Opravdové bezdrátové nabíjení? Na obzoru je řešení WattUp

4
Opravdové bezdrátové nabíjení? Na obzoru je řešení WattUp
  • Bezdrátová nabíjecí technologie WattUp slibuje nabíjení až na vzdálenost 4,5 metrů
  • Zařízení tudíž nebude muset být v přímém kontaktu s nabíječkou
  • Veřejná prezentace by měla proběhnout na veletrhu CES 2018

Nabíjení mobilního telefonu dnes v drtivé většině případů probíhá tak, že vezmete kabel a zapojíte jej do příslušného konektoru. Několik málo modelů podporuje bezdrátové nabíjení, avšak ani to není zcela dokonalé. Hlavním problémem je fakt, že zařízení musí být s nabíječkou (podložkou, stojánkem) v přímém kontaktu. Jakmile zařízení vezmete, nabíjení se přeruší. Budoucnost by měla být v opravdovém bezdrátovém nabíjení. A právě takové vyvíjí společnost Energous. Její počin WattUp již byl dokonce schválen Federální komisí pro komunikaci (FCC).

Vysílač, či chcete-li nabíječka, převádí elektřinu na rádiové frekvence a ty pak přenáší energii do blízkých zařízení s odpovídajícím přijímačem. Počin zvaný celým jménem WattUp Mid Field bude schopný nabíjet více zařízení současně. Dále platí, že i když bude daný výrobek produkovat například Samsung, budete jím moci nabíjet i zařízení jiné značky jako Sony či Apple. Dlužíme vám ještě důležitou informaci týkající se dosahu. Ten se má pohybovat až do hranice 15 stop, což je v přepočtu přibližně 4,5 metrů. První zařízení však bude mít dosah zřejmě menší, přibližně pětinový, tudíž necelý 1 metr. I tak by šlo o zajímavý posun kupředu. Demonstrace společnosti Energous má proběhnout na lasvegaském veletrhu CES 2018.

Zdroje: engadget.com, energous.com

Diskuze ke článku
Samo Kosík
Samo Kosík
nice
Řezňýk
A rakovinu pak dostanou i akvarijní rybičky, ale ty se dříve uvaří. Muhahaha.
Nevím
Jaký výkon bude mít vysílač? Pokud to pojede pořád, člověk tomu bude vystaven nepřetržitě... Raději asi zůstanu u kabelu, maximálně bezdr. podložky.
Blue Sun
Blue Sun
Tak tohle nikdy... Pokud se nepoužije směrový přenos výkonu, který ještě jde udělat jakž takž efektivně, ale prostorový (aby zařízení bylo napájeno vždy), bude s každým metrem vzdálenosti od zářiče výkon nejméně o řád slabší. A abych na nabití příkonem 5W musel mít nad hlavou 500W zářič... no, nechci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze