Nový Samsung Galaxy Premier: dvoujádro a velký HD displej

33

Své portfolio dnes obohatil korejský Samsung. Do vyšší střední třídy zařadil Galaxy Premier, který je mírně odlehčeným a menším sourozencem vlajkového Galaxy S III. Láká na velký HD displej, Android 4.1 Jelly Bean, ale na druhou stranu dělá kompromis v procesoru, který je dvoujádrový. Design jde ruku v ruce s letošními modely řady Galaxy a celková výbava je špičková.

Galaxy Premier až takovou novinkou v podstatě není. Jde totiž víceméně o Galaxy Nexus s jiným designem a také s trochu modernějším hardwarem. Na novinku lze nahlížet také jako na mírně menší a méně vybavenou variantu modelu Galaxy S III. Design je zcela shodný s letošní řadou Galaxy, tedy oblé tvary a bílá barva v kombinaci se stříbrnými prvky.

Dominantou je také 4,65 palcový displej s HD rozlišením, který se řadí do rodinky Super AMOLED. Displej je tak o něco menší, než u Galaxy S III, ale díky stejnému rozlišení i jemnější. Pro lidi s menšíma rukama bude navíc určitě pohodlnější. Velký displej se samozřejmě podepsal na rozměrech, jejichž kompletní výčet najdete v katalogu níže, avšak tloušťka se zastavila na devíti milimetrech. Rozměry i hmotnost jsou tak jen o něco málo menší, než u Galaxy S III.

Samsung Galaxy Premier - oficiální fotografie

Důkaz, že Galaxy Premier nebude bojovat o post nejlepšího telefonu, přináší procesor. Jedná se o Texas Instruments OMAP4470 nabízející dvě jádra taktovaná na 1,5 GHz. Podporou bude i grafický akcelerátor PowerVR SGX544 či 1 GB RAM. O nedostatek výkonu se tak rozhodně nemusíte obávat. Galaxy Premier se bude prodávat ve dvou paměťových verzích. Půjde o 8 GB nebo 16 GB. Komu by to bylo stále málo, může počítat se slotem na paměťovou kartu.

Prostředí obstará operační systém Android 4.1 Jelly Bean a samozřejmě nadstavba TouchWiz. Funkční výbava patří k dnešní špičce. Mobilní data HSPA+, Wi-Fi, kombinace GPS a Glonass, ale také Bluetooth 4.0, NFC a nechybí ani funkce S Beam. V softwarové výbavě najdete také tradiční nabídku Hubů od Samsungu – Music, Reader, Video a Games.

Nyní se ještě podíváme na zadní stranu, kde sídlí fotoaparát. Ten je stejný, jako u modelu Galaxy S III, disponuje 8 megapixely, automatickým ostřením i přisvětlovací LED diodou. Zároveň dokáže natáčet video v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 30 snímky za vteřinu. Navzdory výše zmíněné malé tloušťce se Samusngu povedlo do těla telefonu zakomponovat poměrně silný akumulátor s kapacitou 2100 mAh, který je rovněž shodný s Galaxy S III, který jsme za výdrž na baterii chválili. U novinky by to tak díky menšímu displeji mohlo být ještě lepší.

Samsung Galaxy Premier se začne prodávat v průběhu listopadu v Rusku. V prosinci se dostane na trhy v Ukrajině, Číně, Jižní Koreji a dalších států jihovýchodní Asie. Dostupnost na dalších trzích prozatím není známa. Zatím je tedy otázkou, zda se nakonec dostane na náš trh. Cena se pohybuje zhruba na hranici 680 dolarů, což je v přepočtu necelých 13 tisíc korun.

Technické parametry Samsung Galaxy Premier

Kompletní specifikace
Konstrukce134,2 × 68 × 9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,65" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4470, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, 13 000 Kč

Zdroje: press.samsung.ua

Diskuze ke článku
popa
kdo si to koupi kdyz SIII stoji stejne a s lepsim HW
Kynio
Šedivku určitě člověk sežene okolo 10000Kč :) tak jako teď S3 asi za 12500Kč.
blue.sun
Samsung začíná být pěkně nudný... Všechno vypadá stejně, tisíc modelů lišících se jen velikostí.
mohi
Drahý!!maxim 7000Kč

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze