Sony Xperia Z2 Tablet
recenze

Sony Xperia Z2 Tablet

Tenká a nabroušená žiletka
28

Sony Xperia Z2 Tablet se zapisuje do tabletových dějin. Jedná se o nejtenčí a nejlehčí desetipalcový tablet na světě. Tyto parametry jsou sice důležité, ale k uspokojení náročného zákazníka rozhodně nestačí. Sony přidává voděodolnost a špičkovou výbavu. Jestli se nejnovější Xperia tablet povedl, se dozvíte z naší recenze a videopohledu.

Sony na MWC 2014 představilo novou vlajkovou loď. Jedná se o nástupce tabletu Xperia Z Tablet, který dostal pořadový přídomek 2. Od Xperia Z2 Tabletu se hodně očekává, protože předchůdce stanovil vysokou úroveň. Zda pomyslnou laťku Xperia Z Tabletu „přeskočíme,“ ukáže až naše recenze.

Sony Xperia Z2 Tablet – videopohled

Technické parametry Sony Xperia Z2 Tablet

Kompletní specifikace
Konstrukce172 × 266 × 6,4 mm, 439 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 5:51 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 990 Kč

Obsah balení: základ

Sony je skromné, do krabice zabalilo pouze nabíjecí adaptér, USB – microUSB kabel a samozřejmě tablet. Již na první kontakt je jasné, s kým máte tu čest. Po převzetí samotné krabice totiž pociťujete nezvyklou lehkost. Nejeden zákazník znervózní obavami, zda se uvnitř samotný tablet skutečně nachází.

Design a konstrukce: vodotěsný elegán

Sony Xperia Z2 Tablet vychází z první generace. Podoba je zde skutečně na první pohled zřejmá a z větší vzdálenosti si tablety snadno spletete. Již první Xperia Z Tablet byl ultratenký, ten nový je navíc i ultralehký. Na stole se Xperia Z2 Tablet snadno schová za obyčejnou tužku. Na tloušťku se blíží mnoha prstýnkům a některé dokonce tablet svou výškou i překonají.

„Zet dvojka“ nabízí rozměry 172 × 266 × 6,4 mm a je tak ještě o dalších 0,6 mm tenčí, než iPad Air. A hmotnost také stojí za to, činí pouhých 439 gramů, což je ještě méně, než nabídne iPad Air. Přední straně dominuje 10,1palcový FullHD displej, v horní části nalezneme 2,2Mpx fotoaparát a senzor okolního světla. Neobvykle se na přední straně nachází i NFC, a to v levém horním rohu. Je to teprve druhý tablet (po Nexusu 10), který má dvě antény NFC. Ta druhá se totiž i u Xperia Z2 Tabletu nachází na zadním krytu. V pravém horním rohu se skrývá také LED dioda. Ta vás barevně upozorňuje na zmeškané události. LED diodu si můžete v nastavení, konkrétně v sekci displej, pouze zapnout a vypnout, žádné další nastavení nečekejte. Na přední straně najdeme také největší designový prohřešek. Kolem displeje máme opravdu silné rámečky. Tablet se kvůli nim dobře drží, ale v tomto případě je to až extrém a rámečky jsou skutečně nad míru široké. Hned na úvod je tedy jasné, jak Sony rekordu v tloušťce tabletu dosáhlo. Ani u takového zařízení se tak bohužel neobejdeme bez kompromisů.

Boky přístroje jsou opatřeny stylovou lištou. Levá strana nabízí výrazné a hezky zpracované tlačítko pro zapnutí/vypnutí, opět ve známém OmniBalance designu. Nechybí ani ovládání hlasitosti. Vzhledem k voděodolnosti IP55 / IP58 si můžete všimnout zpracování všech tlačítek i konektorů, které jsou chráněné krytkami a díky tomu je Xperia prachu i vodě odolná. Zvládne pobyt v 1,5metrové hloubce, a to až po dobu 30 minut.

Pravá strana je prázdná a spodní nabídne pouze konektory k připojení klávesnice a 3,5mm Jack. Na vrchní straně je viditelný pouze infraport. Slot na paměťovou kartu microSD je zakrytován, stejně tak i microUSB konektor. Vedle slotu na paměťovou kartu je i místo pro microSIM, v našem případě je zaslepené, protož testujeme 16GB Wi-Fi verzi.

Zadní strana je z pogumovaná a měkká. Nikde tedy nenalezneme levné plasty, což ostatně u tabletu podobné prestiže a cenové kategorie očekáváme. I přesto nejsou zadní pogumovaná záda bezproblémová. Velmi snadno na nich zůstávají otisky prstů. To je ale jediná kaňka na kráse jinak luxusně a hodnotně působícího přístroje, který se v tomto ohledu jako jeden z mála může rovnat iPadu. Tablet navíc potěší příjemným úchytem, a to i přes tenkou konstrukci. Na zadní straně naleznete i techniku, a to v podobě 8Mpx fotoaparátu bez přisvícení a už zmiňované NFC.

Sony Xperia Tablet Z Sony Xperia Tablet Z2 Apple iPad Air
rozměry 172 × 266 × 6,9 mm 172 × 266 × 6,4 mm 169,5 × 240 × 7,5 mm
hmotnost 495 g 439 g 469 g
velikost a rozlišení displeje 10,1", 1 920 × 1 200 px 10,1", 1 920 × 1 200 px 9,7", 2 048 × 1 536 px
jemnost displeje 224 ppi 224 ppi 264 ppi
operační systém Android 4.3 Android 4.4 iOS 7
procesor 4×1,5 GHz, Qualcomm S4 Pro APQ8064 4×2,3 GHz, Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 2×1,4 GHz, Apple A7
RAM 2 GB 3 GB 1 GB
NFC ano ano, 2× ne
infraport ano ano ne
nabití do 100 % 6:00 hodin 5:51 hodin 4:11 hodin
cena 11 790 Kč 13 699 Kč 12 290 Kč

Výkon: nejvýkonnější břitva

V 6,4 mm tenkém těle tepe čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,3 GHz. K dispozici zde máme 3 GB RAM a grafický akcelerátor Adreno 330. To znamená zcela ultimátní výkon a zároveň to úplně nejlepší, co můžete u tabletu nebo mobilního telefonu po výkonové stránce mít.V AnTuTu jsme překonali 33 000 bodů a v Quadrant Standard Edition téměř 18 000 bodů. Výkon jsme však netestovali jenom v benchmarcích, ale i na náročných 3D titulech. Mezi ně můžeme zařadit námi testovaný Dead Trigger 2 nebo Real Racing 3 a mnohé další.

Benchmarky: AnTuTu, NeneMark2, Quadrant Standard

Sony Xperia Z2 Tablet je výborným společníkem na hraní her. Naplno si můžete vychutnat i ty nejnáročnější 3D tituly. Na maximální detaily si zde naprosto plynule a bez jediného zaváhání zahrajete DeadTrigger 2, Real Racing 3, Asphalt 7, 8 a další. Hraní umocňuje především velmi kvalitní zvukový výstup, Xperia Z2 Tablet bohužel v porovnání s konkurenty disponuje nižším rozlišením, na hrách to však téměř nepoznáte.

Pro hraní her zde máme i aplikaci PlayStation, která se dokáže spojit s PS4.

Baterie a výdrž: nabíjení neuspěcháš

Xperia Z2 Tablet je nejtenčí a nejlehčí desetipalcový tablet na světě. Nepřítelem těchto rozměrů je zcela určitě baterie. Do Sony Xperia Z2 Tabletu se vešla baterie o kapacitě 6 000 mAh. To je dokonce méně, než mají některé high-endové sedmipalcové tablety, téměř o 500 mAh více má i Apple iPad mini Retina. Co to znamená?

Tablet jsme podrobili našemu standardizovanému testu streamování videa na 50% jas a 50% zvuk do špuntových sluchátek. Tablet byl po celou dobu přihlášen plným signálem do zabezpečené Wi-Fi sítě. Synchronizace na pozadí byly potlačené. Bohužel Sony Xperia Z2 Tablet nepřinesl objektivní informace, protože fullHD video se několikrát zastavilo. Z naměřených hodnot máme medián s výsledem 11 hodin a 42 minut. Tento čas by byl sice velmi hezký, ale tablet si udělal hned několik delších přestávek při přehrávání. Výsledek tedy není objektivní a bohužel ho nelze srovnat s ostatními výsledky. V redakci jsme ale začali testovat zcela nový kus Xperia Z2 Tablet, pokud to nyní bude možné, údaje doplníme. Při běžném používání se můžete spolehnout na celý den náročného provozu. Méně náročné dny zvládne Xperia Z2 Tablet i dva.

Nabíjení z 0 na 80 % zabere celkem 4 hodiny a 4 minuty. K plnému nabití si počkáte ještě další hodinu a 47 minut. Celkově se z 0 na 100 % dostanete za dlouhých 5 hodin a 51 minut.

Displej: vlajková loď?

Na přední straně se nachází 10,1palcový IPS displej s FullHD rozlišením. Pozorovací úhly tohoto displeje jsou více než dobré a jen s mírnou nadsázkou můžeme říci, že pokud vidíte na displej, tak jej bezproblémově přečtete. Velmi kvalitní je i podání barev, jež celkový dojem z displeje do velké míry zlepšuje.

Naopak kritizovat musíme rozlišení. Na vlajkovou loď zde máme jemnost pouhých 224 ppi a konkurence nabídne jednoduše více. Rastr není na první pohled viditelný, ale při detailnějším pohledu jej nalezneme. Ne že by displej byl špatný, to vůbec ne a patří mezi tablety určitě k tomu nejlepšímu, když už ale jde o vlajkovou loď, slušelo by jí rozlišení 2560 x 1600 px či podobné. Například iPad Air disponuje jemností 264 ppi, Samsung Galaxy TabPRO 10.1 pak dokonce jemností 299 ppi. Rozdíl je tak jasně patrný.

Zvuk: když nic není vidět

U Sony Xperia Z2 Tabletu je obtížné najít samotné reproduktory, jsou totiž bravurně zakomponovány do těla a jsou nenápadné. Nachází se na přední straně tabletu v levém a pravém dolním rohu. Reproduktory sice nejsou téměř vidět, ale slyšet jsou skvěle. Zvuk je opravdu velmi kvalitní a může za to především dobré umístění v přední části.

Pokud si tablet přirozeně chytíte, vaše ruce budou skvělým zesilovačem. Postranní úchyt navede zvuk až k vašim uším.

Výstup do 3,5mm Jack konektoru závisí především na použitých sluchátkách. Zvuk je v případě reproduktorů i 3,5mm Jack konektoru na velmi vysoké úrovni a konkurence ztrácí. Zde nemáme Sony co vytknout.

Android 4.4 KitKat: vždy to nejlepší

Vlajková loď musí dostat to nejlepší. V tomto případě se jedná o Android v nejnovější verzi 4.4 KitKat. Sony si neodpustilo drobnou nadstavbu, ale jak je u Sony zvykem, je velmi elegatní a citlivá. Dočkáte se zde klasických dvou lišt, které lze stáhnout z levého a pravého horního rohu.

V dolní části naleznete klasická androidí tlačítka. Přesně takto by měla vypadat. Softwarové tlačítko zpět a domů je totiž doprovázeno tlačítkem multitaskingu, který se k této verzi Androidu více hodí.

V přehledu aplikací si můžete vyvolat další nabídku a to tažením z levé části obrazovky. V zobrazeném poli si můžete aplikace vyhledat, seřadit abecedně, odinstalovat nebo nainstalovat. Z nadstandardní výbavy zmíníme režim Stamina, který maximálně šetří baterii, vypne Wi-Fi, datové přenosy a sníží výkon.

Po stisku softwarového tlačítka pro multitasking si můžete aktivovat hned několik miniaplikací. V defaultu máte na výběr z dálkového ovladače, internetového prohlížeče Chrome, časovače, kalkulačky a nástroje k zachycení obrazovky. Miniaplikace lze rozšířit o kalendář a Gmail.

Prostředí Androidu je plynulé, ostatně nic jiného ani nelze očekávat. Sony zde odvedlo dobrou práci a tablet patřičně optimalizovalo.

Fotoaparát: zábava především

8Mpx zadní fotoaparát je zde spíše pro zábavu. Výsledek sice není špatný, ale rozhodně by mohl být na vlajkovou loď lepší. Xperia Z2 Tablet, obdobně jako ostatní tablety, vyžaduje dostatek světla. V horších světelných podmínkách se setkáme se šumem. K večeru a v noci by se rozhodně hodilo přisvícení, které nám zde zcela chybí. Celkově ale fotí tablet v porovnání s konkurencí velmi dobře, stále však platí, že s telefony porovnávat nelze, tovární Xperie fotí mnohem lépe.

Přední fotoaparát nabídne rozlišení 2,2 Mpx. K videohovorům je naprosto dostačující. Spokojeni s ním budete i v interiérových podmínkách s horším světlem.

Samotné prostředí fotoaparátu je bohaté. Mimo klasické nabídky, kdy si volíte poměr stran, kvalitu fotografií a podobně, zde máme hned několik režimů. V základu je zvoleno Super Auto, kdy se o nic nestaráte a pouze fotíte. Zvolit můžete i automatický režim. Je škoda, že zde nemáme klasický manuál, kdy si skutečně nastavíte to, co chcete. Ovšem takovýto režim je na poli mobilních zařízení velmi neobvyklá záležitost a spokojit se tak musíte s nabízenými možnostmi kombinující čas a závěrku. Tablet vám tak i v manuálním režimu dopočítá potřebné hodnoty, oproti konkurenci je však tento režim bohatý. V nabídce jsou dále filtry, panorama a další.

Ze zajímavých režimů zde máme rozostřené pozadí. S touto funkcí dokážete dosáhnout fotek s profesionální hloubkou ostrosti. Bohužel režim nefunguje stoprocentně. Někdy byly podmínky ideální, ale tabletu se přesto nepodařilo pozadí rozmazat. Na druhý pokus je většinou vše v pořádku.

Zadní fotoaparát je zde spíše pro zábavu, o tom svědčí i Efekt AR, který vám do fotoaparátu zakomponuje vybrané prvky. Zvolit můžete režim pohádky, potápění, dinosaurů, oslavy, maškarního bálu, stylového diska nebo motýlů. Efekt AR funguje na předním i zadním fotoaparátu, nově navíc vydává i zvuky.

Xperia Z2 Tablet zvládá natáčet video ve FullHD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Výsledek je na tablet až nečekaně dobrý. Video zvládá i rychlejší přechody, ostření je viditelné, ale rychlé. Posoudit můžete sami.

Multimédia: bez kompromisů

Zařízení od Sony jsou často perfektně multimediálně vybavená. V případě Z2 Tabletu máte skutečně vše, nač si vzpomenete. Klasickou Galerii nahradila aplikace Album, nechybí zde ani hudební Walkman, videopřehrávač, FM rádio s RDS nebo dálkový ovladač.

Sony do Alba již předinstalovalo některé fotky, na kterých maximálně vyzdvihne kvality a celkové zobrazovací schopnosti Xperia Z2 Tabletu. Fotky vypadají skutečně velmi dobře, nutno podotknout, že jsou výrazně upravené. Album nabídne i jednoduchou, ale hezkou prezentaci. Fotografie lze zobrazit pomocí několika kritérií, například podle GPS lokace pořízení.

Jednoduchá je i aplikace Walkman. Přehrávač hudby je přehledný, graficky dobře zvládnutý. Nejvíce vás však zaujme samotný zvukový výstup. I zde máte možnost Throw pro bezdrátové přeposlání na jiné zařízení. Hudbu můžete i vyhledat.

Designově i funkčně zapadá do trojice i přehrávač videí. Je přehledný a zřejmě vás zde nic nepřekvapí. Z nadstandardních funkcí nabídne například nastavení titulků, které u mnohé konkurence chybí. Sony i zde předinstalovalo některé trailery, již po spuštění, tak můžete intuitivní prostředí vyzkoušet. Během testu se nám bohužel několikrát zastavilo FullHD video. Nutno podotknout, že jsme video přehrávali několik hodin a jeden film, by možná zvládlo bez problémů. Během přehrávání došlo několikrát k zaseknutí, kdy se video po několika vteřinách až minutách opět pustilo, jednou se aplikace zcela vypnula.

Z multimédií nesmíme zapomenout ani na FM rádio s RDS, které standardně využívá sluchátka jako anténu. Aplikace je opět jednoduchá a vzhledově zapadá do designu Sony. Z multimédií musíme zmínit i Ovladač, kterým lze ovládat další elektroniku. Ovladač je skutečně dobře zpracován, nabízí velkou databázi a případné jednoduché naučení se ovládání nepodporovaného spotřebiče. Zde by se mohla nejedna konkurenční značka přiučit.

Na multimédia máte k dispozici 10,25 GB z 16 GB. Paměť můžete rozšířit paměťovou kartou typu microSD a to až do velikosti 64 GB. Další možností je OTG, přes které lze připojit i Flash disk, my jsme vyzkoušeli až 32 GB. V České republice si můžete oficiálně zakoupit pouze 16GB variantu, vybírat můžete pouze mezi Wi-Fi verzí za 13 490 Kč a LTE verzí za 15 990 Kč.

Organizační funkce: vylepšený standard

Sony Xperia Z2 Tablet je považován především za multimediální zařízení. Jak se však rychle přesvědčíte, je to i vhodný pracant na cesty. Na Android zde máme klasické aplikace typu E-mail, Gmail, Google+, Kalendář a další. Pojďme se podívat v čem se jednotlivé aplikace liší.

Propracovaný kalendář je plně synchronizován s vašimi účty. Potěší i integrovaná předpověď počasí a to až na 5 dní. Kalendář je přehledný, jednoduchý a spolehlivě plní svoji funkci.

Z hlediska volání a sociálních sítí se můžete spolehnout na Social Live, kde můžete živě sdílet přímo na Facebook. Zároveň si zde sloučíte Facebook, YouTube a Twitter do jedné aplikace. Z oblíbených komunikátorů zde máme již zmíněný Hangout. Tablet netřeba příliš zahlcovat, pokud preferujete například Viber, lze si jej jednoduše stáhnout z Google Play.

Procházet si můžete i vaše kontakty. Ty si pravděpodobně synchronizujete s vaším Google účtem. Následně si můžete kontakty třídit do skupin, oblíbených, a dále s nimi pracovat.

E-Mail: klasika nezklame

Jak již bylo naznačeno, k emailové komunikaci zde máme klasickou dvojici, tedy Gmail a E-mail. Obě aplikace jsou přehledné, funkční a známe je z jiných androidích zařízení. Gmail je propracovanější a intuitivnější, ale zvládá pouze Google účty. E-mail je na tom mírně hůře, ale nastavíte si v něm množství schránek, od Seznamu a Centrumu až po Yahoo či Hotmail. Pro napsání emailu je dostačující i softwarová klávesnice. Tu si lze navíc přizpůsobit, nastavit si tak můžete dlouhé podržení klávesnice, tlačítko pro diktování, smajlíky nebo psaní tažením.

Nejen k otevírání příloh mailů zde máme kancelářský balíček OfficeSuite 7, který si poradí s dokumenty Word, Excel, PowerPoint a formátem PDF. Dokumenty lze navíc i vytvářet.

GPS: Google Mapy

GPS příjem je v Xperia Z2 Tabletu skutečně bleskurychlý a to i bez Wi-Fi připojení. S A-GPS a GLONASS se rozhodně nikde neztratíte, tablet vás vždy s rychlostí a přesností lokalizuje.

Mapy od Googlu zřejmě netřeba dlouze představovat. Tuto aplikaci má předistalovanou i Xperia Z2 Tablet, ostatně stejně jako ostatní Androidy. Google Maps však potřebují internetové připojení, využít lze načtení omezené oblasti do mezipaměti, případně stažení vybrané oblasti předem. U plnohodnotné navigace s hlasem se již bez internetu neobejdete. Řešením je zakoupení off-line hlasové navigace z obchodu Google Play.

Internet a datové funkce: vše až na Flash

Sony se do Xperia Z2 Tabletu rozhodlo předinstalovat Google Chrome. Ten je výchozím a zároveň i jediným internetovým prohlížečem v zařízení. Pokud Chrome využíváte i na počítači, budete jedině potěšeni. Prohlížeč samozřejmě umožňuje všechny známé funkce, připomeňme aspoň synchronizaci záložek nebo anonymní prohlížení.

Xperia Z2 Tablet je téměř ideální zařízení k brouzdání internetem. Velmi oceníte především jeho lehkost. Hmotnost nepocítíte ani při delším používání. Tablet je navíc skutečně bleskurychlý a nezaváhá. Surfování je tak maximálně pohodlné, tedy až na absenci Flashe, který chybí k dokonalosti. HMTL5 se naštěstí stále více rozšiřuje.

Chrome si můžete aktivovat i jako miniaplikaci. Můžete tak surfovat i během videohovoru.

Komunikace: na maximum

Sony osadilo vlajkovou loď vším potřebným. V našem případě jsme měli Wi-Fi verzi, ale k dispozici je i LTE varianta. V ostatní komunikaci je již tablet jednotný. Svému uživateli nabídne rychlou Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a úsporné Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0. Následně zde máme hned dvě NFC. Jedno v levném horním rohu přední strany a druhé u zadního fotoaparátu, tedy na zadní straně. Z komunikace zcela určitě potěší i infraport, který je především kvůli skvěle zvládnuté aplikaci od Sony snadno a plně využitelný. Zapomenout nesmíme ani na režim Throw, který odešle obraz, případně i zvuk na jiné zařízení. Jednoduše tak sdílíte obsah s vaší televizí.

Závěr

Sony Xperia Z2 Tablet je po designové stránce velmi zajímavým tabletem. Zpracováním, tenkostí a hmotností zaujme úplně každého. Bohužel už ne každý bude mít radost z přední strany. I zastánci silnějších rámečků kolem displeje, kvůli kterým se tablet lépe drží, musí uznat, že nyní to je již skutečně příliš. Navíc celkový dojem umocňuje kontrast s tenkostí a hmotností.

Sony se ani v druhé generaci neponaučilo a nabíjení přístroje je stále úporně dlouhé. Na plné nabití čekáte téměř 6 hodin. Konkurenčnímu iPadu Air to trvá jen 4 hodiny a 13 minut.

Naopak na velmi vysoké úrovni je i zvukový výstup a komunikace v podobě dvojitého NFC či propracovaného infraportu. Celkový multimediální zážitek mírně kazí displej, který by si zasloužil vyšší rozlišení – stejné, jaké má konkurence.

Sony za svoji Xperii Z2 požaduje 13 490 Kč ve Wi-Fi verzi, za LTE variantu zaplatíte celkem 15 990 Kč. To rozhodně není málo. Navíc pokud si model srovnáme s předchozí generací, tedy s Xperia Z Tabletem, zjistíme, že Sony provedlo jen mírnou evoluci. První generace nasadila laťku skutečně vysoko a od nástupce nelze čekat další revoluční změny. Pokud tedy vlastníte tablet první generace, nemá smysl upgradovat na dnes testovanou novinku. Jinak ale bude horkým adeptem pro ty, kteří hledají špičkový tablet s Androidem, který navíc dobře vypadá. Málokterý konkurent totiž nabídne kombinaci špičkového designu, výborného výkonu i výbavy.

Konkurence

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) bude jedním z největších konkurentů. Samsung nabídne jemnější displej, konkrétně s 299 ppi. Hodit se může také stylus, jenž se nachází přímo v zařízení. Sony naopak dominuje certifikátem IP55 / IP58 a NFC konektivitou. Samsung vrátí úder rychlejším nabíjením, v tomto srovnání však Sony prohraje téměř s každým tabletem.

Sony Xperia Z2 Tablet míří skutečně do těch nejvyšších míst. Hlavním konkurentem tak bude i Apple iPad Air. Rozměrově může iPad s Xperia Z2 Tabletem směle soupeřit. iPad Air totiž prohraje pouze na tloušťku a to o 1,1 mm. Na ostatní rozměry již citelněji vítězí. Hmotnostně je iPad Air pouze o 30 gramů těžší. Po designové stránce nabídne Apple prémiovější zpracování a dokonce i nižší cenu. Hardware vzhledem k odlišným operačním systémům porovnat nelze. Air také disponuje jemnějším displejem a kratší dobou napájení. Sony situaci zachraňuje lepší konektivitou v podobě dvojice NFC, plnohodnotného Bluetooth a certifikací IP55 / IP58.

Zástupce Windows 8.1 tvoří například ASUS Transformer Book T100. Ten je sice levnější, ale oproti Xperia Z2 Tabletu a ostatním konkurentům nabídne pomalejší chod a výrazně nižší rozlišení displeje s jemností pouhých 155 ppi. Hlavní předností je tak operační systém, tedy Windows 8.1. Testovaná vlajková loď od Sony nabídne navíc například NFC, odolnost vůči vodě a prachu a mnoho dalšího.

V konkurenci musíme zmínit i předchozí generaci, tedy Xperia Z Tablet. Jak jsme již v samotné recenzi zmínili, jedná se jen o drobnou evoluci. Pokud se spokojíte s 2 GB RAM a horším, byť čtyřjádrovým procesorem, předchozí generace vás také uspokojí. Zájemci mohou sledovat výprodej skladových zásob.

sony-xperia-z2-tablet
Klady
  • nejtenčí a nejlehčí desetipalcový tablet
  • NFC na přední i zadní straně
  • kvalitní zvukový výstup
  • propracovaný IR ovladač
  • rychlost systému
  • certifikace IP55 / IP58 (zvýšená odolnost vůči vodě a prachu)
  • efekt AR u fotoaparátu
Zápory
  • nestabilita při přehrávání FullHD videa
  • jemnost displeje jen 224 ppi
  • absence LED přisvícení u fotoaparátu
  • širší rámečky kolem displeje naruší jinak dokonalé rozměry
  • zadní strana je magnet na otisky prstů
Diskuze ke článku
jirka
kdyby to mělo windowsy tak možná...v tomhle binci bych nenašel ani kalkulačku
Mates
Kromě toho nabíjení, které je fakt strašné tak je to super tablet.
Tommy
Hezky hezky. Nebral bych ale jako minus to ulpivani otisku na zadni strane, stejne to kazdej hodi do pouzdra a full hd rozliseni si myslim je dostacujici. Ano konkurence ma vyssi, ale ruku na srdce, je to to, co potrebujeme?? Ja se spis divim, ze je stale u notebooku standard rozliseni 1366x768 takze mit na tabletu full hd asi staci. Ipad je sice o neco levnejsi, ale uz mu nerozsirime pamet a 16GB je malo tudiz ipad s vetsi kapacitou uz je s cenou take jinde. No kazdy z nich ma vyhody i nevyhody nemuzu se moc rozhodnout. Kazdopadne pekna recenze jen se zeptam jestli je v CR dostupna i bila varianta WiFi verze?? Diky
Refael
Docela síla, že vlajk.loď od Sony plynule nepřehrává FullHD videa. Vím, že sw se to opraví hned, ale že Sony vůbec vypustilo na trh zařízení, které nezvládá jednu ze zaklad.věcí tabletu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze