Podívejte se, jak chytré jsou kanceláře Vodafonu

9
Podívejte se, jak chytré jsou kanceláře Vodafonu
Fotografie: Vodafone
  • Vodafone nám ukázal své pražské kanceláře a jejich zázemí
  • Zaujme zde mnoho chytrých řešení

Mobilní operátor pro spoustu z nás znamená jen nápis v rohu displeje telefonu nebo logo na faktuře. Někdo si může všimnout také zajímavě umístěných antén. Ve skutečnosti se jedná o rozsáhlou síť a tisíce vzájemně propojených zaměstnanců z nejrůznějších oborů. Vodafone nás nechal nahlédnout do jejich zázemí v pražských Stodůlkách a provedl nás po místech, kam se nedostanou ani mnozí jeho zaměstnanci.

Hned u vchodu za recepcí vás zaujme, že namísto karet používají zaměstnanci ke vstupu mobilní telefony. V nich mají nainstalovánu přístupovou aplikaci a přes NFC si otevřou všechny dveře, za které mají přístup. A co když si zapomenou mobil doma nebo se jim při cestě do práce vybije? Na recepci se přihlásí do počítačového systému a vytisknou si lísteček s čárovým kódem, který též používají návštěvníci budovy.

Kromě přístupu do jednotlivých míst si můžete například vyzvednout klíče od skladu...
...nebo doklady a klíčky k rezervovanému automobilu.

Všude po budově naleznete tato malá „vajíčka“. Jsou to čidla, které snímají nejrůznější parametry, jako je teplota a vlhkost vzduchu a také obsazenost jednotlivých parkovacích a pracovních míst. Nesledují ale, jestli je každý zaměstnanec tam, kde má. Pracovní místa jsou flexibilní a každý pracuje tam, kde chce, nebo je zrovna místo. Těch je totiž v kanceláři méně než lidí, protože část obvykle pracuje mimo budovu.

A zde již vidíme serverovnu po pokrytí vnitřních potřeb budovy. Její součástí je i „oddělení testování sítě“. V malých černých krabičkách naleznete telefony nejrůznější značek a také se SIM různých operátorů, které neustále volají na podobnou sadu telefonů, která je umístěna v autě, jež křižuje republiku. Automatický systém pak vyhodnocuje různé ukazatele.

Věnována je také pozornost ochraně serverů. Zde vidíme nádoby s plynem (směs dusíku, argonu a oxidu uhličitého), který je v případě požáru vháněn tryskami do místnosti. Není nebezpečný pro lidi, ale plameny spolehlivě zadusí.

Ohromné kostky na střeše budovy jsou pak dieselové agregáty, které se spustí při výpadku elektřiny. Mají vlastní zásobu nafty, další k nim lze čerpat pomocí systému trubek vedoucí až do sklepa, kde se nachází přečerpávací stanice. Do té lze naftu jednoduše dostat z cisterny, která zastaví u budovy. Ohromné válce na střechách agregátu jsou tlumiče výfuku, aby bylo možno zařízení provozovat i v zastavěné oblasti.

Diskuze ke článku
Analitik trhu
Chytré kanceláře, a stejně je to debilní operátor. O kanclu to tedy nebude.
Teď přijdou na řadu chytré antény, ale operátor to bude stále debilní.
Pak vyzkouší asi ještě třeba chytré toalety..
No a nakonec na to přijdou, čím to bylo.
Expert přes operátory, l.p. 2019
Pavel
Děkuji, tento PR reklamní placený článek sloužící jako reklama na skomírajícího operátora ve mě zanechal velmi silný dojem. Pravděpodobně přestanu číst odpad jako je mobilenet a nejspíš již nikdy nevyužiju služeb tohoto odporného operátora, který má potřebu si takto kupovat prostor ve sdělovacích prostředcích. Ještě jednou děkuji, opravdu mě to značně obohatilo a můj život začal dávat smysl.
Mio
Chytré kanceláře vybaveny FAB-kou :D
Kikina
Zde vidíme nádoby s plynem (směs dusíku, argonu a oxidu uhličitého), který je v případě požáru vháněn tryskami do místnosti. Není nebezpečný pro lidi, ale plameny spolehlivě zadusí...

Mohu vás ujistit, že pokud nejste mimozemšťan, směs dusíku, argonu a oxidu uhličitého spolehlivě zadusí i vás.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze