Používáme nový Apple iPhone SE: jaké jsou naše první dojmy?

150

Nejrychlejší čtyřpalcový telefon na trhu. Věta, kterou skloňovali snad všichni uživatelé po celém světě, když Apple na své poslední tiskové konferenci představil staro-nový iPhone SE. A zaujal mnoho lidí, nejen současné vlastníky iPhonu 5s. Jaký tedy nový iPhone je? Vyplatí se upgrade? Možná vám napoví naše první dojmy po dvou dnech používání.

Apple iPhone SE

Při rozbalování telefonu se dostaví prakticky stejný pocit, jako před několika lety při rozbalování iPhonu 5. Uvnitř čeká totožný design, na který je řada lidí zvyklá. Tradiční proces plný emocí a nadšení, jinak běžný u nového telefonu, se tak nekonal. První nával energie však přišel vzápětí, jakmile jsem do iPhonu SE umístil SIM kartu a aktivoval ho.

Do druhé ruky jsem si totiž vzal iPhone 5s a nevěřil jsem tomu, jak je nový iPhone SE rychlý. Okamžitě jsem stáhl několik aplikací, včetně náročných her typu Monument Valley, GTA: San Andreas a Modern Combat 5. iPhone SE spustil všechny hry rychleji, než můj primární iPhone 6 Plus a co víc, dokonce byly o mnoho hratelnější a plynulejší. Ono se ani není čemu divit. Uvnitř tohoto nabušeného prcka tepe procesor Apple A9, tedy totožné vnitřnosti, jaké jsou i v iPhonu 6s. O hladký chod systému se také stará 2 GB RAM, takže jsem se nemusel obávat zapnout hned několik aplikací najednou a pohodlně přeskakovat.

Rychlost a precizní odezva však není jen to jediné, co mě během prvních dnů příjemně překvapilo. Velmi dobře si vede i dvanáctimegapixelový fotoaparát, který umí natáčet i videa ve formátu 4K. Třešničkou na dortu je i podpora Live Photos, takže k dokonalému zážitku chybí jen funkce 3D Touch displeje.

Apple iPhone SE

Jak již bylo řečeno, iPhone SE po vzhledové stránce vypadá jako jeho předchůdci iPhone 5/5s. Drobné odlišnosti tu však přeci jsou. Zadní logo kalifornské společnosti totiž lehce vystouplo nad povrch, přičemž je vyrobeno z nerezové oceli. Při používání tak na prstech cítíte na zadní straně drobnou nerovnost. Tělo iPhonu SE je přitom vyrobeno z lehkého a kompaktního pískovaného hliníku.

Ukázkové fotografie pořízené pomocí iPhonu SE

Celkový dojem pak podtrhují tradiční zkosené hrany s matným povrchem. iPhone SE skvěle sedí v ruce a bez problémů ho zvládnete i jednou rukou ovládat. Stejně tak se vejde do každé kapsy u kalhot. Šok však může přijít pro uživatele šestkových iPhonů, kteří jsou zvyklí na velký displej. Osobně používám Pluskový iPhone v kombinaci s již zmíněným 5s, tedy jsem zvyklý přesouvat svoji pozornost mezi malým a velkým displejem.

Apple iPhone SE

Během prvních dnů jsem také reálně porovnával rychlost spouštění systémových a třetích aplikacích. Mohu potvrdit, že iPhone SE je oproti modelu 5s výrazně rychlejší, a to dokonce i u takových aplikací, jako jsou Podcasty, Poznámky, Nastavení, FaceTime nebo Safari. iPhone 5s tak působí v přímém srovnání jako pomalý šnek. Lépe by na tom měla být také výdrž baterie, kterou však zatím nemohu hodnotit a verdikt vám odhalíme příští týden. U nových zařízeních si baterie musí nejprve sednout a projít si několika nabíjecími cykly.

Apple iPhone SE

První dojmy z iPhonu SE jsou tak více než pozitivní. Zatím jsem nenarazil na jedinou chybu či nějaký problém. Na závěrečné zhodnocení je však samozřejmě brzy. Připravujeme pro vás podrobnou recenzi, včetně všech srovnávacích testů s iPhonem 5s i 6s a kompletní hodnocení. Mezitím se nás můžete přímo v diskuzi pod tímto článkem ptát na to, co vás zajímá.

Technické parametry Apple iPhone SE

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 113 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 624 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2016,
Diskuze ke článku
ICE
Když srovnám Galaxy S7 s S3 taky budu nadšený :D
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 11. 4. 2016 10:27
No Sony dokázalo do takmer rovnakého tela vtesnať 4,6" a dokonca ten mobil od Sony zadupe do zeme ktorýkoľvek iPhone čo sa týka výdrže ... Myslím si že Z3C alebo Z5C je lepšia voľba pre toho kto hľadá kompaktný a výkonný telefón. Cenovo to bude tiež iste lepšie.
blue.sun
To je moc hezké, jak byly k porovnání záměrně vybrány starší kousky...
Wesi
Ahoj, přepište si už konečně v tech. parametrech to GPU je tam PowerVR GT7600 (six-core graphics).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze