Nový Apple iPad 11" s USB-C dorazil do redakce. Jaký je?

24
Nový Apple iPad 11" s USB-C dorazil do redakce. Jaký je?
  • Nový iPad Pro nabídne kromě tenčích rámečků také podstatně vyšší výkon a moderní USB-C konektor
  • Cena za základní model startuje na 23 tisících korunách, připočíst však musíte náklady na Apple Pencil a případně klávesnici

Je to nádherný kus zařízení. V ruce mi připomíná iPhone 5. Nostalgické vzpomínky,“ prolítlo mi hlavou, když jsem poprvé vzal do ruky nový 11" iPad Pro. Ten se oficiálně dnes začal prodávat po celém světě. Česká republika je v první vlně, takže i vy si můžete nový tablet pořídit. Na výběr máte hned ze dvou provedení – 11 a 12,9 palců v černé či stříbrné. K nám se dostal menší kus v základním 64GB provedení ve verzi Wi-Fi. Svůj nový iPad Pro však můžete mít až v 1TB verzi.

Apple iPad Pro (11\")

Obsah balení, design

Jak jsem již zmínil v úvodu, Apple svůj tablet zaměřený na profesionály zcela přepracoval. Ze starého modelu v podstatě skoro nic nezůstalo, až na operační systém a čtyři reproduktory. Na těle iPadu Pro již nenaleznete nejen kontroverzní jack, ale ani Home Button s Touch ID. Apple do nových strojů nasadil Face ID, tedy odemykání pomocí obličeje. Tuto technologii již znáte z iPhonu X. Na iPadu přitom funguje v jakémkoliv natočení, tedy jak na výšku, tak i šířku, což u iPhonu nefunguje.

Balení

Apple kompletně přepracoval také samotné tělo. To designově vychází z iPhonu 5, má tedy zaoblené hrany a je z hliníku. Apple také svůj tablet zeštíhlil a nasadil vůbec poprvé USB-C. Tradiční Lightning je na iPadu Pro již minulostí. V balení tak nově naleznete USB-C adaptér a krátký bílý kabel. Připomeňme jen, že dříve dával Apple k iPadu Pro dlouhý metrový kabel, který se v praxi velmi hodil.

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s redakcí Apple magazínu iPure.cz – prémiový Apple týdeník.

iPure

Na těle iPadu Pro pak tradičně naleznete tlačítka pro ovládání hlasitosti a tlačítko pro uzamknutí. Všechna tlačítka jsou více zapuštěna do těla, hůře se tedy hledají. Na horní straně se pak usídlil magnet pro novou generaci Apple Pencilu. Stačí se s stylusem přiblížit a magnet se ihned chytne. Zároveň dojde k automatickému spárování a nabíjení. Již se nemusíte obávat, že byste vzali do ruky Pencil, chtěli se kreativně vyjádřit a neměli dostatek šťávy. Apple Pencil nové generace bude vždy nabitý a zároveň se hezky drží a ladí s celým tělem tabletu.

Nová jablečná tužka

Když už mluvíme o Pencilu, tak i ten doznal značných změn. Je o něco štíhlejší a v ruce působí velmi jemně a elegantně. Je o něco kratší než předchozí generace, což je způsobeno absencí Lightning konektoru. V praxi pak nabízí Pencil nová ovládací gesta, tedy jakmile dvakrát na tužku poklepete prstem, změní se nástroj v aplikaci. Aktuálně fungují gesta pouze v nativní aplikaci Poznámky, ale velmi brzy přijde podpora od aplikací třetích stran. Je to velmi příjemná funkce. Snadno tak můžete měnit například mezi tužkou a gumou.

Apple iPad Pro (11\")

Zpět k iPadu Pro

První věc, na kterou si musíte zvyknout, je to, že na těle již není Touch ID. Během prvních minut jsem stále prstem šátral směrem k okraji a marně hledal tlačítko. Není tam! Vše funguje na principu gest, která jsou totožná s iPhony vybavenými „notchem“. Když chcete zavřít aplikaci, stačí od spodního okraje táhnout prstem směrem vzhůru. Z horních okrajů pak snadno vyvoláte Ovládací centrum nebo notifikace. Stále stejně funguje i Multitasking nebo zavírání aplikací směrem vzhůru. Vše ve stylu iOS 12.

Novinkou v iPadu Pro je také čočka fotoaparátu, která na první dojem působí mohutným dojmem. Překvapilo mě však, že iPad Pro se na stole nehoupe, ač je čočka mírně vystouplá z těla ven. Stejně tak můžete mít přichycený Apple Pencil na horní straně a iPad Pro bez obav může ležet na stole. Přitom ho lze jednoduše ovládat.

Podle prvotních testů vytváří iPad Pro velmi hezké snímky. Co je však zarážející, je to, že Apple odstranil optickou stabilizaci, takže je otázka, jak se bude iPad chovat ve ztížených podmínkách. Důvodem je zřejmě ušetření místa v těle.

Displej

Nový displej je jedním slovem perfektní. Měl jsem obavy, že během držení se budu nechtěně dotýkat plochy a ovládat tak systém. Nic takového se neděje. iPad Pro skvěle padne do ruky a okolo rámečků je dostatek místa pro vaše prsty a bezpečný úchop. Nový Liquid Retina displej sahá téměř od okraje k okraji. Díky věrným barvám a technologii ProMotion všechno vypadá velmi hezky, reakce displeje jsou okamžité.

Apple v iPadu zanechal technologii True Tone, která je šetrná pro vaše oči. Obraz je velmi příjemný a myslím si, že si na něj velmi rychle zvyknete. Obecně mi připomíná technologii OLED a nevidím až takové rozdíly oproti iPhonu Xs Max. Čas a zkušenosti však ukáží.

Je to bestie

Uvnitř iPadu Pro je čip A12X Bionic, který v současné době patří mezi nejvýkonnější Apple čipy. Má Neural Engine, který zvládá pět biliónů operací za sekundu a umožňuje vyspělé strojové učení. Když to řeknu jednoduše – s novým iPadem se nemusíte obávat spustit hry na maximální grafické detaily a otevřít desítky aplikací. Vše je hladké a plynulé, odezva je výborná.

Apple iPad Pro (11\")
USB-C. Ano, opravdu tam je.

Apple sám uvádí, že iPad Pro je rychlejší než většina tradičních notebooků. Podle prvních testů je také jasné, že iPad překonává i MacBooky. Pokud tak hledáte náhradu za svůj počítač – iPad Pro může být dobrá volba, musíte se jen přizpůsobit uzavřenějšímu ekosystému iOS 12, který má samozřejmě své limity. Pro určité činnosti to může být skvělý pracovní nástroj.

Pozitivní dojem

Celkově mohu říct, že je iPad Pro povedené zařízení, které ve mě zanechává pozitivní dojem a zkušenosti. Těším se hlubší testování a také novou Apple klávesnici, kterou zatím nemáme. iPad Pro a Apple Pencil jsou skvělou kombinací a párem, který se doplňuje a jeden bez druhého nedávají moc smysl. Nová gesta jsou intuitivní a stejně tak ovládání Apple Pencilu.

Apple iPad Pro (11\")

iPad Pro 11" startuje na ceně 22 990 korun. Větší varianta, tedy 12,9" pak stojí 28 990 korun. Za Apple Pencil druhé generace pak zaplatíte 3 490 korun. Rozhodně doporučuji také dobře rozmyslet kapacitu zařízení, protože po koupi bude na změnu již pozdě. V době cloudu však asi nepotřebujete největší kapacitu 1 TB, ale kdo ví. Vždy záleží na tom, co od iPadu očekáváte.

Technické parametry Apple iPad Pro (11") LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce247,6 × 178,5 × 5,9 mm, 468 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11" (2 338 × 1 668 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetApple A12X Bionic,
Paměťvnitřní paměť: 1 024 GB / 512 GB / 256 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémiOS 12
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2018, 22 990 Kč
Diskuze ke článku
petd
spis mne zajima vetsi verze. tam ty ramecky vaypadaji uchvatne. tady zase tak male nejsou. na tablet bez ramecku cekam jako na smilovani, pres ramecky se neda na displej ani dosahnout a neda se to ovladat
Petr
To je ten kousek co ráno rozbaloval Jan Březina že :)

Tenhle iPad je skvělej je to větší wau než letošní iPhony. Sám jdu do 12,9.

Jen by mne zajímalo co na to konkurence.... tedy když pominu fakt, že iPad Pro žádnou nemá.
Zda třeba Samsung ukáže S5 výrazně vylepšenou nebo někdo jiný s něčím.....? Snad jen MS se Surface Pro ale obojí má trochu jiný přístup a SP beru spíše jako konvertibil než tablet.
Lukáš
Bylo by dobré taky v článku zmínit, že 1TB varianta má taky o 2GB RAM více, ne ostatní varianty, a to jak u 11" tak u 12,9", takže 64GB ,256GB a 512GB mají jen 4GB RAM, ale 1024GB model má 6GB RAM

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze