Porovnali jsme, jak fotí Pixel 4a 5G oproti Galaxy S21 Ultra. Výsledek posuďte sami

9
Porovnali jsme, jak fotí Pixel 4a 5G oproti Galaxy S21 Ultra. Výsledek posuďte sami
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Níže můžete porovnat snímky s aktivovaným nočním režimem
  • Kromě hlavního snímače jsme porovnali také ultraširokoúhlý objektiv

V dnešním fotoduelu jsme se rozhodli porovnat Samsung Galaxy S21 Ultra s více než dvakrát levnějším Pixelem 4a 5G od Googlu, který nedisponuje 108Mpx hlavním snímačem, zato má však k dispozici opravdu špičkový software, díky němuž vykouzlí nadprůměrné výsledky i s pouhým 12Mpx fotoaparátem.

Kromě srovnávacích snímků z hlavního senzoru se můžete podívat také na záběry z ultraširokoúhlého objektivu. V obou případech jsme pořídli několik denních i nočních snímků, u nichž jsme také aktivovali noční režim neboli Night Sight (viz popisky jednotlivých fotografií). Viditelné rozdíly u fotografií pořízených ultraširokoúhlým objektivem jsou způsobeny rozlišnou ohniskovou vzdálenosti, respektive rozsahem záběru, který v případě Galaxy S21 činí 120 stupňů, zatímco u Pixelu 4a 5G „pouze“ 107 stupňů.

Za zapůjčení Pixelu 4a 5G děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete rovněž zakoupit.

Hlavní fotoaparát

Samsung Galaxy S21 Ultra Google Pixel 4a 5G
Rozlišení 108 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.8 f/1.7
Velikost snímače 1/1.33" 1/2.55"
Ohnisková vzdálenost 26mm 27mm
Velikost pixelů 0,8 µm 1,4 μm
Optická stabilizace ano ano
Ostření Laser AF Dual Pixel PDAF

Ultraširokoúhlý objektiv

Samsung Galaxy S21 Ultra Google Pixel 4a 5G
Rozlišení 12 Mpx 16 Mpx
Světelnost objektivu f/2.2 f/2.2
Ohnisková vzdálenost 13mm ?mm
Velikost pixelů 1,4 µm 1,0 μm
Ostření Dual Pixel PDAF Pevné zaostření

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Samsungu Galaxy S21 Ultra, druhý pak Google Pixelu 4a 5G (posuvník umístěn vlevo).

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením (zapnutým optimalizátorem scény). V případě večerních/nočních snímků je v popisku snímků uvedeno, zda byl manuálně aktivován noční režim. Fotografie si můžete prohlédnout v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy). Do komentářů nám nezapomeňte napsat, který ze srovnávaných smartphonů podle vás fotí lépe.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Google Pixel 4a 5G
Diskuze ke článku
Matěj Hloušek
Matěj Hloušek
Mám Pixel 3a a jsem zastánce Pixelů, ale tak nějak se mi zdá, že tentokrát má Galaxy S21 navrch kvůli více detailů. Na druhou stranu má Pixel reálnější barvy.
Jožo Mikula
Jožo Mikula
Co se týče detailů, tam prostě ta hromada pixelů ukazuje, že jedinou cestou za lepšími snímky je skrze biningu pixelů do klastrů. Pro Jelimana, jeden pixel může být malý, ale sloučením zatím 9 pixelů je vytvořen jeden subpixel o slušné velikosti. Dále tomu pomáhají algoritmy, umělá inteligence, takže dnešní mobilní fotky dýchají zrcadlovkám na záda.
Hanz S
Hanz S
no, tak noční režim o něco lepší u samsungu, ale denní snímky - pixel má sice užší záběr, ale díky tomu mnohem kvalitnější zoom, samsungu chybí detaily tam, kde pixel dává krásně čitelné písmo na značkách a reklamách... chápu, že u S21 to lze kompenzovat použitím teleobjektivu, ale i tak je to bída
Bezejmenný Lotr
Bezejmenný Lotr
Naposledy upraveno: 25. 1. 2021 22:11
Vlastním telefon Google pixel 4a, měl jsem doma i 4a 5G, i Samsung S20 FE a z vlastní zkušenosti řeknu, že preferuji rozhodně snímky z Pixelů. Moc nevěřím tomu, že by se S21 nějak zásadně lišil od S20 FE. U Samsungu se mi nelíbil nádech barev, i když to nebylo tak příšerně přesaturované jako u obyčejné S20, pořád to u FEčka nebylo tak úplně ono. Hlavně barevné podání východů a západů slunce i osvětlení krajiny za dne, nevypadá přirozeně. V podstatě se mi fotky ze Samsungu líbili paradoxně jen když bylo Slunce pod mrakem. I v interiéru podává Pixel mnohem věrnější a přirozenější barvy než Samsung. Samsungu jde focení trochu lépe v noci, ale to je vše.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze