Podvodných telefonátů přibývá. T-Mobile pro zákazníky vylepšuje ochranu

2
Podvodných telefonátů přibývá. T-Mobile pro zákazníky vylepšuje ochranu
Fotografie: pixabay.com
  • Policie ČR zaznamenala meziročně 10% nárůst podvodů v kyberprostoru
  • Ochranný systém Firewall 2.1 má chránit před všemi čísly a je bezplatný

Mnohým jistě již přišla podezřele se tvářící SMS, případně se snažil telefonovat někdo z čísla, které už i samotný telefon vyhodnotil jako možný spam. Sofistikovaný typ podvodu se nazývá spoofing. V tomto případě totiž podvodník falšuje identitu třetí strany a působí často velmi důvěryhodně. Uživatelům pak útočník s touto falešnou identitou volá a předstírá například hovor z banky či jiné instituce. Cílem je získat citlivé údaje nebo například přístupy do internetového bankovnictví a klienta okrást. Ačkoli zobrazené telefonní číslo tomu nenapovídá, hovory velmi často přicházejí ze zahraničí, kde je zdrojové zařízení nedohledatelné a pro útočníka jde o „pohodlnější“ způsob podvodu.

T-Mobile

Počet podvodných telefonátů zneužívajících čísla bank a dalších institucí (tzv. spoofing) v České republice neustále roste. Při meziročním srovnání za první polovinu roku 2022/2023 zaznamenala policie 10% nárůst registrovaných skutků spáchaných v kyberprostoru.

Bezpečnostní řešení Firewall 2.1 pracuje s identifikací původu hovoru, tedy s tím, zda se telefonní číslo nachází v domácí síti, nebo v zahraničí. Podvržené hovory pak v případě aktivního přihlášení čísla do domácí sítě na území České republiky tento firewall blokuje – zjednodušeně brání zneužití čísel T-Mobile při volání do sítě T-Mobile.

Nárůst kybernetických útoků evidují kromě Policie ČR i banky. Podle nedávné zprávy České bankovní asociace jen v prvním pololetí letošního roku počet kybernetických útoků přesáhl 30 tisíc. „V meziročním porovnání sledujeme nárůst počtu kybernetických útoků zhruba o pětinu, nicméně pozitivním zjištěním je fakt, že se nám podařilo za prvních osm měsíců letošního roku meziročně snížit objem klientských škod u dokonaných kybernetických útoků téměř o polovinu. Lví podíl má na tom nejen náš systém detekce podvodných plateb a speciální Kyberteam v klientském centru, ale i prohlubující se spolupráce s mobilním operátorem T-Mobile, díky kterému můžeme využívat bezpečnostní opatření na ochranu před spoofingem,“ říká Pavel Běhal, manažer bezpečnosti v České spořitelně.

Firewall 2.1 byl spuštěn dnes a využívá se u hovorů směrovaných na všechny zákazníky T-Mobile. Jelikož podvodů je bohužel celá řada, pro nahlašování podvodných SMS zřídil bezplatné číslo 7726, kam je možné podezřelé zprávy přeposlat k expertní analýze. Na základě podnětů pak dochází k aktualizaci SMS Firewallu, případně k blokaci podvodných stránek či aplikací.

Diskuze ke článku
Lubos Zdarsky
Lubos Zdarsky
Stačí používat tu věc na krku (a řetízek to není) já si spoustu čísel zjistím na internetu, kam si zadám číslo které volalo, a na stránkách mi hodnocení lidí řekne jestli je to šmejd nebo někdo slušný. Navíc nevím jak u jiných operátorů ale u T-Mobile se u některých hovoru ukaže podezření na spam.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze