procesor

Výdrž baterie: překvapivě slušná

Baterie disponuje solidní kapacitou 4 000 mAh. Při střídmém využívání, kdy ale budete neustále připojeni k internetu, se dostanete na dvoudenní výdrž. Náročnější používání má za následek nutnost nabíjení každou noc. Telefon si neporadí s rychlým (a samozřejmě ani bezdrátovým) nabíjením a z nuly do 100 % energii dočerpá za zhruba 2 hodiny.

Alcatel 3X (2019)
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení

Konektivita: nic podstatného nechybí

Alcatel 3X (2019) dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 150 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů b/g/n. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 4.2 či NFC. Za něj si výrobce zaslouží velkou pochvalu, neboť jde o věc u levných telefonu často nevídanou. Mezi konkurencí pak Alcatel 3X (2019) vyčnívá nasazením USB-C. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • USB-C

Fotoaparát: levné trojočko

Dalším lákadlem, kterého si všimnete na první pohled, je trojice fotoaparátů na zadní straně. Hlavní snímač má 16megapixelové rozlišení při světelnosti f/1.8 a je doprovázen 8megapixelovým ultraširokoúhlým objektivem. Nakonec je zde již dle očekávání pouze 5megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti.

Alcatel 3X (2019)

Prostředí fotoaparátu je trošku komplikovanější a méně přehledné, což méně zkušeným uživatelům může způsobovat problémy. Nelze si nevšimnout, jak zcela jednoduché věci Alcatel udělá složitým způsobem. Běžně snadno dostupné přepnutí režimů fotoaparátu je nutné teprve najít a v první chvíli možná budete tápat, jak z telefonu dostat ony ultraširokoúhlé snímky. Kvalitou vás Alcatel 3X (2019) určitě nijak neoslní, barevné podání by mohlo být lepší, ostrost je ideální zejména za dokonalých světelných podmínek. Na druhou stranu v rámci levných telefonů fotí Alcatel 3X (2019) slušně a pro prohlížení na jeho displeji či sociálních sítích zcela dostatečně.

Ukázkové fotografie

Pokud prahnete po selfies, na čelní straně, v drobném výřezu v displeji, je 8megapixelový fotoaparát, který však kvalitou příliš neoslní.

Alcatel 3X (2019)
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je zde k dispozici spíše jen pro případ nouze. Vrcholem je Full HD kvalita při 30 snímcích za vteřinu, přičemž výsledky jsou mírně trhané.

Alcatel 3X (2019) (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý fotoaparát
  • slušné snímky během dne
Nelíbilo se nám
  • komplikované prostředí
  • rychle se zhoršující kvalita fotografií

Software: chce to nervy

Alcatel 3X (2019) využívá Android 9.0 Pie s vlastní nadstavbou a také slušnou podporou, kdy během testování dorazila větší softwarová aktualizace. V prostředí jsou pozměněny ikonky a výrobce se snaží o jakousi vlastní tvář. Kdyby ale vše nechal na čistém Androidu, udělal by rozhodně lépe. V prvé řadě máme problém s aplikacemi navíc. Rozhodně se nám nelíbí, aby nás oficiální aplikace Alcatelu několikrát za den ponoukala k soutěži o tablet, vše samozřejmě v angličtině, což méně zkušeného uživatele může mást.

Další problém shledáváme v informační liště, respektive liště zástupců. U drtivé většiny přístrojů je dobrým zvykem, že jeden tah stáhne lištu se zmeškanými událostmi a opětování tahu zobrazí možnosti rychlého nastavení. U Alcatelu je vše jinak. První tah zobrazí obvyklý obsah, druhý tah neudělá nic. Záleží totiž, v jaké části displeje tah provedete. V levé polovině se po stažení objeví zmeškané události, tah u pravého okraje ukáže rychlé nastavení. Jde sice o zvyk, ale upřímně si myslím, že vymýšlet nové způsoby tam, kde vše funguje k uživatelské spokojenosti, je zbytečné.

Komplikovanější je také zobrazení nastavení, ale i nad tím lze přimhouřit oko. Mnohem zásadnější je horší optimalizace. Telefon rozhodně nemůžeme označit jako rychlý. Některé animace se sekají, náročnější se spouští pomaleji, a to i v konfrontaci s konkurencí. Vše zamrzí dvojnásob z důvodu, že například operační paměti má telefon dost.

Nelíbilo se nám
  • pomalý běh
  • zbytečná nadstavba
  • aplikace navíc

Zhodnocení a konkurence

Alcatel 3X (2019) se snaží vypadat jako nejlepší volba mezi telefony s cenou kolem 4 tisíc korun. Jakmile jej však začnete blíže poznávat, zjistíte, že staví na nablýskaných číslech, která se v praxi vypaří jako pára nad hrncem. Displej je velký, ale má nízké rozlišení, hardware vypadá výkonně, ale opak je pravdou. Tři fotoaparáty jsou více než jeden či dva, ale pouze pokud zůstaneme v mantinelech matematiky. Reálné výsledky příliš nenadchnou. Prostředí by mělo fungovat solidně, jenže opět to neplatí a spíše je o značných kompromisech. Abychom jen nekritizovali, telefon potěší USB-C nebo slušnou výdrží a velkou pamětí. Za zmínku pak ještě stojí NFC, které v této cenové hladině není pravidlem.

Pakliže však telefonem nechcete platit a současně nepotřebujete ultraširokoúhlý fotoaparát diskutabilní kvality, vyplatí se poohlédnout u konkurence. Nabízí se například Redmi 8, který má shodnou operační paměť, ale ve výsledku funguje mnohem plynuleji. Navrch přináší lepší baterii i procesor. Chybí mu však při podobné ceně NFC.

Xiaomi Redmi 8 64+4 GB

Rozměry156,5 × 75,4 × 9,4 mm, 188 g
DisplejTFT IPS, 6,22" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 439, 4×1,95 GHz + 4×1,45 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Pořídit si můžete také Honor 10 Lite, který má sice nepatrně menší operační paměť, ale jeho prostředí opět funguje lépe. Výkon je vyšší, nechybí NFC a fotoaparát pořizuje o něco kvalitnější snímky.

Honor 10 Lite 3 GB RAM

Rozměry154,8 × 73,6 × 8 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh
alcatel-3x-2019
Klady
  • pohodlně padne do ruky
  • velký displej
  • USB-C
  • podpora NFC
  • velká interní paměť
  • rozumná cena
  • čtečka otisků prstů
Zápory
  • nižší rozlišení displeje
  • velmi slabý procesor
  • nepřesvědčivý fotoaparát
  • pomalejší chod prostředí
Diskuze ke článku
Hagis
Bohužel je to lopata. Telefon mi dává smysl do 150 mm. Pokud nechci jablko, je výběr víc než omezený. :(
Carda
Dobře když vynechám že to má malý nudloidní displej tak co je praktického na čtečce která je na zádech? vždyť je to nesmysl co kdo kdy mohl vymyslet :-D
xxx
Hezký ale nehezký display jen HD :D a procesor ugh...
Hosaxx
Bez NFC ? Myslím, že se jich u nás moc neprodá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze