Nový Google Nexus 9 naživo: první dojmy a videopohled

25

Nový tablet od Googlu přináší do řady Nexus mnoho změn a novinek. Zaprvé jde o první tablet s kovovou konstrukcí, pro Google jej vyrobilo HTC a nová je také úhlopříčka displeje – 8,9 palce. Google tak chce přímo konkurovat Applu a jeho iPadu mini. A předpoklady k tomu rozhodně má. Jaké jsou naše první dojmy z novinky? TO prozradí náš videopohled a první dojmy.

Začněme konstrukcí. Ta se totiž opravdu povedla. Pro Google vyrobilo tablet HTC, které je známé svým povedeným designem a kvalitní konstrukcí. A přesně to pasuje i na Nexus 9, který dostal do vínku elegantní rámeček z broušeného hliníku, který nasedá na matná plastová záda z příjemného materiálu, na kterém neulpívají otisky prstů.

Google Nexus 9

Škoda jen malé nedokonalosti, které jsme si všimli – ne zcela stejně vylisovaný otvor pro 3,5mm Jack v kovu a navazujícím plastu. Ale to je drobnost. Konstrukce jako taková je výborná, tablet je pevný a celkově dobře vyrobený.

Google Nexus 9 – první pohled

Nová úhlopříčka, výborná kvalita

Výborný je také IPS displej, který má pro Nexus řadu novou úhlopříčku. Na 8,9 palcích najdeme stejné rozlišení, kterým disponuje třeba Apple iPad mini, tedy 2 048 × 1 536 pixelů, ale vzhledem k větší úhlopříčce o jeden palec je jemnost samozřejmě nižší. Stále ale výborná. Zobrazení je detailní, pozorovací úhly výborné, barvy věrné. Jednoduše vše, jak má být.

Tablet je s 425 gramy na svou velikost poměrně těžký. Není to nic strašného, ale v ruce ho už pocítíte. Přitom akumulátor s kapacitou 6 700 mAh není nijak velký. Zajímavostí je také vystupující fotoaparát na zadní straně. Má i LED diodu a autofocus, takže s ním vyfotíte na poměry tabletů solidní snímky.

Za zvukem stojí HTC a je to znát

Potěší také stereo reproduktory na přední straně. Úzké ale dlouhé štěrbiny zabraňují tomu, abyste si reproduktory utlumili rukou, jejich umístění posílá zvuk přímo k vám a díky tomu, že za tabletem stojí HTC, mají velmi kvalitní a basový zvuk.

Špičkový výkon a vyšší cena

Tím hlavním důvodem, proč si lidé Nexus 9 kupují, je kromě povedeného designu zejména výkon. 64bitová Tegra K1 má opravdu brutální výkon, škoda jen nerozšiřitelné a poměrně malé paměti. Pokud chcete výkon využívat na hry a filmy, bude vám 16, respektive 32 GB brzy málo.

Na tabletu běží nový Android 5.0 Lollipop plný povedených grafických efektů v Material Designu. Vše běhá svižně a spolehlivě, jen spouštění některých aplikací trvá bez odezvy i několik vteřin. Zbytek prostředí je ale vynikající a skvělý procesor tablet využívá znamenitě.

Pokud si tento zajímavý tablet chcete pořídit, budete se muset vydat do zahraničí, v Česku totiž oficiálně dostupný není. A budete si muset připravit i poměrně slušnou sumu, tablet totiž není nijak levný. Základní Wi-Fi verze Nexusu 9 s 16 GB interní paměti stojí zhruba přibližně 10 700 korun s DPH, Nexus 9 s 32GB interní pamětí vás pak vyjde na 12 800 korun s DPH. LTE verze je dostupná ve 32GB variantě, která vás vyjde na přibližně 16 000 korun s DPH.

Technické parametry Google Nexus 9

Kompletní specifikace
Konstrukce153,7 × 228,3 × 8 mm, 425 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8,9" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 072 × 2 304), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra K1, CPU: 2×2,3 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor6 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2014, ?
Diskuze ke článku
Sam
No no, já nevím, ani tenhle nexus bych asi nezvolil místo ipadu, už je to lepší, ale ta konstrukce má mouchy, malé uložiště, tak snad příští model. Jiný tablet s androidem bych si asi "nelajzl".
Bende
Presne, nevidim jediny duvod nesahniut radeji po iPadu. Ani cena nehraje ve prospech tohoto..navic uz ted to laguje...
tom
Jak moc Google sahá do vývoje hardwaru?
readytogo
Preco sa vyrabaju osobitne tablety s wifi a osobitne s 4G ? Preco to nie je ako u mobilov ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze