Nokia Lumia 1520 v redakci: videopohled a podrobné první dojmy

84

Nokia začíná v České republice prodávat svůj historicky první tabletofon, který ohromí 6palcovým FullHD displejem i svými rozměry. Výbava je ale nekompromisní a čítá 20,7Mpx fotoaparát, bezdrátové nabíjení nebo čipset Snapdragon 800. Nokia si ale za svou novinku nechá pořádně zaplatit. Stojí ale za to?

V kapse budete mít problém

Pokud před vámi Lumia 1520 jen tak leží, těžko byste jí díky velmi podobnému designu s dalšími Lumiemi hádali z dálky tak obrovské rozměry. Opět tu máme kvalitní polykarbonátové unibody tělo, design zadní strany je pak velmi podobný Lumii 925. Stačí ale vedle Lumie 1520 položit obyčejný telefon běžné velikosti, například Lumii 925 jako na našich srovnávacích fotografiích, a okamžitě vyniknou gargantuovské rozměry nového tabletofonu od Nokie.

Šestipalcový displej si zkrátka žádá své místo, Nokia se navíc ani moc nesnažila přinést tenké rámečky a celý telefon je tak doslova obrovský (162,8 × 85,4 × 8,7 milimetrů) a také těžký - 208 gramů. S větší velikostí je tedy bohužel nutno počítat, telefon není dobré nosit v kapse u kalhot, protože pak si často nemůžete sednout nebo chodit po vyšších schodech, například v metru. Ideální je tak nosit tabletofon v náprsní kapse, tam díky tenké konstrukci nevadí.

Díky oblým hranám a příjemnému materiálu se i přes velké rozměry telefon drží jistě, to ale neplatí o červené variantě, která je jako jediná lesklá a v ruce klouže. Naopak bílá, černá a žlutá varianta sází na praktičtější matný povrch a v ruce sedí o poznání lépe.

Připravte si dvě ruce

Kvůli větším rozměrům telefonu si budete muset občas pomoci druhou rukou. Naštěstí, na rozdíl od Androidu, prostředí Windows Phone většinou nemá v prostředí prvky umístěné na horní straně a aplikací, které takové prvky mají, naštěstí není zas tak mnoho. Není zde žádná vysouvací lišta a na rozdíl od Androidu jsou u aplikací z valné většiny ovládací tlačítka seskupena v dolní liště. Ve většině případů si tak překvapivě vystačíte s jednou rukou i přes to, že Nokia nepřipravila žádné život usnadňující vychytávky pro jednoruční ovládání, jako to udělal například Samsung. Ku příkladu psaní nebo vytáčení čísla by určitě bylo pohodlnější, pokud by bylo možno klávesnici přesunout k jedné straně. QWERTY klávesnice je možná až moc velká, psaní na ní je už dost hraniční a jednou rukou to moc nelze. Naopak psaní obouruč je velmi pohodlné. Natahování palce k senzorové klávese se šipkou zpět už není moc pohodlné, obzvlášť pokud nemáte ruce jako lopaty. Naopak tlačítka na pravé straně jsou ideálně umístěna a pohodlně se tisknou.

Nokia Lumia 1520 – videopohled

Špičkový displej, kvalitní zvuk, vysoký výkon

Kromě fotoaparátu, o kterém je řeč dále, bude velkým lákadlem také displej, který má poprvé v historii Windows Phone FullHD rozlišení. Zobrazení je krásně jemné, černá je díky Clear Black technologii skutečně černá a vyzdvihnout musím i dobrou čitelnost na přímém slunci i pozorovací úhly. Potěší také možnost ovládat displej v rukavicích.

Díky velké úhlopříčce jsme se dočkali také třetího sloupce dlaždic, který bude k dispozici u všech Windows Phonů s 5ti palcovými a většími displeji. Nezávisí to tedy na rozlišení, což ostatně můžeme vidět u modelu Lumia 1320, který má pouze HD rozlišení na 6ti palcích a třetí sloupec dlaždic má také. U Lumie 1520 jsou ty nejmenší dlaždice dokonce ještě o poznání menší, než na Lumiích s 4,5palcovým displejem. Microsoft učinil také u velkého FullHD displeje některé optimalizace – celkově se v nabídkách zobrazí více položek, u e-mailů se například v náhledech ukazuje o jeden řádek textu více a podobně. Řada aplikací třetích stran ale ještě takto vysoké rozlišení nevyužívá nebo ho nepodporuje vůbec a vše je buď jednoduše jen větší a s podkladovou grafikou z HD ready rozlišení nebo upscalované z HD ready rozlišení, což je případ řady her, paradoxně i například nejnovějšího Asphaltu 8 od Gameloftu.

Oproti Samsungu Galaxy Note 3 chybí nejen stylus, ale i nějaké pokročilé využití velkého displeje, například pomocí miniaplikací nebo rozdělením displeje na dvě části pro pokročilý multitasking. Celkově mě zajímalo, zda bude poznat nasazení špičkového čipsetu Snapdragon 800 s grafikou Adreno 330 a 2GB RAM. Při běžném používání si ničeho moc nevšimnete, reakce jsou velmi podobné jako u předchozích vlajkových Windows Phonů, jejichž plynulost a rychlost je beztak dobrá. Rozdíl je vidět pouze v přímém porovnání. Náročnější aplikace startují rychleji, webové stránky se vykreslují svižněji a to samé platí i o nahrávání her.

Výdrž baterie musím označit jako velmi dobrou a při standardním náročnějším používání se lze běžně dostat i na dva dny výdrže a v podstatě lze říci, že i při velmi silném zápřahu se telefon nemá problém dožít večera. Velmi jsem ocenil také bezdrátové nabíjení, které je vestavěné. Funguje i s nejstaršími bezdrátovými nabíječkami od Nokie a je to velmi pohodlné. Potěšil také kvalitní a velmi hlasitý reproduktor na zadní straně.

Srovnání s Lumií 925 a Sony Xperia Z

21 Mpx PureView v tabletofonu

Hodně zvědaví jsme byli na kvalitu fotoaparátu. Nokia vybavila svou novinku skutečně ultimátně a máme zde 20,7 Mpx PureView fotoaparát s optickou stabilizací, který umí, stejně jako Lumia 1020, vytvořit dvě fotografie najednou, zde konkrétně jednu 5Mpx a druhou 16Mpx v režimu 16:9. Navíc umí fotit i do RAWu, konkrétně formátu DNG.

A jak nová Lumia fotí? Fotografie jsou krásně ostré, s věrnými barvami a poměrně dobrou kresbou, i když kvalit Lumie 1020 fotoaparát nedosahuje a například detaily má telefon v postprocessingu ve zvyku spíše rozmazávat a v levém horním rohu si lze všimnou neostrosti. Potěší naopak slušný dynamický rozsah. Celkově fotí telefon po zběžném prozkoumání lépe než například Lumia 920 nebo 925 a rozhodně se jedná o jeden z nejschopnějších a nejlepších fotomobilů na trhu. V interiéru a v nočních podmínkách umí opět Lumia 1520 vykouzlit nadprůměrně povedené snímky a optická stabilizace se opravdu hodí.

Testovací snímek v RAWu (20,15 MB, dng)

Samozřejmostí je i schopnost natáčet FullHD video s rychlostí 30 fps, i když vzhledem k výkonnému Snapdragonu 800 by určitě bylo možno natáčet i 4K videa stejně, jako to umí například Galaxy Note 3.

Nokia Lumia 1520 (testovací video) – exteriér, 1080p

Nokia Lumia 1520 se na českém trhu právě začíná prodávat s cenovkou oscilující kolem 17tisíc korun a my ji pro vás v redakci začínáme testovat. Ptejte se nás na to, co vás zajímá.

Technické parametry Nokia Lumia 1520

Kompletní specifikace
Konstrukce162,8 × 85,4 × 8,7 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 5:06 hodin
Dostupnostprosinec 2013,
Diskuze ke článku
Michal
Pěkný - jen mi děsně vadí ty prohnutý palce - úplně mi to kazí zážitek z jinak pěkné recenze - chápu, že každý je nějaký, ale možná by šlo je tolik neprohýbat :)
9588
Proč není uvedeno, které frekvence LTE podporuje tato Nokia 1520?
Jack2310
Škoda dvou věcí:
1/Že se nekoná MobileDrink teď :)
2/Že už mám Galaxy Note 3 :)
mikis
Mít to 5" displej tak proč ne, ale takhle mi to přijde jako nádherný, výkonný telefon který není moc praktický. Uvidíme co nabídne Nokia 930.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze