První dojmy z Microsoft Surface Pro 3: opravdu se povedl (video)

34

Microsoft rychle vylepšuje svou řadu tabletů Surface a nejnovější třetí Pro verze vypadá opravdu povedeně. Má jemný displej a snadné polohování tabletové části, výborný displej, vysoký výkon a povedenou klávesnici. Zapracovalo se také na tenkém provedení. My jsme tablet vyzkoušeli na veletrhu Computex a můžeme říci jen jedno – opravdu se povedl.

Microsoft představil svůj nejnovější přírůstek do řady Surface tabletů s Windows 8.1 teprve před dvěma týdny a jedná se tedy o velmi žhavou novinku. Veškeré parametry a podrobnosti o vylepšeních jsme vám tehdy přinesli v detailním preview.

Microsoft nyní na svůj stánek na veletrhu Computex v závěru jeho konání novinku přivezl a ukázal ji jak novinářům, tak dalším návštěvníkům. A byl o ni opravdu zájem. Jaké jsou naše první dojmy?

Microsoft Surface Pro 3 – první dojmy z Computexu

Větší, tenčí, krásnější

Tablet citelně narostl, dvanáctipalcová úhlopříčka je hodně znát. Spíše než úhlopříčka ale za nárůstem celkových rozměrů stojí netypický poměr stran ve stylu iPadu. Microsoft se tím odklonil od klasických širokoúhlých formátů, které používal u předchozích Surface tabletů, a které používá většina konkurence. Zda je to dobrý nebo špatný krok ukáží jen zkušenosti uživatelů, každopádně je potřeba počítat s tím, že Surface už není tak kompaktní a ve stísněných prostorech, třeba na stolečku v letadle by to mohlo vadit.

Zpracování je ale opět perfektní. Hořčíkové tělo s broušenou matnou povrchovou úpravou působí luxusně, zpracování je precizní a snese bez problému srovnání s jablečnou konkurencí. Výrazně se snížila také tloušťka. Zatímco předchozí Pro bylo opravdu hodně tlusté, novinka má v pase pouze 9,1 milimetru, a to přesto, že má v sobě až procesor Core i7 a větráček. Surface Pro 3 je tenčí, než například Apple iPad 4 a bez problému se tak dá srovnat s běžnými tablety.

Microsoft Surface Pro 3

Naklopení do všech úhlů

Microsoft vylepšil také elegantní stojánek, který se umí otočit zhruba o 170 stupňů. Nově udrží displej v podstatě v každém úhlu a můžete si ho tak nastavit stejně, jako obrazovku notebooku. Perfektní. Tablet je poměrně těžký, 800 gramů je prostě více, než mají další konkurenční zařízení. Na druhou stranu Microsoft srovnává Surface Pro 3 s ultrabooky, které jsou samozřejmě těžší. Vzhledem ke kovovému tělu a rozměrům působí hmotnost adekvátně, dá se to vydržet. Na delší držení v jedné ruce to ale rozhodně není, Surface 3 Pro je určen spíše na klín nebo stůl.

Větráček takřka nepostřehnete

A jak je to s tím větráčkem? Vzhledem k přítomnosti až procesoru Core i7 zde prostě stále ještě být musí, i když vzhledem k pokrokům, které Intel na Computexu představil lze očekávat, že se ho už další generace zbaví. Ani v současné podobě ale není na obtíž. Při běžné práci se tablet zvládá chladit pasivně, čemuž pomáhají průduchy na horní straně tabletu. Vyšší zátěž větráček spustí, vzduch se pak nasává skrze miniaturní otvory pod výklopným stojánkem. Větráček je ale i tak stále velmi tichý, a pokud nejste ve zcela tichém prostředí, slyšet takřka není. Také není nijak poznat proudění horkého vzduchu.

Velkou pochvalu si Microsoft zaslouží za displej. Je jemný, má krásný kontrast, podání barev i pozorovací úhly a je určitě velkým lákadlem. Microsoft si také pohrál s klávesnicí, která je silnou zbraní řady Surface. Opět je velmi tenká, slouží zároveň jako kryt a k tabletu se jednoduše, spolehlivě a rychle připojí magneticky. Dokonce ji lze nastavit do dvou poloh – naležato a mírně sešikmenou pozici, která napomáhá pohodlnějšímu psaní.

Klávesy jsou dostatečně velké, oddělené od sebe a mají dobrou odezvu. I když to není na psaní delších textů, při běžném používání budete spokojeni. Touchpad je malý a jeho používání není tak pohodlné jako u klasických notebooků, potěší ale i přes tenkost klávesnice klikací pravé i levé myšítko. Ultimátní je výbava. S ní se žádný konkurenční tablet rovnat nemůže a Surface Pro 3 je v tomto ohledu vlastně notebook. Zaplatit si můžete až procesor Core i7 s 8 GB RAM a 512GB SSD diskem.

Surface Pro 3 je doopravdy povedeným hybridem mezi ultrabookem a tabletem, který by pro řadu lidí mohl dávat smysl. Microsoft si dal skutečně záležet a je možné, že s třetí řadou bude slavit větší úspěch. Překážkou může být poměrně vysoká cena. Prodávat se začne v srpnu, v České republice se ale s prodejem opět nepočítá.

Procesor RAM SSD Cena
i3 4 GB 64 GB 799 $ (cca 16 000 Kč)
i5 4 GB 128 GB 999 $ (cca 20 000 Kč)
i5 8 GB 256 GB 1 299 $ (cca 26 000 Kč)
i7 8 GB 256 GB 1 549 $ (cca 31 000 kč)
i7 8 GB 512 GB 1 949 $ (cca 39 000 Kč)

Technické parametry Microsoft Surface Pro 3 Intel Core i5

Kompletní specifikace
Konstrukce292,1 × 177,8 × 9,1 mm, 800 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12" (2 160 × 1 440 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Core i5, CPU: 2×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB / 256 GB / 512 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2014, 16 000 Kč
Diskuze ke článku
Aloha
Osobně bych radši tenčí a lehčí Pro 2, ale tak počkám na osobní dojmy až to uvidím naživo
Lukáš
Ještě generaci a mohlo by to být to pravé. Dokud nebude pasivní chlazení, což letošní procesory umožní, tak bych nesnesl tablet s ventilátorem uvnitř. Za další, ten stojan je strašný, chápu jeho výhody, ale celé řešení je tak kostrbaté, že bych raději koupil ultrabook a za ty peníze by to bylo celkem dělo. Chápu co nám chce MS nabídnout, ale pro mě to má i tak moc kompromisů, když jsem viděl jak pan redaktor vždy rozkládá ten stojánek, tak sem si připadal, že jsme o několik let zpátky. Cena je kapitola sama pro sebe.
Lukáš Kasík
Když to nemá numpad, není to u mě zařízení pro práci.
jirka
krásná věcička :) budu objednávat, ale stačí mi i3

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze