Nový Chromebook Pixel je stejně tak úžasný, jako stále stejný

11

Google se rozhodl osvěžit svůj ultimátní Chromebook Pixel a uvedl jeho vylepšenou variantu. Design zůstal zachován prakticky do posledního šroubku, ale vnitřnosti byly modernizovány. Kromě výkonnějšího procesoru, více operační paměti a stejného vzhledu se ale stejně jako Apple rozhodl Google vsadit na nový USB-C konektor. Ty najdeme na těle rovnou dva.

Google Chromebook Pixel (2015)
Chromebook Pixel (2015)

Přístroje s operačním systémem Chrome OS jsou stále ve vývoji. Systém není ve stavu, ve kterém by ho většina populace dokázala aktivně využívat pro maximální pracovní nasazení. Chromebooky jsou stále hlavně počítače pro studenty, pro uživatele co často cestují nebo někoho, kdo potřebuje sekundární počítač, který vydrží dlouho na jedno nabití. Google ale rád udává směr a stejně jako se svými Nexus telefony a tablety ukazuje ostatním výrobcům, jak by měl Chromebook správně vypadat.

TIP: Google vydal před začátkem Apple konference Android Wear reklamu

Google Chromebook Pixel (2015)

Nový Chromebook je ve spoustě věcech ten starý známý Pixel z roku 2013 – má Chrome OS, displej má totožné parametry a design je na první pohled stejný. Většiny změn si ale na první pohled nevšimnete. Tak například jeden USB-C konektor z každé strany vám dovolí Pixel napájet a připojovat k němu příslušenství z obou stran. Na rozdíl od Applu a jeho nového MacBooku zde ale najdeme i klasickou dvojici USB 3.0 konektorů, čtečku paměťových karet nebo 3,5mm jack pro sluchátka. Zlepšený byl také pant displeje, který zamezí kolíbání dopředu a dozadu, nová klávesnice a touchpad. Design je více uhlazený, aby nebyl na první pohled vidět každý šroubek, perforace chlazení nebo reproduktorů a podobné detaily.

Google Chromebook Pixel (2015)
USB-C konektory jsou na obou stranách

Displej má stále úhlopříčku 12,85 palců a velmi vysoké rozlišení 2 560 × 1 700 pixelů. Hardware je pro operační systém Chrome OS možná až moc výkonný. Procesor je typu i5 od Intelu (i5-5200U), operační paměť činí 8 GB a interní SSD úložiště má kapacitu 32 GB. To ale není všechno, k dispozici je výkonnější kousek s Intel i7 procesorem, 16 GB RAM a také 64GB SSD úložištěm. Ten se nazývá Chromebook Pixel LS, což znamená Ludicrous Speed (šílená rychlost). Podle uživatelských zkušeností je toto označení adekvátní a celý Pixel je bleskově rychlý. Nic jiného bychom ani neočekávali, jelikož celé prostředí tvoří téměř výhradně operační prohlížeč Chrome.

Google Chromebook Pixel (2015)
Google dbal u nové verze na detaily konstrukce

Pixel tak jednoznačně dostává své pověstí vlajkové lodi mezi Chromebooky. Výbava je skvělá, design moderní a displej má výborné parametry. Google navíc udává výdrž na jedno nabití až 12 hodin, čemuž se dá údajně věřit a není problém se dostat až na 14 hodin výdrže běžného používání, což už je velmi solidní hodnota. Zamrzí možná akorát absence verze se slotem na SIM kartu a jste tak odkázáni na Wi-Fi. Google si však Pixel nechá celkem draze zaplatit a spadá do spíše exkluzivnějšího zboží. Základní varianta totiž stojí 999 dolarů (31 220 Kč s DPH) a pokud chcete LS model, budete muset přijít s 1 299 dolary (40 600 Kč s DPH). To je velmi optimistická částka na počítač s velmi omezeným operačním systémem. Ale jak se říká, každé zboží má svého kupce a Pixel si pořídí určitě nejeden nadšenec.

Technické parametry Google Chromebook Pixel (2015) LS

Kompletní specifikace
Konstrukce297,7 × 224,6 × 15,3 mm, 1 500 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 12,85" (2 560 × 1 700 px)
ChipsetIntel Core i7 5500U, CPU: 2×2,4 GHz, GPU: Intel HD 5500
PaměťRAM: 16 MB, disk: 64 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémChrome OS
Akumulátor59 Wh, udávaná výdrž: 12 hodin
Dostupnost, 40 600 Kč

Zdroje: theverge.com, anandtech.com

Diskuze ke článku
Satai
Dovolím si poznamenat, že sám Google prezentuje Pixel jako minoritní zařízení pro specifické uživatele.
GT
Za tu ciastku uz mam kvalitny ultrabook a este niekolko sto E-ciek usetrim.
Design sa mi velmi pozdava, ale s tou cenou to bude skor snobska zalezitost pre deticky prachatych rodicov.
dfhfdfjdj
31000,-???
Za to je slušny vykonny notas.
Chromebook patří do cenové kategorie kolem 3000,-
Stas
To by mě zajímalo, k čemu mu ten hardware bude. Maximálně tam potom dát Windows/Linux, aby se to využilo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze