Nový model PRIV by BlackBerry: špičková výbava s bonusem

40

První BlackBerry s operačním systémem Android půjde proti vlajkovým lodím ostatních výrobců. Model PRIV by BlackBerry nabídne 18Mpx fotoaparát Schneider-Kreuznach, čipset Snapdragon 808 či špičkový displej se zaoblenými hranami. Hlavní zbraní však bude unikátní výsuvná konstrukce skrývající hybridní hardwarovou klávesnici.

O modelu BlackBerry PRIV se mluví již dlouhé měsíce, výrobce jej dokonce vůbec poprvé letmo ukázal již letos v únoru. Přesto jsme se stále nedočkali oficiálního představení a zdá se, že BlackBerry ani žádnou velkou parádu při představení své vlajkové lodi nechystá. Místo velké akce, tiskové konference či něčeho podobného se totiž informace o BlackBerry PRIV dostávají na veřejnost tak nějak mimochodem.

Oficiální snímky PRIV by BlackBerry

Korunu tomuto podivnému postupu asi nasadily poslední dny, protože model PRIV se objevil v předprodeji britského prodejce Carphone Warehouse. Konečně známe oficiální specifikace chystaného vysouváku, i když se na veřejnost dostaly úplně jiným způsobem, než by rozumně uvažující člověk čekal. Kromě toho však BlackBerry přišlo s dalším nejasným signálem v podobě prvního oficiálního videa, na kterém si můžeme nové BlackBerry PRIV a některé jeho funkce vůbec poprvé prohlédnout.

Oficiální představení PRIV by BlackBerry

Ať tímto podivným způsobem uvolňování informací sleduje BlackBerry cokoliv, tak hlavní je, že konečně známe konkrétní výbavu tohoto modelu. Novinka, která je označována jako PRIV by BlackBerry, se svými specifikacemi bude řadit mezi aktuální vlajkové lodě na trhu. Hlavní slovo má samozřejmě konstrukce. BlackBerry totiž vsadilo na kombinaci rozměrného dotykového displeje a výsuvné hybridní klávesnice, což činí z modelu PRIV jasného adepta na nejzajímavější smartphone letošního roku. Nic podobného totiž dnes na trhu zkrátka nenajdete.

Displej je podobně jako u Samsungu Galaxy S6 Edge zahnutý na obou okrajích, má úhlopříčku 5,4" a rozlišení QHD (2 560 × 1 440 pixelů, 540 ppi). Na zádech se nachází nepřehlédnutelná čočka 18Mpx fotoaparátu, pod jehož optikou je podepsaná společnost Schneider-Kreuznach. Ta již spolupracovala například s LG, ale sama o sobě ne vždy byla stoprocentní zárukou špičkových fotografií. Doufáme tedy, že BlackBerry chytne hlavní fotoaparát pořádně za pačesy, protože 2Mpx selfie kamerou dnešního uživatele nejspíš neohromí.

BlackBerry Priv

Na druhou stranu se BlackBerry svým modelem PRIV určitě nesnaží udělat dojem na fanoušky fenoménu selfie. BlackBerry PRIV bude pokračovat v odkazu svého výrobce a bude se snažit být především komunikačním nástrojem. V tom mu má dopomoci zejména hybridní hardwarová klávesnice ukrytá ve výsuvné konstrukci. Jako hybridní klávesnici ji popisuji proto, že je podobně jako u modelu Passport zároveň dotyková. Pomocí jednoduchých gest umožňuje ovládat zařízení, pohodlně psát a poslouží také jako touchpad. O tom, jestli bude klávesnice pohodlná, se v případě BlackBerry asi ani nemusím zmiňovat.

Zajímavé však je, že i přes neobvyklou konstrukci se podařilo zachovat vcelku rozumné rozměry 147 (184 otevřený) × 77,2 × 9,4 mm. Zejména tloušťka mile překvapila, navíc když do těla BlackBerry zvládlo také nacpat baterii s kapacitou 3 410 mAh. Jen pro porovnání – aktuální model BlackBerry Passport měří v pase 9,3 mm, hmotnost mají oba modely podobnou – 192 gramů (PRIV) vs. 195 gramů (Passport). Uvnitř novinky pak najdeme například čipset Qualcomm Snapdragon 808 s hexacore procesorem o taktu 2×1,8 GHz + 4×1,44 GHz a grafickou jednotkou Adreno 418.K dispozici mají celkem 3 GB paměti RAM a vnitřní paměť s kapacitou 32 GB je možné rozšířit o paměťové karty microSDXC.

BlackBerry Priv

Kromě klávesnice však výrobce připravil ještě další vychytávky. Operační systém Android ve verzi 5.1.1 Lollipop totiž obohatil o mnoho vlastních funkcí, které uživatelé mohou znát z operačního systému BlackBerry 10. Celý tento balík je nazýván BlackBerry Experience Suite a obsahuje například skvělý BlackBerry Hub, ve kterém na jednom místě můžete spravovat veškerou komunikaci e-maily počínaje a BBM zprávami konče. Rychlou ukázku Hubu si můžete prohlédnout také na oficiálním videu, na podrobnější seznámení si však ještě budeme muset počkat.

Videopohled od prodejce Carphone Warehouse

Kromě Hubu však v BlackBerry PRIV čekají také upravený launcher vycházející z OS BlackBerry 10, kalendář, adresář nebo aplikaci DTEK, kterou BlackBerry vyvinulo speciálně pro OS Android. Tato aplikace má fungovat jako jakýsi hlídací pes a kontrolovat, zda některá z aplikací neprovádí podezřelé aktivity a možná ještě něco navíc. Jak přesně tato aplikace bude fungovat zatím totiž nevíme, ale BlackBerry má v této oblasti bohaté zkušenosti.

Přestože je uvedení modelu PRIV na trh všelijaké, je třeba uznat, že se jedná o velice zajímavé zařízení. BlackBerry PRIV se v Británii začíná předobjednávat v přepočtu za 21 300 Kč. Z našeho zdroje máme  informaci, že v České Republice by cena měla být kolem 22 tisíc korun. BlackBerry slibuje dostupnost koncem tohoto roku, ale to se týká pravděpodobně pouze největších trhů – konkrétně Carphone Warehouse slibuje datum 6. listopadu. Je zde však určitá šance, že se v prosinci dočkáme i u nás, ale nepředbíhejme.

Technické parametry BlackBerry Priv

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 77,2 × 9,4 mm, 192 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,4" (1 440 × 2 560 px)
Fotoaparát18 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 410 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2015, 22 440 Kč
Diskuze ke článku
Dychov
Obávám se, že tak "skvělý" marketing toto výjimečné zařízení zabije.
Nick Cave
Proč Blackberry tento smartphone ještě oficiálně nepředstavilo? Alespoň datum představení oznámit mohli..
Lukáš
Má telefon i rádio?
Milan
2x2MHz CPU, to dneska asi nikdo chtít nebude...... :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze