První dojmy z Alcatelu Idol 4 PRO s Windows 10

Windows 10 Mobile jen mlčky postává v koutě mobilního světa a čeká, co se s ním stane, avšak Alcatel v něm patrně spatřil potenciál. Proto vznikl model Idol 4 PRO, tedy lépe vybavená verze vlajkové lodě tohoto výrobce. Na MWC jsem se dozvěděli, že se tento kousek podívá po mnoha měsících na trhu i do Evropy, a tak jsme si jej mohli konečně vyzkoušet.

Idol 4 PRO je na první pohled pouze Windows verzí vlajkového Idolu 4S, ale změn se tu událo více a telefon je spíše svou výbavou podobný Windows verzi DTEKu 60 od BlackBerry, což dává smysl. Přeci jen všechna tato zařízení vytváří stejná společnost. Uvnitř máme výkonný Snapdragon 820, 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště, jež lze rozšířit microSD kartou. 5,5palcový AMOLED displej nám sice oproti Idolu 4S klesl na Full HD rozlišení, ale stále vypadá velmi dobře.

Alcatel Idol 4 Pro – MWC 2017

Ostatně Idol 4S jsme měli tu čest u nás recenzovat a bylo tedy zvláštní vidět stejné zařízení s Windows. Ostatně na námi testovaném telefonu byl na zádech stále ještě nápis Idol 4S, takže byste Windows kousek bez rozsvíceného displeje ani nepoznali. Velikost je stále stejná, konstrukce kvalitní a příjemně se drží v ruce.

Samozřejmě tu máme i úžasně stereo reproduktory, které zní stále skvěle, ale bohužel už zde nenajdeme pokročilé funkce ovládání zvukového výstupy, jelikož je telefon svázán možnostmi systému. Třeba takový ekvalizér jsem tedy v Idolu nenašel, ať jsem se snažil sebevíce. Fotoaparát nám dokonce povýšil na 21 Mpx a zároveň se přidala konečně také čtečka otisku prstů či USB-C, což mi v recenzi Idolu 4S velmi chybělo.

TIP! Alcatel Idol 4 Pro se oficiálně podívá i do Evropy

Toto všechno nám dává dohromady jedno z nejvýkonnějších Windows 10 Mobile zařízení na trhu. Navíc běží prostředí opravdu pěkně, byť jsou tu stále menší mušky, které jsou redmondskému OS vlastní i na domácích telefonech. Občas působí Windows zkrátka stále trochu nedoladěně, což má však na svědomí spíše Windows a nikoliv samotný Alcatel. Idol však využívá všech svých koňských sil nejen třeba k hraní her, ale také k funkci Continuum, díky které si můžete vytvořit pomocí malého doku z telefonu odlehčené PC.

Tuto funkci jsme si na stánku řádně vyzkoušeli a fungovala relativně dobře, avšak odezva se nám často nezdála zcela adekvátní. Občas jsme museli na otevření aplikace čekat nepříjemně dlouhou chvilku, ale na druhou stranu třeba takové ovládání kurzoru na obrazovce pomocí obrazovky telefonu jako touchpadu fungovalo výborně, včetně gest. Škoda, že Bluetooth klávesnice už tak dobře nereagovala a její touchpad nám tedy pro jistotu raději vypověděl službu.

Samotný telefon je však zkrátka jen Idolem 4S s lepšími vnitřnostmi a Windows 10 Mobile, takže si o něm můžete ledacos zjistit z naší recenze. Pokud jste však jedni z mála, kteří se poohlížejí po novém Windows telefonu, určitě věnujte Idolu 4 PRO pozornost. Jedná se o jedno z nejlepších Windows zařízení, které se již v červnu podívá i k nám do Evropy, byť jeho cena 20 tisíc korun není zrovna atraktivní.

Technické parametry Alcatel Idol 4 PRO

Kompletní specifikace
Konstrukce153,9 × 75,4 × 7 mm, 152 g, odolnost: ne
Obroučka?, vyměnitelná obroučka: ?, vyměnitelná sklíčka: ?
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px), tvar: ?
SystémWindows 10 Mobile, kompatibilní s: ?
Datové funkceBluetooth: 4.1, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, mobilní sítě: ?, NFC: ne
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2017, 14 999 Kč
Diskuze ke článku
xxx
"Fotoaparát nám dokonce povýšil na 21 Mpx, avšak kvalitou se moc velký pokrok neodehrál."

A jak na tohle redaktoři přišli? Na tom stánku během tříminutového testu, při kterém ani foťák nezapnuli?
Měl by tam být 21Mpx Sony IMX230 a ten má hodně pěkné hodnocení.
benval
Ahoj pánové tak jsem si pustil to video a od začátku až do konce co byl telefon prezentován sem slyšel jen samé narážky na Win 10 . Nejsem majitelem Win ale taková recenze odradí případného kupce .
Kuba
Paráda, chce to víc zařízení od více výrobců. Nokia by taky mohla udělat symbolicky řadu telefonů s windows.
Zaklinac
Demonštrovať Continuum na Kontaktoch a Exceli, kde nemá redaktor vytvorený účet? No dobre, no...:)
Čo takto na Fotografiách alebo Edge?
V každom prípade je tento Alcatel veľmi dobrý telefón, majitelia sú s ním spokojní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze