První dojmy Sony Xperia Z2 Tablet: nejtenčí a nejlehčí

15

Sony představilo vlajkovou loď Xperii Z2 Tablet na MWC 2014, kde jsme se na novinku krátce podívali. Nyní se nám nejtenčí a nejlehčí desetipalcový tablet na světě dostal do redakce. Dokáže Xperia Z2 Tablet zaujmout i něčím jiným, než jen tloušťkou a hmotností? V prvních dojmech doplněných o videopohled se dozvíte, jaké muselo Sony udělat kompromisy a jak na nás Xperia Z2 Tablet působí.

V Sony se rozhodli udělat nástupce povedného modelu Xperia Z Tablet. Při této příležitosti také padlo rozhodnutí pokořit hned dva světové rekordy. Xperia Z2 Tablet je nejtenčí a nejlehčí desetipalcový tablet na světě, ostatně to všichni víme. Bohužel rekordní rozměry hmotnost vyžadují nemalé kompromisy. Pojďme je odhalit již v prvních dojmech.

Sony Xperia Z2 Tablet – videopohled

Technické parametry Sony Xperia Z2 Tablet

Kompletní specifikace
Konstrukce172 × 266 × 6,4 mm, 439 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 5:51 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 990 Kč

Obsah balení: je tam tablet?

Pokud si Sony Xperii Z2 Tablet koupíte, zřejmě budete netrpěliví, zda se uvnitř krabice tablet skutečně nachází. V porovnání s konkurencí je již samotná krabice nezvykle lehká a mnozí by ji považovali za prázdnou. Na takovou hmotnost nejsme zvyklí, ale rádi si navykneme.

Po otevření se samotný tablet nachází hned ve vrchní části. Následně pod ním naleznete nabíjecí adaptér a USB-microUSB kabel, tedy naprostý základ.

Design: papírové rekordy

Sony dělá designově velmi zajímavé modely, které jsou reprezentativní. O tom jsme se mohli přesvědčit nejenom u předchozí generace. V případě tabletu Sony Xperia Z2 jsou opět použity reprezentativní materiály a zařízení již na první pohled spadá do té nejvyšší ligy.

Pohled na přední stranu výrazně kazí šířka rámečků kolem displeje. Ty jsou skutečně obrovské a již nyní je jasné, na jaký úkor dosáhlo Sony rekordní tenkosti. Při držení vás široké rámečky omezují i ve využití samotného tabletu, kdy nedosáhnete tak daleko do displeje a je nutné tablet jednou rukou držet a druhou ovládat.

Přední strana nabídne 10,1" FullHD displej. Máme zde 2,2 Mpx fotoaparát, senzor okolního světla a nevýraznou diodu, která bliká krátce, v dlouhých intervalech a snadno ji přehlédnete.

Boky přístroje hostí 3,5mm Jack, slot na microSD kartu, systémový microUSB port, tlačítka pro ovládání hlasitosti a tlačítko pro zapnutí a vypnutí. U námi testované Wi-Fi verze vidíme i slot na micro SIM kartu, ale je zaslepen. Xperia Z2 Tablet se chlubí certifikací IP 55 / IP 58, je tedy prachuvzdorná a voděodolná a to až po dobu 30 minut v 1,5metrové hloubce.

Na celkových rozměrech je nejúchvatnější samotná tloušťka, ta činí pouhých 6,4 mm. Se zbylými 172 × 266 mm již tablet nijak nevyčnívá, spíše naopak. Xperii Z2 Tablet jsme porovnali s prvním retinovým iPadem, výsledek jsme pro vás níže zdokumentovali.

10,1 FullHD palců

Displej nabízí živé barvy, dobré pozorovací úhly a celkový dojem je na první pohled dobrý. Při delším používání vás možná zamrzí samotné rozlišení, se kterým dosahuje Xperia Z2 Tablet na 224 bodů na palec. Na konkurenci a přední vlajkové lodě, typu Apple iPad Air, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014), Z2 Tablet ztrácí.

U displeje vás potěší jeho odemykání, které je možné dvojitým poklepáním. Tuto funkci si musíte aktivovat v nastavení.

Tablet jako foťák

Focení tabletem je čím dál populárnější. Sony Xperia Z2 Tablet disponuje dvěma fotoaparáty. Ten přední nabízí 2,2 Mpx a zadní 8 Mpx. Bohužel nám zde chybí přisvícení. Jak si můžete všimnout na snímcích níže, fotografie nejsou špatné, ale zařadit je můžeme pouze do lepšího průměru, což je u tabletu takové kalibru škoda.

Pokud se podíváte do režimu focení, zjistíte, že fotoaparát je zde pro zábavu. Do snímků si můžete nechat zobrazit dinosaury, diskotéku, pohádku, maškarní bál nebo režim potápění.

Ze serióznějších módů zde máme rozostřené pozadí. Tablet si s tímto režimem bohužel neporadí vždy a bude vám signalizovat hlášku, že se pozadí nepodařilo rozostřit. Pokud však budete velmi blízko a předmět bude zřetelně definován, dosáhnete cíleného efektu.

Výkon v břitvě

V 6,4 mm tenkém těle tepe čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,3 GHz. K dispozici zde máme 3 GB RAM a grafický akcelerátor Adreno 330. S výkonem samotným jsme neměli žádné problémy. Hry jsou naprosto plynulé. Bohužel nám několikrát došlo k zaváhání a tablet se na chvíli zaseknul. Není to však nijak časté a výrazněji to neomezuje.

Nejvíce jsme to zpozorovali při přehrávání FullHD videa. U kvality 720p je vše plynulé a tablet nezaváhá.

Sony nás zatím příjemně překvapilo svoji hmotností a tenkostí. I když tyto parametry známe, po prvním uchopení je tablet nezvykle lehký. Xperia Z2 Tablet má co nabídnout, ale nečekejte žádnou revoluci, v porovnání s předchozím modelem je to spíše klasická evoluce. Sony za tablet Xperii Z2 požaduje 13 500 Kč v základní verzi. Za 16 GB LTE zaplatíte 16 000 Kč a to rozhodně není málo. Další poznatky z používání pro vás již nyní připravujeme do chystané recenze.

Diskuze ke článku
neplieget
změřte prosím jak dlouho se ten tablet nabíjí, pač ten předchozí se nabíjel děsně dlouho, díky..
Jack2310
Z mého pohledu:
-Fotoaparát u tabletu zbytečnost
-NFC taky u tabletu moc nevyužiju

Jinak tento tablet je pěkný kousek mobiního HW...otázka je co reálná výdrž.
Plyshak
Škoda jen že nemá vestavěný stylus rád bych vyměnil svůj note 10.1 kvůli touchvizu ale nevzdal bych se funkcí spojených s integrovaným perem :/
PaliHornak
PaliHornak
SONY = krásny kus techniky. Ano, nie je bez chyby, ale máte premium feel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze