Motorola RIZR Z8: chytrý banán
recenze

Motorola RIZR Z8: chytrý banán

4

RECENZE - Novátorský telefon zaujme nejen speciální ohýbací konstrukcí, ale také operačním systémem Symbian UIQ, podporou HSDPA a multimediálními funkcemi. Zajímá vás, jak se ovládá Symbian UIQ bez dotykového displeje a jak novinka uspěje v každodenním používání? Na všechny tyto otázky vám odpoví naše recenze. 2x VIDEO

Pro Motorolu přelomový telefon, který je vybaven operačním systémem Symbian UIQ, jež známe například z chytrých Sony Ericssonů. Motorola RIZR Z8 však na rozdíl od nich nemá dotykový displej a vše se tak ovládá klasicky pomocí kláves pod displejem. Nový Američan je tak přímým konkurentem pro chytré Nokie Series 60, které taktéž využívají operační systém Symbian bez dotykového ovládání. Prodej modelu Z8 byl v České republice mnohokrát odkládán a oficiálně koupit jej bylo možno prakticky až v průběhu září či října. Pojďme se tedy podívat, zda to čekání stálo za to.


Motorola RIZR Z8: oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 109 × 50 × 15 mm
Hmotnost112 gramů (zjištěná 117 gramů)
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 Mhz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, rozměry 36 x 46 mm, úhlopříčka 2.2 palce
Paměť77 MB
paměťové karty MicroSD (microSD 512MB s filmem The Bourne Identity v základním balení)
50 MB RAM (15 MB volných po startu)
ProcesorOMAP 2420 - 300 MHz
Operační systém ano – Symbian 9.2 UIQ 3.1 (bez dotykového ovládání)
Organizační funkceEmailový s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, stopky, odpočítávací měřič, kalkulačka, webový prohlížeč Opera 8.65
Multimédia72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, WMA, AAC, eAAC, AAC+), stereo FM rádio s RDS, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, Yahoo Go!, hry
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200), LED dioda
video 320 x 240 bodů (QVGA)
druhá kamerka pro videohovory s CIF rozlišením
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage) skrze mini-USB, Bluetooth 2.0 se stereo zvukem (A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mbit/s)
Baterie a výdržLi-ion BK-70 1030 mAh
pohotovost max.: 380 hodin
max. doba hovoru: 300 minut
Cena a dostupnost11 500 Kč
říjen 2007

V balení naleznete

  • český návod a CD se softwarem
  • Bluetooth stereo sluchátka Motorola S-9
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterii s kapacitou 1030 mAh
  • paměťovou kartu MicroSD 512 MB s filmem The Bourne Identity
  • adaptér na standardní SD kartu

Sony Ericsson W880i Plusy

  • zajímavá ohýbací konstrukce, díky které se telefon dobře používá a drží
  • kvalitní QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • otevřený operační systém Symbian s možností nahrát další aplikace
  • 3G UMTS včetně HSDPA pro rychlá data i videohovory
  • bezdrátová sluchátka součástí balení
  • aktivní pohotovostní režim

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • lesklý plastový povrch se rychle upatlá
  • pomalejší reakce
  • nevýrazné ikonky v menu
  • omezený multitasking
  • podprůměrný hudební přehrávač pouze se základními funkcemi
  • špatná kvalita fotografií z 2 Mpx fotoaparátu
  • nestabilita a občasné pády systému
  • zasunutí telefonu jednou rukou chce cvik, není jednoduché
  • na prohnuté alfanumerické klávesnici se špatně píše

Pro koho je Motorola RIZR Z8?

  • Pro ty, kteří chtějí Motorolu s operačním systémem.
  • Pro ty, kteří hledají alternativu k chytrým telefonům Sony Ericssonu.
  • Pro všechny, kdo hledají nevšední telefon se zajímavou konstrukcí a solidní funkční výbavou včetně operačního systému.



VIDEO s popisky: Motorola RIZR Z8 ze všech stran. Nechybí ukázka unikátního vysouvání.

Design, konstrukce – plastový banán

S Motorolou RIZR Z8 jsem se setkal na tiskové konferenci v březnu tohoto roku. Již tam všechny přítomné zaujala svým technickým designem, lesklými kryty a neobvyklou „banánovou“ konstrukcí. Zda se vám vzhledově novinka líbí, nechám na vás, posuzování vzhledu je vždy subjektivní. Spíše se tedy zaměřme na to, co z obrázků vyčíst nelze.


V zasunutém stavu vyhlíží Motorola RIZR Z8 přerostle, ale jinak obyčejně

Rozměry 109 × 50 × 15 mm naznačují, že se nejedná o nijak malý telefon. Hlavně délka je nadprůměrná a například vysouvací Nokia 6500 vedle americké novinky vypadá opravdu subtilně. Naopak potěší tloušťka pouze 15 milimetrů, což je na vysouvací chytrý telefon dobrá hodnota. Váha je také plně v normě této třídy telefonů, a tak 117 gramů nepřekvapí. Zajímavé je, že výrobce udává hodnotu nižší, i když při prezentaci tvrdil, že Z8 váží 112 gramů.


Jednoduchý tvar ozvlášťnují lesklé prvky a zelené proužky

Telefon je celý plastový, doplněný místy o pogumovaný povrch. Kov ani jiné materiály nehledejte. Přesto je konstrukce velmi kvalitní, . Telefon nikde nevrže ani při silném promačkání. Přední strana je pokryta lesklým černým plastem, který tvoří zároveň povrch kláves, sklíčko displeje i přední kamerky. Narušuje jej pouze logo výrobce nad displejem a navigační klávesa a gumové výstupky pod ním. S leskem souvisí bohužel také náchylnost k otiskům prstů, která je v případě RIZR Z8 opravdu extrémní. Během pár vteřin ovládání je přední strana plná otisků a mazanců, což nevypadá pěkně. Elegantně lesklá plocha se tak promění v daktyloskopickou sbírku, kterou odstraníte pouze úporným a neustálým leštěním. Čistit bude potřeba také pryžové výstupky oddělující klávesy pod displejem. Kolem nich totiž ulpívá prach a vlákna látky, kterou čistíte lesklou plochu. Pokud tedy uvidíte člověka, který má Motorolu RIZR Z8 dokonale čistou, bude se jednat vskutku o raritního jedince.


Na povrchu téměř celého telefonu neuvěřitelně ulpívají otisky prstů

Zelený pruh odděluje lesklou přední plochu od perforované brady, která je již součástí klávesnicové části, nachází se v ní kvalitní a hlasitý reproduktor. Zelená lišta dále pokračuje na boky telefonu. Ty jsou pokryty poměrně velkým množstvím prvků. Na pravé straně nalezneme hudební klávesu, zelenou spoušť fotoaparátu a pryžovou krytku konektoru mini-USB. Stejně jako u paměťové karty, i zde je krytka připevněna k tělu telefonu, a nehrozí tak její ztráta. Levá strana telefonu pak skrývá klávesy pro regulaci hlasitosti a další záhadnou klávesu, která na stisk nikde nikdy nereaguje. Ve spodní části pravé strany pak nalezneme slot pro paměťové karty microSD. Zatímco spodek telefonu je zcela hladký, na vrchu nalezneme poutko.


Vysunutím se odhalí unikátní banánová konstruke. Telefon se v pase doslova prohne

Boky telefonu již naštěstí nejsou lesklé a pokrývá je měkký pogumovaný plast. Stejný materiál nalezneme také na zadní straně, ovšem pouze na bocích. Prostřední část opět zabírá lesklý černý povrch, na kterém si můžete dokonale prohlédnout své otisky prstů. Do tohoto blyštivého pruhu je zasazena i malá čočka 2 mpx fotoaparátu a LED dioda. Spodní část lesklé plochy lze odsunout a odhalit tak mělký slot pro SIM kartu. Její umístění mi bylo opravdu dlouho záhadou a na toto umístění jsem bez zahanbeného prostudování návodu nepřišel.

Na zadní straně nelze přehlédnou předěl, vyplněný zelenou lištou. K čemu slouží, říkáte si? Odpověď dostanete v momentě, kdy se pokusíte telefon vysunout. To je nejlepší udělat za pryžový výstupek pod displejem. Část s displejem se vysune a v horní úvrati se telefon navíc ohne. To je možné právě díky předělu na zadní straně, díky němuž se vrchní a spodní část zadní strany mohou ohýbat nezávisle na sobě. Vysunutý telefon tak vytvoří jakýsi blánovitý tvar, který si můžete nejlépe prohlédnout na fotografiích.


Zadní strana je elegantní, ale bohužel také lesklá

Samotné vysouvání je sice hladké, ale nepomáhá mu žádná pružina. Do horní úvratě tak musíte displej dotlačit sami. Displej navíc někdy nezapadne do aretované polohy a telefon se ne vždy sám zcela ohne. Poté je potřeba prstem ještě dodatečně zatlačit do zacvaknutí. Ohnutý tvar má několik výhod. Mikrofon je při hovoru blíže k ústům, ale hlavně se telefon v této poloze mnohem pohodlněji drží a ovládá. Úhel pro palec ovládající klávesy pod displejem je ideální a úchop jistý. I když jsem třeba alfanumerické klávesy nepotřeboval, vždy jsem přístroj pro komfortnější používání vysunul a ohnul.

Zasunutí mobilu zpět je o poznání méně komfortní. Zapomeňte na prosté posunutí displejové části dolů - ta se z aretované ohnuté polohy ani nehne. Nejčastěji jsem proto zatlačil na horní polovinu displeje, čímž se telefon napřímil, a následně se dalo displejovou část zasunout. Také kvůli tomu je přední část značně upatlána a poseta otisky prstů. Až na to zasouvání je tedy banánová konstrukce velmi zajímavá a do značné míry i praktická. Snad se dočkáme nástupce, u kterého bude pohybu pomáhat pružina.

Baterie – kouzlit neumím, ale pracovní den zvládnu

Baterie se nachází v kratší části oddělené zadní plochy. Jedná se o Li-ion baterii s kapacitou 1030 mAh. Dle výrobce vydrží 300 minut hovoru nebo 380 hodin pohotovosti v síti. Realita je samozřejmě zcela jiná. RIZR Z8 není žádný rekordman, na optimalizaci spotřeby by chtělo ještě značně zapracovat. Při běžném provozu v síti 3.generace, stahování emailů, několika hovorech i zprávách a občasném poslechu hudby či používání Bluetooth jsem telefon nabíjel každý večer. Při střídmějším provozu se dožil i druhého večera. Pokud používáte pouze GSM síť, připočtěte si půl dne k dobru.


Uložení baterie i SIM karty je netypické, stejně jako konstrukce celého telefonu

Klávesnice – lesklá plocho, jak jsi na tom?

Funkční klávesy jsou skryty pod lesklým plastem a nijak nevystupují nad povrch. Pokud by zde nebyly popisky kláves, ani by jste o nich nevěděli. Hmatové orientaci naštěstí pomáhají pryžové pásky, umístěné mezi klávesami. K překlepům tak nedochází. Klávesy jsou trochu tužší, protože je třeba promáčknout plast nad nimi. V používání to ale nijak nevadí a během pár hodin si na potřebu malinko silnějšího stisku zvyknete. Kurzorový kříž je na tom lépe a ani k potvrzovací klávese uprostřed nelze mít výhrady. Pokud je telefon vysunutý, je ovládání kláves pod displejem velmi pohodlné. Ohnutá displejová část je totiž v ideálním úhlu vůči palci.


Funkční část je tužší, ale dobře použitelná. Nevýhodou je ulpívání otisků prstů na lesklé ploše

Nekritický ale nebudu k alfanumerické klávesnici, která je kvůli banánovému výsuvu prohnutá. Horní řada kláves tak je vůči ruce v jiném úhlu než ty spodní, což není ze začátku příliš pohodlné. Tlačítka jsou navíc poměrně tuhá a oddělují je jen nízké proužky. I po dvou týdnech se mi tak stávalo, že jsem pořádně nestiskl nějaké písmenko a i po delším používání se čas od času setkám s překlepy. Pokud často píšete sms zprávy, emaily a jiné texty, není Motorola RIZR Z8 zrovna tím pravým ořechovým.


Prohnutá alfanumerická klávesnice není pohodlná, pro psaní textů se nehodí

Zvuk - Bluetooth sluchátka v balení

Reproduktor se nachází na přední straně „brady“ pod alfanumerickou klávesnicí. Je dostatečně hlasitý, ale žádný velký řvoun. Pochválit lze čistý a kvalitní zvuk, ale opět se nejedná o nic převratného. Přesto se Motorola RIZR Z8 zařadí k telefonům s kvalitním zvukovým přednesem.


Reproduktor telefonu se skrývá v perforované "bradě" pod klávesnicí

S telefonem dostanete také Bluetooth stereo sluchátka Motorola H-9 fungující s Bluetooth A2DP profilem. Motorola dlouhodobě razí bezdrátový poslech hudby a zde k telefonu dostanete rovnou sluchátka bez kabelů, což lze opravdu pochválit. Jedná se o velmi kompaktní headset s peckovým zakončením do ucha. Na jeho záhlavní části nalezneme konektor pro nabíjení, diodu a vypínací tlačítko. Přímo u sluchátek pak nalezneme důležitá tlačítka pro ovládání hudby. Na levé straně to jsou dotyková tlačítka pro regulaci hlasitosti, na pravé straně taktéž dotyková tlačítka pro posun na další/předchozí skladbu. Na každé straně se mezi dotykovými tlačítky nachází také klasické tlačítko (vlevo pro přijetí hovoru, vpravo pro play/pause). Ovládání je jednoduché, i když z počátku si musíte na nezvyklé umístění dotykových kláves zvyknout. Stisk klávesy vám headset oznámí pípnutím, takže o odezvu je postaráno. Před použitím je potřeba headset s telefonem spárovat a ověřit. Když poté headset zapnete a telefon je se zapnutým bluetooth v dosahu, automaticky se připojí a už můžete poslouchat. Samotný zvuk headsetu H9 je poměrně kvalitní a vyvážený. Zamrzí jen, že se přenos zvuku při paměťově náročnějších operacích (prohlížení webu) občas na vteřinu přeruší a poslech tak není bezchybný.


Bluetooth sluchátka Motorola S9 jsou součástí balení - chválíme!!

Displej – ach ty reklamy

Reklamy na RIZR Z8 mluví o špičkovém displeji s vysokým rozlišením, jako stvořeném pro přehrávání filmů. Displej svou kvalitou ale nijak nevybočuje z průměru této třídy. Jedná se o klasický QVGA displej s rozlišením 240 x 320 bodů, TFT technologií a zobrazením 16 milionů barev. Pochválit musím kvalitní zobrazení a dobrou čitelnost na slunci. Telefon „jako stvořený“ pro přehrávání filmů by si ale zasloužil větší displej, než je tento s úhlopříčkou 2,2 palce.

Prostředí a ovládání – UIQ bez dotykového displeje

Motorola RIZR Z8 je prvním u nás prodávaným telefonem, který přináší Symbian 9.2 s prostředím UIQ 3, ale bez dotykového displeje. Stejný systém používají například chytré telefony Sony Ericsson, které dotykový displej nabízejí. Pokud jste v minulosti používali některý z chytrých telefonů švédsko-japonského výrobce, budete se v menu Motoroly Z8 snadněji orientovat. Nabídka je podobná, logika funkcí stejná a do značné míry je shodná také grafika v některých sekcích. Vše se ovládá pomocí kontextových kláves, k nimž klasicky přísluší popisky na displeji. Pojďme spolu odhalit výhody a nevýhody Symbianu UIQ bez dotykového displeje.


Aktivní pohotovostní režim má své mouchy, konkurence nabízí lepší

Start tohoto smartphonu je poměrně rychlý, celá procedura netrvá ani půl minuty. RIZR Z8 umí pracovat i bez vložené SIM karty nebo ve flight modu s vypnutou radiovou částí. Po zapnutí přivítá pohotovostní režim, který je značně odlišný, než známe ze Sony Ericssonů. Skládá se z několika modulů, které usnadňují a urychlují práci s telefonem. Seshora dolů to jsou: modul pro vstup do telefonního seznamu, poslední přijaté zprávy, odkaz pro napsání emailu, nacházející událost v kalendáři, výběr profilu a ovládací panel pro hudební přehrávač. Moduly nelze přesouvat. Můžete si však vybrat, jaké moduly zobrazit a jaké nikoliv. Aktivní pohotovostní režim je poměrně šikovný, ale moje důrazná výtka směřuje k modulu kalendáře. Ten zobrazí jenom jednu událost. Pokud jich máte v tom dnu více, již se zobrazí jenom počet dalších událostí s časy bez dalších podrobností. Prostor pro zobrazení událostí v kalendáři se nezvětší ani po deaktivaci některých modulů. Opravdu škoda. Místo odkazu pro napsání emailu by se hodilo spíše zobrazení posledních zpráv. Zde má Motorola ještě dost co vylepšovat. Jen dodám, že po jednotlivých položkách se lze pohybovat klasicky čtyřsměrnou klávesou. Po vybrání položky se přeneseme do příslušné části aplikace, kterou modul zastupuje.


Vzhled hlavního menu | nechybí možnost složkování | údaje o hardwaru

V pohotovostním režimu si lze dále nastavit funkci pravé kontextové klávesy a tapetu. Ke vstupu do menu slouží klávesa s domečkem. Červená klávesa nebo domeček nás opět dostane zpět do pohotovostního režimu. Hlavní menu lze zobrazit buď ve formě matice 3 x 3 ikonky nebo jako seznam položek. Inženýři Motoroly si ale zaslouží pokárat za ikonky, které reprezentují jednotlivé funkce. Jsou nevýrazné a dovtípit se, co vlastně představují, je někdy nemožné. Spíše než na ikonky je nutné se při procházení menu zaměřit na jejich popis. Kladem je možnost vytvářet nové složky a libovolně do nich položky třídit. V rámci jedné složky však s uspořádáním nepočítejte. Menu lze převléci do jednoho ze dvou barevných témat, další lze stáhnout.


Použít lze i témata původně určená pro Sony Ericssony s UIQ

Pohyb po menu je poměrně pomalý, hlavně při přijímání emailů nebo jiné činnosti na pozadí. Když už jsou aplikace načtené v paměti, je pohyb rychlejší, ale Z8 stejně za konkurencí z řad Nokií, HTC i Sony Ericsonnů zaostává. K uzoufání je například prodleva při změně profilu – telefon toto zpracovává přes 10 vteřin. Výjimkou nejsou ani nucené restarty nebo pády aplikací. Motorola RIZR Z8 patří mezi tzv. chytré telefony, jejichž hlavními výhodami jsou plnohodnotný multitasking a možno doinstalovat další funkce a aplikace (nepočítáme JAVU). Druhou z funkcí plní Z8 dobře. Do telefonu se mi podařilo nahrát a následně spustit většinu aplikací, původně určených pro Sony Ericssony. Fungovala například témata nebo Swiss Manager. Neúspěšný jsem byl naopak například u Agile Messengeru. Některé aplikace, původně vytvářené pro dotykový displej, pak nabízely pouze omezenou funkčnost. To je případ právě Swiss Manageru, u kterého si na klíčové ikonky bez dotykového displeje nekliknete.


Multitasking je pouze omezený, pomalý a lze jej označit za nedostatečný

A jak je to s multitaskingem? Spíše špatně. Přepínání mezi aplikacemi se provádí přidržením tlačítka s domečkem. V seznamu (který se déle vykresluje a pomalu se v něm pohybuje) nalezneme pouze 5 posledně spuštěných aplikací. Větší počet se jich zde nezobrazí, i když jsou spuštěné. Pak je potřeba do nich vstoupit opět skrze hlavní menu. Žádná speciální aplikace, kde by byl vidět kompletní seznam spuštěných aplikací a nástroje pro jejich správu, v nabídce bohužel nenajdeme. Po spuštění je k dispozici zhruba 15 MB RAM, což není nijak dobrá hodnota. Poslech hudby, surfování na webu a práce s emaily však zároveň možná je. Při nízké hodnotě zbývající paměti se telefon často ozývá a případně si zavře nejdříve spuštěné aplikace. Naštěstí se málokdy stává, že by byl násilně ukončen webový prohlížeč nebo hudební přehrávač. Počítejte však s několikasekundovými prodlevami při přepínání aplikací. Do pohotovostního režimu se lze vždy dostat rychle červenou klávesou, která aplikaci nevypne. Hlavní menu lze stejně rychle zobrazit pomocí klávesy s domečkem. Multitasking nás tedy nijak neoslnil a Motorola zde má velké rezervy.



VIDEO s popisky: přes 9 minut dlouhé video zachycující práci se systémem UIQ 3 bez dotykového displeje. Nechybí ukázka multitaskingu nebo webového prohlížeče

Telefonní seznam a telefonování – kopie Sony Ericssonu

Telefonní seznam je zpracován navlas stejně - jako u Sony Ericssonů se stejným operačním systémem. Náhled seznamu je pouze jediný, se jmény zobrazenými pod sebou. U aktivního kontaktu pak lze horizontálně procházet zapsanými údaji. Na celý seznam lze (stejně jako u většiny aplikací v telefonu) aplikovat užitečnou lupu, která sice zvětší jen font, počet zobrazených kontaktů na jedné obrazovce se však nezmění (vždy 9). Vyhledávat lze postupným psaním, filtrování je rychlé. Pro další detaily kontaktu lze vstoupit do jeho karty, kde nalezneme ve třech záložkách kolonky pro mnoho typů informací. U jednoho kontaktu není problém mít zapsáno několik mobilních telefonů, emailových, webových i poštovních adres. To je velká výhoda operačního systému. V kontaktech zadané narozeniny se automaticky přenesou do kalendáře (telefon se nejdříve zeptá, zda to chcete udělat), kde se chovají jako klasické výročí s roční periodou.

V telefonním seznamu lze vytvářet také praktické kategorie (pro oddělení osobních a firemních kontaktů apod.) i skupiny volajících. Chválíme přítomnost profilů, které Sony Ericssonům citelně chybí. Vytvářet lze i své vlastní profily, ve kterých lze mimo jiné nastavit i téma a filtraci hovorů. Stiskem křížku v pohotovostním režimu lze pak všechny zvuky utlumit. Telefonování je s Motorolou RIZR Z8 příjemné, banánovitý tvar dobře kopíruje obrysy tváře a mikrofon je blíže k ústům. Nepříjemné je zato soustavné pískání podsvětlení klávesnice, které se během hovoru přenáší do sluchátka a v tichém prostředí hovor ruší.


Hovor a videohovor

Motorola RIZR Z8 umí na příchozí hovor samozřejmě upozorňovat i hudbou ve formátu MP3 nebo AAC. Z8 je vzorně kvadrální a rozumí si se sítěmi GSM na frekvencích 850, 900, 1 800 a 1 900 Mhz. Plusem je také podpora sítě 3.generace UMTS, nechybí ani podpora HSDPA. Kamerka nad displejem značí, ze si v kompatibilní síti UMTS budeme moci užívat videohovorů. Prostředí videohovoru je jednoduché a opět shodné s tím, které známe ze Sony Ericssonů. Zamrzí ale nemožnost použít zadní fotoaparát a také sekání zvuku a obrazu při pohybu v kontextovém menu videohovoru.

Zprávy – osvědčená kvalita

Také v sekci zpráv Motorola RIZR Z8 těží z povedeného zpracování v prostředí UIQ. Opět se setkáváme se stejným prostředím i možnostmi, jaké známe například ze Sony Ericssonu P1i nebo M600i, což je jedině dobře. Po vstupu do nabídky zpráv je hned druhou položkou vytvoření nové zprávy s následným výběrem jejího typu. V seznamu pod touto volbou se nachází odkazy na doručené SMS zprávy a jednotlivé emailové účty. Ke složkám došlých, odeslaných a konceptových zpráv jednotlivých druhů se dostanete horizontálním posuvem u jednotlivých položek. Možný počet uložených zpráv opět záleží pouze na velikosti volné sdílené paměti. Na paměťovou kartu se mi však zprávy nepodařilo ukládat.


Nabídka zpráv | psaní SMS | vytváření MMS

Editor všech zpráv je přehledný, lze na něj aplikovat jeden ze tří stupňů lupy pro zvětšení psaného textu. Díky velké ploše se na jeden displej vejde celá SMS zpráva. Editor umožňuje i vkládání smajlíků a obrázků, nechybí ani vzorné počítání znaků a počtu napsaných zpráv. Stejná slova chvály lze použít i v případě přehledného editoru MMS zpráv, s kterým lze pracovat pomocí průvodce, nebo ve volném režimu. Maximální velikost zprávy, kterou Z8 dovolí odeslat je 300 kB. Rychlejšímu psaní pomáhá prediktivní slovník, který umí česky, zvláštností je schopnost dokončovat nejen slova, ale i celé věty, slova automaticky opravovat a psát větu pomocí zkratek. Ve finále jsem ale tyto možnosti nepoužíval, jen velmi zřídka se telefon trefoval do toho, co jsem chtěl napsat, a spíše zdržoval.


Práce s emaily. Klient je kvalitní, umožňuje automatickou aktualizaci několika účtů současně | Nechybí možnost čtení na celém displeji

Práce s elektronickou poštou je vyřešena na výbornou. Jednotlivým účtům lze nastavit automatickou aktualizaci (podle intervalu a času) v intervalu minimálně 1 minuty. Stahovat lze nechat buď pouze záhlaví zpráv, limitovat je velikostí nebo přijímat kompletní zprávy. Otevírání účtů i emailů by však mohlo být rychlejší. Pokud otevíráte HTML email, může jeho otevření trvat až několik (desítek) vteřin. Pozitivem je naopak zachování formátování, čtení na celém displeji a plynulý posun v HTML mailech. Práce s přílohami je samozřejmostí. RIZR Z8 bohužel nemá nainstalovány žádné čtečky na dokumenty Word, Excel, PowerPoint nebo PDF, vše je nutno dokoupit a doinstalovat. Potěší neomezená velikost příloh u odesílaných zpráv.

Organizační funkce – banán manažerem

Prostředí kvalitního kalendáře je opět stejné se Sony Ericssony. Přednastavený měsíční pohled je velmi přehledný, ve spodní části lze ke zvolenému dni vidět i přiřazené události. Grafické sloupečky u jednotlivých dní navíc ukazují, jak moc volna vám toho dne zbývá. Do textového týdenního režimu se bohužel přepnete jen přes kontextového menu, pro vstup do grafického denního pohledu stačí stisknout příslušný den. Zadávat lze čtyři typy poznámek (schůzka, připomínač, celodenní událost, výročí). Množství upřesňujících detailů při zadávání schůzky je opravdu výborné. Nechybí detailní možnosti nastavení opakování (podle data nebo dne), možnost přidat účastníky schůzky a v třetí záložce si lze ke každé události dokonce přidat poznámky. Opravdu excelentně zpracovaný kalendář lze samozřejmě synchronizovat s počítačem i serverem. Opět si ale neodpustím výtku k nedostatečnému aktivnímu pohotovostnímu režimu. V něm se zobrazuje jen jedna událost. Pokud jich máte v ten den více, podrobnosti se nezobrazí.


Kvalitní kalendář a úkolovník

To však z organizačních funkcí není pochopitelně vše. Nechybí úkolovník s prioritami a upozorněním nebo Zápisníček (poznámky). Vtipné je, že zde ze Sony Ericssonů zůstala zachována možnost nakreslit si k poznámce vlastní obrázek. Klávesami to však nelze a dotykový displej RIZR Z8 nemá. V menu tedy máme mrtvou položku, kterou nejde nijak využít. Opravdu ji nemohla Motorola při úpravě systému odstranit? Nechybí trojice opakovaných budíků a v rámci aplikace Čas také jednoduchá časová pásma pro světový čas. Kromě kalkulačky nalezneme v nabídce organizačních funkcí ještě správce souborů a diktafon. Ten umí nahrávat až do zaplnění paměti (2 minuty zaberou přibližně 1,8 MB). Vtipným pozůstatkem z dotykové verze UIQ jsou v aplikace diktafonu ovládací tlačítka, která bez dotykového displeje opět nelze využít a vše je nutno ovládat přes kontextové menu. V nabídce chybí bohužel konvertor jednotek, stopky, odpočítávací měřič i jakékoliv čtečky dokumentů.


V poznámkách zůstala zřejmě nedopatřením možnost nakreslit si obrázek. Bez dotykového displeje je však položka mrtvá

Datové funkce – HSDPA sviští až 3,6 Mb/s

Motorola RIZR Z8 je po datové stránce velmi dobře vybavený telefon. Nebýt chybějícího WI-FI, musel by se v koutě stydět i Sony Ericsson P1i. Z8 totiž ovládá kompletní čtveřici datových přenosů, a to sice GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s) a HSDPA (až 3,6 Mbit/s). Dostupnost jednotlivých technologií v síti Motorola vzorně signalizuje ikonkami v záhlaví. Rozlišuje dokonce rychlosti HSDPA a zobrazí je. To je chvályhodné, protože uživatel vždy ví, jakou rychlost může očekávat. Na těle telefou potěší klasický mini-USB port, přes který lze i nabíjet. Použít se dá běžný mini-USB kabel, nechybí ani režim Mass Storage. U Motoroly je pak samozřejmostí Bluetooth 2.0 včetně A2DP. V této kapitolce je tak možno banánové novince vytknout snad jen absenci Wi-Fi nebo GPS.


Možnosti Bluetooth jsou standardní, vše již známe ze Sony Ericssonů

Velkou pochvalu si zaslouží velmi kvalitní webový prohlížeč Opera 8.65, Většinu stránek vykreslil prohlížeč stejně jako na počítači, rychlost pohybu po stránce je prvotřídní a plynulý. K rychlému posuvu stránkou a navigaci přispívá velkou měrou stylus, který je v těchto případech velmi užitečný. Prohlížeč zvládá i režim na šířku a stránky lze zobrazit buď v původním rozložení, nebo přizpůsobené na displej. Prohlížeč nemá problém s českou diakritikou. Zamrzí však absence RSS čtečky, která je u Sony Ericssonů nebo chytrých Nokií samozřejmou a kvalitní součástí výbavy.


Webový prohlížeč Opera stránky vykresluje kvalitně, není však nijak rychlý

Hudební funkce – bezzubé multimediální monstrum

Motorola prezentovala model RIZR Z8 jako „multimedia monster“ – tedy telefon, zaměřený na multimédia. V této oblasti by měl excelovat, mezitím však nabízí jen běžné funkce, které najdeme u desítek dalších mobilů. Než se rozepíšu o hudbě, videu a fotkách, zmíním údaje o paměti. Vnitřní paměť přístroje činí 77 MB, samozřejmostí je pak paměťová karta formátu microSD. Potíže však dělala Motorole výměna karty za chodu, telefon novou kartu vždy špatně načetl a byl nutný restart. Poté již bylo vše v pořádku. Základním rozcestníkem multimédií je v nové Motorole aplikace Galerie Multimédií. Ta v přehledných seznamech sdružuje hudbu, fotografie, videa i hlasové poznámky. V hudební části jsou veškeré skladby roztříděny podle ID3 ragů, konkrétně dle interpreta nebo alba. Lze vytvářet i seznamy skladeb, a to i v průběhu přehrávání. Prostředí přehrávače hudby je jednoduché, ale účelné. Vidět je vše potřebné a ostatní volby jsou dostupné skrze kontextové menu. Doslova tristní jsou ale některé nedostatky. U multimediálního telefonu je neodpustitelná absence ekvalizéru nebo dokonce nemožnost přetáčet skladby! Telefon navíc negarantuje přehrání MP3 s vyšším bitrate než 128 kb/s. Naštěstí se nám však podařilo bez problémů přehrát skladby i s mnohem vyšší přenosovou rychlost. Sluchátka lze připojit buď přes mini-USB port nebo hudbu poslouchat stereo přes Bluetooth díky A2DP profilu. Takový poslech je ale často sekaný ve chvílích, kdy je procesor mobilu více zatížen (typicky procházení webu nebo práce s emaily). FM rádio, které je neodmyslitelnou součástí multimediálních telefonů, nepochopitelně zcela chybí. Hudební schopností Motoroly RIZR Z8 za 12 tisíc Kč jsou tak srovnatelné pouze s nejlevnějšími telefony s paměťovou kartou. Čekali jsme více.


Hudební přehrávač je poměrně jednoduchý, chybí mu i ekvalizér médií | seznam obrázků v Galerii médií

V Galerii médií lze procházet i obrázky, nechybí ani náhled na celý displej. Bohužel už není možná prezentace na celý displej. Přibližování obrázků je také krkolomné, pouze přes kontextové menu. Kromě oříznutí již není k dispozici žádná další možnost pro práci s obrázky. Editor nebo aplikaci pro upload na web si budete muset stáhnout a nainstalovat. Přehrávání videí je plynulé a kvalitní, k dispozici je i mód celého displeje. Přetáčení sice možné je, ale značně složitě, pouze po sekundách. Příjemné naopak je, že lze film pozastavit, minimalizovat a po dokončení práce se k němu zase díky multitaskingu vrátit a pokračovat ve sledování.


Práce s obrázky, videem a diktafonem

Zábavné a multimediální funkce uzavírá jedna předinstalovaná hra – graficky povedené 3D závody Asphalt Urban GT2. Samozřejmě se dají nahrát nové JAVA hry. Symbianové hry a aplikace pro prostředí UIQ původně určené pro Sony Ericssony sice většinou fungují, ale často je nelze ovládat. Motorole totiž schází dotykový displej, se kterým bylo při navrhování těchto programů počítáno. Příjemným překvapením byla excelentní rychlost i v nejnáročnějších 3D testech, a to díky grafickému čipu. Výsledky byly vždy jen o málo horší, než u premianta této disciplíny – Nokie N95. Žádné hry se tak na RIZR Z8 vinou telefonu nebudou sekat.


Předinstalovaná hra Asphalt Urban GT 2 , další Symbian a JAVA aplikace lze doinstalovat

Fotoaparát – 2 Mpx nepřesvědčilo?

Fotoaparát telefonu na zadní straně disponuje 2 Mpx rozlišením, asistencí mu je průměrně silná LED dioda. Fotí se v režimu na šířku, ale telefon musí být zasunutý. Pokud není, aktivuje se přední fotoaparát. Jako spoušť slouží pohodlné tlačítko na pravém boku. Vzhledem k absenci autofocusu probíhá focení celkem rychle. K dispozici jsou různé režimy snímání, efekty, vyvážení bílé nebo možnost nastavení ostrosti. Vcelku bohatý výběr nastavení je však přístupný pouze přes kontextové menu.


Prostředí fotoaparátu (omluvte prosím kvalitu screenshotů, aplikace si neporadila s displejem na šířku)

Fotografie pro nás byly zklamáním, jejich kvalita je bídná. Poměrně ostré snímky jsou z neznámých důvodů značně rozmazané a trpí velkou kompresí. Kontury všech objektů se slévají a na fotky není hezký pohled. Přitom se mohou pochlubit dobrou barevností a relativně nízkou úrovní šumu. Škoda. Špatně se Motorola popasovala i s focením blízkých předmětů, a to hlavně kvůli absenci autofocusu. Na focení textů nebo kytiček zapomeňte.


Fotografie jsou zklamáním, kvalita je podprůměrná


Večerní fotografie a makro

VIDEO (3GP, 8,7MB)

Naopak jako použitelné se nám jevilo video. Jeho rozlišení se sice zastavilo na 320 x 240 pixelech, poskytuje však velmi ostrý obraz a dobrou snímkovou frekvencí. Videa jsou tak velmi plynulá a i na počítači se na ně podívat dá. Na Nokie s VGA videem to sice zdaleka nestačí, v porovnání se Sony Ericssonem je na tom však Motorola RIZR Z8 lépe. 20 vteřin videa zabírá v paměti přibližně 1 MB. Zamrzí nemožnost použít LED diodu při natáčení.

Zhodnocení – s odřenýma ušima prospěl

Motorola RIZR Z8 zaujme hlavně netradiční banánovou konstrukcí, která je nečekaně užitečná. Vysouvání však mohlo být zpracování lépe. Nelíbil se nám ani nekvalitní fotoaparát, absence FM rádia a omezené možnosti práce s obrázky a videi. To jsou díry ve výbavě, které jsou u multimediálního telefonu za více než 12 tisíc Kč neomluvitelné. Zajímavostí je operační systém Symbian s prostředím UIQ, avšak bez dotykového displeje. Přizpůsobení se celkem povedlo, ale některým aplikacím zůstaly prvky pro dotykový displej. Rozpačité je zpracování multitaskingu, podoba ikonek a také občasná pomalost systému. Mnohé funkce jsou stejné, jaké nabízí Sony Ericssony, což je jedině dobře. Pochvalu si tak zaslouží kvalitní telefonní seznam, zprávy, emaily nebo kalendář. Potěší také UMTS s možností videohovorů. Celkově je ale Motorola RIZR Z8 trochu nedotažený telefon. Přitom stačilo něco tu a tam přidat a jednalo by se o zajímavý přístroj s výbornou výbavou. V konkurenci ostatních přístrojů v ceně kolem 12 tisíc Kč však v současné podobě neobstojí. Telefony konkurenčních značek předvádějí za stejnou cenu mnohem lepší výbavu a celkově povedenější koncept. Těšíme se však na Motorolu RIZR Z10, která by snad některé neduhy Z8 mohla odstranit.

motorola-rizr-z8
Klady
  • kvalitní QVGA displej
  • otevřený operační systém Symbian UIQ
  • 3G UMTS včetně HSDPA
  • bezdrátová sluchátka součástí balení
  • ajímavá ohýbací konstrukce
  • díky které se telefon dobře používá a drží
Zápory
  • lesklý plastový povrch se rychle upatlá
  • pomalejší reakce
  • nevýrazné ikonky v menu
  • omezený multitasking
  • na prohnuté alfanumerické klávesnici se špatně píše
  • zasunutí telefonu jednou rukou chce cvik
  • není jednoduché
  • nestabilita a občasné pády systému
  • špatná kvalita fotografií z 2 Mpx fotoaparátu
  • podprůměrný hudební přehrávač pouze se základními funkcemi
Diskuze ke článku
Peter
Naposledy upraveno: 25. 9. 2014 20:05
Dostal som na Vianoce darcek Motorola Rizr Z8. Používam ho už týždeň a neviem sa pripojiť na internet (pri internetovom pripojení mi nabehne prázdna obrazovka), nejdu mi MMS, reštartuje sa, alebo mrzne, počas hovoru sa mi už aspoň 7x vypol, meni sa mi z nicoho nic zobrazovanie telefonneho zoznamu (tel. zoznam sa mi otočí o 90stupňov a po reštarte je znova v pôvodnej polohe) a neviem si v nom prehrat film, ktory som dostal k nemu Bourne identity. Vypisuje mi SymbianFile::Read a ostane visieť.

Tak ďakujem pekne za taký darček a k tomu ešte nie najlacneší! Od takej spoločnosti akou je Motorola som to vobec necakal. Nehovoriac, ze teraz budem mesiac bez neho a absolvujem reklamačný chaos a určite mi ho ani nevymenia, len mi vymenia dosku, aby sa nepovedalo. A šľak ma trafé, keď sa v servise závada neprejaví ako u Nokie :o(( Som veľmi sklamany.

Pri mojej práci si nemôžem dovoliť táketo zlyhávanie telefónneho prístroja.
Peťko

elis
Taky jsem dostala tenhle mobil k vánocům..chtěla jsem sice uplně jiný mobil, ale nakonec jsem s ním celkem spokojená.Tedy až na pár nedostatků jako je například hudební přehrávač, který není moc vyvedený.Taky klávesnice a tlačítka mě občas trápí, protože se špatně mačkají..vše je tady ostatně zmíněno... ale naopak vysouvání a zasouvání mobilu není problém..zasouvá se pohodlně, stačí jen palcem stlačit a jde to dobře.spíš mně trápí že se v ohybu viklá jak vysuntý tak i "zavřený"...možná je to kus od kusu.filmy se sledují skvěle i fotky se dají pořídit pěkné na mobilní telefon má jeho foťák celkem dost režimů i efektů a vyhovuje mi.se 4 GB kartou je to dobrá hračka :-)
Mimochodem pěkný článek... Ell
kukyluk
dobry den potrebuju poradit kde najdu pc sultena motorolu Z8 a take navod k obsluze v cestine.jati veci ztratil.jeste potrebuju poradit jak mam nastavit internet kdyz mam vodafone.cz.dekuju za odpoved
Martin Pultzner
Dobrý den,

zkuste oficiální stránky Motorola.cz a sekci podpora. Pro nastavení internetu se podívejte na stránky vodafone.cz a nechte si zaslat konfigurační SMS zprávy. Pomocí nich nastavíte automaticky internet a další síťové funkce v telefonu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze