Nový Symbian S60 Feature Pack 2 se představuje

12

Symbian dnes představil další vylepšení prostředí S60, které používá ve svých chytrých telefonech hlavně Nokia. Feature Pack 2 přinese poměrně velké množství změn, a to hlavně grafického rázu. Dočkáme se konečně časovaných profilů či ořezávání diakritiky?

Na trh se ještě nestihly dostat ani telefony vybavené verzí S60 3rd Edition Feature Pack 1 (Nokia N95, N76, 6290) a již zde máme oficiálně potvrzenou novou verzi. Zatímco předchozí Feature pack se zaměřil spíše na vylepšení často používaných aplikací (opakovaný budík, video vyzvánění, vylepšený web prohlížeč), Feature Pack 2 (dále jen FP2) přináší také poměrně velké změny do prostředí a ovládání. Všechny současné aplikace však i na nové verzi bez problému poběží.

První telefony, které budou vybaveny touto verzí operačního systému, budou uvedeny na trh již v 2.pololetí 2007. Dá se tedy předpokládat, že jím budou vybaveny všechny chytré novinky představené na 3GSM kongresu příští týden. Více než značné zlepšení a zjednodušení postupu vývoje nových aplikací nás zajímá hlavně změny uživatelského prostředí.Pojďme se na jednotlivé změny a inovace postupně podívat.

Vzhled menu, nový aktivní pohotovostní režim

Největší změnou je nepochybně vzhled aktivního pohotovostního displeje. Jeho struktura byla kompletně změněna. Otázkou je, zda-li k lepšímu. Na pravé straně je umístěna čtveřice ikon (zkratky, organizátor, hudba, RSS), po jejichž zvolení se zobrazí příslušný obsah v okně vpravo (kupříkladu nadcházející schůzky, skladba hudebního přehrávače apod.). Aktivní pohotovostní režim tak ztrácí svou současnou přehlednost, kdy jsou všechny tyto funkce zobrazeny na jednom displeji. Nadcházející schůzky tak nebudete mít neustále na očích. Nepochybně pozitivním vylepšením však je rolování nových RSS zpráv v dolní části aktivního pohotovostního displeje.


Nový aktivní pohotovostní režim -- jeho personalizace operátorem (Vodafone) -- pro porovnání současný aktivní pohotovostní režim

Programátoři udělali radost těm, kteří si nastavují obrázek ke kontaktu. V případě příchozího hovoru se však nyní ukáže pouze malý obrázek, pro zobrazení na celý displej bylo nutné sáhnout po aplikaci třetí strany. Nyní už je celodisplejové zobrazení obrázku volajícího nativně podporováno. Přibyla také možnost nastavit prezentaci vlastních obrázků z Galerie jako pozadí či spořič displeje.


Odkaz do seznamu spuštěných aplikací byl přidán do kontextového menu --- možné podoby hlavního menu

Všimnout si lze také odlišné grafiky, fontů a ikonek celého menu. Dalším krokem ke zjednodušení ovládání je zobrazení funkce středové klávesy. Méně znalí uživatelé toto jistě ocení. Příjemným vylepšením je neustálé zobrazení hodin v záhlaví, ať se nacházíte kdekoliv v menu. Nové možnosti zobrazení menu, které přinsel FP1 samozřejmě zůstávají. Bohužel se opět nedočkáme možnosti vytvářet podsložky v hlavním menu. FP2 podporuje mnoho různých rozlišení displeje, je proto pravděpodobné, že například připravované modely Nokia N77 a E90 již budou vybaveny touto verzí Symbianu

Změny v telefonním seznamu, zprávách a multimédiích

Změnou k lepšímu je možnost zobrazení telefonního seznamu v telefonu a na SIM kartě zároveň, v jednom pohledu. FP2 také kromě širší podpory PUSH emailů přinese automatické rozpoznávání typu zprávy mezi SMS a MMS. Pokud zpráva bude obsahovat pouze text, telefon ji určí jako SMS. Pokud do ní vložíte multimediální soubor, typ zprávy se automaticky změní na MMS. Nicméně je možné typ zvolit ručně a tak nepřijdete o možnost výhodně odesílat dlouhé texty ze zahraničí. Nepříjemnou zprávou je, že se možná opět nedočkáme ořezávání českých znaků v SMS zprávách a budeme tak zbytečně při psaní se slovníkem T9 ochuzeni o drahocenné znaky

Malou změnou k lepšímu je také přítomnost časovaných profilů, tak jak je známe se Series 40. Bude tak možní si nastavit vypršení určitého profilu a automatické přepnutí na jiný profil. Co se webového prohlížeče týče, přibyla možnost prohlížení multimediálních souborů již v průběhu stahování, například malé části stahovaného videa či hudebního souboru.

Správa paměti a multitasking

Nový FP2 přináší velké množství změn, některé zasáhly i důležitou funkci chytrých telefonů - multitasking. Pokud se nyní chcete přepnou do progamu běžícího na pozadí, musíte dlouze stisknout tlačítko menu, načež se objeví seznam běžících aplikací. Stejně tak tomu bude i v případě FP2, který však navíc dodává odkaz na seznam běžících aplikací do každého kontextového menu, které se zobrazí po stisku levé funkční klávesy. Nepochybně se jedná o chvályhodný krok ke zjednodušení.


Odkaz do seznamu spuštěných aplikací byl přidán do kontextového menu

S multitaskingem přímo souvisí operační paměť. Čím více jí telefon má, tím více paměťově náročných aplikací může běžet zároveň. Současné Nokie s tímto mají často problém, velkým žroutem paměti jsou například webový prohlížeč, 3D hry či animovaná galerie. Jejich běh společně s jinými programy často není možný. FP2 proto přináší novou funkci virtuální stránkovací paměti, jak ji známe ze stolních počítačů. Pokud telefonu dojde operační paměť, použije dočasně kus volné ROM paměti.

Další novinky a podrobnosti budou představeny příští týden na 3GSM kongresu v Barceloně.

Novou verzi nelze nijak nahrát na stávající modely Nokia, nové telefony se na trhu objeví v 2.pololetí 2007.

Diskuze ke článku
jan
nebylo by to pro N70 ku ??????????????????????????????????????????????????
Martin Pultzner
Nové verze operačního systému Symbian nelze oficiálně nahrát na nová zařízení
Martin Pultzner
Nové verze operačního systému Symbian bohužel nelze oficiálně nahrát na stávající zařízení se starší verzí systému
Martin
Moc by mě zajímalo jestli se plánuje nějaký takový pack i na např. N80.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze