Zákazníci O2 v zahraničí každým rokem více volají a datují

3

Náš nejstarší operátor se podělil o zajímavá čísla týkající se roamingu. Nahlédneme do srovnání let 2012, 2013 a 2014, během kterých se výrazně zvýšil nejen datový provoz zákazníků v zahraničí, ale stoupá i počet provolaných minut, a to především v sousedních státech.

Ještě v roce 2012 využíval mobilní data v zahraničí pouhý zlomek zákazníků českých operátorů. Tento trend se ale v posledních letech mění. Dokládají to i provozní statistiky O2. Zatímco v roce 2012 přenesli zákazníci O2 v zahraničí 2,2 TB dat, v loňském roce to už byl více než pětinásobek.

Rok 2012 2013 2014
objem přenesených dat (download + upload) 2,2 TB 6,9 TB 12 TB

„Naši zákazníci nejvíce datují v Německu, Itálii a Rakousku. V Německu se navíc datový provoz od minulého roku zdvojnásobil,“ říká Silvia Cieslarová, marketingová ředitelka pro mobilní segment v O2 Czech Republic.

Objem přenesených dat (TOP 10 destinací)

O2

Svůj podíl na tom má nejen rostoucí podíl chytrých telefonů, ale dle operátora také zvyšující se zájem o zahraniční datové balíčky. „Zájem o naše evropské datové balíčky meziročně vzrostl téměř o 100 %. Vrchol zaznamenáváme tradičně v období od července do září, menší špičku potom v průběhu jarních prázdnin, kdy Češi vyráží do tepla nebo jedou lyžovat do zahraničí, “vysvětluje Cieslarová.

Trend prodeje datových balíčků Evropa S, M, L

O2

Nejlevnější datový balíček O2 pro Evropu s 25 MB dat stojí 50 korun. 1 MB tak vyjde na 2 Kč. Případného překročení se netřeba obávat, neboť při vyčerpání 80 % svého datového limitu operátor rozesílá notifikační SMS, to samé potom při vyčerpání celého balíčku. Další balíček si lze znovu objednat. Zatímco základní balíček s 25 MB stačí vesměs jen na kontrolu e-mailů či čtení zpráv, nabízí O2 také balíček Evropa M se 150 MB za 300 Kč, se kterým již lze například sdílet zážitky a snímky na sociální sítě. Náročnějším klientům je k dispozici balíček Evropa L s 250 MB za 500 Kč.

Hlasový provoz v roamingu roste

Přestože se počet zákazníků O2, kteří vyráží pravidelně do zahraničí, v loňském roce zásadně nezměnil, hlasový provoz zaznamenal nárůst o 18 %. „Z našich statistik vyplývá, že se Češi přestali bát na dovolené volat i přijímat hovory. S tarifem Volání bez hranic volají dokonce třikrát více než s Eurotarifem“, říká Cieslarová a doplňuje: „Prim mezi destinacemi hraje i nadále Německo.“

Odchozí hovory

pořadí země odchozí hovory (v miliónech minut)
1. Německo 17,7
2. Slovensko 10
3. Rakousko 6,2
4. Itálie 4,3
5. Francie 3,4
6. Chrovatsko 3,1

SMS zprávy

pořadí země počet odeslaných SMS (v miliónech)
1. Německo 20,7
2. Rakousko 7
3. Slovensko 6,2
4. Itálie 5,6
5. Francie 4,2
6. Chrovatsko 4

Ve všech zemích Evropské unie a státech EFTA (Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island) mohou zákazníci O2 posílat SMS zprávy, volat i přijímat hovory za 3,90 Kč. Cena přitom platí nejen na volání na česká, ale i na zahraniční telefonní čísla.

Ceny jsou platné pro tarif Volání bez hranic. Ten si mohou zdarma aktivovat všichni zákazníci, kteří mají O2 roaming, a to prostřednictví online samoobsluhy Moje O2, zavoláním na *30 nebo odesláním SMS zprávy ve tvaru "VBH" na číslo 999 111.

Snadnou správu roamingu umožňuje také aplikace O2 V zahraničí, která je k dispozici pro operační systémy Android, iOS, Blackberry i Windows Phone.

Stáhnout O2 v zahraničí

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
doro
Windows phone uz je dnes skoro mrtvy nema ani 5 % coz je velice smesne a tomu se kazdy den smeju jak Android valcuje WP na plne care a ma podil pres 80% to je proste parada a nadhera jsem s tastny ze WP klesa podil porad huraaa hip hip huraaa :)
(bez jména)
České O2 by už mohlo zavést tarif O2 Československo všechny hovory v ČR a v SR za 2,70 Kč/min. tarifikace: 30+30, SMS za 1,90 Kč, MMS: 5,20 Kč. Dále v zemích Německo, Rakousko, Maďarsko, Ukrajina, Polsko zde by mělo být také výhodnější telefonování. O2 potřebuje už záchrannou brzdu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze