Google představil Nexus 9: elegána s 64bitovou Tegrou K1

14

Google představil hned několik zajímavých produktů, mezi kterými nechyběl ani nový tablet, jenž nese název Nexus 9 a jak název napovídá, jeho displej má úhlopříčku 9, respektive 8,9 palců. Mimo to nabídne také například kovové části a velmi výkonný čipset od NVIDIE, a to konkrétně 64bitovou Tegru K1.

Google Nexus 9

Google si pro nás připravil zbrusu nový tablet, který byl představen společně s Androidem 5.0 Lollipop a novým telefonem Nexus 6. Nový tablet Nexus 9 pokračuje v řadě tabletů od giganta Google použitím čistého Androidu a kompromisem ve velikosti displeje, který se po 7palcové a 10palcové verzi usídlil na 8,9 palcích.

Nepřehlédněte:

Oficiální snímky tabletu

Tablet vyrobil Google v kooperaci s HTC a tím pádem nechybí dvojice předních reproduktorů s technologii HTC BoomSound, nebo také rám z broušeného kovu. Záda jsou pak plastová. Co se konkrétních parametrů displeje týče, pak se na úhlopříčce usadilo rozlišení QXGA (2048 × 1536 pixelů) a panel je typu IPS. Poměr stran je 4:3 a displej je krytý sklem Gorilla Glass. Novinkou je pak možnost probuzení tabletu dvojitým poklepáním na displej.

Tablet se automaticky zařazuje mezi jedno z nejvýkonnějších zařízení na trhu a to díky použitému čipsetu, kterým je 64bitová verze NVIDIA Tegra K1. Jeho 32bitovou variantu známe již z NVIDIA Shield Tabletu a tak můžeme říct, že tablet bude nejspíše opravdu rychlý a nezalekne se ani náročných operací. Rozpaky pak vzbuzují „pouhé“ 2 GB RAM, což je hodnota, kterou mají tablety již delší dobu. Interní úložiště je pak dalším nepříjemným prvkem tabletu, protože zatím bude k dispozici tablet s maximálně 32GB úložištěm bez možnosti rozšíření pomocí microSD karet, což může některé zájemce odradit.

Google se však postaral o to, aby byla k dispozici verze tabletu s LTE modemem, který dovoluje použití klasické SIM karty pro připojení k mobilnímu internetu. Ta je sice o pár gramů těžší, ale za tu výhodu to stojí. Samozřejmostí je pak přítomnost úplně nového Android 5.0 Lollipop, který byl prvně představen na Google I/O 2014, kde vystupoval pod krycím názvem Android L. Tablet by měl také dobře posloužit k práci a to hlavně díky oficiálnímu pouzdru s klávesnicí, které si budete moci k tabletu dokoupit.

Google Nexus 9

Ve výsledku jde o opravdu výkonný tablet, který by však mohl časem doplatit na svojí operační paměť nebo omezené interní úložiště. Základní Wi-Fi verze Nexusu 9 s 16 GB interní paměti bude stát 399 dolarů, tedy přibližně 10 700 korun s DPH. Nexus 9 s 32GB interní pamětí vás pak vyjde na 479 dolarů, tedy kolem 12 800 korun s DPH. LTE verze je dostupná ve 32GB variantě, která vás vyjde na 599 dolarů, což je přibližně 16 000 korun s DPH a zdá se, že Google tak opouští sféry cenově dostupných tabletů s dobrou výbavou. Dostupnost v České republice nebyla oznámena, ale v USA se otevřou předobjednávky již 17. října.

Technické parametry Google Nexus 9

Kompletní specifikace
Konstrukce153,7 × 228,3 × 8 mm, 425 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8,9" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 072 × 2 304), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra K1, CPU: 2×2,3 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor6 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2014, ?

Zdroje: google.com

Diskuze ke článku
tom
Až cena klesne na 6 tisíc, tak ho beru. :) Teď je na trhu konkurence za mnohem lepší ceny. (G Pad 8.4, MiPad,...)
loko
A zitra ipady a kazdy zapomene na nejaly nexus.
pixel
těšil jsem se, ale nakonec z toho extra odvázaný nejsem. jestli se apple nezblázní s cenou, tak zítra bude mít nexus 9 asi velmi velký problém. osobně jsem s upgradem n7 2012 čekal na představení nového nexusu 9 a ipadu mini. nvidia je co se podpory týče naprostý průser, čili tenhle tablet budou aktualizvat max 2 roky a vzhledem k datu uvedení na trh v čr z toho bude rok a půl. myslím, že tohle dilema neřeším sám a zítra bude jasno.
duffajfka
2 GB RAM je naopak dobre, protoze je to signal, ze se Android nehodla vydat cestou vetsich naroku na pamet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze