Pixely vám změří srdeční i dechovou frekvenci

1
Pixely vám změří srdeční i dechovou frekvenci
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Nové funkce budou součástí aplikace Google Fit
  • Pomocí fotoaparátu Pixely změří srdeční činnost
  • Čelní kamerka pak bude umět monitorovat váš dech

Google přidává do své aplikace Fit poměrně užitečné funkce, speciálně vytvořené pro řadu Pixel. Jak informuje theverge.com, uživatelé budou moci pouze pomocí mobilního telefonu měřit srdeční i dechovou frekvenci. Nebude vyžadováno žádné další příslušenství, jako je například náramek a podobně.

K měření srdečního rytmu poslouží zadní fotoaparát, na který uživatel přiloží svůj prst a nechá si prst „prosvítit“. Ve světe telefonů nejde o vyloženě novou funkci, před lety jsme ji mohli využívat na vlajkových modelech Samsungu. Naposledy však před dvěma lety u řady Galaxy S10.

Google Pixel
Měření srdeční frekvence pomocí fotoaparátu

Monitoring vašeho dechu bude mít na starost naopak čelní fotoaparát. Aplikace vás bude vést krok za krokem tak, abyste telefon správně nasměrovali. Poté bude sledovat pohyb vašeho hrudníku při dýchání. Dle Googlu počítají výdechy a nádechy stejným způsobem i lékaři a Google se jen vše snaží pomocí aplikace a strojového učení napodobit. Přesnost obou měření má být velmi vysoká. Například při měření srdeční frekvence činila odchylka jen 2 %, a to u lidí s různou barvou pleti.

Google Pixel
Měření dechové frekvence pomocí čelního fotoaparátu

Zpočátku bude funkce v aplikaci Fit k dispozici pouze u telefonů Google Pixel, avšak později není vyloučeno, že ji Google uvede i pro další telefony. Nyní si však chce ověřit funkčnost.

Stáhnout Google Fit

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Proč ne. Taková S9ka měla mimo senzoru tepu, i senzor okysličení krve. Dnes už se tyto funkce přesunuly do hodinek. Ty ale pořád nemá každý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze