Panasonic představil odolný 7" tablet s procesorem Intel a Windows

Společnost Panasonic dnes představila první odolný 7" tablet s pasivním chlazením a operačním systémem Windows 8.1 Pro, jehož srdcem je procesor Intel Core i5 4. generace. Dle prohlášení Panasonicu je Toughpad FZ-M1 navíc nejlehčím a nejtenčím odolným 7palcovým tabletem na trhu.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský

Tablet Toughpad FZ-M1 pohání procesor Intel Core i5-4302Y Pro 4. generace, který je chlazen pasivně. Poskytuje skvělé výkony při velmi nízké spotřebě pouhých 4,5 W – konvenční procesory spotřebují až 15 W, díky tomu je velmi nízká i tvorba odpadního tepla. Tablet Toughpad FZ-M1 se dále dodává s 8 či 4 GB RAM a 256 nebo 128 GB SSD diskem (volitelně 256 GB).

toughpad-fz-m1

TIP: Samsung Galaxy TabPRO a NotePRO: evropské ceny odhaleny

Jak už jsme uvedli, displej dorostl do úhlopříčky 7 palců a nabízí extrémně vysoký kontrastní poměr až 500 cd/m2. Rozlišení přitom činí 1 280 × 800 pixelů. Displej je navíc schopen reagovat až na 10 dotyků zároveň. Tablet je extrémně odolný a obdržel tak certifikaci IP65 – je tedy extrémně odolný vůči prachu, vodě i pádům až z výšky 1,5 metru.

Jelikož se jedná o odolný tablet, jak se sluší a patří, odpovídá tomu i hmotnost a celkové rozměry. Jeho hmotnost proto činí 540 gramů a to při tloušťce 18 mm. Větší tloušťka s sebou však přináší i jisté benefity – mezi ty patří například přítomnost 4G modulu, GPS čipu či a LAN port, NFC, čtečku čipových karet, čtečku jednorozměrných i dvojrozměrných čárových kódů, UHF RFID a nechybí dokonce ani možnost výměny baterie za provozu. Tablet je standardně vybaven také portem USB 3.0 plné velikosti, kartou microSD, vstupem pro stejnosměrné napájení a slotem pro microSIM kartu.

clip_image002_082a6456

TIP: Sony VAIO Flip 11A: hybrid s Windows 8.1 a podporou speciálního pera Activ Pen

Velmi dobrá je i výdrž na nabití – ta činí až 8 hodin. Nabíjení přitom podle společnost trvá necelé dvě hodiny. Pro uživatele, kteří potřebují pracovat déle, je tu možnost konfigurace s baterií vyměnitelnou za provozu, prostřednictvím doplňkových konfigurovatelných portů. Uživatelům, kteří potřebují možnost videokonferencí a fotokopírování dokumentů v terénu, nabízí tablet 2 MPx přední kameru se stereo mikrofonem a 5 Mpx zadní kameru.

Technické parametry tabletu:

  • 7palcový displej s rozlišením 1 280 × 800 pixelů
  • procesor Intel Core i5-4302Y Pro 4. generace
  • operační systém Windows 8.1
  • 8 / 4 GB paměti RAM
  • 256 / 128 GB úložného prostoru pro uživatelova data
  • certifikace odolnosti IP65
  • výdrž na nabití až 8 hodin
  • 5Mpix fotoaparát, 2Mpix webkamera
  • hmotnost 540 gramů, tloušťka 18 mm
  • cena cca 44 000 Kč


V tabletu je standardně předinstalovaný operační systém Windows ve verzi 8.1. K dispozici jsou ale i verze se systémem Windows 7. Pro mobilní profesionály bude při uvedení tabletu Toughpad FZ-M1 na trh k dispozici komplexní sortiment příslušenství, které jim umožní využít možností tohoto zařízení na maximum. Toto příslušenství zahrnuje stolní kolébku, dokovací zařízení do automobilu, nabíječku na více baterií, popruh na rameno, poutko na ruku a otočné poutko, přenosné brašny a pasivní pero.

toughpad_fz-m1_02

V polovině roku 2014 bude na trh uvedena také odlehčená verze tabletu Toughpad FZ-M1 s nejnovějším procesorem Intel Celeron. Odlehčená verze bude vybavena operačním systémem Windows 8.1. Tablet Toughpad FZ-M1 bude dostupný od února 2014 za zaváděcí cenu 1 599  euro, což je cca 44 000 Kč.

Zdroj: Tisková zpráva