R-Type: legendární střílečka nyní i na Androidu

1

Na 12.září 2011 čekali nedočkavě všichni milovníci arkádových stříleček. Právě na toto datum bylo oznámeno vydání hry R-Type pro operační systém Android. A jak bylo slíbeno, tak se i stalo. Dnes se na tuto legendární hru podíváme podrobněji, a vyzkoušíme, jak se její portace na Android podařila.

Pokud jste ještě zažili dobu osmibitových nebo šestnáctibitových počítačů, pak víte, že R-Type patří mezi kultovní hry této generace počítačových hráčů. Je obecně uznávána jako král mezi arkádovými „střílečkami s raketou“, v průběhu let minulých se objevila na těchto platformách:

  • Arkádové automaty
  • Amiga
  • Amstrad CPC
  • Atari ST
  • Commodore 64
  • Game Boy
  • iPhone
  • MSX
  • PC Engine
  • Sega Master Systém
  • Sinclair ZX Spektrum
  • NEC PC-88VA
  • Playstation
  • Mobilní telefony s Javou
  • Xbox 360 (XBLA)

Takto vypadal R-Type na ZX Spectrum...

Letitá pecka

Vytvořena byla v roce 1987 japonskou herní společností Irem (mimo jiné autoři her jako Moon Patrol nebo Kung-Fu Master), inspirací jí byly v té době populární sci-fi filmy Vetřelec a Vetřelci. Ve hře pilotujete vesmírnou loď R-9a Arrowhead, a na cizí planetě bojujete proti hordám vetřelců.

R-Type je klasická střílečka, pohybující se zleva doprava, ve které tuto vesmírnou loď „pilotujete“. Cílem je nenechat se zabít, zničit co nejvíce nepřátel, a zdárně se dostat na konec všech úrovní, kde vás čeká vždy nějaký monstrózní boss.

Na iPhone před rokem, na Android nyní

Verze hry pro Android má necelých 19 MB, podporuje ale instalaci na SD kartu, takže v interní paměti zabere pouze necelý megabajt. O portaci se postarala společnost DotEmu, je to její první hra pro Android, ale už má bohaté zkušenosti s hrami pro iPhone. Pro iPhone byla hra R-Type vydána zhruba před rokem.

R-Type obsahuje celkem 8 rozsáhlých úrovní. Zpočátku je dostupná pouze první, další se odemknou vždy ve chvíli, kdy dokončíte úroveň předchozí. Úrovně obtížnosti jsou dvě – Normal a Hard. Hard je skutečně jen pro hardcore hráče, zpočátku je zamknutá, odemkne se po dokončení hry na úrovni Normal.

Optimalizace pro Xperii Play se povedla

V nastavení si můžete vybrat ze dvou způsobů ovládání. Buď se vaše vesmírná loď bude pohybovat tam, kam ukážete prstem, nebo se v levé spodní části zobrazí virtuální gamepad. Ten má ale docela drobná tlačítka, hra se mi na něm neovládala vůbec dobře, lepší je zvolit variantu první. V pravé části displeje jsou v obou režimech zobrazeny tlačítka pro speciální zbraně. Střelba je standardně nastavena na automatickou (autofire), a určitě to tak ponechejte, manuální střelba je jen zbytečná komplikace. Na dotykové ovládání ale s klidem zapomeňte, pokud vlastníte komunikátor Xperia PLAY. Pro ten je hra R-Type optimalizovaná, ovládání pomocí hardwarových tlačítek je u arkádových her tohoto typu vždy lepší.

Své skóre si můžete poměřit s ostatními hráči skrze integrovanou komunitní síť OpenFeint, která se používá v mnoha hrách na Androidu či iPhone. V žebříčku je zaznamenáno vaše nejvyšší skóre, zvlášť pro úroveň Normal, a zvlášť pro Hard.

Po grafické stránce hra vypadá prakticky stejně, jako na ostatních platformách, kde byla doposud vydána. Nečekejte tedy žádnou moderní 3D grafiku, vše jen kompletně ve 2D, čili hardwarové nároky by neměly být příliš vysoké. Testoval jsem ji na telefonu Samsung Nexus S, byla maximálně plynulá, nenarazil jsem na žádnou chybu, hra ani jednou nespadla.

Snad jediným záporem hry je její cena, která na Android Marketu přesahuje 70 Kč, což je na mobilní hru poněkud dost, zvláště když neexistuje žádná verze zdarma, kterou byste si na vašem telefonu mohli vyzkoušet. Podporována by měly být většina Android komunikátorů, výrobce se u popisu hry nezmiňuje o žádném omezení pro konkrétní modely.

Hru R-Type najdete na Android Marketu zde.

Diskuze ke článku
Piiitr
R-Type byla úplně první hra co jsem spustil na svém prvním vlastním počítači (Didaktik M)......musí to být zážitek zahrát si to na Xperia play.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze