Obrovská Nokia Lumia 1520 se špičkovou výbavou naživo (video)

58

Finská Nokia nám dnes na pražském setkání ukázala své novinky, které představila minulý týden na Nokia Worldu v Abú Dhabí. Nejobletovanějším exemplářem je bezpochyby Lumia 1520 s obřím FullHD displejem a ultimátní výbavou. Jak se historicky největší a nejvybavenější telefon Lumia povedl?

Nokia Lumia 1520 je v portfoliu Nokie i Windows Phonů obecně něčím zcela novým. První tabletofon, první FullHD displej, první čtyřjádro... Nokia navíc telefon napěchovala i PureView fotoaparátem nebo bezdrátovým nabíjením a poprvé se zdá, že oproti konkurenci vlastně v ničem nezaostává, naopak ji předstihla. My jsem tak byli opravdu zvědaví, jaká je Lumia 1520 v reálu a dnes jsme dostali možnost novinku vyzkoušet. Jak se nám líbí, jaké jsou naše první dojmy a kterých věcí jsme si všimli?

Nokia Lumia 1520

TIP: přečtěte si preview Nokie Lumia 1520

Je to obr

Rozměry nové Lumie 1520 jsou vskutku gargantuovské, patřit bude k těm největším tabletofonům na trhu. Například takový Galaxy Note 3 vedle finské novinky vypadá jako kompaktní telefon. A od těchto rozměrů se vše odvíjí, k ovládání telefonu si tedy budete muset občas pomoci druhou rukou. Naštěstí, na rozdíl od Androidu, prostředí Windows Phone nemá v prostředí žádné prvky umístěné na horní straně. Není zde žádná vysouvací lišta a na rozdíl od Androidu jsou u aplikací většinou ovládací tlačítka seskupena v dolní liště. Ve většině případů si tak překvapivě vystačíte s jednou rukou i přes to, že Nokia nepřipravila žádné život usnadňující vychytávky pro jednoruční ovládání, jako to udělal například Samsung. Ku příkladu psaní nebo vytáčení čísla by určitě bylo pohodlnější, pokud by bylo možno klávesnici přesunout k jedné straně. QWERTY klávesnice je možná až moc velká, psaní na ní je už dost hraniční. Také natahování palce k šipce zpět už není moc pohodlné. Naopak tlačítka na pravé straně jsou ideálně umístěna a pohodlně se tisknou.

Nokia Lumia 1520 – první pohled

Trochu zamrzí, že na rozdíl od Samsungu Nokia nepřibalila žádný stylus, telefonu by opravdu slušel a velký displej k jeho používání vybízí. Konstrukce je bytelná a kvalitní, Nokia opět vsadila na polykarbonátové unibody tělo, tedy ověřený recept používaný už několik let. Díky oblým hranám a příjemnému materiálu se telefon jistě drží, to ale neplatí o červené variantě, která je jako jediná lesklá a v ruce klouže. Naopak bílá, černá a žlutá varianta sází na praktičtější matný povrch. Hmotnost 208 gramů se zdá být vysoká, v reálu mi ale přišla adekvátní velikosti přístroje a Lumia 1520 mi tak těžká nepřišla. Podobně jako u Lumie 925 si i zde můžeme všimnout pro Nokii zřejmě nový typický designový prvek v podobě mírně vystupující čočky 20,7Mpx PureView fotoaparátu s optickou stabilizací. Výstupek nijak nevadí a v podstatě jej nevnímáte. Krátce jsme vyzkoušeli také rychlost focení, která je výrazně rychlejší, než u Lumie 1020. Možná právě zde má čtyřjádro smysl. Kvality fotoaparátu jsme ale zatím vyzkoušet nemohli, jedná se pouze o prototyp. Jinak je ale prostředí stejně svižné, jako na ostatních Windows Phonech, vše je plynulé.

Špičkový displej a nové aplikace

Kromě fotoaparátu bude velkým lákadlem také displej, který má poprvé v historii Windows Phone FullHD rozlišení. Zobrazení je krásně jemné, černá je díky Clear Black technologii skutečně černá a vyzdvihnout musím i dobrou čitelnost na přímém slunci. Díky velké úhlopříčce jsme se dočkali také třetího sloupce dlaždic, který bude k dispozici u všech Windows Phonů s 5ti palcovými a většími displeji. Nezávisí to tedy na rozlišení, což ostatně můžeme vidět u modelu Lumia 1320, který má pouze HD rozlišení na 6ti palcích a třetí sloupec dlaždic má také. U Lumie 1520 jsou ty nejmenší dlaždice dokonce ještě o poznání menší, než na Lumiích s 4,5palcovým displejem. Na displej se také celkově vejde díky FullHD mnohem více informací a konzumace multimediálního obsahu i kancelářská práce může být u Lumie 1520 skutečně velmi komfortní. Potěší, že si vnitřní 32GB paměť rozšíříte i pomocí paměťových karet. V mobilu tak budete moci mít téměř 100 GB úložného prostoru, což nabídne málokterý telefon. Lumia 1520 bude mít už v základu v paměti nahranou nejnovější aktualizaci Nokia Black, která kromě novinek z updatu GDR3 přinese také notifikace na Glance Screenu nebo novou aplikaci Story Teller.

Flipové pouzdro

K nové Lumii 1520 bude možno dokoupit také flipové pouzdro, které se nacvakne na zadní stranu přístroje podobně, jako u jiných Lumií kryt na bezdrátové nabíjení. Flip není magnetický a na displeji drží jen lehce. Potěší ale, že díky čidlu se aktivuje Glance Screen vždy, když odklopíte pouzdro. Je ale škoda, že telefon se neuspí, pokud kryt zavřete, bylo by to praktické.

Nadělíte si ji pod stromeček

Nokia Lumia 1520 se začne v České republice prodávat před Vánoci, přesnější dostupnost ani cena ještě pro český trh nejsou známy. Pokud však cenu přepočítáme z globálních údajů, dostaneme se zhruba na 17 000 Kč. Kolem této hodnoty by se mohla pohybovat také cena na českém trhu.

Porovnání velikostí Lumie 1520, Lumie 1020, 925 a Samsung Galaxy Note 3
Porovnání Nokií Lumia 1320 a 1520

Technické parametry Nokia Lumia 1520

Kompletní specifikace
Konstrukce162,8 × 85,4 × 8,7 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 5:06 hodin
Dostupnostprosinec 2013,

Fotogalerie

Porovnání velikostí Lumie 1520, Lumie 1020, 925 a Samsung Galaxy Note 3
Porovnání Nokií Lumia 1320 a 1520
Diskuze ke článku
Jack2310
Pěknej kus mobilního HW.....Díky za preview
Jan Šimek
Jan Šimek
no pokud nasadí cenu tak 15 000 korun, tak si určitě najde zájemce, ale já doufá, že představí něco okolo 4,5 a 5 palců se stejným designem a odpovídající výbavou
jim
Hned ji kupuji!
Pecka
Parádní kousek pokud bude levnější jak Note3 dostane samsung za uši a mnoho lidí do ní půjde já taky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze