Překvapivé zjištění, finské Nokii patří značka Alcatel

1

Finská Nokia, to nikdy nebyly pouze mobilní telefony. Společnost se nadále zabývá i síťovou infrastrukturou a pro tyto účely v loňském roce odkoupila konkurenci v podobě firmy Alcatel-Lucent. Spolu s ní se ale Nokia stala majitelem značky Alcatel.

Nokia a Alcatel

V současné době jsme svědky smělého návratu telefonů s logem Nokia. Tuto značku však využívá jiná finská společnost HMD Global, která obstarává vše, co se nových telefonů týká. Naopak telefony či tablety Alcatel, které také běžně vídáme, má na starost čínský výrobce telefonů TCL. Jemu však původně francouzská značka Alcatel nepatří a pouze si ji pronajímá.

TIP! První dojmy z reinkarnované Nokie 3310 (video)

Lehce zašmodrchané vlastnictví se v těchto dnech vyjasnilo. Finská Nokia v loňském roce odkoupila Alcatel-Lucent, čímž se na poli síťové infrastruktury zařadila mezi největší hráče a výrazným způsobem posílila svůj dřívější význam. V rámci tohoto obchodu však Nokia získala také značku Alcatel pro mobilní telefony. Čínské TCL tak od roku 2016 platí licenční poplatky finské Nokii. Aktuálně platná smlouva vyprší až v roce 2024 a zřejmě minimálně po dobu 7 let se tak budeme ještě setkávat s telefony majícími logo Alcatel.

Zdroje: nokiamob.net, nokiapoweruser.com

Diskuze ke článku
Xxx
Takže když si koupíte mobil s logem Alcatelu, půjdou tím nějaké peníze do Nokie, která ovšem nevyrábí mobily s logem Nokia. Ty vyrábí HMD. Zato Alcately vyrábí TCL, která vyrábí rovněž mobily Blackberry a Vodafone.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze