Luxusní HTC One (M8) živě z Londýna: první dojmy a videopohled

61

A je tu. Oficiálně. Nové HTC One je větší, zaoblenější, opět kovové a špičkově vybavené. Má dva fotoaparáty a zajímavé inovace pod kapotou. My jsme nové HTC One vyzkoušeli hned po tiskové konferenci v Londýně a přinášíme vám tak podrobné první dojmy, fotogalerii a videopohled.

Tisková konference pro nás neskýtala příliš mnoho překvapení. Vzhledem k četným únikům v uplynulých týdnech byl vzhled i výbava nového One v podstatě známá věc a dnes jsme se dozvěděli jen pár dodatků. To však nic nemění na faktu, že je HTC One opět krásný a špičkově vybavený přístroj, který je více než schopnou konkurencí pro smartphony Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 a samozřejmě i LG G2.

HTC One (M8)

Exkluzivní kovové vajíčko

Základním rozdílem je tvar. Novinka je mnohem kulatější a oproti první generaci HTC One je to, dalo by se s trochou nadsázky říci, skoro takové vajíčko. Zejména zadní strana je hodně kulatá, obliny se dostaly také do rohů přístroje. A výsledek? Telefon se ještě lépe drží, opravdu velmi dobře padne do ruky.

Stejně jako u první generace je chloubou novinky kovové tělo, díky kterému vypadá HTC One ne o jeden, ale o dva řády hodnotněji než například Galaxy S5 od Samsungu. Změna oproti minulému roku tu ale je. Tělo je totiž nově z leštěného, lesklého kovu, zatímco předchozí generace používala ve všech barevných variantách matnou úpravu. Předchozí zpracování se mi osobně zamlouvalo více, což ostatně platí i o designu, který mi z čistě subjektivního hlediska přišel povedenější u předchůdce. Na druhou stranu lesklé zpracování je mnohem více nápadné a telefon působí opravdu hodně luxusně a exkluzivně. Novinka je opět krásným a hodnotně vypadajícím telefonem, který nad konkurencí, snad vyjma Xperií Z1 a Z2 od Sony, svou konstrukcí a materiály vyčnívá.

Celá unibody konstrukce z kovu, ze kterého je až 90 % telefonu (oproti 70 % u předchozího One), je zároveň velmi pevná a perfektně zpracovaná, vše je prvotřídní.

Na pravém boku najdeme prvek, nad kterým řada uživatelů zajásá. Nové HTC One má totiž slot pro paměťové karty microSD, se kterými lze paměť rozšířit až o 128 GB. Nové HTC One bude v prodeji ve verzích s 16 GB a 32 GB vnitřní paměti, takže celkově lze mít v novince opravdu hodně slušnou porci dat. Na druhé straně nad druhým prvkem mnoho lidí zapláče, čeká nás totiž ořezávání. Nové HTC One si totiž pro uživatele přichystalo slot pro nejnovější nanoSIM.

HTC One (M8) – první pohled

Zbytečně velký

Co se nepovedlo, je doopravdy obrovské místo pod displejem. Máme tu kovovou bradu, ve které se nachází jeden ze stereo reproduktorů, které mimochodem opět hrají špičkově, nad ní široký černý pruh, který zdobí jen logo HTC. Předchozí HTC One tu mělo tlačítka, ta se ale nyní zbytečně přestěhovala na displej a nevyužité velké místo pod displejem tak ještě více křičí. Ani rámečky kolem displeje nejsou tak tenké, jako například u Galaxy S5 a HTC mohlo klidně do takto velkého těla vtěsnat větší displej, případně celé tělo podstatně zmenšit, zejména by se hodilo „useknout“ horní a dolní část. Takto je novinka o poznání větší než první HTC One, dokonce je i rozměrnější než Samsung Galaxy S5, který má ale větší displej.

Porovnání HTC One (M8) a HTC One

V porovnání s HTC One je telefon také těžší, hmotnost se vyšplhala na 160 gramů, i když to stále není nijak velké číslo a v ruce rozdíl příliš nepoznáte, vzhledem k výrazně větším rozměrům a kovovému tělu je hmotnost adekvátní.

Pětipalcová nádhera

HTC nepodlehlo trendu zvětšování displejů a nové One nabídne pětipalcový displej, což je více, než předchozí One, ale méně než konkurence v podobě telefonů od Samsungu, LG nebo Sony. Vadí to? Vůbec ne, spíše naopak. Menší displej se snadněji ovládá a 0,2 palce skoro nepostřehnete. Nenajdeme zde ani zbytečné QHD rozlišení, HTC rozumně zůstalo u klasického Full HD, které poskytuje dokonale jemnou podívanou. Stejně jako u prvního HTC One, ani zde nemáme k displeji žádné výhrady. Je krásně jasný, nabídne živé, ale přitom reálné barvy a výborné pozorovací úhly. Jak již ale bylo zmíněno, ovládání telefonu by bylo pohodlnější, kdyby pod displejem nebylo tolik volného místa. Takto je nutno držet v ruce telefon trochu výše, než je obvyklé, aby bylo možno celý displej obsáhnout.

Vypínací tlačítko je umístěno opět neprakticky na horní hraně a vzhledem k větším rozměrům telefonu ho opravdu není snadné nahmatat, mnohem lepší by bylo umístění na pravém boku. Naštěstí ale HTC implementovalo funkci probuzení pomocí dvojitého poklepání, což známe už od Nokie nebo LG. Navíc, swipnutím prstu po zhasnutém displeji zleva nebo zprava se displej nejen rozsvítí, ale telefon se rovnou i odemkne a vy se ocitnete na základní obrazovce nebo BlinkFeedu (zde záleží na směru swipnutí). Funguje to rychle a spolehlivě, za tuto novinku HTC velmi chválíme. Nově lze také podržením telefonu v poloze pro fotografování a přidržením klávesy pro regulaci hlasitosti spustit fotoaparát a rovnou poté vyfotit snímek.

Má dva fotoaparáty. Ale k čemu?

Překvapení se skrývá na zadní straně. Ano, telefony se dvěma fotoaparáty už jsme tu měli, vzpomeňme například na 3D telefony LG Optimus 3D nebo HTC Evo 3D, zde je ale umístění fotoaparátů jiné a také slouží k něčemu zcela jinému. Zatímco hlavní 4Mpx fotoaparát, u kterého HTC opět použilo velký ultrapixelový snímač, je umístěn tradičně, doplňkový fotoaparát s rozlišením 2 Mpx najdeme na zešikmené horní straně nad ním.

Dva fotoaparáty pro možnost změny hloubky ostrosti

A k čemu vlastně dva fotoaparáty? Druhý 2Mpx snímač vlastně není fotoaparát, ale, jak HTC tvrdí, měřič hloubky ostrosti. Díky němu můžete následně snímky upravovat, zaostřovat na různě vzdálené objekty či osoby a následně také inteligentně používat efekty. Velmi dobře je to vidět v našem videu, na které se můžete podívat výše. Novinkou je také dvojice bílých LED diod, které mají, stejně jako u iPhonu 5S, rozdílnou barevnou teplotu bílé barvy a v kombinaci dokáží tvář osvítit přirozenějším barevným odstínem.

Takto fotí HTC One (M8)

HTC One (M8) (testovací video) – exteriér, 1080p

Nekompromisní výkon a nové Sense 6

Výkon telefonu je naprosto špičkový. Pod kapotou najdeme nové čtyřjádro Snapdragon 801 a 2 GB RAM a dle očekávání je telefon s Androidem 4.4 KitKat a novým prostředím Sense 6 zcela plynulý a velmi rychlý. Jaké novinky si pro nás HTC v nové verzi své nadstavby Sense 6 přichystalo?

HTC One (M8) vs. HTC One – první srovnání

Kromě už zmiňovaných možností odemykat telefon gesty se setkáme se zcela novým prostředím fotoaparátu nebo galerie. Celé prostředí je přepracované co do designové stránky, vše je čistší, lehčí a plošší, zcela v duchu doby. Ikonky ani logika prostředí se ale příliš nezměnila. Nově můžete také stahovat a rychle aplikovat různá schémata.

Novou grafiku získalo také BlinkFeed s 1000 partnery, do kterého je nově integrován Foursquare, který vám ukazuje doporučení a také Fitbit, který vám ukazuje vaše úspěchy a cíle spojené s počtem kroků a spálenými kaloriemi. Přibyla rovněž témata, která si můžete sami nadefinovat a odebírat pak novinky například pouze obsahující klíčové slovo „HTC“ a podobně.

Nové prostředí Sense 6

K telefonu bude možné dokoupit také speciální kryt DotView s malými tečkami na přední straně, skrze které ve speciálním režimu prosvítá displej. Dvojitým poklepáním na přední stranu zavřeného krytu si můžete zobrazit čas a počasí, případně zmeškané události. Skrze kryt je vidět i notifikace příchozího hovoru včetně jména.

Kryt DotView

Celkově je HTC One (M8) příjemnou evolucí, HTC se nehonilo za megapixely nebo jemností displeje, která je beztak výborná a představilo příjemného nástupce. HTC některé prvky vylepšilo a přidalo některé spíše zbytečnosti jako druhý fotoaparát, který je však paradoxně hlavním lákadlem novinky a možnost změnit hloubku ostrosti možná přeci jen někoho zaujme. Hlavní ale je, že telefon vypadá opět exkluzivně až luxusně, má špičkový displej i zvuk, výdrž by měla být lepší a celý tento mix by mohl dobře fungovat. Zamrzí naopak zbytečně velké rozměry, na druhou stranu exkluzivní zaoblené tělo padne do ruky lépe než první generace.

Technické parametry HTC One (M8)

Kompletní specifikace
Konstrukce146,4 × 70,6 × 9,4 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4,1 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:42 hodin
Dostupnostduben 2014,
Diskuze ke článku
KomentujiKvěci
- velký
- těžký
- zakulacený
- na velikost displaye slabá baterka
- plýtvání místem (tlačítka na display a lišta pod display zůstala, proč??)

první generace HTC ONE se mi líbí více (hlavně modrá), zůstanu u ní. A co vy?
Václav Nováček
Václav Nováček
Naposledy upraveno: 25. 3. 2014 20:41
2014 edice se zatím moc nepředvedly. Stejně jako S5 velký, těžký, široké rámečky, plýtvání místem. Na PocketNow docela zdrbli foťák a i podle ukázkových fotek zde nic moc, navíc bez optické stabilizace. Tak teď vyčkat na G3 a doufat, že se LG předvede.
"S hosteskou jsme to několikrát zkoušeli a ta mi to ukazovala a fungovalo to, to mi musíte věřit..." Vy mě zabijete :))
Petr
Tedy chválím video, udělat takovou platnou reportáž jen tak od boku bez jediného skobrtnuti, to tedy smekám.
Filip
Keby som mal peniaze naň tak si ho kúpim, ak dá HTC nízku cenovku hmmm 480 tak urobí veľmi dobre :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze