Nový Android 4.3 Jelly Bean oficiálně: přehled novinek

10

Spolu s novou generací tabletu Nexus 7 představil dnes Google i novou verzi Androidu, který nese číselné označení 4.3 a stále patří do rodiny Jelly Bean. Jedná se tedy pouze o minoritní update a novinek v něm je pomálu. Patří mezi ně rozšíření možnosti používat více účtů, podpora úsporného Bluetooth Smart režimu a OpenGL ES 3.0, což ocení zejména v moderních 3D hrách.

Novinek v Androidu 4.3 je nakonec mnohem méně, než jsme čekali. O tom, že se jedná pouze o minoritní aktualizaci svědčí i to, že se stále jedná o Jelly Bean. Na zásadní novinky si budeme muset počkat až na podzim, kdy by měl být představen Android 5.0 Key Lime Pie.

Tip: Nový Nexus 7: FullHD na sedmi palcích a nejnovější Android 4.3

První představenou novinkou je rozšíření možností práce s více účty. Nově může v nastavení účtů zakázat konkrétní aplikace a funkce tabletu. To, co ocení zejména rodiče, kteří půjčují tablet svým dětem, je i možnost zakázat například mikroplatby ve hrách. Díky tomu můžou mít jistotu, že jim potomek v hráčském zápalu důkladně neprovětrá účet.

Možnosti této funkce jdou tak hluboko, že mohou fungovat i na úrovni aplikací. Na tiskové konferenci to bylo prezentováno na příkladu hry, ve které si můžete určit, které úrovně se mají konkrétnímu uživateli zobrazit.

Další novinky jsou více pod povrchem

Android 4.3 přichází také s podporou energeticky úsporného BlueTooth Smart, neboli BT Low Energy. Až dosud potřebovali výrobci a vývojáři své vlastní ovladače. Nyní se o to již nemusí starat, protože to Android umí sám o sobě. To oceníte zejména při používání různého příslušenství například při použití různých fitness snímačů nebo při použití bezdrátových reproduktorů.

Všichni náruživí hráči ocení podporu OpenGL ES 3.0, kterou Android nabídne jako první mobilní operační systém. Tím se otevírají dveře pro novou generaci her, které přinesou 3D prostředí s grafikou ve vysokém rozlišení. Android tak získává výraznou výhodu proti ostatním mobilním platformám a má šanci se stát místem, kde se bude jako první objevovat příští generace převratné mobilní herní grafiky.

Další novinku ocení zejména holywoodská studia. Android 4.3 Jelly Bean přináší podporu ochrany obsahu před kopírováním na hardwarové úrovni. Prvním velkým hráčem se kterým se dohodl je Netflix. Ten však v našich končinách zřejmě ještě dlouho nevyužijeme.

Přestože to při představování novinek v Androidu 4.3 nezaznělo, novinkou je i výrazně rozšířený přístup k notifikační liště a notifikacím pro aplikace a příslušenstvím třetích stran. To by mělo otevřít dveře novým typům příslušenství, jako jsou například různé chytré hodinky. Vylepšení se dočkaly i nástroje pro profilování.

Kdy se nové aktualizace dočkáme? Majitelé zařízení z řady Nexus se na ní mohou těšit od dnešního dne. Pokud nemáte Nexus, tak si musíte počkat, jak rychle a zda vůbec zareaguje výrobce vašeho smartphonu nebo tabletu.

Objevují se první hry podporující Google Play Games

Spolu s novým Androidem byly aktualizovány i některé základní aplikace a objevily se i nové. Ukázána byla například nová verze aplikace Disk Google (Drive), která nově zobrazuje náhledy souborů bez toho, abyste je museli otevírat. Nejzajímavější novinkou je však Google Play Games, která slouží ke spojení s vašimi herními přáteli. Před dvěma měsíci Google na své konferenci přidal podporu pro API a nyní se již objevují první aplikace, která všechna tato data využívají. V rámci jedné aplikace tak budete moci porovnávat například výsledky z více her s vašim přáteli.

Jako příklady byly uvedeny hry Riptide GP2, která nabízí i multiplayer přes Google Play Games, Prince of Persia 2 nebo Asphalt 8, která navíc podporuje nový OpenGL 3.0. Riptide GP2 se objeví v Google Play již dnes. Na Prince of Persia 2 si budete muset počkat do zítřka.

Tip: Knihy Google Play startují konečně i v České republice

Řeč byla i o obchodě Google Play Books (Knihy Google Play), který je od minulého týdne dostupný i v České republice. Google chce kromě prodeje knih cílit i na studenty. Nově bude možné si učebnice nejen kupovat, ale i půjčovat. V tomto případě nicméně předpokládáme, že to alespoň prozatím pouze v angličtině.

Zdroje: android-developers.blogspot.cz, thenextweb.com, androidcentral.com

Diskuze ke článku
JeToNaNic
Nejdříve oznámení jak pomalu přistání na měsíc a pak tohle. Pro běžného uživatel novinek minimálně. Uvítal bych aby měl systém v základu časové profily, více kroků v nastavení hlasitosti, lepší možnost nastavení hlasitosti systémových zvuků: zvlášť pro SMS, notifikace, atd. Chytrej telefon, al v základu úplně hloupej systém.
stenly
taky bych ocenil drobnejsi kroky v regulaci hlasitosti. urcite i lepsi optimalizaci spravy pameti a vydrze baterky. snad zapracujou poradne na androidu 5.0 !
Fakes
Bude nějaké video o novinkách v 4.3 jako to bylo u minulé verze ?
Peter Fronc
Peter Fronc
SORRY ZE MIMO TEMI ludia tia androidy maju lol nazvy ako napriklad gingerbread v obchode som videl balik s nazvom gingerbread a boli v nom cokoladky. ICE CREAM SADWICH v preklade znamena zmrzlinovy sendvic . a ma vist novy KIT KAT tak mi povedzte aky androit bude o rok este raz SORRY ZE MIMO TEMI

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze