Připravuje se barevný e-ink. K čemu to může být dobré?

12

Mezi všemi těmi spory o tom, jestli je AMOLED lepší než IPS nebo další technologie, tak trochu zapadá technologie, která do světa zobrazovacích jednotek přinesla takovou malou revoluci. Mluvíme o elektronickém inkoustu. I když se používá ve specifických zařízeních, jako jsou hlavně čtečky knih, chystá se její zásadní vylepšení – dostane další barvy.

Čtečky knih, zejména pak Kindle a jeho různé klony, mezi uživateli docela zdomácněly. Často je vidíte i v rukou lidí, o kterých byste neřekli, že jsou zrovna kamarádi s moderní technikou. A není divu: e-inkový displej skutečně přinesl malou revoluci do světa zobrazovacích jednotek.

Abychom pochopili, jak velký je tento přínos, v hrubých obrysech si připomeneme principy nejčastěji používaných zobrazovačů. U klasického TFT je potřeba nejdříve vytvořit samotné záření, které pak můžeme filtrovat přes jemnou síť tekutých krystalů. AMOLED jde o kousek dál a zdrojem světla se zde stávají samy miniaturní diody v jednotlivých pixelech. Je to o trošičku lepší přístup, protože není potřeba rozsvěcet každý pixel: ty černé mohou zůstat vypnuté a šetřit tak cennou energii. Při praktickém používání to ale žádné velké rozdíly nedělá. Další problém pak spočívá v tom, že oba dva displeje jsou umělé zdroje světla, které se jen těžko poměřují s přímým slunečním světlem.

E ink
E-ink neznamená jenom čtečky, dočkal se mnoha různých využití.

Displeje používající technologii e-ink na to jdou úplně jiným způsobem. Namísto tekutých krystalů nebo miniaturních LEDek jsou tvořeny miliony kapslí širokých asi jako lidský vlas. Každá z nich je naplněna bílými a černými částicemi. Ty se liší nejenom barvou, ale i svou polaritou. Pod povrchem displeje se pak nachází generátory elektrických polí, které k sobě dokáží přitáhnout ty či ony částice. Druhá polovina pak vyplave na povrch, kde buďto světlo pohlcuje nebo odráží.

Výhody jsou zcela zřejmé: jakmile jednou vykreslíte pomocí tohoto postupu nějaký obrazec, už na jeho další zobrazování nepotřebujete ani elektrický proud, ani další instrukce z počítače. Prostě tam je, klidně i několik týdnů. A abyste jej viděli, nepotřebujete zdroj umělého světla, ale postačí světlo z okolí.

Eink
Takhle nějak to funguje. Každá trubička je široká jako lidský vlas.

Kdyby něco takového přišlo v devadesátých letech, kdy byly standardem monochromatické displeje, byla by to ještě větší bomba. Ovšem v době, kdy už tak nějak považujeme 16 miliónů barev za běžnou hodnotu, to nikoho neohromí. Nesmíme zapomenout ani na pomalejší reakční čas, který by e-inkové displeje vyřadil i z běžného používání operačního systému, o nějakých hrách nebo sledování videa ani nemluvě.

Výhody kombinace klasického displeje a e-inku se rozhodly využít telefony Yota YotaPhone a YotaPhone 2. Jak se to povedlo, si můžete přečíst v naší recenzi.

Pozor, červená!

Jak můžete odvodit z předcházejícího textu, dvě barvy nejsou pro takto vybavené displeje konečnou stanicí. Pomocí přesného načasování elektrického pole můžeme způsobit, že se na vrchní části usadí kombinace bílých a černých kapslí, takže výsledkem budou různé odstíny šedé.

To je však stále málo. Podobného řešení se však dá využít v případě, že do hry vstoupí i další barvy. Cílem je zajistit, aby kapsle nesoucí další barvu (například), měly jinou hustotu. Díky tomu se skrz roztok pohybují s jinou rychlostí. Když pak elektrické pole zapnete a vypnete velice rychle, tak se k povrchu dostanou dříve ty lehčí, které například nesou onu zmíněnou červenou. Ponechte pole zapnuté o kousek déle a černé kapsle se přelijí přes červené.

Tato technologie se pomalu dostává do komerčního využití. Zatím pouze na větších zařízeních, které nepotřebují příliš často překreslovat. Příkladem budiž virtuální cenovky na zboží, anebo panely v restauracích, které nechtějí své návštěvníky rušit jasem LCD displejů. Časem půjdou přidat i další barvy, jde jen o to celý systém velice přesně vyladit.

Eink
Měnící se cenovky využijí třetí barvu (červenou) velmi dobře.

Mohli byste namítnout, že takový e-ink Triton už je komerčně dostupný a umí zobrazit 4 096 barev. Pomáhá si však další vrstvou z tekutých krystalů, což s sebou přináší i jisté nevýhody.

A co to konkrétně znamená pro svět mobilních telefonů? Samotné displeje mobilů to asi neohrozí, ale velmi zajímavé možnosti to přináší do oblasti tzv. wearables. Už nyní mnoho různých náramků funguje s e-inkovým displejem a lze si docela dobře představit, že už i s několika základními barvami a trochou snahy by i hodinky mohly vypadat velice dobře. Zároveň by se tak odstranily jejich největší slabiny, a to nízká výdrž na baterie a špatná viditelnost na slunci. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Zdroje: popsci.com, cnet.com, eink.com, en.wikipedia.org

Diskuze ke článku
Breta
No, myslím že je to krok správným směrem. Mám čtečku a v porovnáním ostatnímy zářiči (TFT. AMOLED, atd:)) je to opravdu na oči méně náročné. Do těch hodinek by to bylo opravdu dobré. A to i s užitím současných E-inků. Některé ty fit náramky to ale už pokud vím mají, ne?
Pino
Ukázka od Sony:
http://www.sonymobile.com/ie/products/smartwear/smartband-talk-swr30/
Vydrží to jen 3 dni, ale s normálním LCD diplejem by to vydrželo pouze 1 den...
pavel
Osobně mi to přijde nesmyslné, jako všechny čtečky, kde je písmo velice hrubé. Sám čtu knihy na ipadu air na nízký jas a přes den to není žádný problém a písmo je perfektně ostré.
Smarter
Takove clanky piste pane Pohl. Tenhle je dobry.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze