Samsung Galaxy S21 Ultra vs. Huawei Mate 40 Pro. Která z vlajkových lodí fotí lépe?

Samsung Galaxy S21 Ultra vs. Huawei Mate 40 Pro. Která z vlajkových lodí fotí lépe?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Prohlédněte si snímky z hlavního i ultraširokoúhlého fotoaparátu
  • Otestovali jsme rovněž noční režim

Samsung Galaxy S21 Ultra nás kromě designu, skvělého displeje a povedené nadstavby One UI v podrobném redakčním testu zaujal také 10× teleobjektivem, který jsme proto chtěli porovnat s desetinásobným teleobjektivem u Huawei Mate 40 Pro+. Jelikož se nám tento telefon nepodařilo sehnat (na našem trhu se bohužel vůbec neprodává), rozhodli jsme se porovnat hlavní a ultraširokoúhlý snímač Galaxy S21 Ultra s Huawei Mate 40 Pro, který disponuje podobnou fotovýbavou jako jeho lépe vybavený sourozenec. Snímky, které se nachází pod tabulkami s technickými specifikacemi jednotlivých snímačů, jsme fotili za stejných podmínek, vzhledem k podstatně rozdílné ohniskové vzdálenosti ultraširokoúhlého objektivu na sebe však některé snímky nenavazují.

Hlavní fotoparát

Samsung Galaxy S21 Ultra Huawei Mate 40 Pro
Rozlišení 108 Mpx 50 Mpx
Světelnost objektivu f/1.8 f/1.9
Velikost snímače 1/1.33" 1/1.28"
Ohnisková vzdálenost 26mm 23mm
Velikost pixelů 0,8 µm 1,22 μm
Optická stabilizace ano ne
Ostření Laser AF osmisměrové PDAF

Ultraširokoúhlý objektiv

Samsung Galaxy S21 Ultra Huawei Mate 40 Pro
Rozlišení 12 Mpx 20 Mpx
Světelnost objektivu f/2.2 f/1.8
Ohnisková vzdálenost 13mm 18mm
Velikost pixelů 1,4 µm 1,22 μm
Ostření Dual Pixel PDAF PDAF

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Samsungu Galaxy S21 Ultra, druhý pak Huawei Mate 40 Pro (posuvník umístěn vlevo).

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením (zapnutým optimalizátorem scény/AI). V případě večerních/nočních snímků je v popisku snímků uvedeno, zda byl manuálně aktivován noční režim. Fotografie si můžete prohlédnout v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy). Do komentářů nám nezapomeňte napsat, který telefon podle vás fotí lépe.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Huawei Mate 40 Pro
Diskuze ke článku
lukas prikryl
lukas prikryl
Denní snímky o něco lepší Huawei (hlavně uniformita po celé ploše fotky), closeup Samsung, ale noční, tam je prostě jasný vítěz Huawei o level výše - ta míra detailu je úplně jinde, v nejtmavším prostředí Samsung rozmaže obraz nebo vůbec nevytáhne expozici, zato Huawei i tak nabídne detail, byť obraz zrní. Ve tmě má cenu srovnávat jen Samsung s nočním režimem vs Huawei bez - tak produkují téměř za všech okolností nejlepší snímky.
Kevin Mirallas
Kevin Mirallas
Ač majitel Samsungu musím uznat , že detaily má lepší Mate. Ovšem ten žlutý nádech mi je někdy nepříjemný a těžko říct, zda jde o reálný stav a nebo "žloutnutí" fotek u Hua a nebo "vybělení" u Samsungu. S21U obecně má nádech více do bíla a to je pro mě na některých fotkách příjemnější. Pár fotek se mi na S21 líbí více, ale je jich méně než opačně. Za mě tedy docela zklamání po těch recenzích kdy redaktoři chválili Ultru. Za mě je Huawei pořád dál.By to říkám s nelibostí. Čekal jsem, že Samsung konečně zabere...
Mara Studna
Mara Studna
Jeednoznačně Samsung!Huawei u nočních snímků opět přebarvené omalovánky!
marián petrik
marián petrik
jednoznačne huawei.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze