Příkaz „Ok Google“ funguje už i v českém prostředí

6

Notoricky známý příkaz „Ok Google“ důvěrně známý jak ze smartphonů, tak také z Android Wear nově poslouchá i v českém prostředí operačního systému Android. Do této doby bylo nutné změnit celé prostředí do angličtiny, nově ale „Ok Google“ funguje i při standardním nastavení. Že by předzvěst úplné lokalizace asistenta do češtiny?

Příkaz „Ok Google“ funguje jakožto prostředník pro vyhledávání, případně pro „bezdotykovou“ aktivaci hlasového asistenta Google Now. Dobře jej znají i majitelé wearables, konkrétně produktů z rodiny Android Wear. Telefon zkrátka neustále naslouchá a jakmile zjistí, že se v jeho okolí tato fráze vyslovila, automaticky spustí vyhledávání daného obsahu. Problémem pro tuzemské uživatele bylo především to, že telefon vyžadoval angličtinu, a to ne pouze pro zadávání dotazů, ale také pro vyslovení oné fráze.

Google Now

Nově už telefon naslouchá i tehdy, pokud je v telefonu nastavena čeština jako primární jazyk. Dodáme, že ono naslouchání funguje jak v aplikaci Google Now, tak i pokud máte nainstalovaný Google Launcher. V takovém případě nemusíte spouštět ani žádnou aplikaci a jednoduše stačí při odemknutém zařízení vyslovit příkaz.

Vyhledávání hlasem

Následně můžete pomocí hlasového zadávání vyhledávat požadované informace (počasí, početní příklady, převody jednotek a další), hlasová asistentka s umělou inteligencí s vámi však stále komunikovat nebude. Asistent Google Now totiž stále využívá pouze angličtinu a další podporované jazyky, mezi kterými čeština stále chybí.

V případě, že Google Launcher instalovat nechcete, přesto ale chcete nastavit naslouchání (v češtině) a interakci (v angličtině), a to z jakékoliv obrazovky, postupujte následovně:

  • zkontrolujeme verzi Androidu (podmínkou je Android 4.4.2 KitKat a vyšší)
  • otevřete aplikaci Google
  • v nastavení aplikace otevřete možnost hlasové vyhledávání
  • ve volbě „jazyky“ zaškrtněte možnosti Čeština (Česká republika) a English (US)
  • po zobrazení dotazu: nastavit jazyk English (US) jako primární, potvrdíme OK – ano, mám zájem
  • v možnostech „zjištění příkazu Ok Google“ zaškrtněte možnost„ z aplikace Google“ a „z libovolné obrazovky“
  • telefon vás požádá o přečtení příkazu „Ok Google“, které budete muset třikrát zopakovat
  • hotovo – telefon naslouchá příkazu „Ok Google“ na všech obrazovkách, a to dokonce i při vypnuté obrazovce
  • vzhledem ke dvěma nastaveným jazykům (čeština a angličtina) můžete jak vyhledávat (česky), tak i komunikovat s asistentkou (anglicky) - vždy je ovšem nutné dostatečně artikulovat, aby telefon poznal, zdali se jedná o češtinu/angličtinu

Je toto první předzvěst k tomu, aby se stala čeština jedním z oficiálně podporovaných jazyků? A předběhne tedy Google rivala v podobě Applu se svou Siri, Microsoft s Cortanou a BlackBerry se svým Assistentem? Uvidíme, možná už na nadcházející konferenci I/O, která se uskuteční za dva týdny. O všech novinkách se u nás samozřejmě dozvíte.

Stáhnout Google Now

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Ari An
Ari An
Bude mi fungovat i zobrazování zpráv z webů, sportovních výsledků atd? Sice jsem si na angličtinu zvykl, ale čeština by byla příjemná změna po dvou letech. Dík
duffajfka
chci autora upozornit na častou chybu - "notoricky známý" působí podobně jako "kvalitně hodnotný" - obě slova znamenají to samé
petr
Tohle funguje minimalně půl roku

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze