O2 v Praze spojí tři frekvence sítí LTE a dosáhne rychlosti až 250 Mb/s

7

Operátor O2 se připravuje na příchod sítí 5G. V oblasti Nových Butovic v Praze nasadil technologii 3CC (three-component-carrier aggregation). Ta umožňuje využít tří frekvenčních pásem současně a tím získat nejen rychlejší, ale také stabilnější připojení.

O2

TIP! O2 v březnu: Lumia 650, Galaxy S7 (edge) a příjemné slevy

Spojením pásem 800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz lze teoreticky dosahovat rychlostí mobilního internetu okolo 300 Mbit/s a zároveň zvýšit kapacitu sítě. „V reálném prostředí, kde musí signál procházet přes překážky, odráží se nebo je tlumen, jsme v aplikace DSL.cz naměřili rychlost mezi 230 a 250 Mbit/s,“ říká Libor Pezinek, manažer měření kvality radiových sítí v O2, a dodává: „Do konce roku plánujeme nasadit 3CC i do dalších lokalit v Praze.“

Technologii 3CC aktuálně podporují pouze telefony Samsung Galaxy S7 a S7 edge. „Po upgradu Samsungu Galaxy S6 edge+ na novou verzi operačního systému Android 6 by mělo 3CC fungovat i v tomto modelu,“ vysvětluje Libor Pezinek.

Nepřehlédněte! Testujeme špičkový Samsung Galaxy S7: průběžně aktualizovaný blog

Zákazníci O2 se v průběhu roku 2016 dočkají v Praze i dalších vylepšení sítě. Již v březnu pokryl operátor tunel Blanka nejrychlejším internetem 4G LTE s rychlostí stahování až 40 Mb/s. Spolujezdci tak mohou při cestě surfovat na internetu, sledovat online videa bez přerušení či poslouchat hudbu.

Na více než polovině vysílačů navíc operátor letos doplní tzv. druhou kapacitní vrstvu. „Tam, kde byl doposud vysílač pouze s frekvencí 800 MHz, dodáme 1800 MHz a naopak. Síť se celkově zahustí a zákazníkům to přinese ještě rychlejší mobilní internet,“ dodává Libor Pezinek.

Zdroj: Tisková zpráva O2

Diskuze ke článku
Mánička
Paráda. S datovým limitem 600MB na měsíc jsem za pár sekund v kopru :)
Michal
A si já hlupák myslel, že infrastruktura je CETINu, že by k oddělení došlo jen na oko?
Tomáš Pavlík
Tomáš Pavlík
"Technologii 3CC aktuálně podporují pouze telefony Samsung Galaxy S7 a S7 edge. „Po upgradu Samsungu Galaxy S6 edge+ na novou verzi operačního systému Android 6 by mělo 3CC fungovat i v tomto modelu,“ vysvětluje Libor Pezinek."

Tohle "jako". Jen že zase web někde něco slyší a dál pouze papouškuje ale nedodá fakta. Pak se nemůžeme divit že jsou lidi tak blbí. Viz. propagace západních médií atp., ale to sem nepatří.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze