Používáte je ještě? Před 28 lety byla poslána vůbec první „SMSka“

5
Používáte je ještě? Před 28 lety byla poslána vůbec první „SMSka“
Fotografie: Pixabay
  • První textová zpráva na světě byla odeslána 3. prosince 1992
  • Poslání tehdy proběhlo ve Velké Británii v síti Vodafonu

Krátké textové zprávy (v angličtině Short Message Service), jak zní úplné jméno "eSeMeSek", se staly nedílnou součástí komunikace a zvládá je naprostá většina všech mobilních telefonů na světě. Právě dnes slaví SMS své 21. narozeniny. Vůbec první krátká textová zpráva byla poslána 3. prosince 1992 v síti anglického Vodafonu, jak píše news.bbc.co.uk. Text historicky první SMS zprávy zněl v překladu „Veselé Vánoce“. K zaslání textu posloužil telefon Orbitel 901, jehož podobu můžete vidět níže.

Orbitel 901

Postupem času textovky získaly obrovskou popularitu, která nejrychleji rostla především na přelomu tisíciletí s nástupem předplacených karet. Jejich největší sláva je však již velmi pravděpodobně za námi. S nástupem rychlých datových přenosů, které jsou dostupné i ve velmi levných zařízeních, se uživatelé přiklání spíše ke komunikaci po internetu prostřednictvím různých aplikací.

Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
Pořád, prioritně.
Marek Smidak
Marek Smidak
Sms používá i v dnešní době většina lidi, si myslím. A nemyslím tím primárně, ale občas nebo vybraném kontaktu, který nemá chytrý telefon. Ja využívám nejvíce iMessage.
Martin Bendl
Martin Bendl
Taky stále dost používám. Když píšu někomu, koho dobře znám, tak vždycky upřednostním sms. Přijde mi to takové osobnější, že je to jen sms a nejde to přes kdejaký servery + nejspolehlivější, že sms přijde i když je třeba člověk bez internetu. Dost často se to ale stejně přepne do iMessage. BTW: proč tady máte přihlašování přes Apple, když Vám to stejně nefunguje??
Otomar Thoma
Otomar Thoma
už 28. narozeniny :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze