Pozor na „stovkové“ verze prohlížečů, některé weby nemusejí fungovat

Pozor na „stovkové“ verze prohlížečů, některé weby nemusejí fungovat
Fotografie: Szabo Viktor, unsplash.com
  • Firefox i Chrome jsou ve verzi 97, respektive 98
  • Jakmile dosáhnou 100, mohlo by to u některých webů působit problémy
  • Google proto vyzývá ke kontrole

Pokud se podíváte do nastavení svého prohlížeče, konkrétně Chromu nebo Firefoxu, pak na vás čeká poměrně zajímavé zjištění, že ačkoli se jedná o dva nezávislé projekty, jeden z nich je ve verzi 97 a ten druhý 98, plus nějaké desetinky v závislosti na platformě. Je to zajímavá shoda okolností, ale také důvod k obavám. Jak připomínají vývojáři Chromu, oba prohlížeče co nevidět překročí „stovku“, což může být zdrojem potencionálních problémů.


Spousta webových stránek totiž nejdříve identifikuje prohlížeč (pomocí odesílaného řetězce user-agent) a na základě toho může posílat jiný obsah upravený na míru odlišnostem toho či onoho prohlížeče. Problém nastane, pokud je tato identifikace špatně napsaná. V případě, že vývojář počítal pouze se dvěma číslicemi, se mu nejnovější verze Firefoxu a Chromu mohou jevit jako „desítky“ – daná stránka pak nemusí fungovat vůbec nebo s problémy. Na vině mohou být i některé neaktualizované doplňky. Vývojáři z Googlu proto vyzývají všechny administrátory, aby své weby zkontrolovali.

Podobná chyba není ve světě informačních technologií neobvyklá. Asi nejznámější byl problém Y2K, kdy rok zapsaný pouze pomocí dvou číslic mohl s příchodem roku 2000 vypadat jako o sto let starší datum. Podobný nedostatek má i začátek roku 2022 a teoreticky i 2038.

I když to Microsoft nikdy oficiálně nepotvrdil, prevence před podobnou chybou byla nejspíše důvodem, proč při označování verzí Windows přeskočil „devítku“ a po Windows 8.1 následovala rovnou verze Windows 10. Spousta starších a neaktualizovaných programů se totiž snaží identifikovat operační systém podle hledání řetězce „Windows 9“, což spolehlivě našlo Windows 95 i 98, avšak v případě nových Windows by to mohlo znamenat velké problémy s kompatibilitou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze