Acer Iconia Tab 10
recenze

Acer Iconia Tab 10

Levný pěšák
6

Acer se rozhodl zaútočit cenou, vyrobil tedy 10palcový tablet s Androidem, který se za necelých 5 000 korun pokusí uspokojit spíše méně náročné uživatele. Bude model Iconia Tab 10 úspěšný, nebo se jedná o zařízení s mnoha kompromisy, ze kterého nízká cena doslova srší? Ušetřit nebo prohloupit? To je oč tu běží.

Snad každý vyhledává nejlepší poměr mezi kvalitou, výkonem a celkovou cenou. Tu často přináší i zařízení od Aceru, a proto nás zajímalo, zda do této kategorie patří i nejnovější tablet. Cena je v případě Aceru A3A20 příznivá, necelých 5 000 Kč, ale zvládne tento tablet uspokojit i výkonem? Již dle papírových hodnot je zřejmé, že to nebude mít jednoduché.

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod
Acer Iconia Tab 10 (A3-A20-K6NM)

Technické parametry Acer Iconia Tab 10 (A3-A20)

Kompletní specifikace
Konstrukce256 × 171 × 8,9 mm, 520 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 24 FPS
ChipsetMediatek 8127, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor5 910 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:58 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 5 490 Kč

Acer Iconia Tab 10 – videopohled

Design a konstrukce: typický plasťák

Acer Iconia A3A20 je vzhledem k ceně zcela nepřekvapivě zhotoven z plastu a vzhledově nezaujme. Jednoduše si řeknete „další větší tablet“. Přesně tak totiž Acer působí. Žádné výstřelky nebo designové speciality, zde se hraje hlavně o nízkou cenu. Společně s širokými rámečky kolem displeje je jasné, že v tomto případě nenásledujeme poslední trendy, tablet s rozměry 256 × 171 × 8,9 mm se ale pohodlně drží a ani hmotnost 520 gramů není špatná.

Čelní straně dominuje 10,1palcový displej a ony rámečky. Pokud pomineme jejich šířku, která může někomu i vyhovovat, zkritizovat musíme podsvícení displeje, které přes plastový rámeček prosvítá. Za běžného dne si toho nevšimnete, ale již v šeru je tento nedostatek nepříjemný a pokud jste perfekcionisti, nedá vám to spát.

Záda jsou také z plastu a jejich vzhled rozhodně není špatný. Jedná se sice o levný plast, ale na první pohled si toho nikdo nevšimne. Nedostatky budou vyplouvat až při detailnější prohlídce, respektive při samotném držení. Na zadní straně objevíte také dvojici kvalitních reproduktorů a 5Mpx fotoaparát.

Boky přístroje nabídnou klasická ovládací tlačítka pro zapnutí a hlasitost. Manipulace s nimi je bezproblémová. Hned v jejich těsné blízkosti se nacházejí také všechny sloty, konkrétně microUSB, microHDMI, slot na microSIM a 3,5mm jack.

Konektory

Kvalita konstrukce odpovídá ceně. Plasty nejsou nijak pevné, pokud trochu přitlačíte, tablet se doslova kroutí. Znatelné je to především u hraní her, kdy v „zápalu boje“ tablet více zmáčknete za rámečky. Ucítíte nejen vůli v samotné konstrukci, ale zobrazí se vám i vlnky na displeji.

Displej: až na to rozlišení

U levných tabletů se často setkáváme s nedostatečným rozlišením displeje. Kvalitní zobrazovače jsou prostě drahé. 10,1palcový IPS displej u Aceru nabídne rozlišení jen 1280 na 800 pixelů. V praxi to znamená jemnost 149 bodů na palec, a to rozhodně není příliš. Rastr nejednou zpozorujete a ty z vás, kteří hledají křišťálově ostrý obraz, rovnou odkážu jinam. Displej nízké rozlišení aspoň částečně kompenzuje dobrým podáním barev i slušnými pozorovacími úhly. Na přímém světle je ale opět podprůměrný a navíc mu chybí čidlo pro automatickou regulaci jasu. Na lepší úrovni by mohla být i oleofóbní vrstva.

Zvuk: Dolby na jedničku

Pokud si Iconia Tab 10 někde zaslouží nešetřit chválou, tak je to zvuk. Audio výstup je skutečně dobrý a závidět mohou i dražší tablety. Reproduktory jsou dostatečně hlasité a pokoušejí se i o basovou složku. Škoda, že jsou umístěny na zadní straně a míří od uživatele. Ještě lepší zvuk získáte ze sluchátek. U Aceru navíc máte možnost široké modifikace zvuku v samotné aplikaci Dolby, kde lze aktivovat jeden z přednastavených profilů, nebo vytvořit svůj vlastní.

Acer Iconia Tab 10 (A3-A20-K6NM)

Baterie a výdrž: čistý průměr

Acer do modelu A3A20 zabudoval Li-Ion baterii o kapacitě 5 910 mAh. V našem testu výdrže streamujeme 720p video na Wi-Fi s 50% jasem a 50% zvukem do peckových sluchátek. V tomto testu jsme dosáhli na 7 hodin a 37 minut. Iconia Tab 10 je tak spíše jednodenní tablet, méně náročné dny zvládne i dva. Pokud tablet používáte jen občas stylem, že leží pouze na konferenčním stolku v obývacím pokoji a jednou za den si na něm na chvíli zapnete Facebook nebo přečtete e-maily, dokáže vydržet i 4 dny. Například Asus Transformer Pad 10 zvládl test ještě o hodinu déle. Následné nabití z 0 na 80 % zabere 2 hodiny a 32 minut, na 100 % je potřeba ještě hodinu a 30 minut počkat.

Výdrž

Hardware a výkon: opět se šetřilo

Uvnitř tabletu najdeme čtyřjádrový MediaTek 8127 o frekvenci 1,3 GHz. O plynulý chod se stará také grafický akcelerátor Mali 450MP a 1 GB RAM, kde po spuštění zůstane k dispozici 510 MB. Z 16 GB vnitřního úložiště počítejte s 11,3 GB pro hry, filmy a další soubory. Paměť lze doplnit microSD kartou a to až do velikosti 32 GB.

Acer Iconia Tab 10 (A3-A20-K6NM)

Iconia Tab 10 není herní tablet, ale i přesto zvládá relativně plynule většinu her. Náročnější 3D tituly se bohužel potýkají s nestabilitou a FIFA 15 nebo i Asphalt 8 nejsou pohodlně hratelné. Problém je také v RAM, při spuštění více aplikací již nestačí, navíc celou polovinu si vezme jen operační systém. Tablet je tak určen spíše na čtení e-mailů, sociální sítě, nějaké to video a občas méně náročnou hru, pro velké pařany se nehod.

Asphalt 8

Výkonu není na rozdávání. Přesvědčit se o tom můžeme i v benchmarcích. V AnTuTu jsme dosáhli na 22 044 bodů. Quadrant Standard Edition nám přidělil 8 552 bodů a NenaMark testující grafickou část zobrazil 57,7 snímků za vteřinu. Nyní je jasně vidět, že benchmarky nejsou vše. Některá zařízení s tímto výkonem podávají výrazně lepší výsledky. I přesto jsme ještě otestovali Vellamo, které nás ocenilo na 759 bodů v Metalu, 1 235 bodů v Multicore a 1 827 bodů v Chrome Browser. V posledním 3D Marku Ice Storm Extreme jsme získali 3 356 bodů.

Benchmaky

Operační systém a uživatelské prostředí: Android od Aceru

V tabletu běží Android 4.4.2 KitKat, jenž prošel úpravou od Aceru. Prostředí je rychlé a příjemné, Acer jej navíc doplnil o aplikace, jako je Booking.com, iStory Time, čtečku Zinio, zkušební verzi Office Suite a mnohé další.

Prostředí

Samozřejmostí jsou dvě lišty, které lze stáhnout z horní části obrazovky. Klasicky z levé části notifikační a z pravé lištu rychlého nastavení, kde je i možnost Float gadget umožňující chod další aplikace na jedné obrazovce.

Prostředí od Aceru je bohužel poměrně nenasytné a slabému výkonu příliš nepomáhá. Připravte se tedy na hlášky typu „Aplikace se zastavila“ atd. Budete se s nimi setkávat několikrát za den.

Fotoaparát a videokamera: tabletový základ

Zadní fotoaparát bez diody s rozlišením 5 Mpx a automatickým ostřením má dobře zpracované prostředí. Velké množství scén, režimů snímání a další modifikace například v podobě EV a ISO sice budí dojem vysoké úrovně, ale fotografie tomu neodpovídají. Jejich podprůměrnou kvalitu můžete posoudit sami.

Acer Iconia Tab 10 zvládá nahrávat i FullHD video s 30 snímky za vteřinu. I v tomto případě platí, že kvalita je až na druhém místě. Optika má problémy s ostrostí i se světlem.

Přední 2Mpx fotoaparát je vhodný především pro videohovory, na které postačí. Kvalitní selfie s ním nepořídíte. Video nahrává v rozlišení 640 × 480.

Multimediální funkce: základem neurazí

I když Acer předinstaloval hned několik aplikací, žádné nadstandardní služby nečekejte. Film bez českých titulků si přehrajete, problémy nebudete mít ani s hudbou a aktuálně používanými formáty. Pro další modifikaci fotek, videí nebo více aplikací pro hudbu navštivte Google Play. Zabavit se můžete také hrou, ale Iconia Tab 10 není herním tabletem a při hraní to je znát.

Zvuk

Organizační funkce: funkční základ

Od kalendáře vyžadujeme především přehlednost, a to zvládá Acer na jedničku. Prostředí by možná mohlo být designově hezčí, ale i tak je přehledné a v praxi se nám osvědčilo.

Acer předinstaloval i Office Suite, nadšení bohužel opadne po spuštění, jedná se pouze o zkušební verzi. Nejen k přílohám z mailů lze přistupovat přes aplikaci E-mail, případně G-mail. Obě aplikace zvládají správu více účtů, a to od různých poskytovatelů. I do Gmailu tak přidáte email například z yahoo.

Navigace a GPS: rychlost až na druhém místě

GPS společně s A-GPS je dobrým parťákem na cestách. Bohužel fixace polohy je v případě Aceru velmi pomalá a zabere i pár minut. Po určení polohy ještě nemáte vyhráno, protože aplikace mají tendenci se samovolně ukončovat, při navigování to rozhodně není příjemné.

K navigaci lze využít Google Mapy, ty jsou ale dostupné pouze online s možností stáhnout určitou lokaci předem, případně načtení do mezipaměti. K hlasové navigaci již potřebujete internetové připojení. Pro plnohodnotnou navigaci navštivte Google Play, doporučit můžeme například aplikaci HERE Beta.

Datové funkce a konektivita: opět především cena

Acer Iconia Tab 10 je maximálně ochuzen. Těšit se můžete pouze na standard v podobě Wi-Fi 802.11a/b/g/n a Bluetooth 4.0. Obě bezdrátové technologie pracují bezproblémově a dosahem jsou průměrné.

Předinstalovaný je internetový prohlížeč Chrome, který funguje spolehlivě. Mnozí z vás u něj také ocení synchronizaci například údajů z PC.

Zhodnocení a závěr: útok pouze cenou

Acer Iconia Tab 10 chce být levný, dostupný a přitom nepřinášet velké kompromisy. Tedy levný a velký tablet pro nenáročné uživatele. Levný a dostupný skutečně je, ale měl by nabídnout ještě něco více. Po dobu celého testu jsme čekali aspoň na jednu či dvě vlastnosti, které Iconia Tab 10 vytáhne z rukávu a předčí aspoň v něčem konkurenci. Bohužel se tak nestalo.

Acer Iconia Tab 10 (A3-A20-K6NM)

Relativně nízká cena s sebou přináší kompromisy v podobě nekvalitního zpracování, levného podsvícení displeje, které prosvítá rámečkem, nízkého rozlišení a méně kvalitního fotoaparátu. Výhrou není ani samotný výkon, který často chybí, tablet se při chodu více aplikací na pozadí zasekával, a to i při pouhém pohybu v prostředí.

Chválit lze naopak slušné podání barev nebo kvalitní zvuk, který bohužel míří od uživatele, a cenu. I když cena nám vzhledem ke konečnému hodnocení nepřipadá tak nízká, jako na začátku recenze. Hledáte-li opravdu dostupný tablet s Androidem s velkou úhlopříčkou, můžete o Aceru uvažovat, i v této kategorii má ale silnou konkurenci, která je mnohdy lepší volbou. Pokud vás ale Acer skutečně oslovil, doporučili bychom výkonnější Acer Iconia Tab 10 s 2 GB RAM a vyšším rozlišením displeje.

Konkurence

Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 nabídne 9,7palcový IPS displej s úctyhodným rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů. Tento model navíc není žádnou novinkou a Prestigio již nasazuje nástupce. Na internetu tak seženete tento kousek za cenu 4 300 Kč. Pouze pozor na Wi-Fi, která je slabší, než u většiny jiných tabletů.

Za stejnou cenu lze pořídit i Asus Transformer Pad 10. I když na papíře se mohou zdát oba modely velmi podobné, Asus nabízí odladěné prostředí, které v našich testech odvádí lepší práci.

V řadách Windows tabletů najdeme například Asusu T100TA. Asus sice nabídne téměř stejné rozlišení displeje, ale dodává se již s praktickou klávesnicí, ve které se ukrývá 500 GB disk. Asus je připraven na práci již od samotné koupě.

acer-iconia-tab-10-a3-a20
Klady
  • zvuk
  • cena
Zápory
  • malá RAM
  • špatná optimalizace
  • špatný fotoaparát
  • nekvalitní konstrukce
  • podsvícení displeje prosvítá rámečky kolem něj
Diskuze ke článku
Petr
No, za 7K s 1GB RAM na tabletu je to nepoužitelný...
ok
Asus T100TA nemá stejné rozlišení jako tento Acer.
mrtvá žížala
dobra sranda a to neni ani 1.4. :o) todle ma cenu v cine tak litr max dva. Acer blbne uz jak Samsung.
Radim
Dětem jsem koupil na vánoce Lenovo Yoga Tablet 10 Full HD 32GB, na alze za 6990,- Full HD, 2 GB ram..... Pokud cena Aceru nespadne pod 5000,- Kč neprodejné......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze