Qualcomm představil dvojici Snapdragonů 820 pro automobily

Na probíhajícím veletrhu CES 2016 v Las Vegas ukázal Qualcomm hned dvě verze Snapdragonu 820A určeného pro nasazení v automobilových multimediálních infotainmentových systémech příští generace se škálovatelnou grafikou. Kromě standardního čipsetu přitom nabídne i verzi se zabudovaným LTE modemem.

Qualcomm Snapdragon 820A je poháněný upravenou 64bitovou CPU architekturou Qualcomm Kryo. Ta je ve srovnání s generickým 64bitovým řešením navržena tak, aby poskytovala o 30 až 85 procent vyšší výkon, ale spotřebovala až o 60 procent méně energie. Součástí čipsetu je GPU Adreno 530. Proti předchozí generaci nabídne o 40 procent vyšší grafický výkon a o 40 procent bude zlepšena energetická účinnost. Díky tomu umožní sledování videa ve vysokém rozlišení na více monitorech a streamování audia a videa z více zařízení přes Wi-Fi nebo Bluetooth.

Snapdragon 820A bude podporovat QNX, CarPlay a Android Auto. Podle Qualcommu budou moci výrobci automobilů posílat aktualizace firmwaru i softwaru skrz OTA. Druhý Snapdragon 820Am nabízí shodné funkce, ale navíc má integrovaný modem Snapdragon X12. Ten podporuje Cat 12 s rychlostí downloadu až 600 Mb/s a uploadu až 150 Mb/s.

Automobily se vyvíjejí a obyčejné připojení do cloudu už nestačí. Procesory proto podporují platformu strojového učení Qualcomm Zeroth. Díky této technologii může vozidlo detekovat a klasifikovat objekty jako potencionální hrozby s využitím počítačového vidění. Varuje řidiče před vybočením z pruhu, detekuje riziko kolize a rozpozná i dopravní značky. Vylepšená 3D navigace je přitom aktualizovaná v reálném čase.

Qualcomm se chystá začít posílat vzorky hardwaru výrobcům automobilů už během prvního čtvrtletí 2016.

Zdroje: qualcomm.com, fonearena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze