Oppo se srolovatelným displejem v komerční podobě bohužel hned tak nedorazí

aktualizováno
Oppo se srolovatelným displejem v komerční podobě bohužel hned tak nedorazí
Fotografie: androidcommunity.com
  • Displej nabídne úhlopříčku od 6,7" do 7,4"
  • Využití Oppo plánuje například u videí s různým poměrem obrazu
  • Rolování displeje by se mělo ovládat gestem na boční straně telefonu

Aktualizováno 24. 11. 2020

Unikátní koncept zařízení Oppo X 2021, které dokáže roztáhnout ohebný displej z 6,7" na 7,4", nemá výrobce (podle vyjádření pro androidauthority.com) v úmyslu v blízké budoucnosti reálně nasadit. Pro komerční produkt je podle Oppa nutný další výzkum, a to nejen v oblasti technologií, ale i adekvátních byznysových modelů. Jakkoliv je tedy Oppo X 2021 zajímavé, v brzké době se jej pravděpodobně jen tak nedočkáme.

Původní informace z 17. 11. 2020

Nástup ohebných displejů, který prozatím nejlépe zachytil Samsung a Motorola, otevírá zcela nové designové možnosti pro telefony. A na mysli nemáme pouze návrat oblíbených „véček“. Možnou budoucí cestu dnes oficiálně představilo Oppo v rámci akce Oppo Inno Day 2020. Veřejnosti byl prezentován koncept mobilního telefonu se srolovatelným displejem. Než si řekneme více, doporučujeme se podívat na video níže, minimálně na začátek, kde je samotné zařízení vidět v akci.


V běžném stavu bude novinka připomínat běžný smartphone s OLED displejem o úhlopříčce 6,7". Potřebnou pevnost displeje zajišťuje laminátová část Warp Track umístěná těsně pod samotným panelem, která má v nejužším místě tloušťku pouze 0,1 mm. Prozatím nejsou k dispozici informace o vrchním krytí displeje, ale zde půjde zřejmě o nějaký druh plastu. To pravé překvapení přijde v momentě, kdy telefonu udělíte povel ke zvětšení displeje. Postačí přejet prstem po hraně, čímž dojde k aktivace dvojice malých motůrků, které displej rovnoměrně roztáhnou do obou stran.


Výsledkem bude nárůst úhlopříčky z 6,7" na 7,4". Díky mechanickému řešení se Oppo elegantně vypořádalo s ohybem displeje, který nebude vůbec patrný. Oppo promyslelo také samotnou konstrukci a v podstatě nasazuje rám řešený stylem 2v1. Nabízí pevný vnitřní rám a pohyblivý rám z vnější strany, který je nutný v momentě zvětšení displeje. Díky tomu má být konstrukce velmi pevná.

Oppo X 2021

Z části pružnou velikost úhlopříčky si Oppo umí představit hned v několika aplikacích. Například v běžném prostředí může být rázem více místa pro multitasking. Současně se tato možnost bude hodit při přehrávání videí, kdy má dnes mnoho videí různý poměr stran – změnou úhlopříčky bude možné eliminovat nežádoucí černé pruhy nad a pod videem. Oppo X 2021, jak se koncept nazývá, se zřejmě nedostane jen tak do prodeje. Možná se jej nedočkáme nikdy. Podstatné nicméně je, že nastiňuje cestu, kterou se výrobci v nejbližších letech mohou vydat.

Diskuze ke článku
Insei Eppeli
Insei Eppeli
Co k tomu, trochu si ujedu na představě... Vybavuji si scénku z Nolanovy trilogie o Batmanovi, kde při předváděčce, pod elektrickým výbojem dostalo nějaké plátno pevnou strukturu. Pokud by se na tomto principu někomu podařilo vyrobit panel bez kompromisu na jeho kvalitě zobrazení, byl by to asi jeden z trendů, ať už vedle nebo ještě nějaký kus za interaktivní holografií.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze