Proč by mohl řadu Galaxy S25 pohánět výhradně nový Snapdragon 8 Elite?

27
Proč by mohl řadu Galaxy S25 pohánět výhradně nový Snapdragon 8 Elite?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Uvedení nového Snapdragonu se zúčastnil také prezident mobilní divize Samsung, TM Roh
  • Samsungu se údajně nedaří zajistit uspokojivou produkci vlajkového Exynosu

Pokud uvažujete o nákupu některého telefonu z vlajkové řady Galaxy S, jistě jste obeznámeni s nekonečnou diskuzí na téma Snapdragon vs. Exynos. Zatímco na některých trzích dodává Samsung své smartphony Galaxy S výhradně s čipsety výrobce Qualcomm, na většině míst, včetně České republiky, jsme zvyklí na kombinaci Snapdragonu a Exynosu. Platí přitom, že nejlépe vybavený model Ultra se chlubí Snapdragonem, zatímco zbylé dva modely pohání Exynos.

V tomto duchu by mohla být uvedena také řada Galaxy S25 na začátku příštího roku. Podle nejnovějších zpráv však existuje naděje, že bychom se mohli, podobně jako u série Galaxy S23, dočkat plošného nasazení nového čipsetu Snapdragon 8 Elite. To by mimo jiné znamenalo, že i nejmenší Galaxy S25 se bude moci pochlubit technologií UWB, neboť Qualcomm nově integruje tento čip přímo do čipsetu.

Uvedení nového Snapdragonu 8 Elite se zúčastnili také zástupci společnosti Samsung, včetně prezidenta TM Roha tudíž je prakticky jisté, že se minimálně u některého z telefonů jihokorejského výrobce s tímto čipsetem setkáme. To lze usuzovat i na základě historicky silné spolupráce mezi Qualcommem a Samsungem.


Tomu, že by se mohly Snapdragonu 8 Elite dočkat všechny modely z chystané řady Galaxy S25, napovídají například zprávy od jihokorejského Business Korea, které pojednávají o tom, že se Samsungu momentálně v oblasti polovodičové výroby příliš nedaří. To by mohlo ohrozit výrobu Exynosu 2500. Společnosti Samsung by se nemuselo podařit zajistit dostatečné množství čipsetů Exynos 2500, což by mohlo znamenat nutnost nasadit u všech modelů Snapdragon nebo teoreticky možná i čipset od společnosti MediaTek, jako jsme viděli například u nejnovější série vlajkových tabletů.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Exynos zrušit a věnovat se něčemu co jim jde.
Petr Zítka
Petr Zítka
Mohl, ale nejspíš nebude.
Existuje totiž levnější, stejně dobrá alternativa.
Pc Wifi
Pc Wifi
osazeni MTK bude daleko lepsi kompromis nez tech jejich eksynos... samozrejme idelani by byl pro cely svet QSD, ale cely svet se v americe nenachazí... jim to NEJ, zbytku to... co neni nej ale nejak funguje taky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze